Bespaar op het energieverbruik van je vriezer

De vriezer is één van de grootste energieverbruikers in een gemiddeld huishouden. De vriezer gebruikt per uur niet veel energie, maar staat wel dag en nacht aan. Op de lange termijn verbruikt de vriezer daarom erg veel energie. Hoeveel geld een vriezer op jaarbasis kost, hangt onder andere af van het bouwjaar van de vriezer. Oude vriezers zijn veel minder zuinig dan nieuwe vriezers. Door een zuinige vriezer bewust te gebruiken, kan er op jaarbasis veel geld worden bespaard.

De juiste vriezer kiezen

De meest zuinige vriezers verbruiken per jaar ongeveer voor 35 euro aan energie. Een vriezer van zeven jaar oud kost al snel zeventig euro per jaar. Het is daarom belangrijk om een zuinige vriezer aan te schaffen en niet te lang een oude vriezer te blijven gebruiken. Bij de aankoop van een nieuwe vriezer is het belangrijk om te letten op het energielabel. Een vriezer met energielabel A+++ is het meest zuinig, een vriezer met label D het minst. Door regels van de Europese Unie moeten vriezers tegenwoordig minimaal energielabel A+ hebben.

Een vriezer heeft vaak een lange levensduur, waardoor er in de meeste huishoudens nog een oude vriezer te vinden is. Hoe ouder de vriezer, hoe hoger het energieverbruik van de vriezer. Toch zijn er ook manieren verder te besparen als men al een nieuwe vriezer heeft gekocht.

Zo raden we aan bij ijsvorming onmiddellijk actie te ondernemen. Een laagje van 2 mm op het vrieselement kan al tien procent meer energie verbruiken. Daarom is meteen ontdooien een goed idee. Ook betreft het ontdooien zijn er goede manieren om energie te besparen. Bijvoorbeeld door een pan met heet water in het vriesvak te plaatsen. Of ontdooi de vriezer als het buiten vriest. Dan kunnen de producten buiten in de kou bewaard worden. Daarmee wordt gebruikgemaakt van de mogelijkheden die de natuur ons biedt en een energiebesparing gerealiseerd worden.

Gebruik bovendien altijd goede rubberen sluiting. We hebben het vaak over ‘ontsnapte kou’. Daarom raden we aan: gebruik goede sluitingen zodat de kou niet ontsnapt. Als dat wel gebeurt, komt er warme lucht binnen waardoor de vriezer opwarmt en dus meer energie nodig heeft. Het is eenvoudig om uit te vinden of de rubbers van een vriezer nog goed zijn: leg een zaklamp in de vriezer en doe deze aan. Wanneer men licht ziet ontsnappen uit de kieren van de deur, zijn de rubbers aan vervanging toe.

Zuinige vriezers zijn duurder, maar deze investering kan op de lange termijn worden terugverdiend. Waar mogelijk is het daarom het overwegen waard om een duurdere, maar zuinigere vriezer aan te schaffen.

Andere bespaartips

Naast de keuze voor een zuinige vriezer, zijn er ook andere manieren om te besparen op het energieverbruik van de vriezer.

  1. Ontdooi de vriezer regelmatig

IJsvorming in de vriezer zorgt voor een veel hoger energieverbruik. Een dun ijslaagje kan het verbruik al enorm laten toenemen. Laat daarom regelmatig de vriezer ontdooien.

  1. Hou de vriezer zoveel mogelijk gesloten

Het verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in de vriezer is erg groot. Wanneer de vriezer even openstaat, ontsnapt er erg veel kou. Het kost veel energie om de vriezer vervolgens weer op temperatuur te krijgen.

  1. Zorg voor goede rubbers in de deur

De rubbers aan de binnenkant van de deur hebben een belangrijke isolerende functie. Met slechte rubbers ontsnapt er continu kou uit de vriezer. Hierdoor moet de vriezer harder koelen om op temperatuur te blijven. Dit kost erg veel energie.

  1. Zet geen warm eten in de vriezer

Warm eten kan de temperatuur in de vriezer flink opdrijven, waardoor de vriezer extra moet koelen. Laat warm eten eerst afkoelen tot kamertemperatuur, zet het daarna even in de koelkast en daarna pas in de vriezer.

  1. Zet de vriezer op een goede manier neer

Er kan worden bespaard op het energieverbruik door de vriezer op de juiste manier neer te zetten. Het is belangrijk dat een vriezer exact waterpas staat. Daarnaast is het belangrijk dat er ruimte zit tussen de muur en de achterkant van de vriezer. De achterkant van de vriezer genereert warmte. Deze warmte moet weg kunnen. Staat de vriezer te dicht tegen de muur aan, dan blijft deze warmte hangen, waardoor de vriezer opwarmt.