Besparen op het energieverbruik van je droger

bespaartips droger

Een gemiddeld huishouden kan op jaarbasis veel geld besparen door dagelijks energiebewust te handelen. De droger is één van de grootste energieverbruikers in huis. Met name oudere drogers gebruiken enorm veel elektriciteit om was te drogen. Door op een bewuste manier de droger te gebruiken, is het mogelijk om jaarlijks tientallen euro's te besparen op het energieverbruik. Daarnaast wordt het klimaat minder zwaar belast wanneer bewust om wordt gegaan met energie.

Kies de juiste droger

Een wasdroger is een van de grootste energieverbruikers in een huishouden. Daarom is het raadzaam geen gebruik meer te maken van zeer oude wasdrogers. Deze wasdrogers verbruiken vaak behoorlijk wat energie. Kies daarom voor een nieuwe wasdroger die ontworpen is met oog op het energieverbruik. Drogers hebben net als wasmachines een eigen energielabel. Alle winkels laten zien hoe energiezuinig de droger precies is. Zeer energiezuinige drogers hebben een A+++-label, maar vergen vaak ook een grotere investering. In principe is het beter om een warmtepompdroger dan een gasdroger aan te schaffen. Ze zijn vaak een stuk minder energiezuinig.

Ten onrechte wordt wel eens gedacht dat het beter is om een was-droogcombinatie te gebruiken, in plaats van een afzonderlijke wasmachine en droger. Toch is het beter om twee losse apparaten te kopen. Een alles-in-een verbruikt namelijk veel meer energie dan twee losse apparaten samen.

Gebruik bovendien tijdens het centrifugeren een zo hoog mogelijk toerental. De droger hoeft dan niet zo hard te werken. Bovendien raden we het gebruik van een automatisch programma aan. De meeste moderne wasdrogers hebben eigen automatische programma’s, afhankelijk van het type kleding in de droger. Een automatisch programma is in de regel veel energiezuiniger dan een programma die gebaseerd is op een vaste draaitijd. Soms is de was al lang droog, terwijl het programma toch door blijft gaan. Dat is uiteraard niet energiezuinig. Hier zijn nog meer tips te besparen om energie te besparen.

Er zijn enorme verschillen tussen verschillende drogers in energieverbruik. Oudere drogers zijn vanzelfsprekend minder zuinig, maar ook tussen nieuwe drogers zitten verschillen. Alle drogers hebben een energielabel, waaraan kan worden gezien hoe energiezuinig de droger is. De meest zuinige drogers hebben label A+++, de minst zuinige drogers hebben energielabel D. Tegenwoordig mogen drogers met energielabel D niet meer geproduceerd worden. Drogers die nog voor deze wet geproduceerd zijn, mogen nog wel verkocht worden in winkels.

Drogers met label A+++ zijn meestal warmtepompdrogers. Gasdrogers zijn vaak minder zuinig (label B of C). De zuinigere drogers zijn in de regel ook duurder. Het is met de dure waterpompdrogers lastig om binnen de levensduur de extra investering terug te verdienen ten opzichte van minder zuinige drogers. Bij goedkope waterpompdrogers kan dit wel mogelijk zijn.

Andere bespaartips

Naast het kiezen van de juiste droger, zijn er nog andere manieren om te besparen op het energieverbruik van je droger.

  1. Hang de was uit

Het is een open deur, maar waar mogelijk is het een goede overweging om de was op te hangen. De droger blijft uit en elektriciteit wordt bespaard.

  1. Vul de trommel zoveel mogelijk

Zorg voor een volle wastrommel. Door zoveel mogelijk was in één keer te drogen, hoeft de droger minder vaak aan.

  1. Kies voor de optie ‘strijkdroog'

De meeste drogers hebben verschillende instellingen, zoals ‘kastdroog' of ‘strijkdroog'. Bij de instelling  ‘kastdroog' is de droger langer bezig en wordt er meer energie verbruikt dan bij de instelling ‘strijkdroog'.

  1. Centrifugeer de was goed

Laat de was in de wasmachine wat langer centrifugeren, voordat de was in de droger gaat. Centrifugeren kost minder energie dan drogen.

  1. Maak altijd het stoffilter schoon

Iedere droger heeft een stoffilter dat na een gemiddelde droogbeurt redelijk vol zit. Wanneer deze stof ophoopt, heeft dit gevolgen voor het energieverbruik. Maak er daarom een gewoonte van om het stoffilter na iedere droogbeurt schoon te maken.

  1. Zet de droger zo snel mogelijk uit

Laat de droger na een droogbeurt niet langer dan nodig aanstaan. Weliswaar is de droger niet actief bezig, toch wordt er nog wel energie verbruikt. Dit is vergelijkbaar met onnodig de lichten laten aanstaan.