Eneco
Eneco is een energiebedrijf waarvan de oorsprong teruggaat naar de tweede helft van de negentiende eeuw. In de negentiende eeuw waren gemeentelijke nutsbedrijven dan ook in opkomst. Pas in 1995 gingen de verschillende nutsbedrijven samen verder onder de noemer ‘Eneco’. Inmiddels hebben 53 gemeenten aandelen in het energiebedrijf.

Aanbiedingen van Eneco
Eneco heeft het hele jaar door verschillende energie aanbiedingen. Zo kon men in het verleden bij een energiecontract met een looptijd van vier jaar tijdelijk gratis een slimme Toon-thermostaat ter waarde van 200 euro of een gratis Philips Hue-verlichtingspakket ter waarde van 159 euro ontvangen. Ook de installatie van de Toon thermostaat is volledig gratis, waardoor er nog eens 75 euro extra wordt bespaard.
Bij één jaar stroom en gas van Eneco kunnen consumenten tot wel 200 euro korting krijgen op een energiecontract. Houd dus regelmatig de aanbiedingen van deze energieleverancier in de gaten.
De belangrijkste taken van Eneco zijn de levering en productie van gas en elektriciteit. Daarmee is het bedrijf een van de grootste leveranciers van energie in Nederland. De wereld staat niet stil en tijden veranderen. De aarde warmt behoorlijk op, en dus heeft Eneco ervoor gekozen om meer tijd en geld te steken in hernieuwbare energie. Duurzame energie staat bij Eneco al jaren centraal.
Duurzame energie bij Eneco
Een van de belangrijkste pijlers van Eneco is het betaalbaar aanbieden van duurzame energie. Eneco noemt dit ‘ga voor groen’. Groene stroom is tegenwoordig nauwelijks nog duurder dan grijze stroom. Daarom kiezen steeds meer consumenten met een ‘gerust hart’ voor duurzame energie. Dat is goed voor het milieu en voor de energierekening.
Eneco biedt consumenten de mogelijkheid om te kiezen voor stroom op basis van windenergie of uit zonne-energie. Zowel de wind als de zon zijn duurzame bronnen die nooit uitgeput kunnen raken. Zo is er dus sprake van duurzame energie en wordt het milieu niet belast.
Groene stroom
Wie kiest voor groene stroom van Eneco is altijd zeker van 100% groene stroom. De stroom wordt namelijk opgewekt uit de wind of de zon. Het zijn twee duurzame bronnen. Helaas is Nederland niet altijd het zonnigste land, waardoor er ook groene stroom uit andere landen wordt geïmporteerd. Dat noemt Eneco ‘EuropeseWind’. Dat is windenergie die volledig wordt opgewekt uit windparken in heel Europa. Het is ook mogelijk bewust te kiezen voor stroom van eigen bodem. Kies in dat geval voor HollandseWind of Eneco HollandseZon.
Aan de hand van het stroometiket is telkens te achterhalen uit welke energiebron en welk land de energie verkregen is. Het stroometiket wordt gecontroleerd door de Nederlandse overheid. Zo weet de consument altijd zeker dat zijn duurzame energie ook effectief duurzaam is en niet van fossiele brandstoffen afkomstig is.
Betaalbaar gas voor iedereen van Eneco
Door gas in te kopen in zowel binnen- als buitenland, heeft Eneco genoeg gas voor alle afnemers in Nederland. Als de gasprijs laag is, slaat Eneco het gas op. Zo is er altijd sprake van betaalbaar gasgebruik.
Gas is niet meteen de meest groene keuze. Toch probeert Eneco haar steentje aan een duurzame wereld bij te dragen. Dat doet Eneco aan de hand van Eneco CO2-GecompenseerdGas. Een deel van het maandelijks te betalen bedrag wordt weer geïnvesteerd in duurzame energieprojecten. Zo kunnen consumenten hun gasverbruik weer compenseren. Het geld wordt geïnvesteerd in verschillende energieprojecten onder het Gold Standard-keurmerk. Dat keurmerk is opgericht door het WWF (Wereld Natuur Fonds) en zorgt voor de winning van schone energie in ontwikkelingslanden.
Overstappen naar Eneco
Overstappen naar Eneco loont! Door over te stappen naar een andere energieleverancier kan er jaarlijks behoorlijk bespaard worden op de energierekening. Eneco biedt betaalbaar gas en energie aan voor iedereen, tegen een lage prijs. Dat komt door de vele acties, aanbiedingen en welkomstkortingen die het energiebedrijf te bieden heeft.
Overstappen naar Eneco gaat heel eenvoudig. Sluit een nieuw energiecontract met Eneco af en het bedrijf zal zelf het contract met de huidige energieaanbieder opzeggen. Op die manier hoeft de consument zelf niets te doen. Dit behoort gewoon tot de overstapservice, lekker handig toch? Uiteraard komt men tijdens het overstappen nooit zonder stroom of gas te zitten: de levering blijft moeiteloos doorgaan. Men merkt dus niets van het overstappen, behalve dat de facturering door een andere aanbieder wordt gedaan.
Veelgestelde vragen over Eneco
Het is begrijpelijk om vragen te hebben over Eneco, zelfs al gaat het om een van de bekendste energieleveranciers in Nederland. Of het nu gaat om de duurzaamheid van hun energieproducten of de mogelijkheden voor zakelijke klanten, de antwoorden op deze en andere vragen worden in de hieronder grondig behandeld.
Welke energieproducten biedt Eneco aan?
Bij Eneco kan je niet alleen terecht voor stroom en gas. Ook voor zonnepanelen, een aandeel in een Nederlands zonnepark, een cv-ketel (koop, huur en onderhoud), isolatie, een warmtepomp en een zonneboiler kan je bij Eneco terecht. Ten slotte hebben ze sinds kort ook oplossingen voor wie elektrisch rijdt en voor de deur wil laden.
Heeft Eneco een eigen app?
Ja en deze is gratis te downloaden voor Android en Apple. Met deze app krijg je inzicht in je verbruik en kan je eenvoudig je energiezaken regelen.
Is Eneco een duurzame energieleverancier?
Ja. Bij het duurzaamheidsonderzoek van Consumentenbond (2020) scoorde Eneco een mooie 8,1/10. Consumentenbond noemde het zelfs een van de voorlopers op het vlak van duurzame stroom. Weet wel dat Eneco op de zakelijke markt met 4,3/10 flink lager scoorde. Dit had vooral te maken met een grijs inkoopbeleid.
Kan ik ook als zakelijke klant bij Eneco terecht?
Ja, Eneco biedt oplossingen voor zzp’ers, het mkb en grootzakelijke verbruikers.
Vraagt Eneco een waarborgsom aan nieuwe klanten?
Dit doen ze enkel wanneer uit een onderzoek naar het betaalgedrag blijkt dat er een risico bestaat. Ook aan iemand die al klant is bij Eneco maar niet tijdig betaalt, kan om een waarborgsom worden gevraagd. Deze waarborgsom bedraagt in principe 400 euro voor particulieren en 1.500 euro voor zakelijke klanten.