Besparen op het energieverbruik van je wasmachine

bespaartips wasmachineVrijwel alles in huis verbruikt energie, zo ook de wasmachine. In een gemiddeld huishouden is de wasmachine verantwoordelijk voor ongeveer vier procent van het totale energieverbruik. Dit kan op verschillende manieren omlaag worden gebracht. Zo is het mogelijk op jaarbasis flink te besparen op het energieverbruik van de wasmachine.

De juiste wasmachine kiezen

Besparen op het energieverbruik van je wasmachine begint bij het kiezen van de juiste wasmachine. De ene wasmachine is van zichzelf een stuk zuiniger dan de ander. Aan het energielabel is te zien hoe zuinig een wasmachine is. Het energielabel loopt van A+++ (meest zuinig) tot en met D (minst zuinig), maar voor wasmachines geldt dat energielabel A+ de wettelijke ondergrens is.

De meest zuinige wasmachines (A+++) zijn niet zelden ook de duurste wasmachines. Hierdoor kan het verleidelijk zijn om voor een minder zuinige, maar goedkopere wasmachine te kiezen. Toch is het zeker het overwegen waard om voor een duurder, maar zuiniger model te kiezen. Op de lange termijn kan er met zuinige modellen flink bespaard worden op de energiekosten. Het is verstandig om bij de aankoop van een zuinige wasmachine te letten op zaken als garantieregelingen. Omdat zuinige wasmachines pas op langere termijn zorgen voor kostenbesparing, is het belangrijk dat de wasmachine zo lang mogelijk meegaat.

Behalve te letten op het energielabel, is het ook het overwegen waard om voor een zogenaamde hotfill-wasmachine te kiezen. Dit zijn wasmachines die aangesloten zijn op de warmwaterkraan. Normale wasmachines zijn aangesloten op de koudwaterkraan en verwarmen vervolgens zelf het water. Dit kost erg veel energie.

Tips om te besparen op energieverbruik

Naast de keuze voor een zuinige wasmachine, zijn er nog verschillende andere manieren om te besparen op het energieverbruik van de wasmachine.

  1. Was op een lage temperatuur.

Verreweg het grootste deel van energie die de wasmachine verbruikt wordt besteed aan het verwarmen van het waswater. Door op een lage temperatuur te wassen, hoeft de wasmachine het water minder sterk te verwarmen en wordt er een hoop energie bespaard.

  1. Vul de wastrommel zoveel mogelijk

Door zoveel mogelijk in één keer te wassen, zijn er minder wasbeurten nodig en wordt er bespaard op het energieverbruik.

  1. Meng de was waar mogelijk

Probeer waar mogelijk de verschillende was te mengen. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van wasmiddel dat kleurverloop voorkomt of zogenaamde kleurdoekjes die verkleuring voorkomen.

  1. Laat de wasmachine niet langer dan nodig aanstaan

In veel huishoudens blijft de wasmachine na het einde van de wasbeurt nog enige tijd aanstaan. Hoewel de wasmachine op dit moment niet actief bezig is, wordt er nog wel energie verbruikt. Voorkom dit door de wasmachine direct na het voltooien van de wasbeurt uit te zetten.

Kiezen voor een zuinige wasmachine

Hoe zuinig een wasmachine is, is af te lezen aan de hand van het energielabel. Alle winkels die wasmachines aanbieden, geven aan hoe energiezuinig een wasmachine precies is. In Nederland zullen we nooit wasmachines tegenkomen die lager dan energielabel A+ hebben. Dat komt doordat dit wettelijk zo geregeld is. De meest energiezuinige wasmachine heeft een A+++-label, maar is ook meteen een stuk duurder.

Toch kan zo’n grote investering het waard zijn om over alle jaren de investering terug te verdienen. Er kan immers bespaard worden op de energierekening. De nieuwste wasmachines beschikken tegenwoordig over hot-fill en een eco-knop. Daarmee is het mogelijk op een energiezuinige manier te wassen op hogere temperaturen.

Wie geen nieuwe wasmachine wil kopen, kan er ook voor kiezen zelf maatregelen te nemen om energie te besparen. Bijvoorbeeld door te wassen op lage temperatuur. Het verwarmen van water kost altijd een hoop energie. Wassen op lagere temperatuur zorgt ervoor dat de wasmachine minder energie verbruikt, omdat het water minder verwarmd hoeft te worden. Het nadeel ervan is dat het soms wat langer kan duren totdat de was goed schoon is. In één keer wassen is dan een betere oplossing. Er zijn dan minder wasbeurten nodig. Kies bij de aanschaf van een wasmachine altijd een machine met voldoende capaciteit.