Bespaar op het energieverbruik van je koelkast

Eén van de allergrootste energieverbruikers in huis is de koelkast. Weliswaar verbruikt de koelkast per uur niet veel energie, hij staat wel dag en nacht aan. Dit tikt flink aan, wat resulteert in een groot aandeel van de koelkast op de energierekening. Door de juiste koelkast op een juiste manier te gebruiken, kan er flink bespaard worden op de energieverbruik.

Want hoewel een koelkast in principe per uur niet veel energie verbruikt, moet ons eten wel 24 uur per dag, zeven dagen per week gekoeld worden. De koelkast staat nooit uit, waardoor het energieverbruik behoorlijk kan oplopen. Een moderne koelkast brengt ongeveer 35 euro per jaar aan elektriciteitskosten met zich mee. Koelkasten van meer dan zeven jaar geleden kunnen tot wel 80 euro per jaar verbruiken. Een goede, moderne koelkast is dus een absolute must.

Er zijn verschillende soorten koelkasten op de markt. Hoewel A+ als energielabel zuinig klinkt, is dat toch niet zo. Daarom raden we een A+++-koelkast aan. Deze kunnen enorm in prijs verschillen. Koelkasten vergelijken loont daarom. Kijk uiteraard naar het stroomverbruik. Misschien een open deur, maar we raden een echte Amerikaanse koelkast volledig af. Ze zijn vaak erg groot en kunnen behoorlijk in de papieren lopen. De aanschaf is duur en bovendien verbruiken ze tot wel 40 procent meer stroom dan een normale koelvriescombinatie. De vele extra opties die Amerikaanse koelkasten bieden, zijn vaak helemaal niet nodig. Andere tips om te besparen op het energieverbruik van de koelkast zijn hier te vinden.

De juiste koelkast kiezen

Er kunnen enorme verschillen zijn tussen koelkasten in energieverbruik. Een gemiddelde koelkast of koelvriescombinatie van zeven jaar oud kost ongeveer tachtig euro per jaar aan elektriciteit. De meest zuinige koelkasten van dit moment kosten jaarlijks slechts 35 euro. Vanzelfsprekend verbruiken koelkasten die ouder dan zeven jaar zijn nog veel meer elektriciteit per jaar.

Bij de aankoop van een nieuwe koelkast is het belangrijk om goed te letten op het energielabel. Dit label geeft aan hoe zuinig een koelkast omgaat met elektriciteit. Een koelkast met energielabel A+++ is het meest zuinig, een koelkast met label D het minst. Door aangescherpte regels vanuit de Europese Unie worden koelkasten met energielabel A of lager inmiddels niet meer verkocht. De minst zuinige koelkast heeft tegenwoordig energielabel A+. Een koelkast met energielabel A+++ is ongeveer twee keer zo zuinig als een koelkast met label A+. De meest zuinige koelkasten zijn het duurst, maar over het algemeen kan de extra investering op de lange termijn worden terugverdiend dankzij de zuinigheid.

Andere bespaartips

Ook de manier waarop de koelkast gebruikt wordt heeft invloed op het totale energieverbruik. Door bewust om te gaan met de koelkast, kunnen er soms wel tientallen euro's per jaar bespaard worden.

  1. Laat de koelkast nooit openstaan

Het verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in de koelkast is zo groot, dat de temperatuur snel stijgt als de koelkast openstaat. Het kost veel energie om de koelkast vervolgens weer af te laten koelen. Laat de koelkast daarom nooit openstaan.

  1. Zorg voor goede rubbers in de koelkastdeur

De rubbers die op de koelkastdeur zitten hebben een belangrijke isolerende functie. Wanneer de rubbers niet goed zijn, kan er erg veel kou ontsnappen. Dit kan op de lange termijn veel energie kosten. Vervang slechte rubbers daarom zo snel mogelijk.

  1. Zet geen warm eten in de koelkast

Warm eten kan de temperatuur in de koelkast snel laten toenemen. Het kost vervolgens extra energie om de koelkast koud te houden.

  1. Laat bevroren eten ontdooien in de koelkast

Zoals warm eten de temperatuur in de koelkast laat toenemen, helpt bevroren eten de temperatuur omlaag te brengen. Hierdoor hoeft de koelkast zelf minder te koelen.

  1. Stel de koelkast niet in op het maximale vermogen

Meestal is het niet nodig om een koelkast op het maximale vermogen te laten koelen. Ook op een lagere stand blijft de koelkast koud genoeg.