Besparen op het energieverbruik van warm water

De meeste huishoudens hebben combiketels die op gas werken. Deze ketels zijn niet alleen verantwoordelijk voor de verwarming van het huis, maar ook voor het verwarmen van water. De verwarming van water kost veel energie. Dit veroorzaakt niet alleen kosten, maar belast ook het klimaat. Ongeveer een vijfde van het totale gasverbruik van een gemiddeld huishouden wordt besteed aan het verwarmen van water. Door bewust om te gaan met warm water, kan er flink worden bespaard op het energieverbruik.

Besparen op warm water

Er zijn verschillende manieren om te besparen op warm water. De meeste huishoudens gebruiken een combiketel, maar dat is niet milieuvriendelijk. Een goede manier om te besparen op het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen, is de aanschaf van een zonneboiler. In sommige gevallen is er zelfs een subsidie van de overheid beschikbaar.

Er zijn verschillende manieren om energie op warm water te besparen. Korter douchen ligt voor de hand, maar kijk ook eens naar een energiebesparende douchekop. We raden bovendien ook aan de montage van de boiler of ketel nog eens tegen het licht te houden. Er is een aanzienlijke winst te behalen wanneer men de boiler of ketel dichtbij de kraan die warm water door moet geven te monteren. Het duurt dan niet meer zo lang totdat het warme water naar de kraan loopt, waardoor er energie bespaard kan worden.

Uiteraard is er ook stroom te besparen door minder vaak warm water en vaker koud water te gebruiken.

Bewust douchen
Per douchebeurt wordt gemiddeld ruim vijftig liter water gebruikt (bron: Vitens). Dit water moet vooraf verwarmd worden, wat veel energie kost. Een gasketel is hierin zuiniger dan een ketel die op elektriciteit werkt. Een douchekop gebruikt per minuut in de meeste gevallen zo'n zeven liter water, hoewel dit ook sterk afhangt van het type douchekop.

Er kan water bespaard worden door een spaardouchekop te gebruiken. Dit zijn douchekoppen die per minuut minder dan zeven liter water gebruiken, maar wel  hetzelfde comfort geven. Een spaardouchekop bespaart water en verwarmingskosten. Een andere goede besparing op het energieverbruik is simpelweg korter douchen. Door iedere dag slechts een halve minuut korter te douchen, wordt er op jaarbasis flink bespaard. Tenslotte is douchen zuiniger dan een bad nemen. Een gevuld bad bevat ongeveer 120 liter water.

Douche warmte-terug-win (wtw)

Een douche wtw-installatie kan in de afvoer van de douche worden geïnstalleerd. Deze installatie onttrekt warmte van het afvoerwater, dat gebruikt wordt om de rest van het huis te verwarmen. Zo wordt warm water hergebruikt en kan er flink bespaard worden op de stookkosten.

Laat de warme kraan niet te lang doorstromen

In veel huishoudens staat de warme kraan dagelijks onnodig lang aan, bijvoorbeeld bij het afwassen of afspoelen van vuile vaat. Zeker wanneer de kraan volledig openstaat wordt er zo erg veel warm water verbruikt. Bij het doen van de afwas wordt er flink bespaard door een stop in de afvoer te doen en af te wassen in een laag water. Moet er alleen iets afgespoeld worden, overweeg dit dan met koud water te doen.

Bekijk de ketel kritisch

Een gemiddelde ketel gaat erg lang mee. Toch is het soms het overwegen waard om een nieuwe ketel te nemen, ook wanneer de oude het nog goed doet. Nieuwe ketels zijn vele malen zuiniger dan oudere modellen. Dit kan op jaarbasis tientallen tot honderden euro's schelen. Ook is het verstandig om kritisch te kijken naar de temperatuur van de ketel. Soms kan deze lager worden gezet, zonder dat dit ten koste gaat van het leefcomfort. Zet de ketel overigens nooit lager dan zestig graden, om de groei van de gevaarlijke legionellabacterie te voorkomen. Deze bacterie kan niet overleven in water dat warmer dan 55 graden is.

Wanneer er doordeweeks bijvoorbeeld wordt gewerkt, kan de ketel op deze momenten uitgezet worden. Wanneer er niemand thuis is, hoeft de watervoorraad immers niet op temperatuur worden gehouden. Gebruik een tijdschakelaar om de ketel op vaste tijden uit te schakelen.