Besparen op het energieverbruik van de elektrische apparatuur

In ieder huishouden zijn steeds meer elektrische apparaten te vinden. Denk hierbij maar aan de laptop, de wasmachine, de droger, de vriezer, de koelkast, de televisie, een tweede televisie en noem maar op. Bijna al deze apparaten gebruiken continu elektriciteit. Hierdoor kan de energierekening soms verrassend hoog uitvallen. Door bewust om te gaan met elektrische apparatuur in huis, kan er op jaarbasis enorm worden bespaard op het energieverbruik.
Besparen op het energieverbruik van de elektrische apparatuur

Elektrische apparatuur in huis

Een berucht apparaat met sluipverbruik is de digitale ontvanger. Tegenwoordig ontvangen veel huishoudens televisiekanalen via een digitale ontvanger. Wanneer men geen televisie kijkt, wordt de televisie uitgezet maar de digitale ontvanger niet. Zo kan het zijn dat de digitale ontvanger dag en nacht aanstaat, wat erg veel energie kost.

Gebruik stekkerdozen

Door meerdere elektrische apparaten op één stekkerdoos aan te sluiten, kan een hele groep apparaten in één keer worden uitgeschakeld. Hiermee wordt uiteraard ook sluipverbruik voorkomen.

Opladers en accu’s

Haal opladers en accu’s, zoals die van een laptop, altijd uit het stopcontact wanneer deze niet worden gebruikt. Dit zal trouwens ook de levensduur van de laptop ten goede komen. Het energieverbruik van opladers en accu’s die niet gebruikt worden, is te vergelijken met de stand-by functie van veel apparaten. Weliswaar zijn de apparaten niet actief bezig, wel wordt er nog steeds onnodig energie verbruikt.

Aan de wand bevestigde energiezuinige LED-televisie

Elektrische apparatuur op stand-by

Veel elektrische apparatuur, zoals televisies, harddiskrecorders en dvd-spelers hebben een stand-byfunctie. Hoewel de apparaten in deze stand niet actief zijn, gebruiken ze wel nog steeds elektriciteit. Dit wordt ook wel het sluipverbruik genoemd. Op lange termijn loopt dit uiteraard op tot een grote hoeveelheid onnodig energieverbruik. Zet daarom deze apparaten altijd volledig uit. Meestal moet hiervoor een knop op het apparaat zelf worden ingedrukt. Eventueel kan de stekker uit het stopcontact worden getrokken. Zeker wanneer er een vakantie is ingepland, is dit echt wel aan te raden.

Bewust zijn van het energieverbruik

Door te beseffen hoeveel energie een bepaald elektrisch apparaat verbruikt, gaan we automatisch bewuster om met de elektrische apparatuur. Ook bij de aankoop van nieuwe apparatuur is het verstandig om te letten op het energieverbruik. Een televisie met een lcd- of led-scherm is bijvoorbeeld zuiniger dan een plasmatelevisie. Vaak wordt een elektrisch toestel voorzien van een energielabel dat aangeeft hoe zuinig het apparaat is. Apparaten met energielabel A zijn het meest zuinig, apparaten met energielabel G het minst.

Zuinig de computer gebruiken

De computer is een flinke energieverbruiker. Het verbruik kan beperkt worden door bijvoorbeeld het beeldscherm op een lagere helderheid te zetten. Ook is het verstandig om het beeldscherm uit te schakelen wanneer er iets wordt gedownload, maar de computer verder niet wordt gebruikt. Ten slotte is het aangeraden om de spaarstand of slaapstand in te schakelen. Indien de computer onnodig aan blijft, zal deze na een tijd automatisch minder energie verbruiken. Bovendien gaat de accu van de laptop in deze stand ook nog eens langer mee.

Elektrische apparatuur up-to-date houden

Hoewel technieken rondom de ontwikkeling van schermen en computers snel veranderen, is het toch raadzaam goed op te letten hoeveel energie een bepaald elektrisch apparaat verbruikt. De afgelopen jaren werden schermen van computers en televisies steeds zuiniger, maar ook voor andere elektrische toestellen is dit het geval. Denk maar aan de nieuwste föhn die werkt bij lage temperaturen. Zo’n föhn verbruikt minder en is tegelijkertijd ook beter voor het haar.

Denk ook aan de geluidsinstallatie rondom de televisie. De beste methode om te besparen op het energieverbruik van elektrische apparatuur, is door stekkerdozen te gebruiken. Dan kunnen meerdere apparaten meteen worden uitgezet. Bij de aanschaf van een televisie geldt: hoe kleiner het beeldoppervlak, hoe energiezuiniger. Weersta de verleiding van grote televisies en let zeker op het energielabel. Pas daarnaast de helderheid van het scherm aan: de meeste standaardinstellingen zijn afgesteld op volledig verbruik, terwijl dit vaak niet nodig is.

Andere bespaartips die helpen bij het besparen op het energieverbruik van elektrische apparatuur zijn op onze website te vinden.

 

Veelgestelde vragen over het besparen op elektrische apparatuur

kwalitatief hoogwaardige energie Hoe kan ik weten hoeveel energie mijn apparaten verbruiken?

Maak gebruik van slimme stopcontacten. Deze stopcontacten kunnen het energieverbruik weergeven. Bovendien is het vaak mogelijk om ze te programmeren of op afstand te bedienen, bijvoorbeeld via stembediening. Een andere manier is om constante verbruikers, zoals de ijskast, af te sluiten en het nachtverbruik te monitoren.

zonnebril opzetten want deze energie is zonnig Hoe komt het dat apparaten soms energie blijven verbruiken?

Dit kan veel redenen hebben. Bij veel apparaten is de transformator het probleem. Een transformator werkt door middel van een primaire en een secundaire spoel met daartussen een kern. Je sluit dan bijvoorbeeld je smartphone aan op de secundaire spoel zodat je het kan opladen. Wanneer je je smartphone niet aansluit, blijft er echter wel stroom door de primaire spoel lopen.

energie en geld Hoeveel bespaar ik als ik een stekkerdoos aan de tv plaats?

Dit is afhankelijk van veel factoren, zoals de apparaten die op de stekkerdoos zijn aangesloten. Als je bij niet-gebruik de stroomtoevoer uitschakelt, reken je bij een lcd-televisie op een besparing van ongeveer 1,40 euro per jaar. Op een dvd-speler bespaar je ongeveer 2 euro per jaar, op een spelcomputer ongeveer 2,40 euro per jaar en op een audioset kan je toch al snel 8 euro per jaar besparen. Is er ook een tv-decoder met een harde schijf? Hierop is een besparing van maar liefst 26 euro per jaar mogelijk. Zo’n stekkerdoos is dan ook snel terugverdiend.

vinkje voor goede energie Wat is een stand-by-killer?

Bij een stand-by-killer worden alle verbonden apparaten uitgeschakeld wanneer één apparaat wordt uitgeschakeld. Als je bijvoorbeeld de tv uitschakelt, zullen ook de andere apparaten als de audioset en de decoder automatisch worden uitgeschakeld.

energie dat geld oplevert en bespaart Hoeveel kan ik besparen door sluipverbruik aan te pakken?

Het is sterk afhankelijk van de apparaten die je in huis hebt, maar over het algemeen is een besparing van ruim 100 tot 150 euro per jaar zeker niet onmogelijk. Vooral de pc (+/- €30 per jaar), tv-decoder met harde schijf (+/- €26 per jaar), internetmodem (+/- €16 per jaar) en kokendwaterkraan (+/- €16 per jaar) verbruiken stiekem veel energie.