Gemiddeld verbruik oude en moderne koelkasten
Het vervangen van een oude koelkast is het overwegen waard. Een koelkast van zo’n 25 jaar oud verbruikt namelijk al snel 500 kWh stroom per jaar. Bij een koelkast van zo’n 8 jaar oud gaat het om ongeveer 350 kWh per jaar. Bij de nieuwste generatie koelkasten zakt het energieverbruik tot minder dan 100 kWh per jaar. De Nifiche NFKK701, een energiezuinige koelkast met een energieverbruik van 62 kWh per jaar, kost jaarlijks zo’n 13,64 euro aan energie. Bij een koelkast van acht jaar oud loopt de rekening op tot 77 euro per jaar. Bij koelkast van vorig millennium gaat het zelfs om 110 euro per jaar. Al na enkele jaren is de investering met andere woorden terugverdiend.
Koelkasten vergelijken en besparen
Kijk bij de vergelijking sowieso ook naar het stroomverbruik. Misschien trappen we nu een open deur in, maar we raden een echte Amerikaanse koelkast volledig af. Ze zijn vaak erg groot en kunnen behoorlijk in de papieren lopen. De aanschaf is duur en bovendien verbruiken ze tot wel 40 procent meer stroom dan een normale koelvriescombinatie. De vele extra opties die Amerikaanse koelkasten bieden, zijn vaak helemaal niet nodig.
Andere koelkast-bespaartips
Ook de manier waarop de koelkast wordt gebruikt, heeft invloed op het totale energieverbruik. Door bewust om te gaan met de koelkast, kunnen er soms wel tientallen euro’s per jaar worden bespaard.
- Laat de koelkast nooit openstaan
Het verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in de koelkast is groot. Zo groot dat de temperatuur snel stijgt als de koelkast openstaat. Het kost bovendien extra veel energie om de koelkast vervolgens weer af te laten koelen. Laat de koelkast daarom nooit langer dan nodig openstaan.
- Zorg voor goede rubbers in de koelkastdeur
De rubbers die op de koelkastdeur zitten, hebben een belangrijke isolerende functie. Wanneer de rubbers niet goed zijn bevestigd of van bedenkelijke kwaliteit zijn, kan er erg veel koude ontsnappen. Dit kan op de lange termijn veel energie kosten. Vervang slechte rubbers daarom zo snel mogelijk.
- Zet geen warm eten in de koelkast
Warm eten kan de temperatuur in de koelkast doen toenemen. Het kost vervolgens extra energie om de koelkast koud te houden. Laat warm eten daarom eerst even afkoelen.
- Laat bevroren eten ontdooien in de koelkast
Zoals warm eten de temperatuur in de koelkast laat toenemen, helpt bevroren eten de temperatuur omlaag te brengen. Hierdoor hoeft de koelkast zelf minder te koelen. Neem bijvoorbeeld 1 liter soep die van -18°C naar +4°C opwarmt in de koelkast. Tijdens dit opwarmen onttrekt het 388 kJ warmte uit de lucht, iets wat anders zo’n 43 Wh zou gekost hebben. Dit komt overeen met een ledlamp zo’n 8 uur lang laten branden.
- Stel de koelkast niet in op het maximale vermogen
Meestal is het niet nodig om een koelkast op het maximale vermogen te laten koelen. Ook op een lagere stand blijft de koelkast koud genoeg. Een hoger cijfer betekent soms een lagere stand, maar ga hiervoor de gebruiksinstellingen van de koelkast na. Over het algemeen is 4 graden echt wel koud genoeg en hoef je echt niet lager te gaan.
- De koelkast goed vullen
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, verbruikt een volle koelkast minder energie dan een lege koelkast. Dit komt omdat de koelkast de koude lucht moet koelen, maar dat die koude lucht bij het openen van de deur meteen wordt vervangen door nieuwe warme lucht. Door te kiezen voor een koelkast die net groot genoeg is, bespaar je dus op twee manieren energie. Als je koelkast toch eens niet volledig vol zit, vul je ‘m beter met flessen water. Prop de koelkast wel niet boordevol, want anders kan de lucht niet meer goed circuleren.
- Plaats de koelkast op de juiste plek
Een koelkast mag niet op een te warme plek staan, maar ook niet op een te koude plek. De koelkast heeft dan meer energie nodig om op temperatuur te blijven. Hoe gek het ook klinkt, bij veel koelkasten is het beter om ze in een ruimte op kamertemperatuur te zetten dan in een koude schuur. Een koelkast naast de verwarming plaatsen is eveneens geen goed idee. Denk daaraan wanneer er een nieuwe keuken komt: de oven en de koelkast zijn niet de beste vrienden. Elke koelkast heeft overigens een eigen klimaatklasse waarop is aangegeven hoe laag of hoog de omgevingstemperatuur mag zijn. Houd hier rekening mee.
- Klimaatklasse N: 16-32°C
- Klimaatklasse ST: 16-38°C
- Klimaatklasse T: 16-43°C
- Klimaatklasse SN: 10-32°C
- Schakel de koelkast uit tijdens de vakantie
Net voor de vakantie is het tijd om alle restjes te verorberen en om de koelkast eens helemaal te reinigen. Dan kan de koelkast tijdens de vakantie gewoon worden uitgeschakeld. Vergeet niet om de deur dan open te laten zodat er geen vieze geurtjes ontstaan.
- Plaats een camera in de koelkast
Er zijn tegenwoordig koelkasten op de markt die voorzien zijn van camera’s en een groot scherm. Hierdoor is de inhoud van de koelkast zichtbaar zonder dat de deur hoeft te worden geopend. Zo maak je nog voor het openen van de deur een beslissing en is de deur snel opnieuw gesloten. Dergelijke camera’s zijn ook los te verkrijgen en zijn eenvoudig te monteren.
- Maak de koelkast tijdig schoon
IJsafzetting is altijd te verwijderen. Als er een diepvriesvak is en er is ijsafzetting merkbaar in de koelkast, kan dit al snel in een 10% hoger energieverbruik resulteren. Ook de achterzijde van de koelkast is stofvrij te houden om een optimale efficiëntie te garanderen.