Bespaar op het energieverbruik van je koelkast

Een van de allergrootste energieverbruikers in huis is de koelkast. Weliswaar verbruikt de koelkast per uur niet veel energie, maar hij staat wel dag en nacht aan. Ons eten moet 24 uur per dag, zeven dagen per week en elke dag van het jaar gekoeld worden en dat tikt flink aan. Door de juiste koelkast op de juiste manier te gebruiken, kan er flink bespaard worden op het energieverbruik.

Besparen door de juiste koelkast te kiezen

Een moderne koelkast brengt ongeveer 35 euro elektriciteitskosten per jaar met zich mee. Koelkasten van meer dan zeven jaar geleden kunnen tot wel 80 euro per jaar verbruiken. Een goede, moderne koelkast is dus een absolute must.

Er zijn verschillende soorten koelkasten op de markt. Deze kunnen onderling uiteraard enorm in prijs verschillen. Het energielabel A is daarbij de zuinigste keuze, een koelkast met energielabel G is de minst energiezuinige keuze. Koelkasten vergelijken zal in ieder geval lonen.

Gemiddeld verbruik oude en moderne koelkasten

Het vervangen van een oude koelkast is het overwegen waard. Een koelkast van zo’n 25 jaar oud verbruikt namelijk al snel 500 kWh stroom per jaar. Bij een koelkast van zo’n 8 jaar oud gaat het om ongeveer 350 kWh per jaar. Bij de nieuwste generatie koelkasten zakt het energieverbruik tot minder dan 100 kWh per jaar. De Nifiche NFKK701, een energiezuinige koelkast met een energieverbruik van 62 kWh per jaar, kost jaarlijks zo’n 13,64 euro aan energie. Bij een koelkast van acht jaar oud loopt de rekening op tot 77 euro per jaar. Bij koelkast van vorig millennium gaat het zelfs om 110 euro per jaar. Al na enkele jaren is de investering met andere woorden terugverdiend.

Koelkasten vergelijken en besparen

Kijk bij de vergelijking sowieso ook naar het stroomverbruik. Misschien trappen we nu een open deur in, maar we raden een echte Amerikaanse koelkast volledig af. Ze zijn vaak erg groot en kunnen behoorlijk in de papieren lopen. De aanschaf is duur en bovendien verbruiken ze tot wel 40 procent meer stroom dan een normale koelvriescombinatie. De vele extra opties die Amerikaanse koelkasten bieden, zijn vaak helemaal niet nodig.

Andere koelkast-bespaartips

Ook de manier waarop de koelkast wordt gebruikt, heeft invloed op het totale energieverbruik. Door bewust om te gaan met de koelkast, kunnen er soms wel tientallen euro’s per jaar worden bespaard.

 1. Laat de koelkast nooit openstaan

  Het verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in de koelkast is groot. Zo groot dat de temperatuur snel stijgt als de koelkast openstaat. Het kost bovendien extra veel energie om de koelkast vervolgens weer af te laten koelen. Laat de koelkast daarom nooit langer dan nodig openstaan.

 2. Zorg voor goede rubbers in de koelkastdeur

  De rubbers die op de koelkastdeur zitten, hebben een belangrijke isolerende functie. Wanneer de rubbers niet goed zijn bevestigd of van bedenkelijke kwaliteit zijn, kan er erg veel koude ontsnappen. Dit kan op de lange termijn veel energie kosten. Vervang slechte rubbers daarom zo snel mogelijk.

 3. Zet geen warm eten in de koelkast

  Warm eten kan de temperatuur in de koelkast doen toenemen. Het kost vervolgens extra energie om de koelkast koud te houden. Laat warm eten daarom eerst even afkoelen.

 4. Laat bevroren eten ontdooien in de koelkast

  Zoals warm eten de temperatuur in de koelkast laat toenemen, helpt bevroren eten de temperatuur omlaag te brengen. Hierdoor hoeft de koelkast zelf minder te koelen. Neem bijvoorbeeld 1 liter soep die van -18°C naar +4°C opwarmt in de koelkast. Tijdens dit opwarmen onttrekt het 388 kJ warmte uit de lucht, iets wat anders zo’n 43 Wh zou gekost hebben. Dit komt overeen met een ledlamp zo’n 8 uur lang laten branden.

 5. Stel de koelkast niet in op het maximale vermogen

  Meestal is het niet nodig om een koelkast op het maximale vermogen te laten koelen. Ook op een lagere stand blijft de koelkast koud genoeg. Een hoger cijfer betekent soms een lagere stand, maar ga hiervoor de gebruiksinstellingen van de koelkast na. Over het algemeen is 4 graden echt wel koud genoeg en hoef je echt niet lager te gaan.

 6. De koelkast goed vullen

  In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, verbruikt een volle koelkast minder energie dan een lege koelkast. Dit komt omdat de koelkast de koude lucht moet koelen, maar dat die koude lucht bij het openen van de deur meteen wordt vervangen door nieuwe warme lucht. Door te kiezen voor een koelkast die net groot genoeg is, bespaar je dus op twee manieren energie. Als je koelkast toch eens niet volledig vol zit, vul je ‘m beter met flessen water. Prop de koelkast wel niet boordevol, want anders kan de lucht niet meer goed circuleren.

 7. Plaats de koelkast op de juiste plek

  Een koelkast mag niet op een te warme plek staan, maar ook niet op een te koude plek. De koelkast heeft dan meer energie nodig om op temperatuur te blijven. Hoe gek het ook klinkt, bij veel koelkasten is het beter om ze in een ruimte op kamertemperatuur te zetten dan in een koude schuur. Een koelkast naast de verwarming plaatsen is eveneens geen goed idee. Denk daaraan wanneer er een nieuwe keuken komt: de oven en de koelkast zijn niet de beste vrienden. Elke koelkast heeft overigens een eigen klimaatklasse waarop is aangegeven hoe laag of hoog de omgevingstemperatuur mag zijn. Houd hier rekening mee.

  • Klimaatklasse N: 16-32°C

  • Klimaatklasse ST: 16-38°C

  • Klimaatklasse T: 16-43°C

  • Klimaatklasse SN: 10-32°C

 8. Schakel de koelkast uit tijdens de vakantie

  Net voor de vakantie is het tijd om alle restjes te verorberen en om de koelkast eens helemaal te reinigen. Dan kan de koelkast tijdens de vakantie gewoon worden uitgeschakeld. Vergeet niet om de deur dan open te laten zodat er geen vieze geurtjes ontstaan.

 9. Plaats een camera in de koelkast

  Er zijn tegenwoordig koelkasten op de markt die voorzien zijn van camera’s en een groot scherm. Hierdoor is de inhoud van de koelkast zichtbaar zonder dat de deur hoeft te worden geopend. Zo maak je nog voor het openen van de deur een beslissing en is de deur snel opnieuw gesloten. Dergelijke camera’s zijn ook los te verkrijgen en zijn eenvoudig te monteren.

 10. Maak de koelkast tijdig schoon

  IJsafzetting is altijd te verwijderen. Als er een diepvriesvak is en er is ijsafzetting merkbaar in de koelkast, kan dit al snel in een 10% hoger energieverbruik resulteren. Ook de achterzijde van de koelkast is stofvrij te houden om een optimale efficiëntie te garanderen.

Meer bespaartips

Ook op andere huishoudelijke apparaten valt veel energie en geld te besparen. Denk hierbij aan je vriezer, oven of de wasmachine. Wanneer je ieder apparaat energiebewust gebruikt bespaar je op jaarbasis vele tientallen euro’s uit.

Veelgestelde vragen over koelkasten

De koelkast is een energieverbruiker die we allemaal in huis hebben. En maar goed ook, want dankzij de koelkast blijft voeding vers en verdwijnt er minder op de afvalhoop. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om energie te besparen met de koelkast. Meer daarover lees je in deze FAQ over koelkasten.

Wie haalt mijn oude koelkast op?

Bij de aanschaf van een nieuwe koelkast kan de oude koelkast gewoon in de winkel worden ingeleverd. Daarnaast kan de koelkast altijd bij de milieustraat van de gemeente ingeleverd worden. Ten slotte zijn er ook bedrijfjes die de oude koelkast gratis komen ophalen.

Waarom moet mijn koelkast waterpas staan?

Een koelkast die waterpas staat, functioneert optimaal en verbruikt minder energie. Verwijder het rooster voor de koelkastvoeten en stel de koelkastvoeten waterpas in en er wordt opnieuw extra bespaard.

Waarom moet een koelkast op 4 graden worden ingesteld?

Bij deze temperatuur kunnen ziekmakende bacteriën nauwelijks groeien en blijft het eten langer houdbaar. Ook minder eten weggooien zorgt voor een energiebesparing, goed voor het milieu en de portemonnee.

Bestaat er ook een koelkast met glazen deur?

Ja, zo’n koelkasten zijn vaak in winkels of in de horeca te vinden. Ze worden ook wel eens display-koelkasten genoemd. Ook deze koelkasten helpt energie te besparen omdat de glazen deur minder lang wordt geopend. Het nadeel is natuurlijk dat de inhoud, inclusief weinig elegante etensrestjes, zichtbaar is. Daarom wordt het vooral toegepast voor bijvoorbeeld wijnkoelkasten waarbij er net met de inhoud wordt gepronkt.

Kan ik een koelkast als airco gebruiken?

Nee, de koelkast zou net de ruimte opwarmen. Een koelkast werkt namelijk op basis van een compressor die de warmte uit de lucht van de koelkast haalt en die lucht naar buiten blaast. Met een geopende deur zal de koelkast de warmte uit de ruimte halen en via de compressor opnieuw wegblazen. Omdat de compressor zelf energie verbruikt en warmte opwekt, zal de ruimte alleen verder opwarmen. Wanneer je je woon- of slaapkamer wilt koelen heb je toch echt een airco nodig.

Wat is de retourpremie voor koelkasten?

De retourpremie voor koelkasten werd door het kabinet aangekondigd in het kader van het Urgenda-pakket dat in CO2-besparing moet resulteren. Hierbij wordt de consument aangemoedigd om een oude koelkast door een nieuw apparaat te vervangen. Wanneer zij dit doen, ontvangen ze een premie van 35 euro.