Besparen op het energieverbruik van de airco

Een airco is een echte grootverbruiker en wordt idealiter dus helemaal niet gebruikt. Probeer een te warme kamer daarom altijd te voorkomen, bijvoorbeeld door je woning van goede isolatie te voorzien of door zonlicht te weren, het liefst vanbuiten. Enkel wanneer het niet anders kan en andere middeltjes niet werken, kan een airco overwogen worden. Ook dan is het echter mogelijk om te besparen. Bij nieuwbouwprojecten zijn alternatieven zoals een bodemwarmtepomp bovendien te overwegen.

Kiezen voor een energiezuinige airco

Besparen op het energieverbruik van de airco begint bij de aanschaf ervan. Er bestaan verschillende systemen, maar een splitsysteem met een natuurlijk koudemiddel als isobutaan krijgt vanuit energetisch en ecologisch oogpunt de voorkeur.

Kijk daarnaast naar het energielabel, waarbij A+++ de heilige graal is. Onthoud daarbij wel dat het energielabel van split- en monoblocksystemen niet met elkaar te vergelijken zijn omdat ze anders worden berekend. Een C-splitairco kan dus energiezuiniger zijn dan een A-monoblockairco. Bovendien volstaat het niet om alleen te kijken naar het type airco en het energielabel, want het vermogen van de airco moet ook passen bij de woning. Reken daarbij op een vermogen van 100 watt per vierkante meter.

Onthoud wel dat het niet altijd noodzakelijk is om de temperatuur ook daadwerkelijk te doen zakken. Een daling van de gevoelstemperatuur kan al volstaan en daarbij is de ventilator, die toch flink minder verbruikt, uitstekend geschikt. Ter vergelijking: een gemiddelde ventilator heeft een stroomverbruik van 10 kWh, terwijl dit bij een single-splitairco al 150 kWh bedraagt en het verbruik bij een mobiele airco tot meer dan 200 kWh oploopt.

Energie besparen met een goede airco-installatie

Bij het aansluiten van een airco is er altijd een verbinding met de buitenwereld. Bij zogenaamde mobiele airco’s gaat het om een slang die door een open raam naar buiten wordt geleid. Dit is natuurlijk geen goed idee, want dan stroomt de warmte naar binnen en is de airco vooral de buitenwereld aan het afkoelen ­(of opwarmen, maar dat is een ander verhaal). Kies beter voor een gat in de muur waar de slang doorheen wordt getrokken. Zorg daarbij voor goede afdichtingen. Isoleer ook alle leidingen waardoor koudemiddel loopt en dit zowel binnen als buiten. Doe eventueel een beroep op een airco-installateur die een aantal taken uit handen neemt.

Warmte buitenhouden

Hoe koeler het binnen is en hoe minder warmte er naar binnen stroomt, hoe minder energie de airco hoeft te verbruiken. Via een aantal eenvoudige ingrepen is het mogelijk om de warmte beter buiten te houden, bijvoorbeeld door de ramen overdag te sluiten en ’s nachts te openen of door de gordijnen overdag dicht te doen.

Doe hetzelfde ook in de woning. Vaak is het echt niet nodig om elke ruimte in de woning te koelen. Houd deuren gesloten zodat enkel de juiste ruimtes worden gekoeld. Daarnaast helpt goede isolatie niet alleen om de warmte buiten te houden tijdens de warme zomermaanden, maar houdt het tijdens koude wintermaanden eveneens de warmte binnen.

Schakel om de warmte buiten te houden ongebruikte elektrische toestellen uit, want deze toestellen blijven niet alleen energie verbruiken, maar creëren tegelijkertijd ook warmte. Dit geldt ook wanneer ze in de waakstand staan. Minder warm douchen is eveneens een grote hulp, zeker aangezien een hogere luchtvochtigheid ook de gevoelstemperatuur doet stijgen.

Denk ten slotte aan de schaduw van planten of bomen die direct zonlicht afschermen. Door slim bomen en struiken rond het huis te planten, kan de warmte eenvoudig worden buitengehouden. Op korte termijn is een schaduwdoek natuurlijk een handigere oplossing.

De airco onderhouden

Een airco moet goed onderhouden worden, want anders gaat hij steeds minder goed werken. De airco zal dan niet alleen meer energie verbruiken, maar bovendien zal het ook langer duren om de ruimte ook effectief gekoeld te krijgen. Vergeet niet om de buitenunit regelmatig schoon te maken.

Toch zeker eens per twee jaar moet de airco worden gevuld en de leidingen vacuüm worden gezogen. Voor een optimaal resultaat is het aangeraden om een beroep te doen op een onderhoudsfirma. Veel van deze firma’s bieden verschillende contracten aan zodat de onderhoudsbeurt nooit wordt vergeten.

Aandacht schenken aan de woning

Waar een slimme thermostaat een meerwaarde is voor de efficiënte verwarming in de woning, kan automatiseren ook op andere manieren energievoordelen opleveren. Via domotica-oplossingen is het bijvoorbeeld mogelijk om het op- en neergaan van zonneschermen te automatiseren zodat de zon de woning niet kan opwarmen. Denk daarnaast ook aan detectoren die weten wanneer een raam openstaat, zodat de airco zichzelf uitschakelt en er niet nodeloos energie wordt verbruikt. Een pluspunt is dat sommige slimme thermostaten over uitbreidingen beschikken waarmee ook de airco kan worden aangestuurd. Zo volstaat één systeem om de temperatuur in de winter en zomer te regelen.

Gouden combinatie

Combineer indien mogelijk de airco met zonnepanelen. Zonnepanelen wekken veel energie op wanneer de zon hard z’n best doet, terwijl de airco net op dat moment energie opslurpt. Hierdoor kan de energie van de zonnepanelen rechtstreeks naar de airco doorstromen. De combinatie met een luchtbevochtiger is dan weer geen goed idee. Een luchtbevochtiger onttrekt enerzijds wel warmte uit de woning, maar maakt anderzijds de lucht ook vochtiger. Deze luchtvochtigheid zorgt voor een hogere gevoelstemperatuur. Bovendien kan een hogere luchtvochtigheid gezondheidsproblemen met zich brengen, terwijl de luchtvochtigheid tijdens zomermaanden eigenlijk al vrij hoog is. Enkel bij WTW-installaties kan een luchtkoeler met waterverdamping wel interessant zijn.

Bodemwarmtepomp als alternatief voor de airco

Als het een optie is, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwproject, raden we aan om een bodemwarmtepomp te overwegen. Hiermee is het mogelijk om de woning passief te koelen, waardoor het gemiddelde stroomverbruik slechts 2,5 keer hoger ligt dan dat van een ventilator. Hierbij wordt de bodemtemperatuur, gemiddeld zo’n 12°C in Nederland, tijdens de zomermaanden naar boven gehaald. Natuurlijk is een dure grondboring noodzakelijk en bovendien is het voor een goede werking al noodzakelijk dat de woning goed tot zeer goed is geïsoleerd, waardoor het niet voor iedereen een optie is.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een split-airco en een multi-split-airco?

Bij een split-airco beschik je over een binnen- en een buitenunit. Bij een multi-split-airco heb je meerdere binnenunits.

Ik heb voor een korte periode een airco nodig. Is een mobiele airco een goed idee?

Een mobiele airco verbruikt veel meer energie, zeker wanneer het met een slang naar buiten wordt gebracht en er een raam of een deur moet worden geopend. Bij langdurig gebruik valt het dan ook af te raden. Wanneer er slechts hoogst uitzonderlijk eens een airco nodig is, valt het echter te overwegen omdat er geen dure aanschaf- en installatiekosten bij komen kijken. Houd er verder rekening mee dat een mobiele airco vaak niet in staat is om grote ruimten te koelen.

Kan ik veel besparen door de airco zelf te installeren?

Over het algemeen bestaat de eindfactuur van een installateur voor ruim 70% uit materiaalkosten. Het overige gedeelte bestaat dan weer uit voorrij- en installatiekosten. Het is dus mogelijk om tot ruim 30% op de eindfactuur te besparen op voorwaarde dat je alvast over de nodige installatiematerialen en kennis beschikt.

Ik wil een airco in mijn slaapkamer. Hoeveel vermogen moet deze hebben?

Dit is afhankelijk van de grootte van de slaapkamer. Voor een slaapkamer tot 70 m³ zal een airco met een vermogen van 2,5 kW volstaan. Voor slaapkamers tussen 70 en 120 m³ is een airco met een vermogen van 2,5 tot 3,5 kW een goed idee. Ten slotte adviseert men tot 170 m³ een airco met een vermogen van 5 kW.

Hoeveel kost een onderhoudscontract voor mijn airco?

Dit is van veel zaken afhankelijk, zoals het aantal binnen- en buitenunits. Bovendien hanteert elk bedrijf natuurlijk eigen prijzen en eventuele voorrijkosten. Over het algemeen betaal je 100 tot 150 euro per jaar voor een onderhoudscontract. Herstellingswerken zitten hier niet in de prijs inbegrepen.