Besparen op het energieverbruik van de wasmachine

Het spreekt voor zich dat elk elektrisch apparaat in huis ook energie verbruikt, ook de wasmachine. In een gemiddeld huishouden is de wasmachine verantwoordelijk voor ongeveer vier procent van het totale energieverbruik. In de meeste gevallen is er hier echter nog een marge waarop kan worden bespaard. Zo is het mogelijk om op jaarbasis flink te besparen op het energieverbruik van de wasmachine.

De juiste wasmachine kiezen

Besparen op het energieverbruik van de wasmachine begint bij het kiezen van de juiste wasmachine. De ene wasmachine is dan ook een stuk zuiniger dan de andere wasmachine. Zeker bij de oudere modellen zien we nog te vaak dat deze al te verspillend zijn, dan is een nieuwe wasmachine kopen vaak een goed idee. Aan het energielabel van de wasmachine is te zien hoe zuinig een wasmachine is. Het energielabel loopt van A (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig).

Waar let je op bij aanschaf van een nieuwe wasmachine?

De meest zuinige wasmachines (A) zijn niet zelden ook de duurste wasmachines. Hierdoor kan het verleidelijk zijn om voor een minder zuinige, maar goedkopere wasmachine te kiezen. Toch is het zeker het overwegen waard om voor een duurder, maar zuiniger model te kiezen. Het verschil wordt ten slotte na een bepaalde tijd gewoon gecompenseerd doordat de nieuwste wasmachine extra zuinig is in energieverbruik. Het is daarnaast ook verstandig om bij de aankoop van een zuinige wasmachine te letten op zaken als garantieregelingen. Omdat zuinige wasmachines pas op langere termijn zorgen voor kostenbesparing, is het belangrijk dat de wasmachine zo lang mogelijk meegaat.

Naast rekening houden met het energielabel kan het ook interessant zijn om een zogenaamde hotfill-wasmachine te overwegen. Dit zijn wasmachines die aangesloten zijn op de warmwaterkraan. Normale wasmachines zijn aangesloten op de koudwaterkraan en verwarmen vervolgens zelf het water. Dit kost deze wasmachines veel meer energie dan het vergt bij een hotfill-wasmachine.

Tips om te besparen op energieverbruik

Naast de keuze voor een zuinige wasmachine, zijn er nog verschillende andere manieren om te besparen op het energieverbruik van de wasmachine.

  1. Was op een lage temperatuur: Verreweg het grootste deel van de energie die de wasmachine verbruikt, wordt besteed aan het verwarmen van het waswater. Door op een lage temperatuur te wassen, hoeft de wasmachine het water minder sterk te verwarmen en wordt er een hoop energie bespaard.

  2. Vul de wastrommel zoveel mogelijk: Door zoveel mogelijk in een keer te wassen, zijn er minder wasbeurten nodig en wordt er bespaard op het energieverbruik. Bovendien levert dit ook een beter wasresultaat op. Ga nu uiteraard niet de wastrommel volproppen tot er niets meer in kan, want dat zal dan ook gewoon weer niet werken.

  3. Meng de was waar mogelijk: Is het onmogelijk om een volledige wastrommel te vullen? Probeer dan waar mogelijk de verschillende was te mengen. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van wasmiddel dat kleurverloop voorkomt of zogenaamde kleurdoekjes die verkleuring voorkomen.

  4. Laat de wasmachine niet langer dan nodig aanstaan: In veel huishoudens blijft de wasmachine na het einde van de wasbeurt nog enige tijd aanstaan. Hoewel de wasmachine op dit moment niet meer actief draait, wordt er nog wel energie verbruikt. Voorkom dit door de wasmachine direct na het voltooien van de wasbeurt uit te zetten. Deze tip geldt trouwens voor zowat elk elektrisch apparaat.

Kiezen voor een zuinige wasmachine

Hoe zuinig een wasmachine is, is af te lezen aan de hand van het energielabel. Alle winkels die wasmachines aanbieden, geven aan hoe energiezuinig een wasmachine precies is. De meest energiezuinige wasmachine heeft een A-label. Een energiezuinigere wasmachine is over het algemeen wel duurder. Denk je aan een was-droogcombinatie? Meestal is een losse wasmachine en losse droger energiezuiniger. Natuurlijk moet je daar dan wel ruimte voor hebben, zowel financieel als in je woning.

Toch kan zo’n grote investering het waard zijn, want er bestaat namelijk zoiets als de terugverdientijd. Bij elke wasje wordt er immers bespaard op de energierekening.

Na vele wasjes wordt zo het verschil met een goedkopere maar energieverslindende wasmachine al snel gecompenseerd. De nieuwste wasmachines beschikken tegenwoordig over een zogenaamde hot-fill-functie en een eco-knop. Daarmee is het mogelijk om op een energiezuinige manier te wassen op hogere temperaturen.

Wie geen nieuwe wasmachine wil kopen, kan er ook voor kiezen om zelf maatregelen te treffen om energie te besparen. Bijvoorbeeld door te wassen op een lagere temperatuur. Voor de meeste was volstaat 30 graden dan ook. Het extra verwarmen van water kost daarbij vooral een hoop onnodige energie. Wassen op een lagere temperatuur zorgt er dan ook voor dat de wasmachine minder energie verbruikt, omdat het water minder verwarmd hoeft te worden. Het nadeel ervan is dat het soms wat langer kan duren totdat de was goed schoon is. Kies bij de aanschaf van een wasmachine altijd voor een machine met voldoende capaciteit die aangepast is op de grootte van het huishouden, zo zijn er minder wasbeurten nodig en is meteen alles schoon.

Veelgestelde vragen over het besparen op de wasmachine

Een wasmachine is een grote verbruiker, iets wat eigen is aan apparaten die warmte opwekken. Gelukkig zijn er ook manieren om te besparen op de wasmachine, bijvoorbeeld door op een lagere temperatuur te wassen. Over deze en andere zaken lees je meer in deze FAQ.

Op welke temperatuur moet ik wassen?

Controleer natuurlijk altijd het label in de kleding, maar weet dat het vaak echt niet nodig is om op hoge temperaturen te wassen. Wasmachines zijn heel efficiënt geworden in het reinigen op lage temperaturen. Daarom zal een wastemperatuur van 40°C of lager meestal wel volstaan. Een bijkomstig voordeel is dat je kleding ook langer zal meegaan. Enkel bij ernstige vervuilingen of wanneer je bacteriën of virussen wil doden is het aangeraden om op 70°C of hoger te wassen (60°C volstaat, maar het wordt niet overal even warm). Ten slotte is het goed voor je wasmachine en je leidingen om af en toe een wascyclus van 90°C te laten draaien.

Is het een goed idee om mijn wasmachine maximaal te vullen?

Ja, maar overschrijd nooit het maximumgewicht en zorg dat er nog een beetje ruimte is zodat je kleding vrij kan bewegen. Als je niet genoeg kleding hebt om de wasmachine te vullen, stel je het maar beter nog even uit.

Was ik beter op een hoge of lage rotatiesnelheid?

Een hoge rotatiesnelheid krijgt de voorkeur. De kleding komt dan droger uit de wasmachine en hoeft minder lang gedroogd te worden. In een ideaal geval kan je zo zelfs de droogkast negeren en voor de waslijn kiezen. Hierdoor kan je veel besparen op de droger. Daarnaast is een hoge rotatiesnelheid ook beter voor de kleding.

Helpt het ontkalken van mijn wasmachine om mijn energieverbruik te beperken?

Ja, want kalkaanslag zorgt ervoor dat warmte minder goed kan worden overgedragen. Door regelmatig de wasmachine te ontkalken zal je minder energie verbruiken.

Wat is het beste moment om mijn wasmachine te gebruiken?

Wanneer je een dubbele meter hebt, is ’s nachts in principe het beste moment. Als je zonnepanelen hebt, is het beter om te verbruiken wanneer de panelen stroom opbrengen en dan is overdag wassen de beste keuze.