Vattenfall

Vattenfall behoort tot de grootste energieleveranciers van Nederland. Vattenfall kent regelmatig mooie kortingen toe. Het gaat daarbij niet alleen om cashbackkortingen, maar ook om mooie geschenkjes voor nieuwe klanten. Regelmatig worden er bijvoorbeeld bol.com-cadeaubonnen weggegeven, maar ook een energiecontract met een gratis tablet is er nog heel gewoon.
Vattenfall
 • kwalitatief hoogwaardige energie Energiecadeau (€350)
 • kwalitatief hoogwaardige energie Loyaliteitsbonus
 • kwalitatief hoogwaardige energie Korting bij partners

Vattenfall is een leverancier van elektriciteit, aardgas en stadswarmte. Het bedrijf ontstond in 1994 na een fusie tussen verschillende nutsbedrijven en ging aanvankelijk door het leven als N.V. Nuon. In 2009 werd het echter door het Zweedse Vattenfall, dat ook al in Polen en Duitsland actief was, overgenomen. In 2019 werd ook de naam Nuon aangepast. De naam Vattenfall verwijst naar de oudere naam van het concern (“Kungliga Vattenfallsstyrelsen” of Koninklijke Watervalautoriteit). Alle aandelen van moedermaatschappij Vattenfall AB zijn in handen van de Zweedse overheid.

1
Philips Hue EnergiecadeauXL t.w.v. €304,75

Philips Hue EnergiecadeauXL t.w.v. €304,75 smart

 • verantwoorde energie aanbieding 100% groene energie
 • energie afkomstig uit nederland Nederlandse roots (NUON)
 • klappende handen voor goede energie Goede klantenservice
2
Powerdeal met €200 korting

Powerdeal met €200 korting korting

 • kwalitatief hoogwaardige energie 1 jaar vaste prijzen
 • vinkje voor goede energie 200 euro korting
 • liefdevolle energie aanbieding en leverancier Overstapservice
3
Gratis laptop t.w.v. €250

Gratis laptop t.w.v. €250

 • kwalitatief hoogwaardige energie 1 jaar stroom en gas
 • vinkje voor goede energie Gratis laptop cadeau
 • liefdevolle energie aanbieding en leverancier €250 winkelwaarde
4
Gratis Nintendo Switch Lite & LEGO-spel

Gratis Nintendo Switch Lite & LEGO-spel

 • kwalitatief hoogwaardige energie 1 jaar vaste prijzen
 • vinkje voor goede energie Nintendo Switch Lite
 • liefdevolle energie aanbieding en leverancier Spelletje LEGO Worlds
5
Gratis bol.com-cadeaubon t.w.v. €300

Gratis bol.com-cadeaubon t.w.v. €300 cadeaubon

 • kwalitatief hoogwaardige energie 1 jaar zeker van vaste prijzen
 • vinkje voor goede energie Gratis bol.com-cadeaubon
 • handjes in de lucht voor goede energie Bon blijft 3 jaar geldig
6
Gratis Philips-televisie t.w.v. €299

Gratis Philips-televisie t.w.v. €299

 • kwalitatief hoogwaardige energie 1 jaar vaste prijzen
 • vinkje voor goede energie Gratis televisie
 • liefdevolle energie aanbieding en leverancier Betaaldag kiezen
7
XL Energiecadeau t.w.v. €350

XL Energiecadeau t.w.v. €350 cadeau

 • kwalitatief hoogwaardige energie 1 jaar vaste tarieven
 • vinkje voor goede energie Zelf een cadeau kiezen
 • overstappen en switchen van energie Eenvoudig overstappen
8
Gratis tablet t.w.v. €229

Gratis tablet t.w.v. €229

 • kwalitatief hoogwaardige energie 1 jaar stroom en gas
 • vinkje voor goede energie Gratis tablet
 • liefdevolle energie aanbieding en leverancier Scherpe prijzen
9
Gratis slimme thermostaat t.w.v. €200

Gratis slimme thermostaat t.w.v. €200 smart home

 • kwalitatief hoogwaardige energie 1 jaar stroom en gas
 • vinkje voor goede energie Slimme thermostaat
 • verantwoorde energie aanbieding Energie besparen
10
Gratis Apple AirPods 2 met oplaadcase

Gratis Apple AirPods 2 met oplaadcase

 • kwalitatief hoogwaardige energie 1 jaar gas en stroom
 • vinkje voor goede energie Gratis Apple AirPods 2
 • liefdevolle energie aanbieding en leverancier Gratis oplaadcase

In Nederland levert Vattenfall energie aan bedrijven en consumenten. Daarnaast biedt het bedrijf ook diverse andere oplossingen aan, zoals isolatie, stadsverwarming, zonnepanelen, cv-ketels, oplossingen voor elektrisch rijden enzovoort. Hierdoor profileert Vattenfall zich als een energiepartner die samen met hun klanten wil bouwen aan een schonere en duurzame wereld. Hoewel Vattenfall nieuwe klanten beloont met cashbackkortingen, beloont het ook bestaande klanten met diverse extraatjes en voordelen.

NIEUWE KLANTEN
Mooie cashbacks en kortingen
Via allerlei cadeautjes en cashbackkortingen trekt Vattenfall nieuwe klanten aan.
BLIJVEN LOONT
Korting voor langdurige klanten
Klanten kunnen tot 25% korting krijgen wanneer ze langdurig trouw blijven aan Vattenfall.

Overstappen naar Vattenfall

Het is mogelijk om digitaal over te stappen naar Vattenfall. Hiervoor is er op de website een overstaptool te vinden die de kandidaat doorheen het overstapproces begeleidt. Na de overstap krijgt de klant een vouchercode voor een cadeau, zoals een gratis tablet of laptop.
1

Stap 1: prijs berekenen

In de eerste plaats berekent men de prijs. Hiervoor is het noodzakelijk om het adres en de verbruiksgegevens door te geven. Wie het verbruik niet weet, kan ook de tool gebruiken die op basis van een aantal vragen een inschatting maakt van het verbruik op dit adres. Hiervoor moet men onder andere aangeven hoeveel personen op dit adres wonen, wat het type woning is, welke woonoppervlakte de woning heeft en welk bouwjaar deze woning heeft. De prijs wordt meteen weergegeven. Houd er wel rekening mee dat de cashbackkorting al in deze prijs begrepen zit.
Stap 1: prijs berekenen
2

Stap 2: contract aanvragen

Vervolgens kan de contractaanvraag worden ingediend. De adresgegevens worden automatisch uit de eerste stap overgenomen. Na het invullen van alle andere benodigde contractgegevens, zoals de gewenste overstapdatum en de bankgegevens voor de automatische incasso, kan de aanvraag worden ingediend. Wie nog niet weet wanneer de overstap moet worden gemaakt, kan dit ook zo aangeven. In zo'n geval zal Vattenfall verdere stappen ondernemen om een zo spoedig mogelijke overstap te realiseren.
Stap 2: contract aanvragen
3

Stap 3: overstappen en geschenkje krijgen

Na het indienen van de aanvraag begint er een bedenktermijn van 14 dagen te lopen. Intussen wordt ook de kredietwaardigheid getoetst. In sommige gevallen kan er hierdoor nog een waarborgsom worden gevraagd. Vattenfall zal verder het nodige doen en zal de overeenkomst met de huidige energieleverancier opzeggen om een vlotte overstap mogelijk te maken. Wanneer de huidige energieleverancier stopt met leveren, neemt Vattenfall automatisch de levering over zodat klanten nooit zonder energie komen te zitten. Ongeveer een week na de derde termijnbedragafschrijving ontvangt de klant ten slotte een vouchercode die kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een gratis tablet te bestellen.
Stap 3: overstappen en geschenkje krijgen

Vattenfall review

Vattenfall scoort op verschillende punten heel goed. Het gaat dan vooral om de handige app met waardevolle inzichten, maar ook de leuke extraatjes en cadeautjes voor zowel nieuwe als bestaande klanten. Uiteraard moet men er zich wel van bewust zijn dat iemand daarvoor de factuur moet betalen, waardoor het niet onlogisch is dat er wel wat negatieve recensies zijn die de tarieven hekelen. Toch moet het gezegd worden dat Vattenfall zeker niet de duurste energieleverancier is. Eveneens positief zijn de vele extra diensten, maar anderzijds scoort Vattenfall wel niet al te best in het duurzaamheidsonderzoek van Consumentenbond.

Kortingen voor nieuwe en bestaande klanten

Nieuwe klanten kunnen rekenen op diverse kortingen en geschenkjes. Het aanbod wijzigt voortdurend, maar is heel uitgebreid. Zo kunnen nieuwe klanten bijvoorbeeld zonnepanelen kopen met een korting van 350 euro, maar bovendien is Vattenfall een van de weinige energieleveranciers die nog tablets weggeeft. Ook slimme thermostaten, laptops of energiezuinige televisieschermen worden regelmatig weggegeven. Ten slotte kunnen ook bestaande klanten tot 25% korting opbouwen.

Andere klanten over Vattenfall

Zoals steeds is het nuttig om in kaart te brengen wat bestaande klanten van hun energieleverancier vinden. Via Trustpilot scoorde Vattenfall 1,4/5. Onder andere hoge prijzen en een slechte klantenservice worden er genoemd. Zo is er bijvoorbeeld een klant die hekelt dat hij verhuisd is naar een woning zonder gasaansluiting. Hoewel dat beter is voor het milieu en hij nog steeds elektriciteit afneemt bij Vattenfall is hij hierdoor wel zijn loyaliteitskorting van 25% kwijt. Veel van de negatieve recensies hebben overigens te maken met klanten die contractbreuk plegen en dan klagen dat ze een opzegboete moeten betalen. De lage score is dus niet helemaal representatief. Bij Gaslicht is men duidelijk vriendelijker, want daar beveelt 83% van de klanten Vattenfall aan (peildatum: 01/02/2021).

Slimme digitale oplossingen

Vattenfall is een energieleverancier die veel heeft geïnvesteerd in digitale oplossingen. Vooral hun oplossingen om meer inzicht te krijgen in het energieverbruik zijn lovenswaardig. Via de Vattenfall Energie-applicatie is het namelijk mogelijk om zelf de regie te hebben over de energiezaken. De app geeft altijd live inzicht in het verbruik, maar via de app kunnen ook de energiezaken snel worden geregeld en is het zelfs mogelijk om korting te krijgen op smart home-producten. Deze app is verkrijgbaar voor Android- en iOS-toestellen.

Duurzaamheid en groene energie

Vattenfall stimuleert duurzaamheid en biedt klanten oplossingen aan om hun woning te verduurzamen. Het is er bijvoorbeeld mogelijk om een energiezuinigere cv-ketel te huren. Ook het inzicht in het persoonlijk verbruik en de tips om te besparen, helpen dat doel te dienen. Desondanks scoort Vattenfall een onvoldoende in het duurzaamheidsonderzoek van Consumentenbond (2020). Nochtans krijgt Vattenfall er wel nog een uiterst goede 9,8/10 voor hun duurzame investeringen, maar daartegenover staat een matige 3,4/10 voor hun inkoopbeleid. Dit komt omdat Vattenfall aan greenwashing doet: het koopt grijze energie en koopt vervolgens GvO’s om de energie als groene energie te verkopen. Deze vreemde praktijk is perfect legaal en veelvoorkomend.

Veelgestelde vragen over Vattenfall

klappende handen voor goede energie Wat is de meerwaarde van het digitale klantenportaal Mijn Vattenfall?

Via dit klantenportaal is het mogelijk om inzicht te krijgen in het verbruik, maar bovendien zijn ook de energiezaken er te regelen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om het termijnbedrag aan te passen, de persoonsgegevens te wijzigen enzovoort. Ook helpt het portaal om energie te besparen en is er informatie te vinden over de contracten en tarieven.

energie dat geld oplevert en bespaart Is het bij Vattenfall mogelijk om mijn termijnbedrag aan te passen?

Ja, dat kan via het digitale klantenportaal. Hier is het mogelijk om het termijnbedragadvies te raadplegen en het termijnbedrag eventueel ook aan te passen. Ook het aantal termijnen kan worden aangepast, maar daarvoor dient men contact op te nemen met de klantendienst van Vattenfall.

energie dat geld bespaart Welke betaalmogelijkheden heb ik bij Vattenfall?

Bij Vattenfall is het niet alleen mogelijk om te betalen via een automatische incasso, want het kan ook gewoon via acceptgiro. Dan worden er wel €1,82 administratiekosten in rekening gebracht (2021). Openstaande energierekeningen kunnen ten slotte ook via MasterCard, VISA, iDEAL of internetbankieren worden voldaan.

vinkje voor goede energie Hoe werkt het Exclusief-programma van Vattenfall?

Via het Exclusief-programma sparen trouwe klanten voor mooie cadeaus. Ze sparen punten die ze inzetten voor diverse cadeaus, maar ze kunnen ook meedoen aan winacties. In het verleden was het bijvoorbeeld al mogelijk om te sparen voor een uitschuifbare schoonmaakset of om een Inventum-kookplaat te winnen. Ten slotte kunnen de punten van het Exclusief-programma ook worden weggeschonken, bijvoorbeeld door een Oxfam-varkentje cadeau te doen.

energie in huis Hoe werkt Blijven Loont van Vattenfall?

Dit is het beloningsprogramma van Vattenfall waarbij trouwe klanten tot maximaal 25% korting krijgen op de variabele energietarieven. Dit moet wel aan het bestaande contract worden toegevoegd. Bestaande klanten krijgen dan meteen 10% korting en elk jaar komt daar 5% extra korting bovenop, tot het maximum van 25% is bereikt.

handjes in de lucht voor goede energie Ik heb het financieel even moeilijk. Kan ik bij Vattenfall uitstel van betaling krijgen?

Ja, maar een uitstel geldt slechts gedurende maximaal 30 maanden. Het te betalen bedrag moet nadien in één keer worden betaald en het bedrag moet via automatische incasso van de rekening worden gehaald. Uitstel krijgen kan bovendien enkel als er nog geen andere betaalafspraak is gemaakt en er nog geen incasseerder werd ingeschakeld.

overzicht van energie details Ik moet een bijbetaling doen. Kan ik dat ook in termijnen betalen?

Ja, maar enkel wanneer de bijbetaling minstens 100 euro bedraagt. Hiervoor dient de klant naar het online portaal te gaan, de facturen te raadplegen en te kiezen voor de optie ‘Betaal in termijnen’. Houd er rekening mee dat er bij een betalingsregeling minstens 50 euro per maand moet worden betaald en er per termijn 2 euro administratiekosten in rekening worden gebracht. Er mogen bovendien maximaal twaalf termijnen zijn. Ten slotte mogen er geen andere openstaande rekeningen zijn. Houd er rekening mee dat één mislukte automatische incasso betekent dat de betalingsregeling volledig vervalt.