Voor en nadelen van koken op inductie
Elektrisch koken kan het beste met een inductiekookplaat. Deze gebruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten. Uiteraard zijn er nog huishoudens die op gas koken. Om meerdere redenen, bijvoorbeeld omdat de pannen ongeschikt zijn voor inductiekookplaten. Natuurlijk kan men er dan voor kiezen nieuwe pannen aan te schaffen. Een geschikte pan voor het koken met inductie is voorzien van een stalen magnetiseerbare laag. Dit is eenvoudig te controleren door een magneetje tegen de onderkant van de pan aan te houden. Het is bovendien niet nodig om een pan met een vlakke bodem te hebben om op inductie te kunnen koken.
Opgelet, want het op inductie koken is wel gevaarlijk voor mensen die een pacemaker hebben. Er zijn dan betere manieren om het energieverbruik tijdens het koken te beperken, zoals bijvoorbeeld met een keramische plaat.
Het juiste type pan
Veel energie kan bespaard worden door te kiezen voor het juiste type pan. Bij het bereiden van een kleine maaltijd is het verstandig om ook een kleine pan te gebruiken. Het kost meer energie om een grote pan op te warmen. Wanneer de pan niet volledig gevuld is, wordt op deze manier veel energie verspild.
Ook de vorm van de pan is belangrijk. Bij elektrisch koken is het efficiënter om te koken met een platte pan. Wordt er met gas gekookt, dan is een ronde pan juist zuiniger. Koken met een wok is in vrijwel alle gevallen zuiniger dan koken in een andere pan. Ten slotte is het ook belangrijk om de pan zoveel mogelijk af te dekken met een deksel. De deksel houdt de warmte in de pan, waardoor er minder energie nodig is om de pan goed op te warmen.
Water koken op een zuinige manier
Door op een efficiënte manier water te koken, kan er veel worden bespaard op het energieverbruik. Met een elektrisch fornuis is het voordeliger om water eerst te koken met behulp van een waterkoker. Bij een gasfornuis kan het water dan weer best op het vuur worden gekookt.
Verder is het beter om koud water in de pan te doen, in plaats van warm kraanwater. Er wordt namelijk te veel energie verspild wanneer de kraan wordt gebruikt om het water voor te verwarmen. Dit omdat een cv- of hr-ketel relatief veel energie gebruikt en er daarnaast onnodig verwarmd water in de leiding achterblijf. Voordat het water is opgewarmd, is er ook al koud water weggestroomd dat niet wordt gebruikt. Uiteindelijk is het ook nog verstandig om niet meer water in de pan te doen dan nodig. Hoe meer water er in de pan zit, hoe meer energie er nodig is om het water aan de kook te brengen.
Afzuigkap en oven
Zet de afzuigkap niet op een hoge stand wanneer dit niet nodig is. Vanzelfsprekend kost een hoge stand meer energie dan een lage stand. Schakel de afzuigkap ook op tijd uit. Er wordt veel energie verspild wanneer de afzuigkap (eventueel inclusief de lamp) na het koken onnodig lang aan blijft staan.
Is de oven gebruikt, dan is het handig om deze na gebruik open te zetten. De warmte die ontsnapt verwarmt het huis, waardoor de verwarming minder energie nodig heeft.