5 tips voor een warme winter terwijl je energie bespaart

Het is een pittige combinatie: er deze winter warmpjes bijzitten, terwijl je wel energie bespaart. Waar de afgelopen winters vrij mild waren, is de huidige winter weer ouderwets koud. In de praktijk betekent dit dat de gemiddelde stookkosten per huishouden een stuk hoger gaan liggen dan in voorgaande jaren het geval was.

Omdat het in de winter kouder is en mensen meer binnen blijven, wordt er vanzelfsprekend ook meer energie verbruikt dan in andere seizoenen. Hoewel aan dit feit niet te ontkomen is, zijn er nog altijd manieren om ook in de winter energie te besparen, zonder dat het ten koste gaat van de warmte in huis.

1. De woning eenvoudig isoleren

Eén van de beste manieren om energie te besparen is door een woning zeer goed te isoleren. Warmte verdwijnt niet meer zo maar, wat een hoop extra stookkosten vermijdt. Op korte termijn is het echter lastig om grootschalige huisisolatie toe te passen. Wel zijn er simpele maatregelen die getroffen kunnen worden om het huis beter te isoleren en dus energie te besparen:

  • Gordijnen dicht: Via ramen verdwijnt een hoop warmte, zelfs bij dubbelglas. Door de gordijnen te sluiten wordt de warmte beter binnen gehouden. Doe dit niet wanneer de gordijnen een radiator blokkeren.

  • Borstel onder kier deur: Ook via de kier onder deuren verdwijnt een hoop warmte. Het is eenvoudig om hier wat aan te doen door een borstel te bevestigen onder de deur. Deze is bij de meeste bouwmarkten verkrijgbaar en niet duur. Een eventuele tijdelijke oplossing is een handdoek voor de kier.

  • Radiotorfolie: Met radiatorfolie wordt de warmte beter de kamer ingebracht. Zonder folie wordt aan de achterkant van de radiator enkel de muur verwarmd, wat zonde is. Met radiatorfolie kan de kachel op een lagere stand gezet worden en/of eerder worden uitgeschakeld.

Overweeg op de lange termijn op grotere schaal de woning te isoleren. Niet alleen kan zo energie en dus geld bespaard worden, ook leidt het tot een beter energielabel. Dit is belangrijk bij een eventuele verkoop van de woning.

2. Zet de oven open na gebruik

Het klinkt misschien als iets met beperkte invloed, maar een gebruikte oven kan een goede verwarmer zijn. Met name in iets kleinere huizen kan een gebruikte oven een significante invloed hebben op de kamertemperatuur. Door de deur van de oven open te zetten stroomt de warme lucht snel de ruimte in. Op deze manier kan een extra kachel gecreëerd worden, zonder dat er extra energie wordt verbruikt.

3. Sluit deuren

Het sluiten van deuren is altijd belangrijk om een ruimte op temperatuur te houden, maar met name tijdens de winter. Ruimtes die niet gebruikt worden zijn met name in koude tijden vaak bijzonder koud. Warme lucht vanuit een andere ruimte stroomt hier een stuk sneller naar toe dan het geval zijn tijdens warmere tijden.

Besteed om deze reden extra aandacht aan het sluiten van deuren. Dit kan in de praktijk bijzonder veel energie besparen. Met name deuren naar ruimtes met veel ruiten moeten snel gesloten worden voor warmtebehoud.

4. Steek kaarsen aan

Al duizenden jaren gebruikt de mens vuur om warm te blijven, dus waarom zou dat anno 2017 niet nog steeds een goede optie zijn? Door meerdere kaarsen aan te steken kan er verbazingwekkend veel warmte gecreëerd worden.

Met name in kleine ruimtes is dit snel merkbaar. Natuurlijk zijn kaarsen niet alleen praktisch, op een koude winteravond zijn ze ook nog eens sfeervol: een win-winsituatie dus. Verspreid de kaarsen strategisch door de ruimte om gelijkmatige verwarming te realiseren.

5. Centrale verwarming eerder uit, extra trui aan

Binnenshuis is het prettig om een comfortabele kamertemperatuur te hebben waarbij het niet nodig is om een jas te dragen. Dat wil echter niet zeggen dat het dragen van een goede trui te veel van het goede is. Het is niet logisch om te stoken tot een temperatuur waarbij een trui al te warm is. Dit kost een hoop geld en is onnodig.

Op dezelfde manier is het niet nodig om te blijven stoken tot het moment dat je gaat slapen. Zet de centrale verwarming één of twee uur voor het slapengaan uit. Zo kan er energie bespaard worden, terwijl de woning in deze één of twee uur nog niet bijzonder veel afkoelt.