Slimme stekkers: hoe werkt het precies?

Als je bezig bent met het oprichten van een smarthome om zo energie te besparen, kan de aanschaf van slimme stekkers of smart plugs niet ontbreken. Deze stekkers gebruik je om andere apparaten te verbinden met je smarthome. Zo is het mogelijk om allerlei apparaten op afstand te bedienen. Tegenwoordig kun je sommige slimme stekkers ook al koppelen aan je slimme thermostaat.

Functies van een slimme stekker

Slimme stekkers hebben verschillende functies. Als je aan de slag gaat met domotica in huis zul je al snel wat smart plugs nodig hebben. Zo kun je meer inzicht krijgen in je energieverbruik.

Ten eerste kun je apparaten centraal bedienen aan de hand van het platform. Als je stekkers hebt die daarvoor geschikt zijn, kun je met je stem een apparaat centraal bedienen. Dit werkt meestal aan de hand van een zogenaamde smart home controller.

Bovendien kun je inzicht krijgen van het energieverbruik per apparaat. Zo weet je precies of de koelkast meer stroom verbruikt dan de televisie. Er zijn inmiddels ook slimme stekkers te koop met een lichtring. Die geeft aan de hand van kleur aan of een apparaat veel of weinig energie verbruikt.

Ten slotte kun je het aangesloten apparaat op afstand uit zetten. Je hoeft daarvoor niet eens thuis te zijn. Je kunt dus zelfs op kantoor een lamp uitzetten. Als je opmerkt dat een apparaat nog aanstaat, kun je deze meteen via je smartphone uitzetten.

Waarom je een slimme stekker zou moeten kopen

Er zijn verschillende redenen om je smart home te voorzien van slimme stekkers. Zo profiteer je van lagere energiekosten. Door de apparaten op afstand uit te zetten kun je besparen op de energiekosten. Verder kun je meerdere apparaten tegelijkertijd bedienen. Dat is mogelijk door slimme stekkers aan zogenaamde kamers of zones toe te wijzen. Op die manier heb je dus geen aparte apps nodig.

Ten slotte is er nog een andere reden om een slimme stekker te kopen: veel apparaten zijn nog ‘dom’ en gaan niet zuinig om met energie. Met een smart plug kun je een apparaat dat niet slim werkt toch slim maken. Zo kun je zelfs die oude bureaulamp uit de jaren ‘90 schakelen.

Ook te koppelen met een thermostaat

Verder bieden steeds meer slimme stekkers de mogelijkheid om te koppelen met een slimme thermostaat. Een goed voorbeeld van een slimme thermostaat die dit al ondersteunt, is bijvoorbeeld Toon van Eneco of Google Nest. Op die manier kun je meteen je slimme stekker bedienen, maar krijg je ook inzage in je energieverbruik.

Goede slimme stekkers

Er is veel keuze betreft slimme stekkers. Je weet inmiddels waar je op moet letten om een goede slimme stekker te vinden. Maar als je geen tijd hebt om zelf het internet af te speuren, hebben wij een aantal populaire keuzes op een rijtje gezet.

Philips Hue Smart Plug

Een goed voorbeeld van een slimme stekker die absoluut het kopen waard is, is de Philips Hue Smart Plug. Deze stekker heeft een goede prijs, heeft geen andere contactpunten en is bovendien ook nog eens makkelijk te gebruiken. Deze Smart Plug sluit je aan op de Bridge van Philips, zodat je alle apparaten in één overzicht kan besturen. De smart plug van Philips heeft een aanschafprijs van iets meer dan 30 euro.

Gigaset Smarthome Stekker

De Gigaset Smart Home Stekker heb je al vanaf ongeveer 35 euro. Deze stekker is voorzien van randaarde en alleen voor binnen geschikt. Je hebt om deze stekker te koppelen wel een bridge of basisstation nodig. Vroeger maakte je gebruik van een ouderwetse tijdschakelaar, maar tegenwoordig heb je overal controle over met de Home Plug.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de verlichting via de smartphone of tablet aan en uit te zetten. De Gigaset Smarthome Stekker is ook geschikt voor een aantal platforms, zodat je deze ook meer spraakbesturing via Amazon Alexa of Google Home kunt besturen. Zo kun je de sensor ‘woonkamer’ noemen. Vervolgens zeg je: “Hey Google, doe de lamp Woonkamer aan!’ De lamp gaat dan vanzelf aan. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld de verlichting op afstand aan of uit te zetten zodat het net lijkt of je thuis bent als je op vakantie bent.

Fibaro Wall Plug

De Fibaro Slimme Stekker is met een prijs vanaf 55 euro een stuk duurder dan andere slimme stekkers. Daarvoor krijg je wel een hoop terug. Zo is deze Wall Plug zeer stijlvol, geavanceerd maar toch compact. De stekker is speciaal ontworpen voor het aan- en uitschakelen van apparaten tot 2,5 kilowatt. Je hebt niet alleen de volledige controle op afstand, maar deze Wall Plug meet ook het stroomverbruik.

Hoe het met het stroomverbruik van een apparaat gesteld is, zie je in de app, maar ook meteen op de stekker zelf dankzij de kleurweergave van de LED-ring. Op die manier houd je altijd een vinger aan de pols. Het installeren is niet lastig, want deze slimme stekker is volledig Plug & Play. Je hebt een Z-Wave controller nodig om alle functies te kunnen gebruiken.

Klikaanklikuit Compact Wireless Socket Switch

De Wireless Socket Switch van Klikaanklikuit kun je gebruiken om met een afstandsbediening je apparaten aan of uit te zetten. Deze socket switch wordt ook in een set van drie verkocht, zodat je met meerdere apparaten en lampen tegelijkertijd aan de slag kan. De slimme stekker is te gebruiken op ieder stopcontact en is zeer compact. Daardoor kun je ook de andere, ‘domme’ stopcontacten nog steeds gebruiken. De slimme stekker is voorzien van een kinderbeveiliging en is daarmee geschikt voor ieder huishouden.

Dat geldt ook voor de prijs, want met een adviesprijs van 22,99 euro is dit een van de goedkopere slimme stekkers op de markt.

Met de TP-Link Smart Plug heb je bij aanschaf twee keuzes. De HS100 heeft geen energiemonitoring, maar met de iets duurdere HS110 heb je deze mogelijkheid wel. Je kunt dan je apparaten niet alleen aan- en uitschakelen, maar ook meteen zien hoeveel energie een apparaat precies verbruikt.

Je kunt met deze plug overal je elektrische apparaten bedienen aan de hand van de Kasa-app. Deze werkt op zowel Android als iOS. Het is ook mogelijk in deze app tijdschema’s in te stellen, zodat je de volledige controle hebt. De HS100 heeft een adviesprijs van 29,99 euro. De uitvoering met energiemonitor kost rond de 40 euro.

Elgato Eve Energy

De Eve Energy van Elgato ziet er wellicht simpel uit, maar is toch een goede keuze als slimme stekker. Deze is helaas alleen te bedienen als je een iOS-apparaat hebt. Verder moet je een Apple TV in huis halen om de apparaten te kunnen bedienen als je niet thuis bent.

Voordeel is wel dat de Eve Energy van Elgato te bedienen is via Apple HomeKit. Op die manier kun je dus ook Siri vragen om het licht aan of uit te doen. Deze slimme stekker heeft altijd energiemonitoring aan boord. Zeker als je spullen van Apple thuis hebt, komt deze slimme stekker goed van pas. Dit product kost zo’n 60 euro en is daarmee een iets duurdere slimme stekker.

WeMo Switch

Belkin is al jaren een betrouwbaar merk en heeft ook de WeMo Insight Switch op de markt gebracht. Met de bijhorende smartphone applicatie weet je precies hoe hoog het energieverbruik van een bepaald apparaat is. Je kunt in de app ook nog eens aangeven wat je precies hebt aangesloten. Zo hoef je niet zelf meer op zoek.

De WeMo Switch is een slimme stekker die je aan de hand van de WeMo-app voor iOS en Android kunt bedienen. Eventueel kun je ook gebruikmaken van handige tijdschema’s. Deze stekker heeft wel een prijskaartje van zo’n 50 tot 60 euro.

D-Link maakt al een lange tijd allerlei slimme producten voor je smart home en daar hoort ook een slimme stekker bij. Een goed voorbeeld is de DSP-W215 die je zowel binnen als buiten kunt bedienen. Dit werkt aan de hand van een slimme stekker die D-Link Smart Plug noemt. Je hebt hiervoor wel een Home-app nodig. Deze heet dan ook ‘mydlink Home-app’. De app is geschikt voor iOS en Android.

Je kunt de apparaten die je op de slimme stekker hebt aangesloten op afstand in- en uitschakelen. Daarnaast houdt de Smart Plug ook het energieverbruik in de gaten, zodat je kunt besparen op je energierekening. Daarnaast kun je tijdschema’s instellen. Dit apparaat kost iets meer dan 50 euro.

HiHome Wpp-16S

De HiHome WPP-16S is een iets minder bekende slimme stekker, maar heeft wel veel functionaliteiten. Zo beschikt de slimme stekker over een klokfunctie, slaaptimer en tijdschema’s. Bovendien houdt de smart plug ook het energieverbruik van het gekoppelde apparaat bij. Dit is een slimme stekker waarmee je ook domme apparaten slim maakt. Je hebt geen aparte apparatuur nodig om deze stekker te koppelen. Een draadloze internetverbinding is voldoende.

Je krijgt bovendien realtime inzicht van het stroomverbruik en het installeren gaat zeer eenvoudig. De stekker is ook geschikt met Amazon Alexa en Google Home, zodat je de apparaten met je stem kunt bedienen. Deze slimme stekker kost nog geen 20 euro.

Osram Smart+ Plug

Osram ken je natuurlijk al van de verschillende elektrische onderdelen. Het bedrijf heeft ook een slimme stekker genaamd Smart+ Plug uitgebracht. Dit is een draadloze stekker die op het normale stopcontact past. Je kunt deze prima gebruiken met bijvoorbeeld slimme verlichting zoals Lightify van hetzelfde merk.

Met de Smart+ Plug van Osram kun je je hele huis digitaliseren. Je hoeft daardoor niet alle oude verlichting in huis te vervangen. Installeren gaat zeer eenvoudig en bovendien beschikt de stekker over een handige app. Deze stekker heeft een prijskaartje tussen de 50 en 60 euro.

Innr Smart Plug

De Innr Smart Plug is een slimme stekker die je ook aan je Philips Hue kan koppelen. Daardoor is deze smart plug vooral bedoeld voor verlichting. De slimme stekkers zijn gemakkelijk te installeren en ook te gebruiken met je oude, bestaande verlichting. Hiervoor dien je wel een Bridge aan te schaffen.

Innr is een iets onbekendere speler, maar wel zeer geschikt voor iedereen die net gaat starten met smart home. Met een prijs van 40 euro is dit een betaalbare oplossing.

Smartplug van Woox

Woox is een slimme stekker die je op afstand kunt bedienen. Zo is het mogelijk om timers en schema’s voor automatische schakeling te maken. De slimme stekker ziet er simpel uit en is dat dan ook. Je hebt bovendien geen extra hub nodig, want de smartplug kun koppelen met WiFi. De Woox Smartplug helpt je dan ook om energie te besparen.

Bovendien is de slimme stekker te gebruiken met Alexa van Amazon en Google Home.

De mogelijkheden worden dus steeds uitgebreider en om die reden is het dan ook het overwegen waard om een aantal slimme stekkers in huis te halen.

5 tips om een slimme stekker te kopen

Slimme stekkers zijn uitstekende hulpmiddelen om je huis een extra laag comfort en efficiëntie te geven. Ze maken het mogelijk om allerlei elektronische apparaten op afstand te bedienen en kunnen zelfs helpen bij het besparen van energie. Maar hoe weet je welke slimme stekker je moet kopen? Niet alle slimme stekkers zijn gelijk en er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuze.

  1. Je moet uiteraard wel weten waar je op moet letten als je een slimme stekker gaat kopen. Zo werken deze stekkers meestal met een domoticaplatform zoals bijvoorbeeld Amazon Alexa of Apple HomeKit. Dat is handig als je bijvoorbeeld al een iPad of iPhone in huis hebt. En een smart plug mag nooit groter zijn dan een ander stopcontact, want anders kun je de overige stopcontacten niet meer gebruiken.

  2. Ten eerste is het slim om de afmetingen te bekijken. Smart plugs komen in verschillende soorten en maten. De een is tot twee keer zo groot als de ander. Het is belangrijk goed op te letten op eventuele overlapping. Anders zit je slimme stekker voor de normale aansluitingen en ben je dus zo een paar aansluitingen kwijt. Kies daarom voor compacte smart plugs.

  3. Kijk ook naar de ondersteuning van platforms. Als je al Alexa van Amazon in huis hebt, kun je producten kopen die hiermee samenwerken. Of als je Google Home hebt, kun je hiervoor smart plugins kopen. Op de verpakkingen en in de specificaties online vind je meestal al welke platforms ondersteund worden.

  4. Het is aantrekkelijk om een slimme stekker uit China te halen, maar dat is niet altijd even voordelig. In de aanschafprijs lijkt dit voordelig, maar als de verbindingen slecht beveiligd zijn kan dit kortsluiting veroorzaken. Bovendien wil je een merk in huis halen waarvan je zeker weet dat het goed zit met de privacy. Vermijd daarom merken die je niet kent.

  5. Ten slotte is het aangeraden om voor aanschaf van een slimme stekker eerst online recensies van andere gebruikers te lezen. Dan weet je welke problemen je kunt verwachten of wat juist een extra reden is om de slimme stekker aan te schaffen.

Veelgestelde vragen over slimme stekkers

Voorafgaand aan de aanschaf en overwegingen bij een slimme stekker is het belangrijk om jezelf een paar vragen te stellen. De meest gestelde vragen zijn hieronder beantwoord

Is het mogelijk om het stroomverbruik met een slimme stekker te meten?

Ja. Er zijn veel slimme stekkers op de markt die je niet alleen een apparaat op afstand aan- of uit laten zetten, maar waar je ook het stroomverbruik mee kunt bijhouden. In de meeste gevallen kan dit via de meegeleverde app. Soms is het ook mogelijk de slimme stekker aan te sluiten op een slimme thermostaat. Dat kan bijvoorbeeld bij Google Nest. Er zijn ook modellen met LED-verlichting. Deze kleurt dan rood als een apparaat te veel energie verbruikt.

Hoe werkt spraakbediening bij een slimme stekker?

Als je een slimme stekker met spraak wilt bedienen, moet de slimme stekker hiervoor wel geschikt zijn. Dit staat meestal weergegeven bij de productspecificaties of op de verpakking van het product. De meeste slimme stekkers bieden in ieder geval ondersteuning voor Google Home of Alexa van Amazon. Je kunt dan dus ook een niet-slim apparaat bedienen met je stem. De slimme stekker dient dan als een soort koppeling.

Past een slimme stekker in elk stopcontact?

Ja, een slimme stekker past in principe in ieder stopcontact. Let er bij de smart plug wel op hoe groot deze precies is. Kies altijd voor een klein en compact model. Anders heb je kans dat andere stopcontacten geblokkeerd worden door overlap. Dat is zonde van de ruimte.

Kun je een slimme stekker bedienen met een app?

De meeste slimme stekkers kun je tegenwoordig bedienen met een app. Dit geldt voor zowel de duurdere als de goedkopere modellen. Voordat je een smart plug aan gaat schaffen is het slim om altijd eerst uit te zoeken wat de mogelijkheden precies zijn. Het meest handig zijn slimme stekkers die je op een platform zoals Google Home of Apple HomeKit kunt bedienen. Dan heb je niet voor alle apparaten aparte apps nodig.

Heb ik altijd een bridge nodig?

Nee. Er zijn een aantal smart plugs die je alleen kunt bedienen als je een bridge aanschaft. Dit is een apparaat waarop alle slimme apparaten samenkomen. Maar dat geldt zeker niet voor alle slimme stekkers. Er zijn ook slimme stekkers op de markt die je via een app kunt bedienen. Je hebt dan alleen een draadloze netwerkverbinding (Wifi) nodig.