Review: de slimme thermostaat van Toon

De slimme thermostaat van Toon is zeker een meerwaarde, maar dan vooral voor Eneco-klanten die 'm gratis krijgen. De beperkte abonnementskost laat zich dan via een mooie besparing terugverdienen. De slimme thermostaat is makkelijk in gebruik, laat zich vlot bedienen en is ook mooi vormgegeven. Het komt zelfs inclusief een garantie van twee jaar. Houd wel rekening met allerlei minpunten. Zo zijn er aan de garantie allerlei voorwaarden verbonden. Bovendien gaan functies zonder het abonnement bij Eneco verloren en mag Eneco persoonlijke gegevens gebruiken voor gepersonaliseerde aanbiedingen.

vrouw bedient slimme thermostaat in haar smart home

De slimme Toon-thermostaat in het kort

Het Toon-systeem werkt via een beeldscherm aan de muur, maar je kunt Toon ook bedienen met een smartphone of tablet. Het startpakket bestaat uit een thermostaat, inclusief installatie door de monteur. Je hoeft dus niet zelf aan de slag te gaan. Toon is nog uit te breiden met bijvoorbeeld slimme stekkers, zodat je apparaten op afstand aan en uit kan zetten. Verder krijg je korting bij Eneco, maar dat betekent niet dat alleen Eneco-klanten de slimme Toon-thermostaat kunnen gebruiken. Ook als niet-klant is de Toon-thermostaat een meerwaarde.

Voordelen

  • Elegant en gebruiksvriendelijk design maakt van Toon een meerwaarde voor iedere slimme woning.

  • Toon is eenvoudig te koppelen met diverse slimme tools zoals slimme rookmelders of lampen.

  • Deze slimme thermostaat is gratis voor klanten die een vierjarig contract afsluiten bij Eneco.

  • Toon helpt daadwerkelijk om te besparen, waardoor de abonnementskosten zich terug laten verdienen.

  • De slimme thermostaat wordt standaard geleverd met een mooie garantieperiode van 2 jaar.

Nadelen

  • Om van alle mogelijkheden van Toon gebruik te kunnen maken, is een betaald abonnement noodzakelijk.

  • Wie geen klant is bij Eneco verliest een aantal belangrijke mogelijkheden. Hierdoor wordt overstappen lastiger.

  • Eneco ontvangt persoonlijke gegevens en mag ze gebruiken voor persoonlijke aanbiedingen.

  • Aan de garantietermijn zijn allerlei voorwaarden gekoppeld die zeker door te nemen zijn.

  • De slimme thermostaat is niet altijd even snel en in het verleden waren er problemen met de app.

Overzicht van alle functies van Toon

FunctieInformatie
Prijs€ 275,00
Abonnementprijs€ 4,50
InstallatiekostenNB
StadsverwarmingNee
VloerverwarmingJa
WarmtepompenNee
WeermonitoringJa
LuchtvochtigheidNee
GeofencingNee
BewegingssensorNee
LichtsensorNee

Volledige review van Toon

Er is alvast één iets waar niet over te discussiëren valt: Toon ziet er geweldig uit en laat zich eenvoudig bedienen. De mooie overzichten zijn snel uit te lezen en je hoeft geen expert te zijn om te begrijpen wat Toon wil weergeven. Het is handig dat je de tegels op het startscherm zelf kan aanpassen. Zo kies je zelf wat Toon weergeeft. Daarnaast kan je via het startscherm meteen de temperatuur regelen via het thermostaatpaneel en zijn ook de statusbalk, de menuknop en de navigatiebalk er netjes weergegeven.

Een ander belangrijk pluspunt is de mogelijkheid om Toon naar wens uit te breiden. Je kan bijvoorbeeld een slimme rookmelder aan Toon toevoegen. Dan krijg je op je smartphone een melding wanneer er rook wordt gedetecteerd. Ook koppelingen met slimme stekkers of met de slimme lampen behoort tot de mogelijkheden. Ten slotte zijn er koppelingen mogelijk met de Olisto-app en met Interpolis ThuisWacht, waardoor je meteen ook de Toon Security-app kan gebruiken.

Daarnaast is Toon goed beveiligd tegen hackers en gaat men goed om met je persoonlijke gegevens. Houd er wel rekening mee dat er wel degelijk gegevens worden gedeeld zodat Eneco gepersonaliseerd advies of offertes kan uitbrengen. Als niet-klant kunnen zij je op deze manier benaderen. Het gaat daarbij ook om de meet- en verbruiksgegevens. Ook met Quby B.V., een onderdeel van de Eneco Groep, worden er een aantal gegevens gedeeld. Als je dit liever niet hebt, kies je beter voor een slimme thermostaat die niet in verbinding staat met een energieleverancier.

Een belangrijk minpunt dat wij hebben vastgesteld, is de snelheid. Toon mag er dan wel goed uitzien, maar is toch nogal sloom. De bediening op de thermostaat is hierdoor niet erg fijn. De mobiele apps zijn dan weer handiger, maar daar waren er in het verleden al wat problemen mee. We maakten het zelf niet mee, maar op internet lazen we over klanten die na een smartphone-upgrade tot 6 maanden lang de app niet konden gebruiken. In de tussentijd dienden zij natuurlijk wel abonnementskosten te betalen.

Kosten van Toon

Toon is niet gratis in gebruik en moet dan ook worden aangeschaft. Je kan Toon los kopen bij Eneco en je betaalt dan 275 euro. Een pluspunt is dat dit meteen inclusief installatie is. Vroeger kon je Toon ook kopen bij webwinkels als Coolblue en bol.com, maar zij lijken Toon uit hun assortiment te hebben gehaald. Het is nog niet duidelijk of dit tijdelijk of permanent is. Wil je liever niet betalen voor Toon? Bij Eneco krijg je Toon cadeau wanneer je een vierjarig energiecontract bij hen afneemt. De installatiekosten zijn dan wel voor eigen rekening. Een mooie deal, als je het ons vraagt.

Daarnaast moet je rekening houden met je Toon-abonnement. In principe betaal je elke maand 4,50 euro voor jouw Toon-abonnement. Als Eneco-klant wordt dit gewoon via de termijnnota verrekend. Wie geen klant is bij Eneco krijgt elke maand een rekening voor deze abonnementskosten. Houd daarnaast rekening met eventuele uitbreidingskosten. Een voorbeeld daarvan zijn de kosten voor de uitbreiding van Zon op Toon. Deze kosten bedragen al snel 170 tot 270 euro. Ook slimme lampen en rookmelders zijn natuurlijk niet gratis. De kosten van Toon lopen met andere woorden snel op, maar voor wie echt van plan is om energie te besparen en ook met de nodige inzichten aan de slag gaat, is een mooie terugverdientijd zeker mogelijk.

Verbonden aan Eneco

Een van de belangrijkste nadelen is dat Toon eigenlijk vrijwel enkel interessant is voor Eneco-klanten. In het andere geval kan je veel minder gegevens uitlezen. Dit wil ook zeggen dat Toon zijn nut verliest wanneer er wordt overgestapt naar een andere aanbieder en de abonnementskosten worden stopgezet. In dit geval kan je de thermostaat wel nog gebruiken om het gasverbruik en elektriciteitsverbruik in te zien en de temperatuur in te stellen of af te lezen, maar alle afstandsfunctionaliteiten vervallen. Ook vergelijken met andere gezinnen is dan niet meer mogelijk.

Zo’n afhankelijkheid van één energieleverancier is nooit helemaal wenselijk. In principe kan je op vier jaar tijd de abonnementskosten wel recupereren door te besparen op je verbruik, waardoor een gratis Toon bij een vierjarig contract zeker te overwegen valt. Als je vaak wijzigt van energieleverancier en Toon zelf wil aanschaffen, is dit een belangrijk minpunt dat je toch in overweging moet nemen. Wellicht is het dan beter om voor een andere slimme thermostaat te kiezen.

Contractvoorwaarden van Toon

Om Toon te kunnen gebruiken, wordt er een contract afgesloten met Eneco. De contractvoorwaarden hebben weinig schokkende bepalingen. Zo staat er te lezen dat er standaard een opzegtermijn van 30 dagen geldt, wat zeker niet ongewoon is. Houd er wel rekening mee dat de rekening verplicht via automatische incasso te betalen is. Bij niet-betaling is de eerste aanmaning gratis, maar worden er nadien kosten in rekening gebracht. Het gaat om een bedrag van 40 euro, wat eveneens marktconform is. Verder bevatten de contractvoorwaarden netjes alle verplichtingen, zoals de bedenktijd van 14 dagen.

Bij Eneco wordt Toon geleverd inclusief een garantie van 2 jaar. Dit klinkt mooi, maar het is ook belangrijk om de garantievoorwaarden onder de loep te nemen. Als bijvoorbeeld blijkt dat je zelf je Toon hebt opengemaakt, worden er al meteen 75 euro voorrijkosten in rekening gebracht als er een monteur langs moet komen. Ook wanneer een niet door Eneco gestuurde monteur met Toon aan de slag is gegaan, vervalt de garantie. Denk ten slotte ook aan uitzonderingen zoals het reinigen met schoonmaakmiddelen. Dergelijke bepalingen zijn niet ongewoon, maar we raden toch aan om ze grondig door te nemen om onaangename verrassingen te voorkomen.

Hoe installeer je Toon?

Het installeren van Toon vereist toch enige handigheid. In principe heb je daarvoor een knijptang, striptang, kruiskopschroevendraaier en een platte schroevendraaier nodig. De thermostaat met houder, de ketelmodule, de sensormodule en de P1-kabel of analoge sensoren worden normaal gesproken meegeleverd. De exacte werkwijze is wel afhankelijk van de vraag of je een slimme meter of analoge meter hebt. Ook als je al een oude ketelmodule had, is de werkwijze enigszins afwijkend. Hieronder zijn de hoofdlijnen weergegeven, maar volg natuurlijk altijd de meegeleverde handleiding, aangezien de exacte installatiemethode bij elke upgrade kan wijzigen.

  1. Oude ketelmodule verwijderen

    Dankzij de meegeleverde ketelmodule ontvangt Toon stroom en communiceert het met de cv-ketel. Vooraleer je Toon kan installeren, moet je de oude ketelmodule even verwijderen. Trek daarvoor het stopcontact uit zodat er zeker geen stroom op de cv-ketel meer zit. Verwijder vervolgens de voedingsadapter en haal de stekker uit de cv-ketel en schroef alles los. Een goede kruiskopschroevendraaier zal in principe volstaan om de oude ketelmodule te verwijderen. Als je nog geen ketelmodule had, kan je deze stap natuurlijk overslaan. Ook dan moet je de stroom natuurlijk wel eerst even uitschakelen.

  2. Installeer de nieuwe ketelmodule

    De meegeleverde ketelmodule plaats je nu tussen de cv-ketel en de thermostaat. Had je nog geen ketelmodule, dan zal je nu de thermostaatdraad moeten doorknippen. Doe dit op ongeveer 60 centimeter van de cv-ketel. Strip vervolgens de uiteinden met een striptang en schroef de rode en blauwe draden vast in de nieuwe ketelmodule. De nieuwe ketelmodule monteer je vervolgens aan de muur. Zoek een geschikte plaats uit waar de ketelmodule niet warm of vochtig kan worden. Nu moet je nog even de stekker aansluiten op de ketelmodule en vervolgens kan je de cv-ketel opnieuw inschakelen.

  3. Meetmodule installeren

    Naast de aansluiting op de cv-ketel is het handig om ook het energieverbruik te monitoren. De exacte werkwijze is afhankelijk van de vraag of het gaat om een analoge meter of een slimme meter. Bij een analoge meter moet je een meteradapter plaatsen op de stroom- en gasmeterkabels. Let vooral op de aansluitingsmarkeringen (de stroommeter sluit je aan bij de bliksemschichtmarkering en de gasmeter bij de vlakmarkering). Het installeren doe je door op Toon achtereenvolgens naar 'menu', 'instellingen', 'energiemeters' en 'meteradapter toevoegen of verwijderen' te gaan. Bij een slimme meter kan je de stroommeter met een P1-kabel aansluiten. De exacte werkwijze is afhankelijk van het type meter.

  4. Andere sensoren en melders koppelen

    Naast de ketelmodule kan je ook andere systemen met Toon koppelen. Vooral een koppeling met de rookmelders is interessant. Hiervoor gebruik je de Fibaro-rookmelder type FGSD-002. Het koppelen doe je draadloos. Daarvoor ga je naar het Toon-menu en kies je voor rookmelder. Je klikt er op de koppelen-toets en volgt het stappenplan dat op het display verschijnt. Via 'instellingen' en 'energiemeter' kan je op een gelijkaardige manier een repeater installeren die het draadloze signaal van de meteradapter verlengt zodat Toon het kan ontvangen. Vergeet uiteraard niet om Toon nu met de meegeleverde houder op een geschikte plek vast te maken.

Veelgestelde vragen over Toon

De slimme thermostaat van Toon wordt hoofzakelijk door Eneco aangeboden en is voor veel mensen dan ook een onbekende rakker. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat men nog een aantal vragen heeft. Hieronder zijn de veelgestelde vragen opgenomen en beantwoord.

Gebruikt Eneco mijn persoonlijke gegevens nog wanneer ik geen klant meer bij hen ben?

Volgens de AVG mogen bedrijven persoonlijke gegevens niet langer bewaren dan het doel waarvoor ze werden verzameld. Daarom verwijderen ze de Toon-gegevens binnen 3 maanden na afloop van de contractuele relatie.

Hoe kan ik mijn Toon-data downloaden?

Het downloaden van Toon-data kan enkel als Toon naar een recente versie is geüpdatet. Hiervoor ga je ‘instellingen’, vervolgens naar ‘Toon Data’ en tik je ten slotte op ‘Maak kopie’. Het downloaden van de data kan enkele minuten in beslag nemen.

Weet Toon de energietarieven van mijn energieleverancier?

Wanneer je energie afneemt bij Eneco, gebruikt Toon de contractinformatie en krijg je een accuraat inzicht in de persoonlijke tarieven en het verbruik. Wanneer je geen energie afneemt bij Eneco, beschikt Toon niet over deze informatie. Hierdoor vertrekt het systeem van gemiddelde tarieven, hetgeen van de daadwerkelijke kosten kan afwijken.

Werkt Toon als ik geen abonnement afneem?

Ja, maar de mogelijkheden zijn dan wel beperkt. Toon werkt dan als een normale thermostaat. Om over de slimme functionaliteiten te beschikken, inzicht te hebben in het verbruik en besparingstips te ontvangen, moet je een abonnement afnemen.

Hoe lees ik mijn meterstanden af via Toon?

Hiervoor ga je naar ‘menu’ en tik je achtereenvolgens op ‘grafiek’ en ‘meterstand’. Vervolgens krijg je de stroom- en gasmeterstand te zien. Dit is echter alleen mogelijk wanneer je over slimme meters beschikt.

Hoe werkt de vergelijkingsfunctie van Toon?

Via de menufunctie kan je op ‘vergelijk’ klikken. Op basis van de ingevulde profielinformatie (type woning en huishouden) vergelijkt Toon het energieverbruik met gelijkaardige gezinnen. Het is ook mogelijk om vrienden aan je vriendenlijst toe te voegen en hun energieverbruik met dat van jou te vergelijken. Hiervoor klik je nog even op ‘vriendenlijst’ en voer je de postcode en de Toon-displaycode van je vrienden in.

Om Toon optimaal te gebruiken heb ik een slimme meter nodig. Kost dit geld?

Een slimme meter is aan te vragen bij de netbeheerder en niet bij Eneco. Mogelijk brengt de netbeheerder kosten in rekening voor de plaatsing van een slimme meter. Informeer bij de netbeheerder.

Wat is de weerfunctie van Toon?

Via de weerfunctie van Toon ontvang je informatie van het dichtstbijzijnde weerstation. Hierdoor heb je een schatting van de weersvoorspelling in de eigen omgeving, maar de informatie is natuurlijk niet zo accuraat als wanneer je een eigen weerstation hebt.

Kan ik de temperatuur met de Toon-app instellen?

Ja. Via de Toon-app is het mogelijk om de temperatuur even te verhogen zodat het straks alvast lekker warm in huis is, of je kan de temperatuur verlagen als je dit vergeten was. Overigens is het ook mogelijk om de thermostaat te automatiseren zodat de temperatuur altijd op het juiste niveau is.

Wat met automatische temperatuurstanden als ik op vakantie ga?

Via de Toon-app zet je Toon op de vakantiestand. Je kan vooraf temperatuurinstellingen aan de vakantiestand koppelen. Via de app kan je dan opnieuw de temperatuur verhogen alvorens je van vakantie terugkomt of kan je de automatische temperatuurstanden opnieuw activeren door de vakantiestand uit te schakelen.