125 tips om energie te besparen

Het huis staat vol apparaten die energie gebruiken. Van het fornuis tot de droger en van de televisie tot de verwarming. Al deze apparaten dragen bij aan het totale jaarlijkse energieverbruik van het huishouden. Bij de meeste apparaten kan er flink worden bespaard op het energieverbruik, gewoon door ze bewust te gebruiken. Door bewust te leven kunnen er jaarlijks tientallen euro's bespaard worden op de energierekening. En in sommige gevallen zelfs nog veel meer. Naast de geldbesparing wordt er ook een bijdrage geleverd aan een beter milieu. Lees op deze website bespaartips voor verschillende apparaten in het huis. Er is soms maar weinig nodig om flink te besparen. Hieronder een overzicht van meer dan 100 bespaartips.
125 tips om energie te besparen

Besparen op het energieverbruik van je elektrische apparatuur

Een huishouden heeft vaak meerdere televisies en meerdere computers en dan is besparen al snel mogelijk. Toch zijn er ook genoeg elektrische apparaten die minder voor de hand liggen en veel energie verbruiken. Door apparatuur correct te gebruiken en niet uit het oog te verliezen, kun je al snel veel geld en energie besparen. En niet alleen door het gebruik van energieslurpende apparaten te beperken.

besparen op elektrische apparatuur

Besparen op het energieverbruik van verlichting

Met de komst van de eerste gloeilamp in de negentiende eeuw kregen de eerste huishoudens eenvoudige verlichting. Daarvoor waren er slechts olielampen en kaarsen. Bijna 200 jaar later worden gloeilampen nog steeds gebruikt. Dit is echter slecht nieuws voor het milieu en voor de energierekening. Daarom raden we aan gebruik te maken van nieuwe, duurzame energie om verlichting in en rondom de woning te realiseren.

Besparen op het energieverbruik van verlichting

Besparen op het energieverbruik van verwarming

Als de ‘r’ in de maand zit, zetten we met zijn allen opnieuw massaal de verwarming aan. Er zijn verschillende manieren om het huis te verwarmen, zonder dat daarmee de energierekening enorm stijgt. Het is dus absoluut niet nodig om in de kou te zitten. Wel is het zo dat de helft van de energierekening bestaat uit de kosten van de verwarming. Hier staan tips vermeld om te besparen op het energieverbruik van de verwarming.

Besparen op het energieverbruik van verwarming

Besparen op energieverbruik bij koken

Koken kost veel energie, zeker wanneer er meerdere gangen op het menu staan of er gebruik gemaakt moet worden van meerdere warmtebronnen. Steeds meer Nederlandse huishoudens zijn overgestapt op het koken op inductie. Tegenwoordig is de helft van alle verkochte kookplaten een inductiekookplaat. Maar er zijn ook andere manieren om energie te besparen bij het koken. Op deze pagina staan alle tips om te besparen op energieverbruik bij koken.

Besparen op energieverbruik bij koken

Besparen op verbruik van de vaatwasser

De vaatwasser is een populair product in het Nederlandse huishouden. Ruim de helft van alle Nederlandse huishoudens heeft een vaatwasser in huis. Door slimmer om te gaan met de vaatwasser is er een winst van wel vijftien procent van de totale energierekening te behalen. Houd bij de bij aanschaf van een nieuwe vaatwasser rekening met de energielabels. Op deze pagina staan handige tips voor het besparen op het energieverbruik van de vaatwasser.

Besparen op het energieverbruik van vaatwasser

Energie besparen op de wasdroger

Besparen op het gebruik van de wasdroger is een goede manier om te besparen op de energierekening. De meest energiebesparende tip is om de wasdroger zo min mogelijk te gebruiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van het mooie weer in de zomer en hang de was buiten, in plaats van deze in de droger te stoppen. Uiteraard werkt dit advies niet in de winter, waardoor het gebruik van de wasdroger toch onvermijdelijk is. Op deze pagina zijn tips te vinden over hoe de wasdroger voordelig te gebruiken is.

Besparen op wasdroger

Besparen op de wasmachine

Een goede wasmachine is belangrijk om het huishouden draaiende te houden. Maar het is eveneens belangrijk om tijdens de aanschaf van de wasmachine te kijken naar het energieverbruik. Wasmachines zijn tegenwoordig een stuk energiezuiniger dan wasmachines van twintig jaar geleden. Het kan daarom nuttig zijn om te kijken naar vervanging. Bovendien worden ze telkens voorzien van een handig energielabel. Daardoor valt er flink te besparen op de energierekening en draag je bij aan het milieu.

Besparen op de wasmachine

Besparen op warm water

Het gebruik van warm water is een flinke hap uit de jaarlijkse energierekening. Warm water wordt uiteraard niet alleen gebruikt in de badkamer, maar ook op andere plekken. Bijvoorbeeld in de keuken, wanneer men een kopje koffie of thee wil zetten. Maar liefst twintig procent van de volledige energierekening wordt besteed aan het verwarmen van water. Daarbij gaat het grootste deel naar douchen en baden. Een doorsneegezin van vier personen verbruikt ongeveer 21 euro per maand aan warm water.

besparen op warm water

Energie bespaar apps

Het is mogelijk om aan de hand van je mobiel (op afstand) allerlei zaken in huis te regelen. Vergeten om de lichten uit te doen? Of geen zin om thuis te komen en een half uur te moeten wachten tot de woonkamer lekker is verwarmd? Geen probleem, een app regelt gewoon de energiezaken in en rondom het huis. Dit is bovendien ook handig want hierdoor is het mogelijk om meer te besparen op het energieverbruik in een woning. Ten slotte zijn de lichten uit en stond de thermostaat niet de hele dag veel te hoog.

geld besparen met energie apps

Bespaar op het energieverbruik van je koelkast

De koelkast is een van de grootste energieslurpers in een huishouden. Koelkasten worden in veel huishoudens niet vaak vervangen. Ze hebben vaak een lange levensduur en gaan soms tien tot wel twintig jaar mee. In die tijd is de techniek uiteraard niet blijven stilstaan, waardoor er tegenwoordig veel apparaten op de markt te vinden zijn die veel minder energie verbruiken. Het is mogelijk om tot wel zestig euro per jaar op de energierekening te besparen.

besparen energieverbruik koelkast

Bespaar op het energieverbruik van je vriezer

Bij een apparaat dat zoveel energie verbruikt als een vriezer is het belangrijk dat je bewust met het apparaat omgaat. Er zijn diverse zaken die je kan doen om deze flinke energiepost zo effectief mogelijk te gebruiken. Je kunt op termijn wel meer dan honderden euro’s per jaar besparen, dus het is de moeite meer dan waard om er goed naar te kijken.

besparen energieverbruik vriezer

Bespaar op het energieverbruik van de cv ketel

De cv-ketel heeft natuurlijk een grote invloed op het energieverbruik in een woning. Dat geldt nu eenmaal voor alle apparaten die warmte opwekken. Een van de beste manieren om op het energieverbruik te besparen is investeren in een energiezuinigere ketel, huren kan hierbij eveneens een oplossing zijn. Daarnaast zijn er echter nog andere mogelijkheden om te besparen op het energieverbruik van de cv-ketel.

besparen met CV ketel

Bespaar op het energieverbruik door te isoleren

Goede isolatie is misschien nog wel de beste manier om te besparen op het energieverbruik. Zonder goede isolatie gaat er ongelofelijk veel warmte verloren en moeten verwarmingstoestellen onnodig overuren draaien. Er zijn verschillende soorten isolatie mogelijk en ze hebben ook nog eens uiteenlopende terugverdientijden. Ten slotte is het ook belangrijk dat de ventilatie hierbij niet vergeten wordt.

Besparen door te isoleren

Bespaar op het energieverbruik van de airco

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om een airco in huis te halen, zeker nu de zomers extremer worden. Zo’n airco verbruikt echter ook veel energie. Het energieverbruik kan tot meer dan dertig keer hoger liggen dan dat van een ventilator. Daarom is het belangrijk om het gebruik van de airco te beperken. Daarnaast zijn er nog een aantal handige tips die helpen om het energieverbruik van de airco te beperken. Niet alleen een geschikte airco, ook een correct onderhoud is een vereiste om te besparen.

besparen op de airco

Bespaar op het energieverbruik van de oven

Net zoals andere apparaten die warmte genereren, verbruikt ook een oven best veel energie. Bij het kopen van een nieuwe oven is dit zeker iets om rekening mee te houden, maar het louter vergelijken van energielabels volstaat niet. Ook het correct gebruiken van een oven helpt om energie te besparen. Door diverse experts te vragen om tips, hebben we een pagina boordevol energietips omtrent het gebruik van de oven samengesteld.

besparen op de oven

Besparen op het energieverbruik in de tuin

Niet alleen in huis zijn er veel apparaten die energie verbruiken, ook in de tuin is dat het geval. Er zijn gelukkig ook talloze manieren om energie te besparen in de tuin, bijvoorbeeld op de tuinverlichting of bij het gebruik van de grasmaaier. Met een aantal handige tips geven wij aan hoe het mogelijk is om zowel energie als water te besparen in de tuin. Een besparing van honderden euro’s per jaar is mogelijk.

besparen in de tuin

Veelgestelde vragen over energie besparen

energie en geld Hoeveel energie kan ik besparen?

Hoeveel energie jij kan besparen, is afhankelijk van talloze factoren. Door te kiezen voor een nieuwe zuinige koelvriescombi, gloeilampen door ledlampen te vervangen, elektrische kacheltjes door een infraroodpaneel te vervangen en te kiezen voor een duurzame wasmachine, wasdroger en vaatwasser kan een gemiddeld gezin tot 1.500 kWh per jaar besparen. Dit resulteert in een besparing van zo’n 330 euro. Wanneer ook de woning onder handen wordt genomen en de verbruikspatronen wijzigen, kan de besparing natuurlijk nog hoger oplopen.

kwalitatief hoogwaardige energie Hoeveel energie verbruikt een gemiddeld Nederlands gezin?

Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt 2.730 kWh aan stroom. Toch zegt een gemiddelde weinig. Zo verbruikt 1 op de 8 gezinnen minder dan 1.500 kWh per jaar terwijl 1 op de 7 gezinnen meer dan 5.000 kWh per jaar verbruikt.

zonnebril opzetten want deze energie is zonnig Hoe kan ik sluipverbruik voorkomen?

Trek altijd de stekker van het apparaat uit wanneer je het een tijdje niet gaat gebruiken. Maak daarnaast gebruik van een contactdoos met aan/uit-schakelaar. Ook handig zijn bespaarstekkers. Deze bespaarstekkers schakelen de stand-bystand dan volledig uit.

energie dat geld oplevert en bespaart Zijn energiezuinige lampen duurder?

Ja en nee. Ja omdat een energiezuinige ledlamp in de winkel meer zal kosten dan een halogeenlamp. Nee omdat energiezuinige lampen minder stroom verbruiken en bovendien ook veel langer meegaan. Zo heeft een ledlamp 15 keer meer branduren dan een gloeilamp.

idee omtrent energie Houd ik niet beter mijn gloeilamp tot deze stuk gaat?

Nee. Milieu Centraal heeft dit berekend en de extra milieubelasting die ontstaat door de gloeilamp weg te gooien en een nieuwe ledlamp te maken is minimaal. De milieuwinst die daarbij wordt gegenereerd op langere termijn is vele keren groter.