Volledige review van de Nest Thermostat E
Zoals wel vaker weet Nest haar producten in veel verpakkingsmateriaal te leveren. Minder leuk als je op zoek bent naar een slimme thermostaat om het milieu een beetje te sparen. Anderzijds is het wel zo dat ze niet nodeloos stukken leveren. Naast de Nest Thermostat E ontvang je twee vijzen, twee kroonsteentjes, een afdekplaatje en een beetje documentatie, maar voor de uitgebreide informatie moet je in de app kijken.
Wat het design betreft kan je de Nest Thermostat E nu niet meteen opwindend noemen. Een saai, wit kastje dat je eventueel met een stofje kan overtrekken en dat is het zo’n beetje. Een pluspunt is wel dat je de Nest Thermostat E ook gewoon op een standaard kan zetten zodat je niet in de muur hoeft te boren. Let wel goed op waar je ‘m zet want hij mag niet in de buurt staan van warmtebronnen, koudestromen, lichtinval enzovoort. Toch maar netjes aan de muur monteren, lijkt het handigste. Maar dan moet je ‘m maar eerst even van de standaard zien te krijgen, wat makkelijker gezegd is dan gedaan. Waar we wel enthousiast van worden, is het display. Het frosted display ziet er echt fraai uit en is toch een van de grootste pluspunten.
Vervolgens moeten we het wel hebben over de compatibiliteit. Nest heeft altijd het doel gehad om met zowat alles te kunnen communiceren. Amazon Alexa, Google Assistant, IFTTT-compatibiliteit: je mag gerust wat van de Nest Thermostat E verwachten. Verder gaat hij met zowat 85% van alle warmtebronnen samen. Ook met de stadsverwarming kan hij perfect samenwerken. Daartegenover staat dan weer dat Nest Thermostat E, een product van Google, niet kan communiceren met de HomeKit van Apple. Wellicht een bewuste keuze om de concurrentie niet te versterken, maar een beetje kinderachtig als je het ons vraagt. In ieder geval zal je niet kunnen rekenen op Siri en daar houd je maar beter rekening mee als je al een HomeKit hebt. Desondanks blijven de Nest-thermostaten nog steeds je beste kans op een optimale integratie in een smart home.
Over de installatie van de Nest Thermostat E hebben we het hieronder nog. Laat het duidelijk zijn dat Nest al snel komt aandraven met het advies om een installateur in te schakelen, maar in de praktijk zal dit voor veel mensen niet nodig zijn. Allicht doen ze dit om latere schadeclaims te voorkomen, maar in principe kan je de Nest Thermostat E zelf aansluiten. Het belangrijkste is wel dat je netjes de installatiestappen volgt en niet zomaar zelf lukraak aan de slag gaat, want dan gaat er gegarandeerd iets mis.
Besparen met de Nest Thermostat E
Een slimme thermostaat heeft twee functies: besparen op de energierekening en het wooncomfort verhogen. We gaan eerst in op de eerste taak. Besparen kan dankzij Nest onder meer met behulp van de maandelijkse verbruiksoverzichten. Het belonen met groene blaadjes als je het goed doet, helpt jou daarbij. HierHHierdoor ga je bewuster om met energie. Daarnaast past Nest zichzelf aan de temperatuurkarakteristieken van je woning aan zodat het gelijkmatiger warmt. Het hele concept is natuurlijk gebaseerd op de juiste temperatuur aanhouden en dit doet Nest goed.
Een pluspunt is de zogenaamde Eco-functie. Nu zal je deze functie niet altijd nodig hebben, maar deze functie voorkomt dat je leidingen bevriezen door altijd een minimumtemperatuur in de woning te garanderen. Als je tijdens een harde winter even op vakantie gaat naar Asmara, voorkomt de Nest Thermostat E problemen zonder dat je voortdurend moet blijven stoken.
Extra wooncomfort met de Nest Thermostat E
Vervolgens moeten we het wel hebben over de Nest Sense. De Nest Sense helpt eveneens gewoon met besparen, maar is tegelijkertijd een manier om het wooncomfort te verhogen. Dit is het zelflerend algoritme dat leert hoe en wanneer jij verwarmt. Het programma wordt op basis hiervan aangepast. Zo heb je het op de gepaste momenten warm, maar verwarm je niet onnodig. Het houdt hierbij ook rekening met hoe de verwarmingsbron verwarmt en hoe de temperatuur in je woning zakt.
Een ander pluspunt is de Heat Link-mogelijkheid. Zo kan je de slimme thermostaat toch op een minder geschikte plek zetten, op voorwaarde dat de temperatuur bij de Heat Link-locatie wel correct is. Een nadeel is dan weer het ontbreken van aanwezigheidssensoren, wat natuurlijk het gevolg is van de besparingen die aan deze uitgeklede versie voorafgingen. Dit is toch wel een belangrijk minpunt, want in feite was dat een van de onderscheidende kenmerken van Nest ten opzichte van concurrenten, die ondertussen deze functie steeds vaker wel integreren.
Prijskaartje
Voor iets meer dan 200 euro haal je de Nest Thermostat E in huis, dit is slechts enkele tientjes minder dan de andere Nest-varianten die daardoor zeker ook te overwegen zijn. Wel moet je bij de 3rd Gen-exemplaren rekening houden met een aantal extra kosten. Alleen al voor de standaard met USB betaal je al 30 tot 40 euro. In vergelijking met concurrenten valt de prijs reuzegoed mee, maar een prijsvechter zouden we het zeker niet noemen.