Review: de slimme thermostaat Nest Thermostat E

Hoewel de Nest Thermostat E de uitgeklede en goedkopere versie is van het Nest-model, blijft het wel een heel complete slimme thermostaat die bovendien ontworpen is om 'm eenvoudig te installeren. De meeste mensen lukt het op een uurtje om dit zelf te doen. Verder monteer je de Nest Thermostat E niet aan de muur, maar anderzijds ben je wel verplicht om 'm op een standaard te zetten. Dat vindt niet iedereen even fijn. Het design is vrij onopvallend en of je het mooi vindt of niet, is toch vooral afhankelijk van je eigen voorkeuren. Het is compatibel met vrijwel alle cv-ketels en slimme systemen, maar Apple HomeKit laat het op een bijna pueriele manier links liggen.

Review Nest Thermostat E-thermostaat in het kort

De Nest Thermostat E is een uitgeklede versie. De interface is wel grotendeels hetzelfde als bij zijn grote broer. Maar het design is meer plastic en je hebt alleen de mogelijkheid om de thermostaat op de standaard te zetten. Ophangen is dus niet mogelijk.

Voordelen

  • De Nest Thermostat E is zelf te installeren, maar het is eveneens mogelijk om een installateur in te schakelen.
  • Het systeem helpt niet alleen te besparen, maar geeft ook meer inzicht in je energieverbruik.
  • Je bent niet verplicht om de thermostaat aan de muur te monteren, maar plaatst 'm gewoon op een standaard.
  • Het scherm is standaard gedempt en licht enkel op wanneer je in de ruimte bent. Hierdoor verbruikt het minder energie.
  • De Nest Thermostat E van Google is compatibel met vrijwel alle cv-ketels.

Nadelen

  • Het uiterlijk is minder glanzend en stijlvol dan van pakweg de Nest 3rd Gen.
  • Je kan de Nest Thermostat E niet koppelen met Apple HomeKit (wel met Amazon Alexa).
  • Het is niet mogelijk om deze slimme thermostaat aan de muur op te hangen.
  • De Nest Thermostat E kan geen losse warmwaterboiler aansturen.
  • Werkt niet als je een hybride waterpomp, stadsverwarming zonder thermostaat of elektrische verwarming hebt.
Functie Informatie
Prijs € 224,95
Abonnementprijs € 3,99
Installatiekosten € 70,00
Stadsverwarming Nee
Vloerverwarming Ja
Warmtepompen Nee
Weermonitoring Ja
Luchtvochtigheid Nee
Geofencing Ja
Bewegingssensor Ja
Lichtsensor Nee

Volledige review van de Nest Thermostat E

Zoals wel vaker weet Nest haar producten in veel verpakkingsmateriaal te leveren. Minder leuk als je op zoek bent naar een slimme thermostaat om het milieu een beetje te sparen. Anderzijds is het wel zo dat ze niet nodeloos stukken leveren. Naast de Nest Thermostat E ontvang je twee vijzen, twee kroonsteentjes, een afdekplaatje en een beetje documentatie, maar voor de uitgebreide informatie moet je in de app kijken.

Wat het design betreft kan je de Nest Thermostat E nu niet meteen opwindend noemen. Een saai, wit kastje dat je eventueel met een stofje kan overtrekken en dat is het zo’n beetje. Een pluspunt is wel dat je de Nest Thermostat E ook gewoon op een standaard kan zetten zodat je niet in de muur hoeft te boren. Let wel goed op waar je ‘m zet want hij mag niet in de buurt staan van warmtebronnen, koudestromen, lichtinval enzovoort. Toch maar netjes aan de muur monteren, lijkt het handigste. Maar dan moet je ‘m maar eerst even van de standaard zien te krijgen, wat makkelijker gezegd is dan gedaan. Waar we wel enthousiast van worden, is het display. Het frosted display ziet er echt fraai uit en is toch een van de grootste pluspunten.

Vervolgens moeten we het wel hebben over de compatibiliteit. Nest heeft altijd het doel gehad om met zowat alles te kunnen communiceren. Amazon Alexa, Google Assistant, IFTTT-compatibiliteit: je mag gerust wat van de Nest Thermostat E verwachten. Verder gaat hij met zowat 85% van alle warmtebronnen samen. Ook met de stadsverwarming kan hij perfect samenwerken. Daartegenover staat dan weer dat Nest Thermostat E, een product van Google, niet kan communiceren met de HomeKit van Apple. Wellicht een bewuste keuze om de concurrentie niet te versterken, maar een beetje kinderachtig als je het ons vraagt. In ieder geval zal je niet kunnen rekenen op Siri en daar houd je maar beter rekening mee als je al een HomeKit hebt. Desondanks blijven de Nest-thermostaten nog steeds je beste kans op een optimale integratie in een smart home.

Over de installatie van de Nest Thermostat E hebben we het hieronder nog. Laat het duidelijk zijn dat Nest al snel komt aandraven met het advies om een installateur in te schakelen, maar in de praktijk zal dit voor veel mensen niet nodig zijn. Allicht doen ze dit om latere schadeclaims te voorkomen, maar in principe kan je de Nest Thermostat E zelf aansluiten. Het belangrijkste is wel dat je netjes de installatiestappen volgt en niet zomaar zelf lukraak aan de slag gaat, want dan gaat er gegarandeerd iets mis.

Besparen met de Nest Thermostat E

Een slimme thermostaat heeft twee functies: besparen op de energierekening en het wooncomfort verhogen. We gaan eerst in op de eerste taak. Besparen kan dankzij Nest onder meer met behulp van de maandelijkse verbruiksoverzichten. Het belonen met groene blaadjes als je het goed doet, helpt jou daarbij. HierHHierdoor ga je bewuster om met energie. Daarnaast past Nest zichzelf aan de temperatuurkarakteristieken van je woning aan zodat het gelijkmatiger warmt. Het hele concept is natuurlijk gebaseerd op de juiste temperatuur aanhouden en dit doet Nest goed.

Een pluspunt is de zogenaamde Eco-functie. Nu zal je deze functie niet altijd nodig hebben, maar deze functie voorkomt dat je leidingen bevriezen door altijd een minimumtemperatuur in de woning te garanderen. Als je tijdens een harde winter even op vakantie gaat naar Asmara, voorkomt de Nest Thermostat E problemen zonder dat je voortdurend moet blijven stoken.

Extra wooncomfort met de Nest Thermostat E

Vervolgens moeten we het wel hebben over de Nest Sense. De Nest Sense helpt eveneens gewoon met besparen, maar is tegelijkertijd een manier om het wooncomfort te verhogen. Dit is het zelflerend algoritme dat leert hoe en wanneer jij verwarmt. Het programma wordt op basis hiervan aangepast. Zo heb je het op de gepaste momenten warm, maar verwarm je niet onnodig. Het houdt hierbij ook rekening met hoe de verwarmingsbron verwarmt en hoe de temperatuur in je woning zakt.

Een ander pluspunt is de Heat Link-mogelijkheid. Zo kan je de slimme thermostaat toch op een minder geschikte plek zetten, op voorwaarde dat de temperatuur bij de Heat Link-locatie wel correct is. Een nadeel is dan weer het ontbreken van aanwezigheidssensoren, wat natuurlijk het gevolg is van de besparingen die aan deze uitgeklede versie voorafgingen. Dit is toch wel een belangrijk minpunt, want in feite was dat een van de onderscheidende kenmerken van Nest ten opzichte van concurrenten, die ondertussen deze functie steeds vaker wel integreren.

Prijskaartje

Voor iets meer dan 200 euro haal je de Nest Thermostat E in huis, dit is slechts enkele tientjes minder dan de andere Nest-varianten die daardoor zeker ook te overwegen zijn. Wel moet je bij de 3rd Gen-exemplaren rekening houden met een aantal extra kosten. Alleen al voor de standaard met USB betaal je al 30 tot 40 euro. In vergelijking met concurrenten valt de prijs reuzegoed mee, maar een prijsvechter zouden we het zeker niet noemen.

Hoe installeer je de Nest Thermostat E?

Niet alleen is de Nest Thermostat E een uitgeklede versie, maar bovendien valt het op dat ook het installatieproces sterk vereenvoudigd is ten opzichte van hoe slimme thermostaten zich vroeger lieten installeren. De app helpt je stap voor stap doorheen het installatieproces, maar via de website van Google Support vind je een extra uitgebreide uiteenzetting over het installatieproces. De hoofdlijnen zijn hieronder weergegeven.
1

Compatibiliteit controleren

In eerste instantie, maar dit doe je eigenlijk beter al vooraleer je de Nest Thermostat E aanschaft, raadt Google aan om de compatibiliteit te controleren. Hiervoor heeft Google een eigen Compatibility Checker ontwikkeld op basis waarvan je de compatibiliteit kan nagaan. Deze Compatibility Checker is vrij technisch, maar bij twijfel vraag je beter gewoon even aan de plaatselijke Nest Pro. Via de Nest Pro-vinder kan je eenvoudig een vakman in je buurt vinden. Hun telefoonnummers zijn er netjes weergegeven en uiteraard kan je ook de volledige installatie aan de vakman overlaten.
Compatibiliteit controleren
2

Installeren van de thermostaat en de Heat Link

Begin eerst met het installeren van de Nest-app op je smartphone. Nadat je deze hebt geïnstalleerd, voeg je de thermostaat aan de app toe. Hiervoor open je de app, tik je op 'instellingen', vervolgens op 'product toevoegen' en dan op 'Nest-thermostaat'. Scan de code van je Nest-thermostaat in. Deze code vind je onderaan de standaard. De app zal je nu verder leiden doorheen het installatieproces. Nadien kan je de Nest Thermostat E plaatsen. Google raadt aan om dit te doen in een kamer waar het vaakst mensen zijn, maar waar huisdieren niet eenvoudig kunnen worden gedetecteerd. Google raadt eveneens tochtige plekken en warmtebronnen af. Toch is de zonbeschermingsfunctie net een van de sterke punten van de Nest Thermostat E en kan hij heus wel wat zonlicht verdragen.
Installeren van de thermostaat en de Heat Link
3

Configureren van de slimme thermostaat

Na het plaatsen en aansluiten van de thermostaat en de Heat Link, een proces dat je stap voor stap uitvoert via de Nest-applicatie, kan je de Nest Thermostat E configureren. Ook hier zorgt de app voor een goede begeleiding. In de praktijk zal de app een aantal installatievragen stellen die je moet beantwoorden. Door dit stap voor stap te doen, zet je de slimme thermostaat helemaal naar je hand. Je configureert onder andere de taalinstellingen, de internetverbinding, de temperatuur, de apparatuur enzovoort. Later zal hij gewoon verder blijven leren dus dat zit sowieso wel goed.
Configureren van de slimme thermostaat
4

Temperatuurschema's programmeren

Nu kan je de thermostaat beginnen gebruiken. Het heeft geen touchscreen maar door aan de ring te draaien kan je de temperatuur verhogen of verlagen. Daarnaast kan je de thermostaat ook met de Nest-app bedienen. Wat vooral belangrijk is, is dat je een temperatuurschema instelt. Hierbij kan je de gewenste temperaturen tot op een interval van 15 minuten configureren. Dit doe je gewoon in de Nest-app.
Temperatuurschema's programmeren

Veelgestelde vragen omtrent de Nest Thermostat E

Met een prijskaartje van boven de 200 euro ben je natuurlijk liever zeker vooraleer je de Nest Thermostat E aanschaft. Daarom hebben we hieronder een aantal veelgestelde vragen verzameld en beantwoord. Dat maakt de keuze eenvoudiger.

kwalitatief hoogwaardige energie Wat is het verschil met de Nest Thermostat 3rd Gen?

Er zijn meerdere verschillen. Zo geeft het scherm van de nest Thermostat E enkel de temperatuur weer, terwijl de 3rd Gen ook de tijd en de weersomstandigheden kan weergeven. De 3rd Gen is ook in meer kleuren verkrijgbaar, monteer je de 3rd Gen standaard aan de muur en is een installatie door een vakman toch meer aanbevolen. Bovendien kan de 3rd Gen net iets meer. Zo kan het bijvoorbeeld ook de warmwaterproductie controleren.

kwalitatief hoogwaardige energie Behoort geofencing tot de mogelijkheden?

Geofencing is inderdaad mogelijk. Op basis van je fysieke locatie kan de thermostaat zichzelf dan ook aan- of uitschakelen.

kwalitatief hoogwaardige energie Kan je met de Nest Thermostat E meer energie besparen dan met andere slimme thermostaten?

Niet per se. Wij hadden al een andere slimme thermostaat en merkten geen opmerkelijke stijging of daling in het energieverbruik op. Op dit punt presteert de Nest Thermostat E dus niet beter of slechter dan andere slimme thermostaten.

kwalitatief hoogwaardige energie Zijn de sensoren van de Nest Thermostat E zichtbaar?

Nee, de sensoren zijn verborgen onder het Nest-logo onder het scherm.

kwalitatief hoogwaardige energie Wat is het doel van de Heat Link?

De Heat Link bevat net zoals de thermostaat een temperatuursensor. Hierdoor bewaak je de temperatuur op twee verschillende plekken. Je kan de temperatuur in de kamer bijvoorbeeld preciezer monitoren of je kan de temperatuur op twee plekken in huis bewaken.

kwalitatief hoogwaardige energie Wat is de betekenis van het groene blaadje dat soms verschijnt?

Het groene blaadje geeft enkel aan dat je bezig bent met energie te besparen. Verder heeft het geen nut en hoef je je er geen zorgen om te maken.

kwalitatief hoogwaardige energie Wat is de veiligheidstemperatuurfunctie?

De veiligheidstemperatuurfunctie is een waarschuwingsfunctie. Het waarschuwt bijvoorbeeld dat de temperatuur in huis te hoog oploopt of dat het er net te koud wordt. Zo weet je meteen dat er mogelijk iets mis is en je moet ingrijpen.

kwalitatief hoogwaardige energie Kan ik deze slimme thermostaat ook met spraakcommando's bedienen?

Ja, maar daarvoor moet je een compatibele thuisassistent als Google Assistant aanschaffen en het koppelen.

kwalitatief hoogwaardige energie Op welke toestellen kan ik de Nest-app installeren?

De Nest-app kan worden geïnstalleerd op Android- en iOS-apparaten. Naast Android-telefoons en-tablets gaat het ook om Android TV en Apple TV. Bovendien is het mogelijk om de slimme thermostaat vanuit je browser te bedienen. Daarvoor kan je Safari, Internet Explorer, Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox gebruiken.

kwalitatief hoogwaardige energie Hoe kan ik de Heat Link opnieuw naar de fabrieksinstellingen herstellen?

Verwijder hiervoor de Heat Link uit je persoonlijk account, druk de knop op de Heat Link ongeveer 20 seconden in en wacht tot het statuslampje geel wordt. Wanneer het statuslampje blauw begint te knipperen, is de Heat Link gereset. Nu kan je de Heat Link opnieuw aan je account toevoegen.