Volledige review van de HeatApp
De HeatApp beschikt over een aantal energiebesparende functies die toch wel handig zijn. Zo is het mogelijk om de thermostaat, waar je ook bent, met je smartphone te bedienen. Daarvoor hoef je enkel toegang te hebben tot internet. Bovendien kan de app ook door meerdere mensen tegelijkertijd worden gebruikt. Toch zijn er beperkingen. Zo behoort aanwezigheidsdetectie niet tot de mogelijkheden, wat voor dit prijskaartje toch wel verwacht mag worden.
Wat wel kan is werken met zones en de temperatuur per kamer regelen. Zo voorzie je elke individuele kamer van een eigen tijdsprofiel en schema. Dit is een voordeel ten opzichte van goedkopere alternatieven zoals de slimme thermostaat van Nest. Wel moet je hiervoor speciale draadloos te besturen radiatorknoppen hebben en moeten je radiatoren hier ook voor geschikt zijn. Bij vloerverwarming is dit natuurlijk niet het geval en gaat alles via de zoneregelaar.
Voorts beschikt de HeatApp over allerlei zelflerende mogelijkheden die we ook al kennen van andere slimme thermostaten. Zo leert de HeatApp de temperatuurkarakteristieken van je woning kennen, wat zoveel wil zeggen als dat het leert hoelang het duurt om de woning op te warmen en hoe snel het nadien weer afkoelt. Het voordeel hiervan is dat de HeatApp hierdoor efficiënt kan verwarmen. Opnieuw een pluspunt, maar iets dat we ook al kennen van bij andere, goedkopere slimme thermostaten. Bovendien is de HeatApp niet intelligent genoeg om zelf tijden en temperaturen in te stellen op basis van je leefgewoonten, opnieuw iets dat sommige goedkopere thermostaten wel kunnen. Het is dan weer een pluspunt dat je de HeatApp op deze manier zelf kan uitbreiden. Ook extra temperatuursensoren of zoneregelaars kan je zelf toevoegen, voor als je later naar bijvoorbeeld vloerverwarming overstapt.
Een belangrijk pluspunt is de mogelijkheid om modulerend te verwarmen, wat daadwerkelijk in een energiebesparing resulteert omdat de ketel dan efficiënter warmte opwekt. Daartegenover staat dan weer het ontbreken van heldere inzichten in je energieverbruik en de (potentiële) besparingen. Ook weerinformatie kan je niet ontvangen. De HeatApp mist met andere woorden een aantal functionaliteiten die we binnen deze prijsklasse toch zouden mogen verwachten, terwijl de functies die het wel heeft vaak ook bij voordeligere slimme thermostaten terug te vinden zijn.
Slimme thermostaat met een hoog prijskaartje
Met een prijskaartje van ongeveer 740 euro, daarvoor ontvang je de centrale, de gateway en drie thermostaatknoppen, vinden wij de prijs van de HeatApp wat aan de hoge kant. Zeker als je weet dat je daarmee slechts drie kamers apart kan verwarmen, wat niet voor alle woningen zal volstaan. Voor een extra thermostaatknop betaal je zo’n 85 euro per stuk. Als je vloerverwarming hebt, moet je bovendien zo’n 130 euro meer betalen voor een startpakket. Dit is toch wel aan de hoge kant en staat niet echt in verhouding met de mogelijkheden die de HeatApp biedt.
Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat de centrale eenheid en de gateway volgens Milieu Centraal zo’n 87,6 kWh verbruiken. Dit resulteert in een jaarlijks energieverbruik van zo’n 17,50 euro. Natuurlijk zal de energiebesparing dit wel compenseren, maar het verbruik is toch enigszins hoger dan het energieverbruik van veel andere slimme thermostaten. Het is ons niet duidelijk hoe dit komt. Een pluspunt is wel dat je onafhankelijk bent van je energieleverancier en dat je dus eenvoudiger kan overstappen, waardoor je op dit punt dan weer kan besparen en jaarlijks op zoek kan gaan naar de voordeligste oplossing.
Compatibiliteit
Een van de pluspunten van de HeatApp is dat de thermostaat bij vrijwel alle soorten verwarming kan worden toegepast. Zowel cv-ketels met een OpenTherm-, aan/uit- of een 0-tot-10-volt-regeling behoren tot de mogelijkheden. Het is bovendien ook geschikt voor een warmtepomp. Enkel bij hybride warmtepompen is de HeatApp-thermostaat niet geschikt. Hoe dan ook is het een van de meest veelzijdige slimme thermostaten op de markt. Dit kan een pluspunt zijn als je het systeem bij een verhuizing mee wil nemen. In de praktijk is het niet ongewoon dat het in de woning achterblijft, want anders moet de oude thermostaat opnieuw worden geplaatst.
Daarom is het misschien handiger om de verdere compatibiliteit onder de loep te nemen. De app is er bijvoorbeeld voor Android, iOS en Windows. Bovendien kan je alles ook via de website besturen, waardoor je met elke smartphone, tablet of computer aan de slag kan. Een pluspunt daarbij is dat de gegevens in je eigen woning worden opgeslagen en niet op een server van een of ander bedrijf.
Design en app
Zoals steeds nemen we ook het design van de slimme thermostaat onder de loep. En zoals wel vaker krijgen we te maken met een saaie witte behuizing waarvan er al twaalf in een dozijn zijn. Dat de HeatApp! Gateway het design heeft van een router is dan wel geen ramp, maar aan een slimme thermostaat die de woonkamer siert mogen we toch hogere eisen stellen. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Nest-thermostaat is het verschil toch wel frappant. Nu wat de een niet lust, daar eet een ander zich dik aan, maar voor deze prijs zou je toch wat meer keuzemogelijkheden mogen verwachten.
Waar we persoonlijk wel positief over zijn, is het design van de thermostaatknoppen, maar dat is omdat we hier toch de voorkeur geven aan eenvoudige thermostaatknoppen die de originele knoppen goed kunnen vervangen. De app is ten slotte dan weer heel fraai vormgegeven en bovendien zijn we ook te vinden voor de duidelijkheid dat het biedt. De gebruikersinterface is aantrekkelijk en intuïtief en zeker de zogenaamde one-touch-scenario’s vinden we interessant. Dit zijn dan weer punten die bij andere apps vaak ontbreken.