Besparen op je energierekening met radiatorfolie

  • Algemeen
Besparen op je energierekening met radiatorfolie

Het verwarmen van je woning tijdens de koude wintermaanden kost vaak heel wat energie en dus ook geld. De radiatoren die in de woning zijn terug te vinden maken overuren terwijl de thermostaat toch vaak nog een graadje hoger moet worden gezet. Veel mensen zitten dan ook met de handen in het haar en weten niet hoe ze dit aanzienlijke energieverbruik kunnen inperken zonder in de kou te zitten. Toch is dit eenvoudiger dan je zou vermoeden. Het is namelijk altijd een goed idee om gebruik te maken van radiatorfolie. Dit type folie kan zeer eenvoudig worden aangebracht en bovendien kan er meteen worden begonnen met energie te besparen. Dit maakt het gebruik van radiatorfolie het overwegen altijd meer dan waard.

Efficiënt voorkomen van warmteverlies

Het merendeel van de radiatoren worden geplaatst vlakbij een raam of een kozijn. Daarnaast is het ook mogelijk dat ze tegen de buitenmuur worden bevestigd. Op het ogenblik dat de muren niet zijn geïsoleerd zal de eigenaar van de woning vaak veel teveel energie moeten verbruiken om de ruimte te kunnen verwarmen. Een niet onaanzienlijke hoeveelheid warme lucht zal dan namelijk via de muren en de ramen ontsnappen uit de woning. Dit kan gelukkig worden voorkomen door de radiatorfolie aan te brengen aan de achterkant van de radiator. Radiatorfolie is vervaardigd uit een soort van zilverfolie welke de warmte weerkaatst. Dit zorgt er voor dat zomaar even 90 procent van de warme lucht die anders zou ontsnappen terug de ruimte in wordt gestuurd. Ondanks de lage kostprijs die is verbonden aan radiatorfolie maakt dit in één klap duidelijk dat ze in menig aantal woningen absoluut onmisbaar is.

Hoe radiatorfolie aanbrengen?

In het bovenstaande voorbeeld hebben we er voor gekozen om de radiatorfolie aan te brengen tegen de muur van de woning. Het kan echter ook anders. Door de jaren heen werd er dan ook heel wat onderzoek verricht naar de manieren waarop radiatorfolie het beste kan worden toegepast. Uit dit onderzoek zijn twee mogelijkheden naar voren gekomen, namelijk:

1. De radiatorfolie aanbrengen tegen de muur

Vooraleer je op zoek gaat naar radiatorfolie om aan te kopen is het belangrijk om goed de afmetingen van de radiatoren op te nemen. Hou hierbij niet alleen rekening met de lengte, maar ook met de breedte. De rollen die in de handel te koop zijn, zijn doorgaans verkrijgbaar in diverse lengtes. Het is mogelijk om de radiatorfolie na aankoop eenvoudig op maat te knippen. In het merendeel van de gevallen is het mogelijk om de radiatorfolie te bevestigen onder de ophanghaken van de radiator. Op deze manier hoeft de radiator helemaal niet van de muur af te worden gehaald. Dit is natuurlijk veel praktischer.

2. De radiatorfolie aanbrengen tegen de radiator

Vandaag de dag is het eveneens mogelijk om gebruik te maken van radiatorfolie welke rechtstreeks op de radiator kan worden aangebracht. In vergelijking met radiatorfolie dat op de muur wordt aangebracht is deze zomaar even nog efficiënter. Door de radiatorfolie aan te brengen tegen de radiator wordt er namelijk voor gezorgd dat er 95% van alle warmte die anders zou ontsnappen terug de ruimte in wordt gestuurd. Bovendien gebeurt dit ook nog eens volledig onzichtbaar waardoor de uitstraling van het interieur niet wordt beïnvloed. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, wanneer er sprake is van een woning met niet-geïsoleerde muren is gebruikmaken van radiatorfolie een absolute aanrader.