Besparen op het energieverbruik van je elektrische apparatuur

In ieder huishouden zijn steeds meer elektrische apparaten te vinden. Een gemiddeld huis heeft bijvoorbeeld al lang niet meer slechts één televisie. Veel mensen beschikken daarnaast over bijvoorbeeld een tablet. Al deze apparaten gebruiken continu elektriciteit. Hierdoor kan de energierekening soms verrassend hoog uitvallen. Door bewust om te gaan met elektrische apparatuur, kan er op jaarbasis enorm worden bespaard op het energieverbruik.

Elektrische apparatuur op stand-by

Veel elektrische apparatuur, zoals televisies, harddisk recorders en dvd-spelers hebben een stand-by stand. Hoewel de apparaten in deze stand niet actief zijn, gebruik ze nog wel elektriciteit. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Op de lange termijn kan dit oplopen tot een grote hoeveelheid onnodig energieverbruik. Zet daarom altijd apparaten volledig uit. Meestal moet hiervoor een knop op het apparaat zelf worden ingedrukt. Eventueel kan de stekker uit het stopcontact worden getrokken.

Een berucht apparaat met sluipverbruik is de digitale ontvanger. Tegenwoordig ontvangen veel huishoudens televisiekanalen via een digitale ontvanger. Wanneer men niet meer televisie kijkt wordt de televisie uitgezet, maar de digitale ontvanger niet. Zo kan het zijn dat de digitale ontvanger dag en nacht aanstaat, wat erg veel energie kost.

Gebruik stekkerdozen
Door meerdere elektrische apparaten op één stekkerdoos aan te sluiten, kan een hele groep apparaten in één keer worden uitgezet. Hiermee wordt ook sluipverbruik voorkomen.

Opladers en accu's
Haal opladers en accu's, zoals die van een laptop, altijd uit het stopcontact wanneer deze niet worden gebruikt. Het energieverbruik van opladers en accu's die niet gebruikt worden is te vergelijken met de stand-by stand van veel apparaten. Weliswaar zijn de apparaten niet actief bezig, wel wordt er nog steeds onnodig energie verbruikt.

Bewust zijn van het energieverbruik

Door te weten hoeveel energie een bepaald elektrisch apparaat verbruikt, ga je automatisch bewuster om met de elektrische apparatuur. Ook bij de aankoop van nieuwe apparatuur is het verstandig om te letten op het energieverbruik. Een televisie met een LCD- of LED-scherm is bijvoorbeeld zuiniger dan een plasmatelevisie. Sommige apparaten hebben energielabel waaraan gezien kan worden hoe zuinig het apparaat is. Apparaten met energielabel A zijn het meest zuinig, apparaten met energielabel D het minst.

Zuinig de computer gebruiken
De computer is een flinke energieverbruiker. Het verbruik kan beperkt worden door bijvoorbeeld het beeldscherm op een lagere helderheid te zetten. Ook is het verstandig om het beeldscherm uit te schakelen wanneer er iets wordt gedownload, maar de computer verder niet wordt gebruikt. Tenslotte hebben met name laptops vaak een spaarstand. Niet alleen gaat de accu van de laptop in deze stand langer mee, ook wordt er energie bespaard.

Elektrische apparatuur up to date houden

Hoewel technieken rondom de ontwikkeling van schermen en computers snel veranderen, is het toch raadzaam goed op te letten hoeveel energie een bepaald elektrisch apparaat verbruikt. De afgelopen jaren werden schermen van computers en televisies steeds zuiniger. Waar we vroeger de beeldbuis hadden, die zeer veel energie verbruikte, hebben we tegenwoordig OLED- en LCD-televisie. Het voordeel van OLED is dat alle pixels apart verlicht worden. Buiten dat de kleuren er beter uitzien, worden zwarte pixels niet alsnog verlicht. Toch is het een misverstand dat plasmaschermen energiezuiniger zijn. Doordat een LCD-led-televisie altijd verlicht wordt, is het energieverbruik constant. Zo weet de consument altijd waar hij aan toe is.

Kijk ook naar het energieverbruik van randapparatuur. Bijvoorbeeld het verbruik van digitale ontvangers en dergelijke. Denk ook aan de geluidsinstallatie rondom de televisie. De beste methode om te besparen op het energieverbruik van elektrische apparatuur, is door stekkerdozen te gebruiken. Dan kunnen meerdere apparaten meteen worden uitgezet. Bij de aanschaf van een televisie geldt: hoe kleiner het beeld oppervlak, hoe energiezuiniger. Weersta daarmee de verleiding van grote televisies en let op het energielabel. Pas daarnaast de helderheid van het scherm aan: de meeste standaardinstellingen zijn afgesteld op volledig verbruik, terwijl dit vaak niet nodig is.

Andere bespaartips rondom het besparen op het energieverbruik van elektrische apparatuur zijn op onze website te vinden.