Energiegebruik oven
Door gebruik te maken van een heteluchtoven is het mogelijk om met een beperktere temperatuur dezelfde resultaten te behalen als met andere ovens op een hogere temperatuur. Onderzoeken hebben aangetoond dat er hierdoor zomaar even tot 40 procent aan energie kan worden uitgespaard. Dit komt omdat een heteluchtoven een grotere warmtespreiding heeft en sneller op temperatuur is. Wie het nog beter wil doen, kan een stoomoven met hoge druk overwegen. Zo’n oven bakt niet, maar verhit het eten snel. Een minpunt is wel dat er geen energielabel voor bestaat en dat vergelijken hierdoor minder eenvoudig is.
Een combimagnetron die beschikt over een heteluchtfunctionaliteit is veel energiezuiniger in vergelijking met een losse magnetron en een oven. De heteluchtfunctie spreekt sowieso in het voordeel van de magnetron, terwijl een magnetron ook nog eens kleiner en sneller opgewarmd is.
Daarnaast speelt ook de grootte van de oven een rol. Het energielabel geeft enkel de energiezuinigheid weer in vergelijking met ovens met hetzelfde formaat. Hierdoor kan een oven met een kleiner formaat, waarbij ook minder volume moet worden opgewarmd, nog steeds energiezuiniger zijn dan een grotere oven met eenzelfde of zelfs beter energielabel. Ga daarom altijd na of de oven niet te groot is. Als je toch een grote en kleine oven wil vergelijken, is het beter om het stroomverbruik per jaar te vergelijken.
Ten slotte krijgen we vaak de vraag of het nu beter is om voor een elektrische oven of voor een gasoven te kiezen. Op dit moment maakt het vanuit ecologisch oogpunt niks uit. Een gasoven is in theorie minder zuinig, maar bij het opwekken van de nodige elektriciteit voor een elektrische oven gaat er ook veel energie verloren. Bovendien beschikken we in Nederland nog niet volledig groene stroom. Wanneer we in de toekomst van het aardgas afgaan en groenere energie gebruiken, zal een elektrische oven populairder worden.