Besparen op het energieverbruik van je vaatwasser

De vaatwasser is één van de grootste energieverbruikers in het huis. Een gemiddeld vaatwasprogramma duurt al gauw twee uur en de meeste huishoudens hebben de vaatwasser dagelijks aan staan. Naar schatting is de vaatwasser verantwoordelijk voor zeven procent van het totale energieverbruik in huis. Op het energieverbruik van de vaatwasser kan flink bespaard worden, door hem bewust te gebruiken. Naast een besparing op het energieverbruik, kan er zo ook nog water bespaard worden. Dit kan op jaarbasis flink schelen op de energie- en waterrekening.

De juiste vaatwasser

Besparen op het energieverbruik van de vaatwasser begint al bij de keuze voor de juiste vaatwasser. Er bestaan grote verschillen tussen modellen in zuinigheid. Aan het energielabel kan gezien worden hoe zuinig een vaatwasser is. De huidige energielabels lopen van A+++ (meest zuinig) tot D (minst zuinig). Door aangescherpte regels van de Europese Unie worden vaatwassers met energielabel B, C of D bijna niet meer verkocht.

De meeste moderne vaatwassers zijn bijvoorbeeld uitgerust met een eco-programma, speciaal bedoeld om energiezuiniger af te wassen. Een eco-programma is vaak voldoende om de vaat goed schoon te krijgen. Het programma is veel zuiniger en goedkoper dan andere programma’s.

We raden aan het eco-programma pas te gebruiken als de vaatwasser volledig vol is. Op die manier kan het programma het meestal optimaal uitgevoerd worden. Bovendien is het doorgaans niet nodig om de vaat eerst voor te spoelen. We raden daarom het gebruik van warm water voor het voorspoelen af. Vaak is het al voldoende om eerst wat etensresten weg te vegen.

Een andere tip is om gebruik te maken van extra servies. Dat is beter dan de aanschaf van een kleinere vaatwasser. Zet bovendien oudere vaatwassers altijd uit. Naast de stand-byknop zijn oudere modellen vaak ook uitgerust met een uitknop. Op die manier is het mogelijk meer stroom te besparen.

Sta tenslotte stil bij de vraag of het echt nodig is om de vaatwasser het werkt te laten doen. Bij een kleine afwas kan het aanzienlijk lonen om de afwas met de hand te doen. Dit kan een energiebesparing tot wel zestig procent op het verbruik van de vaatwasser realiseren.

Zuinigere vaatwassers kosten over het algemeen meer dan de minder zuinige modellen. Over het algemeen kan de investering in een zuinig model op de langere termijn worden terugverdiend door de lagere energiekosten. Naast het energieverbruik, is het ook verstandig om te letten op het waterverbruik van een vaatwasser. Sommige zuinige vaatwassers gebruiken een stuk minder water per wasbeurt, omdat ze bijvoorbeeld waswater twee keer gebruiken.

Andere bespaartips

Naast de keuze voor de juiste vaatwasser, zijn er ook nog andere manieren om op het energieverbruik te besparen.

  1. Overweeg handwas

Wanneer er maar weinig vuile vaat is, kan het een goed idee zijn om de vaat met de hand af te wassen. Dit geldt ook voor grote pannen of schalen die teveel ruimte innemen in de vaatwasser. Door deze met de hand af te wassen, blijft er meer ruimte over voor andere vaat.

  1. Zorg voor een volle vaatwasser

De vaatwasser gebruikt altijd evenveel water en energie, ongeacht de hoeveelheid vuile vaat. Haal het maximale uit de vaatwasser door de vaatwasser goed te vullen.

  1. Was op een lage temperatuur

Wanneer de vaat niet erg vuil is, kan er prima worden gewassen op een lage temperatuur. Dit scheelt een hoop elektriciteit. Het opwarmen van water kost namelijk veel energie.

  1. Gebruik het eco-programma

De meeste vaatwassers beschikken over een eco-programma, waarbij de vaatwasser zo zuinig mogelijk wast. Dit bespaart, afhankelijk van de vaatwasser, energie en vaak ook een hoop water.

  1. Spoel niet voor

Bij vrijwel geen enkele vaatwasser is het nodig om de vaat uitgebreid voor te spoelen. Verwijder alleen de grote etensresten en zet de vaat daarna direct in de vaatwasser.

  1. Zet de vaatwasser uit na de wasbeurt

Een vaatwasser blijft in veel gevallen nog een tijdje aanstaan nadat de vaat is afgewassen. Hoewel de vaatwasser niet actief bezig is, verbruikt hij nog wel energie.

  1. Gebruik de vaatwasser in daluren

Bij veel energiecontracten zijn er daluren, waarin er minder betaald hoeft te worden voor elektriciteit. Bespaar geld door in deze uren de vaatwasser te gebruiken.