Besparen op het energieverbruik van verwarming

Op vrijwel alle apparaten in huis kan bespaard worden in het energieverbruik. De grootste winst is echter te boeken in de verwarming van het huis. Door slim te stoken kunnen er honderden euro's per jaar bespaard worden. Ook een goede isolatie van het huis is belangrijk. Slim stoken in een goed geïsoleerd huis is niet alleen goed voor het besparen van geld, maar belast ook het klimaat minder zwaar.

Bewust omgaan met de thermostaat

Wanneer de thermostaat 1 graad lager wordt gezet, is dit al goed voor zeven procent van de energiekosten. Dan heeft men wil minder warmte in huis. Daarom is het een beter idee de verwarming aan te zetten op de plekken waar het moet. De verwarming kan dan uit op de plekken waar men geen verwarming nodig heeft. Draai de radiatoren dan simpelweg dicht. Het is ongezond om te slapen in een slaapkamer bij een temperatuur boven de 18 graden. Daarom is een verwarming daar vaak niet echt nodig. Studeren gaat bijvoorbeeld beter bij een lagere temperatuur. Daarom is het verwarmen van de studeerkamer afgeraden.

Ontlucht bovendien de verwarming regelmatig en zet de thermostaat een uur voor het slapengaan al op 15 graden. Bovendien is elektrisch verwarmen steeds populairder. Elektrische kachels verbruiken wel meer energie, maar wanneer deze kortstondig gebruikt worden, is dit zelfs energiezuiniger. Gebruik een elektrische kachel niet als hoofdverwarming, want dat is drie keer duurder dan centrale verwarming op gas. Zorg er bovendien voor dat de verwarming niet wordt geblokkeerd door gordijnen. Gordijnen houden warmte vast, waardoor de warmte niet goed verspreid kan worden in de woning.

Meer bespaartips nodig om te kunnen besparen op het energieverbruik in de woning? Lees de tips dan hieronder.

Goed gebruik van de thermostaat

In veel huishoudens zijn er vaste momenten op de dag dat er niemand thuis is. Op deze tijdstippen is het verstandig om de thermostaat één of enkele graden lager te zetten. Bij de meeste thermostaten kan worden ingesteld dat de temperatuur automatisch een uur voor vertrek omlaag gaat en een uur voor thuiskomst weer omhoog gaat. Zo is er altijd een comfortabele temperatuur wanneer er iemand thuis is, maar wordt er een hoop energie bespaard wanneer niemand thuis is.

Ook gedurende de nacht is het aan te raden om de thermostaat lager te zetten. Zet de thermostaat ongeveer een uur voor het slapengaan al wat lager. Huizen met vloerverwarming warmen langzamer op dan huizen zonder vloerverwarming. Bij huizen zonder vloerverwarming kan de temperatuur zonder problemen op slechts vijftien graden worden gezet. In huizen met vloerverwarming is het beter om de thermostaat iets minder laag te zetten.

Isolatie van het huis

Er kan erg veel bespaard worden op het energieverbruik van de verwarming wanneer het huis goed geïsoleerd is. Soms is er niet veel nodig om een huis beter te isoleren. Zorg er bijvoorbeeld met behulp van rubbers voor dat alle buitendeuren goed afsluiten. Hierdoor ontsnapt de warmte niet naar buiten en hoeft er minder gestookt te worden. Sluit deuren daarnaast zoveel mogelijk, ook tussendeuren.

Ook het verschil tussen enkel- en dubbelglas is erg groot. Er verdwijnt erg veel warmte bij enkelglas. Overstappen op dubbelglas is een goede optie, maar er kan ook worden gekozen voor een voorzetruit.

Het huis kan op vele andere manieren geïsoleerd worden. Een expert kan het huis inspecteren en suggesties op maat geven om het huis beter te isoleren.

Cv- of hr-ketel

De cv- of hr-ketel is verantwoordelijk voor de verwarming van het hele huis. De zuinigheid van de ketel is dan ook erg belangrijk voor de hoogte van de uiteindelijke energierekening. Oude ketels zijn vrijwel altijd een stuk minder zuinig dan nieuwere modellen. Hoewel de aankoopkosten van een nieuwe ketel hoog zijn, kan het op de lange termijn geld schelen dankzij de zuinigheid van een nieuwe ketel.