Besparen op energieverbruik bij koken

Tijdens het koken wordt er veel energie verbruikt, of dit nou gas of elektriciteit is. Door op een bewuste manier te koken kan er veel bespaard worden op het energieverbruik. Hoewel er steeds vaker wordt overgestapt op een elektrisch fornuis, zijn gasfornuizen nog altijd het meest zuinig. Verder spelen ook het type pan, het gebruik van de afzuigkap en de manier van water koken een rol bij het energieverbruik tijdens het koken.

Energiebesparing in de keuken door bewuste keuzes

Het voordeel van op inductie koken, is dat het beter is voor het milieu. De Nederlandse overheid heeft meerdere malen aangegeven binnen nu en vijftien jaar volledig van het aardgas af te willen. Daarom heeft koken op inductie de toekomst. Een inductieplaat op stroom kost maar een beetje energie is daarmee een goed alternatief voor het kopen op gas. Het is eenvoudig om de temperatuur te regelen. De inductieplaat wordt bovendien niet zo heet, waardoor koken op inductie ook een stuk veiliger is.

Elektrisch koken kan het beste met een inductiekookplaat. Deze gebruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten. Kies bij een verbouwing of een nieuwe koken altijd voor de aanleg van een elektriciteitsdraad. Dan is het later eenvoudiger om te koken op inductie.

Uiteraard zijn er voldoende huishoudens die nog op gas koken. Om meerdere redenen, bijvoorbeeld omdat de pannen nog niet geschikt zijn. Uiteraard kan men er dan voor kiezen nieuwe pannen aan te schaffen. Een pan die geschikt is voor koken op inductie heeft een stalen magnetiseerbare laag. Dit is dus eenvoudig te controleren door een magneetje tegen de onderkant van de pan aan te houden. Het is niet nodig om een pan met een vlakke bodem te hebben, om op inductie te kunnen koken.

Bovendien is op inductie koken gevaarlijk voor mensen die een pacemaker hebben. Er zijn dan andere manieren van koken beschikbaar, zoals bijvoorbeeld met een keramische plaat. Wie nog steeds op gas kookt, kan nog wat besparingstips doornemen.

Het juiste type pan
Veel energie kan bespaard worden door te kiezen voor het juiste type pan. Bij het bereiden van een kleine maaltijd is het verstandig om ook een kleine pan te gebruiken. Het kost meer energie om een grote pan op te warmen. Wanneer de pan niet volledig gevuld is, wordt op deze manier veel energie verspild.

Ook de vorm van de pan is belangrijk. Bij elektrisch koken is het efficiënter om te koken met een platte pan. Wordt er met gas gekookt, dan is een ronde pan juist zuiniger. Koken met een wok is in vrijwel alle gevallen zuiniger dan in een normale pan. Tenslotte is het ook belangrijk om de pan zoveel mogelijk af te dekken met een deksel. De deksel houdt de warmte in de pan, waardoor er minder energie nodig is om de pan goed op te warmen.

Water koken op een zuinige manier
Door op een efficiënte manier water te koken, kan er veel worden bespaard op het energieverbruik. Met een elektrisch fornuis is het voordeliger om water eerst te koken met behulp van een waterkoker. Bij een gasfornuis kan het water beter op het vuur worden gekookt.

Verder is het beter om koud water in de pan te doen, in plaats van warm kraanwater. Er wordt veel energie verspild wanneer de kraan wordt gebruikt om het water voor te verwarmen. De cv- of hr-ketel gebruikt relatief veel energie en er blijft daarnaast water in de leiding achter dat onnodig verwarmd is. Voordat het water is opgewarmd, is er ook al koud water weggestroomd dat niet wordt gebruikt. Tenslotte is het verstandig om niet meer water in de pan te doen dan nodig. Hoe meer water in de pan zit, hoe meer energie er nodig is om het te laten koken.

Afzuigkap en oven
Zet de afzuigkap niet op een hoge stand wanneer dit niet nodig is. Vanzelfsprekend kost een hoge stand meer energie dan een lage stand. Schakel de afzuigkap daarnaast op tijd uit. Er wordt veel energie verspild wanneer de afzuigkap (inclusief lamp) na het koken te lang aan blijft staan.

Is de oven gebruikt, dan is het handig om deze na gebruik open te zetten. De warmte die ontsnapt verwarmt het huis, waardoor de verwarming minder energie hoeft te gebruiken.