Energiezuinig ventileren: zo verlies je het minste warmte

Het lijkt elkaar tegen te werken: het huis goed willen isoleren, maar tegelijkertijd ook voldoende willen ventileren. Ventilatie is erg belangrijk voor de gezondheid van de bewoners. Daarnaast kan onvoldoende ventilatie op termijn leiden tot schimmelgroei en houtrot in bijvoorbeeld de dakconstructie. In oude woningen is er door de aanwezige naden en kieren vaak voldoende ventilatie, zonder dat hier specifiek op gelet hoeft te worden. Dit is anders in nieuwere woningen die beter geïsoleerd zijn. EnergieAanbieding.nl legt uit hoe er energiezuinig geventileerd kan worden.

Warmteverlies is onvermijdelijk

Door het huis te ventileren gaat er onvermijdelijk ook warmte verloren. Er moet frisse lucht van buiten worden ingevoerd, terwijl er ook (warme) lucht vanuit het huis naar buiten stroomt. In zekere zin is dit energieverspilling, maar toch is dit erg belangrijk. Een huis dat niet ventileert is erg ongezond voor alle bewoners. De lucht kan vochtig worden en bovendien hopen schadelijke stoffen, zoals fijnstof, zich op. In houtconstructies kan er rot ontstaan. De kosten die hierdoor ontstaan zijn een stuk hoger dan het beetje energieverlies dat gepaard gaat met ventilatie.

Ventileren zonder grote energieverspilling

Vanzelfsprekend is het warmteverlies met een open buitendeur groter dan met een speciaal ventilatiefilter. Weliswaar kan warmteverlies niet voorkomen worden, toch kan er energiezuinig geventileerd worden. Het is hierbij belangrijk om de wijze van ventilatie zelf in de hand te houden. Zo is het verstandig om het huis goed te isoleren en enkel met speciale ventilatiesystemen het huis te ventileren.

Mechanische ventilatie

Veel huizen beschikken over een mechanisch ventilatiesysteem dat lucht onttrekt uit bepaalde ruimtes, zoals de keuken en de badkamer, en dit vervolgens afvoert via het dak. Normaal gesproken hebben deze systemen energie nodig. Om het systeem optimaal te laten werken, moet er regelmatig onderhoud plaatsvinden. Maak het systeem schoon, zodat er optimaal geventileerd kan worden en er niet onnodig veel energie verbruikt wordt.

Ventilatieroosters en raampjes

Vooral nieuwere woningen beschikken over speciale ventilatieroosters die zich meestal bovenaan een raam bevinden. In principe moeten deze altijd openstaan, dag en nacht. Zijn er geen ventilatieroosters, dan is het verstandig om regelmatig een klein raampje open te zetten.

Balansventilatie

Een bijzondere vorm van een ventilatiesysteem is balansventilatie. Balansventilatie voert net zoveel lucht af als het aanvoert. Meestal zit hier een speciaal warmte-terugwin-systeem in (wtw-systeem), dat zorgt voor energiebesparing. Balansventilatie heeft overigens wel een goede installatie en goed onderhoud nodig om effectief te zijn.

Energieverlies door ventilatie is geen verspilling

We zijn met zijn allen steeds meer bezig met energiebesparing, energie aanbiedingen, groene energie en andere manieren om geld en energie te besparen. Het is echter belangrijk om ventilatie los te zien van energieverlies. Ventilatie is essentieel en energieverlies is onvermijdelijk. Zorg voor een energiezuinige manier van ventilatie en maak de woning niet volledig luchtdicht.