Slimme thermostaten vergelijken? Bekijk onze info en bevindingen

Slimme thermostaten zijn er in verschillende soorten. In ieder geval is zo’n apparaat bedoeld om het huis op een energiezuinige manier te verwarmen. Niet alle functies van een slimme thermostaat zijn echter voor iedereen even nuttig. Lees er hieronder alles over.

vrouw bedient slimme thermostaat in haar smart home

Het is handig om je te verdiepen in welke soorten thermostaten er op de markt zijn en wat het best overeenkomt met je leefritme. Zo zijn er thermostaten die bijvoorbeeld maar één kamer verwarmen. Andere thermostaten verwarmen een hele zone. Bovendien zijn er thermostaten verkrijgbaar die zelflerend kunnen opwarmen, zodat je de hele woning zo efficiënt mogelijk opwarmt. Verder kun je meestal modulerend verwarmen, zodat de ketel minder warmte aanstuurt als er minder warmte nodig is. Ook dit is een efficiëntere manier van verwarmen.

De belangrijkste functies van een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat is het mogelijk behoorlijk te besparen op de energiekosten. We spreken van een slimme thermostaat als deze automatisch de verwarming van het huis regelt op basis van het gedrag van de bewoners. Vroeger was het nodig om klokken te programmeren en zo het huis te laten verwarmen. Maar tegenwoordig is het mogelijk om een slimme thermostaat alleen aan te zetten en van een aantal instellingen te voorzien. De rest doet het apparaat zelf dankzij zelflerend vermogen.

Je kunt dus behoorlijk besparen op het verwarmen van de woning. Daardoor gaat de energierekening omlaag. Een slimme thermostaat kan een besparing van wel 22 procent opleveren. Er zijn twee belangrijke functies die alle slimme thermostaten zouden moeten hebben.

Ten eerste is het handig als de thermostaat zelflerend opwarmt. Deze past zich dus aan op je vaste dag- en nachtritme. De thermostaat kijkt dus hoe laat je wakker wordt en hoe laat je naar bed gaat. Het is belangrijk dat de thermostaat goed wordt getraind, zodat deze zo zuinig mogelijk stookt. Dit apparaat gaat uit van een volledig vast ritme. Het apparaat verwarmt je huis dus ook als je een avondje uit bent. Zo’n zelflerende thermostaat is niet handig voor mensen met wisselende werktijden.

Ten tweede is de er de moduleerfunctie. Deze stuurt de ketel minder hard aan als het warm genoeg is in huis. Daardoor wordt er minder warmte verbruikt en kun je je huis dus efficiënter verwarmen. Daarnaast is het bij beide thermostaten mogelijk zelf de verwarming een graadje hoger of lager te zetten middels bijgeleverde apps.

Een andere belangrijke functie van de slimme thermostaat is de mogelijkheid om deze te integreren met je smarthome. Zo zijn er fabrikanten die de mogelijkheid hebben om samen te werken met IFTTT, een systeem waarmee je alle domotica in huis kunt automatiseren. Of je kunt je slimme thermostaat bedienen met je stem dankzij Amazon Alexa of Apple HomeKit. Natuurlijk is het ook prettig als de slimme thermostaat je daadwerkelijk inzicht kan geven van het energieverbruik. Met name de goedkopere slimme thermostaten hebben deze functie niet altijd. Daarom is het verstandig voor aanschaf de functies van een slimme thermostaat goed door te nemen.

Met inzicht in je energieverbruik is het namelijk mogelijk fors te besparen op de energiekosten. Het gaat meestal om een indicatie. Maar een aantal thermostaten zoals Toon van Eneco kunnen wel je precieze energieverbruik bijhouden, zodat je altijd de exacte gegevens hebt.

Ten slotte hebben sommige slimme thermostaten de beschikking over geofencing. Dit houdt in dat je de locatie van je smartphone kunt delen met je slimme thermostaat. Zo weet de thermostaat altijd wanneer je bijna thuis bent of wanneer je juist weggaat. De kamer is aangenaam verwarmd als je thuiskomt, maar de radiatoren gaan uit wanneer je het huis verlaat. Zo kun je optimaal besparen.

Overzicht slimme thermostaten

Er zijn nogal wat verschillende thermostaten op de markt. Alle systemen kun je los aanschaffen en bij je energieabonnement gebruiken. Sommige energieleveranciers geven korting op een dergelijk systeem als je er een energiecontract afsluit. We hebben een aantal van de meest gebruikte thermostaten op een rijtje gezet, inclusief alle voor- en nadelen.

Anna

Ten eerste de thermostaat Anna. Deze thermostaat is een zelflerende thermostaat die de verwarming van de woning aanpast aan het leefpatroon van de verwarmers. Je kunt er eventueel ook een klok op instellen. Voordeel van deze thermostaat is dat je gebruik kunt maken van een mogelijkheid genaamd ‘geofencing’. Dit is een functie die de verwarming past aanzet als je in de buurt van de woning komt.

Meer over de Anna slimme thermostaat

Bosch EasyControl Set CT200

De EasyControl Set CT200 van Bosch is een slimme thermostaat waarmee je je ruimtes gemakkelijk indeelt in verschillende zones. Vervolgens kun je verwarming en warm water per zone regelen. Dit werkt aan de hand van de Smart Radiator van Bosch. Dit is een slimme radiatorknop die je op de radiator kunt draaien. Zo kun je in iedere zone de temperatuur regelen. De radiatorknoppen werken op twee AA-baterijen. De knoppen kun je los aanschaffen, maar je vind er ook al een paar in de set.

Meer over de Bosch EasyControl Set CT200

HeatApp

HeatApp is een voorbeeld van een slim systeem die je steeds een beetje verder uit kan breiden. Het is niet alleen een slimme thermostaat, maar valt te scharen onder de categorie domotica. Op een smartphone of tablet kun je in iedere kamer de temperatuur apart aansturen. Voordeel van HeatApp is dat deze werkt met bijvoorbeeld een cv-ketel of stadsverwarming. Het starterspakket van bijna 750 euro heeft een centrale om de ketel aan te sturen, vier op afstand bestuurbare radiatorknoppen en een zogenaamde gateway om de regelaars en eventuele sensoren (die je er apart bij koopt) aan te sturen.

Meer over de HeatApp

Nefit Easy

In tegenstelling tot sommige andere systemen kun je ook een stuk minder betalen voor de aanschaf van een systeem. Een goed voorbeeld daarvan is de Nefit Easy. Je betaalt zo’n 250 euro aanschafkosten en hebt de beschikking over verschillende energiebesparende functies. Zo kun je de thermostaat op je smartphone altijd op afstand bedienen en beschikt de Easy over een zelflerend programma.

Meer over de Nefit Easy

Nest

Nest is een van de bekendste slimme thermostaten op de markt. Je kunt al aan de slag met het startpakket vanaf 249 euro. Dit systeem heet officieel de ‘learning thermostat’, wat betekent dat dit systeem zichzelf programmeert aan de hand van zelflerend vermogen. Het systeem leert dus wanneer je thuis bent en wanneer het huis verwarmd moet worden. Als je het huis verlaat, schakelt Nest zichzelf uit. Het huis koelt dan af en je kunt meer energie besparen.

Meer over de Nest

Momit

De slimme thermostaat van Momit helpt je met het besparen op je energierekening. Het instellen van de thermostaat doe je gemakkelijk vanaf de bank. Deze slimme thermostaat is in staat om zich aan te passen op jouw leefgewoonten. Op die manier kom je op vaste tijden thuis in een verwarmd huis. Dit apparaat weet bijvoorbeeld aan de hand van geofencing wanneer je bijna thuis bent. Op basis van die informatie verwarmt hij het huis. Daarnaast beschikt de thermostaat over een bewegingssensor, zodat het apparaat weet of er iemand thuis is. Is er niemand thuis? Dan gaat de verwarming uit en ga je verspilling tegen.

Meer over de Momit

Nest Thermostat E

De Nest Thermostat E is een goedkopere variant van de normale Thermostat van Nest. Deze kun je eenvoudig op je smartphone bedienen en denkt mee over de verwarming in huis. Het apparaat heeft wel een compleet ander uiterlijk. De thermostaat zet je overal waar je maar wilt in huis neer, zolang er maar een stopcontact is.

Meer over de Nest Thermostat E

Netatmo

Met de slimme thermostaat van Netatmo verwarm je je hele huis. De thermostaat is te bevestigen aan de muur, maar als je liever geen gaten boort kun je deze ook op tafel zetten. De Netatmo is te bedienen met de smartphone, tablet of computer, ongeacht op welke locatie je bent. Deze slimme thermostaat past zich aan op jouw leefgewoonten. Daarbij krijg je onder meer een schatting van je energieverbruik en handige bespaartips om het verbruik nog verder omlaag te brengen.

Meer over de Netatmo

Salus iT600

De Salus iT600 bedien je eenvoudig met je smartphone. Deze slimme thermostaat kan zelf waarnemen of je thuis bent en stelt je in staat om de temperatuur per kamer in te stellen. Dit systeem heeft een lage instapprijs van 180 euro, maar daarvoor word je ook wel in wat functies beperkt. Het startpakket bestaat uit een digitale thermostaat, 1 radiatorknop die op afstand te bedienen is, een central home coördinator en een heatercontrol. Je kunt het systeem niet standaard op afstand bedienen. Je hebt dan een uitgebreider pakket nodig die bijna 300 euro kost. Verder kan dit systeem niet zelflerend opwarmen of modulerend verwarmen.

Meer over de Salus iT600

SmartHomeSupply

SmartHome is een volledig draadloos systeem inclusief slimme thermostaat, waarmee je elke kamer apart verwarmt. Dit systeem is uit te breiden met allerlei andere zaken die te maken hebben met elektriciteit en domotica. Denk bijvoorbeeld aan slimme schakelaars, dimmers om verlichting mee te bedienen of inbraak- en rookmelders. Het SmartHome systeem is dus meer dan alleen een slimme thermostaat.

Meer over de SmartHomeSupply

Tado

Tado is een slimme thermostaat die zich aanpast aan je leefritme. Het systeem weet of alle bewoners het huis hebben verlaten en stelt je zelfs op de hoogte als je een raam open hebt laten staan. Thuis en op afstand de verwarming regelen gaan eenvoudig via de meegeleverde app. Voordeel van Tado is dat je niet alleen ruimtes, maar ook complete zones in één keer apart kan verwarmen. Dit werkt aan de hand van slimme radiatorknoppen.

Meer over de Tado

ThermoSmart

De ThermoSmart werkt samen met je digitale kalender. Zo kun je de slimme thermostaat programmeren op je smartphone, tablet of PC. Het programmeren van de thermostaat doe je via een agendasysteem dat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Outlook. Voordeel van dit systeem is dat je ook je eigen energieverbruik kunt volgen. Dit werkt aan de hand van een schatting. Het systeem houdt namelijk bij hoe lang je cv-ketel de woning verwarmt.

Meer over de ThermoSmart

Toon

Ten slotte is er de slimme thermostaat genaamd Toon. Het startpakket kost 275 euro, maar daar krijg je wel veel voor terug. Verder krijg je korting als je een energiecontract met leverancier Eneco afsluit. Het bedienen op afstand is een optioneel abonnement waar je ongeveer 60 euro per jaar voor betaalt. Toon geeft je altijd inzicht van je stroom- en gasverbruik. Dankzij de ingebouwde Coach is het mogelijk om meer tips over energiebesparing te krijgen.

Meer over de Toon

Amazon Alexa thermostaten

Amazon heeft zijn eigen slimme assistent: Alexa. Met Alexa is het mogelijk aan de hand van je stem verschillende domotica in huis aan te sturen. Denk bijvoorbeeld aan slimme verlichting, maar ook de thermostaat. Er zijn verschillende thermostaten geschikt om met Alexa samen te werken. De meeste slimme thermostaten sluit je aan op een hub of via WiFi. Vervolgens maakt deze verbinding met de ketel. Voordeel van Alexa is dat je met sommige slimme thermostaten gebruik kunt maken van diensten als IFTTT, waardoor je de slimme thermostaat nog verder kan programmeren.

  • Tado Slimme Thermostaat V3+

  • Google Nest Learning Thermostat V3 Premium Zwart

  • Honeywell Round Connected Modulation (Bedraad)

  • Netatmo NVP-EN Startpakket

  • Honeywell Lyric T6 Wit

  • Bosch EasyControl CT200 Wit

Apple HomeKit thermostaten

HomeKit is het bedieningspaneel van Apple voor al je slimme apparaten in huis. Met een druk op de knop schakel je de slimme verlichting in of zet je een bepaald apparaat dat verbonden is met een slim stopcontact uit. Maar HomeKit stelt je ook in staat om overzichtelijk en snel bijvoorbeeld de temperatuur in de kamer op te vragen aan de hand van een slimme thermostaat:

  • Tado Slimme Thermostaat V3+

  • Netatmo Thermostaat

  • Honeywell Lyric T6 Wit (bedraad)

  • Eve Thermo (2020)

  • Fibaro The Heat Controller HomeKit – Staterpack

Met deze slimme thermostaten kun je met je iPhone of iPad vanuit je bed of indien nodig zelfs van de andere kant van de wereld de verwarming in verschillende ruimten een graadje warmer of kouder zetten.

Google Assistant thermostaten

Google kon niet achterblijven en heeft ook zijn eigen slimme assistent. Deze wordt Google Assistant genoemd. Met een tablet of smartphone voorzien van Android is het mogelijk verschillende domotica aan te sturen. Over het algemeen is er meer ondersteuning door slimme thermostaten voor Google Assistant, omdat deze in tegenstelling tot bij Apple het geval is geen gesloten systeem heeft. Daardoor is het mogelijk op locatie of thuis op de bank ook goedkopere thermostaten aan te sturen of allerlei informatie met een paar drukken op de knop op te vragen. De onderstaande thermostaten zijn te bedienen met “Hey Google”:

  • Tado Slimme Thermostaat V3+

  • Google Nest Learning Thermostat V3 Premium

  • Honeywell Lyric T6 Wit (Bedraad)

  • Google Nest Thermostat E

  • Netatmo Thermostaat

Hoe bespaar ik energie met een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat helpt je om energie te besparen. Zo zijn er verschillende functies waardoor je minder gas gaat gebruiken. Dat kan toch al zo’n twintig procent op de energierekening schelen.

Ten eerste hebben de meeste slimme thermostaten de mogelijkheid om te leren van je leefgewoontes. De verwarming in huis wordt dan afgesteld op basis van het dagritme. De thermostaat weet dus wanneer je de deur uitgaat. Dan zal de slimme thermostaat de verwarming uitschakelen. Maar wanneer je weer thuis komt, word je verwelkomd met een lekker warm huis. De thermostaat leert mettertijd hoe je de verwarming normaal gesproken instelt. Als je de verwarming dus regelmatig een graadje lager zet als je thuiskomt, weet het slimme systeem dit voor de volgende keer. Het is wel belangrijk te weten dat je de verwarming niet te hoog moet zetten en in het begin de verwarming zelf uit moet zetten. Anders zal het systeem er niet voldoende van leren.

Veel slimme thermostaten hebben een functie om te laten weten of je thuis bent. In sommige gevallen werkt dit aan de hand van geofencing. Het systeem weet dan of je bijna in de buurt bent en of de verwarming al moeten worden ingeschakeld. Maar als je een weekje weg gaat en je geen geofencing hebt, dan zal het huis toch verwarmd worden. Daarom is geofencing een goede optie bij een slimme thermostaat. Zo wordt het huis ook niet verwarmd als je niet thuis bent.

De slimme thermostaat stelt je in staat om bijvoorbeeld een kamer of ruimte apart te verwarmen. Dit is mogelijk door aparte sensoren of radiatorknoppen te gebruiken. Zo is de slaapkamer nooit warmer dan nodig en slaap je beter. Je hoeft de radiatoren nooit zelf meer open of dicht te draaien. Dit doet de slimme thermostaat voor je. Door niet onnodig warmte te gebruiken is het mogelijk meer energie te besparen.

De verwarming bedien je vanaf locatie of de bank op je smartphone. Als je niet thuis bent maar de verwarming toch aan is, kun je deze op afstand uitzetten. Als je onderweg naar huis bent, zet je de verwarming aan. Zo is het huis al rustig voorverwarmd als je thuiskomt. Dat is beter dan de verwarming maximaal openzetten als je het koud hebt. Zo kun je tot wel drie keer meer energie besparen.

Verder heb de juiste thermostaat nodig voor je cv-ketel. Een modulerende ketel kan een ruimte ook deels in plaats van helemaal verwarmen. Zo bespaar je energie. Gelukkig zijn de meeste moderne ketels tegenwoordig modulerend. Daarvoor heb je wel een modulerende thermostaat nodig.

Ten slotte is de beste manier om op je verbruik te besparen door inzicht in hoeveel warmte je eigenlijk verbruikt. De app van de slimme thermostaat is vaak uitgerust met een functie waarbij je je energieverbruik in kunt zien. Zo weet je precies hoe je nog meer kunt besparen. Zet je de thermostaat 1 graad lager, dan kun je al 25 euro op jaarbasis besparen.

Stappenplan thermostaat installeren

Voor een goede werking van de slimme thermostaat dien je een aantal stappen te ondernemen. In sommige gevallen gebeurt de installatie door een erkend monteur, maar het is ook mogelijk de thermostaat zelf te installeren. Daarvoor dien je wel eerst de thermostaatdraden te controleren. Dit doe je door de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact te trekken. Vervolgens pak je de handleiding van de ketel erbij. Zoek informatie over de klemmen. Deze informatie wordt weergegeven als een rij kroonstenen. Vervolgens controleer je of je de thermostaatdraden correct hebt aangesloten. In de handleiding staat genoteerd waar ieder nummer voor staat. Weet je zeker dat je dit correct hebt gedaan? Dan kun je de thermostaat aan gaan sluiten.

  1. Schakel de netspanning uit

    Ten eerste is het belangrijk om de netspanning uit te zetten. Je gaat immers werken met elektriciteit en wilt geen gevaarlijke situaties. Daarom schakel je de netspanning uit door de aardlekschakelaars in de meterkast om te zetten.

  2. Thermostaat aansluiten

    Sluit de thermostaat aan op de stroomkabels uit de muur. Het best kun je de thermostaat plaatsen op de plek waar je vorige thermostaat ook zat. In de handleiding van de gekozen thermostaat vind je meer informatie over hoe je deze precies aan moet sluiten.

  3. Klik het scherm vast

    Klik vervolgens het scherm van de slimme thermostaat vast. Het schermpje past maar op één manier, dus dit kan niet fout gaan. Bij de meeste thermostaten hoor je bij de juiste bevestiging een klikgeluid.

  4. Stroom terugzetten

    Nu je zeker weet dat alles correct is aangesloten, zet je de aardlekschakelaars weer omhoog. De netspanning komt dan terug. Als het goed is, zal de slimme thermostaat nu opstarten.

  5. Thermostaat instellen

    Ten slotte kun je de slimme thermostaat in gaan stellen. Dit doe je door met de app de installatie te voltooien. In de app dien je onder meer aan te geven met welk draadloos netwerk je de thermostaat wilt verbinden.

SEEH subsidie voor een slimme thermostaat

Heb je een eigen woning en wil je subsidie op de aanschaf van de thermostaat? Dan kan met de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Deze regeling bestaat 2019. Je krijgt subsidie voor een aantal zaken die je onderneemt om je huis energiezuiniger te maken. Je dient daarvoor tenminste twee besparende maatregelen uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van het laten plaatsen van dak- of vloerisolatie.

De hoogte van de subsidie is niet voor iedereen gelijk. Dit is afhankelijk van welke maatregelen je precies neemt. Je kunt ook gebruikmaken van een budget genaamd ‘aanvullende energiebesparende maatregelen’. Zo’n aanvullende maatregel kan bijvoorbeeld de aanschaf van een slimme thermostaat zijn. De overheid ziet dit als een manier om meer inzicht te krijgen in het verbruik. Doordat de thermostaat meestal zelflerend is, zal de verwarming minder vaak onnodig aan staan, waardoor dit een energiebesparende maatregel is. Subsidie op een slimme thermostaat is vastgesteld op 100 euro.

Verder dien je te weten dat niet alle thermostaten voldoen aan de subsidievoorwaarden. Ten eerste moet je thermostaat het energieverbruik afstemmen op het leefgedrag van de bewoners. De meeste zelflerende slimme thermostaten voldoen hier aan. Ten tweede moet je met de thermostaat de temperatuur in individuele ruimtes los kunnen regelen. Bijvoorbeeld door losse radiatorknoppen aan te schaffen. Alleen de merken Nest, Tado, Netatmo en Honeywell komen voor de SEEH in aanmerking.

5 redenen om een thermostaat te kopen

Als je een slimme thermostaat aanschaft, kun je meer energie besparen. Dat komt doordat de slimme thermostaat inzicht geeft in het verbruik van energie in je woning, maar ook doordat je deze in de meeste gevallen per ruimte kunt regelen. Er zijn dus verschillende redenen om een slimme thermostaat te kopen.

  1. Warm thuiskomen

    Een eerste reden om een slimme thermostaat te kopen heeft vooral te maken met comfort. Het is vervelend om na een lange dag werken thuis te komen in een koud huis. Daarom kom je altijd thuis in een huis die precies op temperatuur is. Slimme thermostaten kunnen namelijk leren van je leefgewoontes of maken gebruik van geofencing. De thermostaat weet dan precies wanneer je op het punt staat om thuis te komen en zet de verwarming dan aan op een aangename temperatuur. Als je onverwachts naar huis moet, kun je op afstand de verwarming alvast aanzetten. Je komt dus nooit meer thuis in een koud huis.

  2. Meer inzicht in je verbruik

    De meeste slimme meters bieden je aan de hand van een app voor op de smartphone of tablet inzicht in je verbruik. Zo krijg je precies te zien wat de temperatuur in je huis was de afgelopen dag. Of wordt er berekend hoeveel gas je dan eigenlijk kwijt bent. Dan weet je precies op welke momenten van de dag de verwarming wel wat omlaag kan. Op die manier ga je bewuster om met het energieverbruik in je woning.

    Je gebruikt de verwarming alleen als het echt moet

    Het is zonde om het hele huis te verwarmen als je alleen maar de hele dag in de woonkamer bent. Of als je helemaal niet thuis bent. Daarom kun je in sommige gevallen een slimme thermostaat aan je locatie koppelen. De thermostaat weet dan wanneer je bijna thuis bent en of je een raam of deur open hebt staan. Ben je niet thuis? Dan gaat de verwarming automatisch uit. Zo verbruik je niet onnodig gas en bespaar je dus op de energierekening.

  3. Nooit meer opstaan

    Ken je dat? Naar de thermostaat moeten lopen om de hele dag de verwarming te regelen? Met een slimme thermostaat is dat niet meer nodig. Je kunt de thermostaat bedienen aan de hand van een app en je kunt dit dus op afstand doen. Als je het te koud in de slaapkamer vindt, kun je vanuit je bed te temperatuur in de slaapkamer regelen. De meeste thermostaten werken ook samen met Google Assistant, Alexa of HomeKit. Je kunt dan met je stem de thermostaat bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld roepen: ‘Hey Google, zet de temperatuur in de slaapkamer op twintig graden!’ Je hoeft dan zelfs je smartphone niet meer te gebruiken. Dat is pas een smart home!

  4. Besparen op de kosten

    Een van de belangrijkste redenen om een slimme thermostaat te kopen is de besparing op energiekosten die het met zich meebrengt. Want als de verwarming even niet aan staat, kun je minder energie verbruiken en daardoor besparen. Bovendien krijg je meer inzicht en weet je dus precies wat je moet doen om je gas- en lichtrekening omlaag te brengen. Je kunt ook nog verder besparen door de temperatuur per kamer of zone apart te regelen. Dat kan met vrijwel iedere radiator, want het enige wat je nodig hebt zijn radiatorthermostaten.

Dagelijks leven met een slimme thermostaat

Door de slimme meter is de kans groot dat je leven er anders uit gaat zien. Je gaat bewuster om met energie en kunt daardoor besparen op de rekening. Als je nog geen slimme thermostaat hebt, wil je vast weten hoe dit handige apparaat je verder kan helpen. Daarom hebben we een dagelijkse routine uitgestippeld hoe een slimme thermostaat je leven positief kan beïnvloeden. Een slimme thermostaat zal altijd één ding zeker doen: je huis slimmer en efficiënter verwarmen. Meestal kun je ook de temperatuur per kamer of zone verwarmen. Als je een gezin hebt met schoolgaande kinderen is de besparing het grootst.

Dat begint al in de ochtend. Als iedereen nog ligt te slapen, is de thermostaat al bezig. Rond half zeven stap je uit bed en zit je aan het ontbijt in een aangenaam warme woonkamer. De ouders gaan douchen en de verwarming gaat naar 22 graden. Alleen in de woonkamer, want de kinderen slapen nog en willen natuurlijk niet slapen in een warme kamer. Als ook de kinderen opgestaan zijn, is zowel de badkamer als de benedenverdieping aangenaam warm, zonder dat het in de slaapkamer warm is. Na het ontbijt is het tijd om aan het werk te gaan. Iedereen is dan op school of op het werk. Door geofencing weet de slimme thermostaat dat er niemand thuis is. Dan gaan alle radiatoren uit, zodat er niet onnodig gestookt wordt.

In de middag is de verwarming niet aan. Maar om 16:00 is de oudste klaar met zijn rooster van de middelbare school en gaat hij terug naar huis. De slimme thermostaat ziet dat hij bijna thuis is. De verwarming gaat zachtjes aan. Maar hij kleedt zich om en gaat weer naar buiten. De verwarming gaat dan weer uit. Als het hele gezin tegen een uur of vijf weer thuis is, is de benedenverdieping aangenaam warm.

De oudste komt terug van zijn sporttraining en het is etenstijd. Rond 17:30 wordt daarom de badkamer verwarmd, want na het eten is het tijd om te douchen. Met de app is het mogelijk om de badkamer snel op te verwarmen. Het was namelijk koud buiten.

De ouders gaan ‘s avonds televisie kijken. De kinderen gaan buiten nog even met wat vrienden spelen. De bovenverdieping wordt dan op 18 graden gehouden. Maar een van de kinderen heeft per ongeluk het raam open gelaten. De temperatuur daalt dan weer, want het is niet nodig om de kamer te verwarmen terwijl het raam openstaat. Rond 20:00 komen de kinderen weer thuis en merken ze dat het op hun kamer erg koud is. Het raam gaat dicht en binnen 10 minuten is de temperatuur op een aangename twintig graden.

Rond 23:00 gaat iedereen slapen. De thermostaat zet alle radiatoren op maximaal 15 graden. Zo is het niet te warm in de slaapkamer en is het gemakkelijker om de slaap te vatten. De thermostaat gaat zelf ook uit, want die wordt pas rond 6 uur ‘s ochtends weer actief.

De slimme thermostaat kan aan de hand van het zelflerende vermogen dus een hoop dingen zelf. Dingen die de thermostaat niet kan weten omdat het geen onderdeel is van het ritme, kun je zelf aansturen aan de hand van een app. Zo ben je altijd zelf de baas in huis.

Veelgestelde vragen omtrent een slimme thermostaat

Hieronder wordt antwoord gegeven op de meest gestelde vragen rondom een slimme thermostaat. Heb je n.a.v. dit overzicht alsnog een vraag, stuur dan gerust een mail naar info@energieaanbieding.nl.

Hebben alle slimme thermostaten een zelflerend systeem?

De meeste thermostaten hebben een zelflerend systeem, maar niet alle thermostaten zijn hiermee uitgerust. Daarom is het belangrijk goed op te letten bij de aanschaf van een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat met een zelflerend systeem is over het algemeen een betere koop, omdat de thermostaat dan zichzelf aanpast op het leefritme van de bewoners. Als de thermostaat bijvoorbeeld weet dat je elke werkdag pas om vijf uur ‘s middags thuiskomt, wordt voor die tijd het huis niet verwarmd. Dat scheelt in de verbruikskosten van energie.

Ik heb nog radiatoren, hoe kan ik die aansturen?

Radiatoren kunnen aangestuurd worden aan de hand van slimme radiatorknoppen. Dit is een knop die je op de knop van de radiator draait. Deze knoppen kunnen uit zichzelf draaien en verbonden worden met de slimme thermostaat. Als je dus de slimme thermostaat op afstand gaat bedienen, draait de radiator mee aan de hand van de bediening in de app. Zo zet je de temperatuur dus ook met een oudere radiator hoger of lager. Dat is wel zo prettig, want je hoeft dan niet alles te vervangen.

Kan ik mijn slimme thermostaat aansluiten op bijvoorbeeld Alexa, HomeKit of Google Assistant?

De meeste slimme thermostaten ondersteunen Amazon Alexa, Google Assistant of Apple HomeKit. Dit moet dan wel speciaal in de specificaties zijn weergegeven. Er is namelijk ook een mogelijkheid dat je goedkopere slimme thermostaten alleen via een app kan bedienen.

Hoe kun je precies energie besparen met een slimme thermostaat?

Energie besparen gaat op verschillende manieren met een slimme thermostaat. Ten eerste heb je met de meeste slimme thermostaten de mogelijkheid om het verbruik in te zien. Zo kun je beslissen of je de temperatuur in huis op sommige momenten wel iets omlaag kan zetten om zo te besparen op het energieverbruik. Er zijn ook slimme thermostaten op de markt die een zelflerend systeem hebben of beschikken over geofencing. De slimme thermostaat leert dan wanneer je wel of niet thuis bent. Ben je niet thuis? Dan hoeft het huis of delen ervan niet verwarmd te worden. Daarmee kun je weer energie besparen.

Wat is geofencing precies?

Niet alle slimme thermostaten beschikken over geofencing, maar de iets duurdere modellen hebben deze mogelijkheid meestal wel. Met geofencing wordt bedoeld dat je je locatie van je smartphone kunt koppelen aan een slimme thermostaat. De slimme thermostaat weet dan waar je bent. Ben je niet thuis? Dan kan de verwarming uit. Kom je bijna thuis? Dan zorgt geofencing bij een slimme thermostaat ervoor dat de slimme thermostaat het alvast aangenaam warm in huis maakt. Zo hoef je dus niet zelf meer aan te geven of je binnen of buiten bent.

Hoe weet de slimme thermostaat of ik thuis ben?

Een slimme thermostaat heeft een zelflerend systeem. Als je elke dag tussen acht uur ‘s ochtends en vijf uur ‘s middags naar je werk gaat, zal het systeem weten dat je tussen die uren meestal niet thuis bent. De slimme thermostaat past zich dus aan op jouw routine. Een ander voordeel van een slimme thermostaat kan geofencing zijn. Je koppelt dan de locatie van je smartphone aan de slimme thermostaat. Zo weet de slimme thermostaat altijd of je thuis bent of niet.

Kan ik een slimme thermostaat zelf installeren?

Ja, het installeren van een slimme thermostaat is voor de meeste consumenten met kennis van zaken goed te doen. Dit doe je zelf door de handleiding te volgen. Maar als je er weinig vertrouwen in hebt, kun je er ook voor kiezen om dit te laten doen door een erkende installateur. Vanuit een energiebedrijf krijg je meestal het aanbod om een monteur te laten komen. Ook een tal van fabrikanten biedt deze dienst (tegen betaling) aan.

Kan ik subsidie krijgen voor de aanschaf van een slimme thermostaat?

Ja, het is mogelijk voor de aanschaf van een slimme thermostaat subsidie te krijgen. Dit werkt aan de hand van de SEEH. Dit is de zogenaamde Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis. Deze subsidieregeling zegt dat als je tenminste twee energiebesparende maatregelen uitvoert, je voor subsidie in aanmerking kunt komen. Denk bijvoorbeeld aan het laten plaatsen van dak- en vloerisolatie. Als je deze isolatie hebt laten plaatsen, kun je aanspraak maken op een budget genaamd ‘aanvullende energiebesparende maatregelen’. Daaronder valt ook de aanschaf van een slimme thermostaat. Je kunt dan tot 100 euro subsidie krijgen op de aanschaf.

Is een slimme thermostaat verplicht?

Nee, het is niet verplicht om een slimme thermostaat te kopen. De energieaanbieder biedt je vaak wel aan om de overstap te maken naar een slimme thermostaat. Dit is meestal erg voordelig, omdat je de aanschafkosten dankzij de energiebesparende maatregelen binnen korte tijd al hebt terugverdiend. Het is dus zeer aantrekkelijk om een dergelijke thermostaat aan te schaffen. Toch is dit niet wettelijk verplicht.

Weet een slimme thermostaat niet te veel van mij? Hoe zit dat met de privacy?

Zeker bij een zelflerende thermostaat kan het lastig zijn om zeker te weten dat het goed zit met de privacy. De slimme thermostaat kun je zo instellen dat hij weet dat je tussen acht uur ‘s morgens en vijf uur ‘s middags niet thuis bent. Deze routines geven alleen informatie over wanneer je thuis bent en worden meestal lokaal of in een beveiligde omgeving opgeslagen. Als je gebruikmaakt van geofencing, deel je de locatie van je smartphone met de slimme thermostaat. Deze gegevens worden meestal opgeslagen op een server van de fabrikant. Deze verbinding is wel beveiligd en vaak moeilijk te hacken, zodat je privacy altijd gewaarborgd is.