Bewust worden van je energieverbruik

’s Ochtends gaat de wekker, doe je het licht aan en loop je naar de douche die je op de juiste temperatuur afstelt. Je gaat ontbijten, doet de koelkast open en zet een kopje koffie. Zo maar vijf handelingen die allemaal energie kosten. Bijna iedere handeling binnen het huis zorgt voor energieverbruik, vaak zonder dat we ons hier echt bewust van zijn. In veel gevallen kan er zuiniger omgegaan worden met energie. Door je bewust te zijn van je energieverbruik, kan er op jaarbasis enorm veel energie (en dus geld) bespaard worden. EnergieAanbieding.nl helpt je hiermee.

Slimme meter

Een apparaat dat kan helpen bij de bewustwording van het energieverbruik, is de slimme meter. Voorheen hing in iedere meterkast een mechanische meter die het energieverbruik bijhield. Een medewerker van het energiebedrijf kwam jaarlijks langs om de meterstanden te controleren. Tegenwoordig worden er steeds meer slimme meters geïnstalleerd. Dit zijn digitale meters die de standen automatisch doorsturen naar de netbeheerder en energieleverancier. Bovendien kun je met de slimme meter zelf beter bijhouden hoeveel stroom je verbruikt.

Het is met de slimme meter veel makkelijker om per maand, week of zelfs dag bij te houden hoeveel energie er wordt verbruikt. Sommige meters kunnen zelfs aangeven welke energiegroep (bijvoorbeeld de keuken of woonkamer) het meeste verbruikt. Het voordeel hiervan is dat het mogelijk is om heel precies bij te houden met welke handelingen er (te)veel energie wordt verbruikt. Zo is het makkelijker om beter te letten op het verbruik en kan er flink bespaard worden. Lees hier meer over de slimme meter.

Energie besparen met simpele handelingen

Energie besparen is makkelijker dan het soms lijkt. Er kan energie bespaard worden door bijvoorbeeld te investeren in zuinige apparaten of zonnepanelen, maar ook door simpelweg korter te douchen. Door goed na te denken over alle handelingen die energie verbruiken, kan er binnen één dag veel worden bespaard. Doe bijvoorbeeld minder lichten aan, laat de koelkast niet zo maar openstaan en laat de (warme) kraan niet onnodig lang lopen. Meer tips om energie te besparen met kleine handelingen? Lees ook het artikel van EnergieAanbieding.nl over energie besparen met dagelijkse handelingen.