Besparen op het energieverbruik van je verlichting

In een gemiddeld huishouden wordt veertien tot vijftien procent van de totale elektriciteit verbruikt door de verlichting. Een aanzienlijk deel hiervan is elektriciteit die ook bespaard kan worden. Regelmatig staat verlichting onnodig aan.

Hoe kun je besparen met verlichting

Over het besparen op het energieverbruik van verlichting bestaan veel fabeltjes. Zo zou het gebruik van tl-licht veel energie kosten, waardoor het beter zou zijn om het licht gewoon aan te laten. Met name het opstarten van de lamp zou veel energie kosten. Dit is een misverstand; het is het beste om het tl-licht uit te schakelen wanneer men de ruimte verlaat. Er zijn tal van manieren om te besparen op het energieverbruik van verlichting. Wij onderzochten de beste tips.

Bijvoorbeeld door de tuin te verlichten met zonne-energie. De meeste tuinverlichting heeft op zonne-energie geen stroom nodig. De zon is bovendien niet noodzakelijk om de verlichting te laten werken. Opgevangen licht is al voldoende. Bovendien kan men gebruikmaken van timers en schakelklokken.

Doe het licht uit wanneer men de ruimte verlaat. Wanneer men dit vaak vergeet, is het ook mogelijk gebruik te maken van een bewegingssensor. De installatie van een dimmer kan bovendien veel energie besparen en bovendien erg sfeervol zijn. Meer bespaartips nodig? Lees dan onze tips voor het besparen op het energieverbruik van verlichting hieronder.

De juiste verlichting kopen

Een simpele, maar grote besparing wordt behaald door over te stappen op zuinige lampen. In vrijwel ieder huis worden nog enkele gloeilampen gebruikt. Neem de tijd om de lampen in het huis langs te lopen en alle gloeilampen te vervangen. Gloeilampen zijn erg onzuinig en verbruiken tot wel vijf tot acht keer zoveel elektriciteit als een zuinige lamp. Probeer waar mogelijk altijd over te stappen op spaar- en LED-lampen. Spaarlampen hebben wel enkele nadelen, zoals de trage opstarttijd en de minder warme kleur van het licht. Ook kunnen spaarlampen niet op een dimmer gezet worden. LED-lampen kunnen gedimd worden en starten snel op, en zijn tot wel 50% zuiniger dan een spaarlamp. Meestal gaan we van een 60W lamp naar een 18W of 12W spaarlamp en bij een LED lamp gaan we naar 6W. Bij een LED lamp voor thuis bespaar je dus meestal tussen de 80- en 90%, afhankelijk van de gewenste lichthoeveelheid, uitgedrukt in Lumen. Het is verder verstandig om te letten op de intensiteit van een lamp. Dit is af te lezen aan het vermogen van een lamp, aangegeven in de eenheid Watt (afkort met de hoofdletter ‘W’). Echter, tegenwoordig kijken we niet meer naar het Wattage, maar naar de Lumen. Lumen is de lichtsterkte die een lichtbron uitstraalt.

Het is verder verstandig om te letten op de intensiteit van een lamp. Dit is af te lezen aan het vermogen van een lamp, aangegeven in de eenheid Watt (afkort met de hoofdletter ‘W'). Het is lang niet altijd nodig om lampen met een hoog vermogen te gebruiken. Er kan bespaard worden op het energieverbruik door lampen met een laag vermogen te gebruiken. Naast de zuinigheid, zijn deze lampen vaak ook sfeervoller dan de fellere lampen. Let er wel op dat het vermogen in Wattage van een gloeilamp niet vergelijkbaar is met dat van een spaarlamp. Een gloeilamp van 60 Watt is qua intensiteit vergelijkbaar met een spaarlamp van ongeveer 12 W.

Verlichting op tijd uitschakelen
In ieder huishouden staan dagelijks onnodig lichten aan. Dit kan zijn omdat iemand vergeten is de verlichting uit te schakelen, maar gebeurt vaker nog uit gemak. Jaarlijks kunnen tientallen euro's bespaard worden door waar mogelijk altijd verlichting uit te schakelen. Is er niemand in een bepaalde ruimte aanwezig, dan is het ook niet nodig om de verlichting hier aan te hebben.

Gebruik daglicht

Maak overdag optimaal gebruik van daglicht. Doe de gordijnen en vitrage open, zodat er voldoende licht naar binnen valt. Hierdoor hoeft er geen verlichting aan. In donkere huizen is het waar mogelijk het overwegen waard om een dakraam of extra raam in te bouwen.

Tijdschakelaars gebruiken

Waar mogelijk kunnen lampen worden ingesteld op een tijdschakelaar. De lampen gaan op gezette tijden aan en uit. Hiermee wordt voorkomen dat lampen per ongeluk te lang aanstaan. Met name voor aquaria en buitenverlichting is een tijdschakelaar erg geschikt.