Besparen op het energieverbruik van de vaatwasser

De vaatwasser is een van de grootste energieverbruikers in het huis. Een gemiddeld vaatwasprogramma duurt al gauw twee uur en bij de meeste huishoudens staat de vaatwasser dagelijks wel aan. Naar schatting is de vaatwasser verantwoordelijk voor zeven procent van het totale energieverbruik in huis. Op het energieverbruik van de vaatwasser kan flink bespaard worden, door de vaatwasser bewust te gebruiken. Naast een besparing op het energieverbruik, kan er overigens ook nog water worden bespaard. Dit kan op jaarbasis flink schelen op de energie- en waterrekening.
Besparen op het energieverbruik van de vaatwasser

De juiste vaatwasser

Besparen op het energieverbruik van de vaatwasser begint al bij de keuze voor de juiste vaatwasser. Er bestaan grote verschillen in zuinigheid tussen de onderlinge modellen. Aan het energielabel kan gezien worden hoe zuinig een vaatwasser is. De huidige energielabels lopen van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig).

De moderne vaatwassers zijn uitgerust met een eco-programma, speciaal bedoeld om energiezuiniger af te wassen. Een eco-programma is vaak voldoende om de vaat goed schoon te krijgen. Het programma is veel zuiniger en goedkoper dan andere programma’s.

man en zoon ruimen energiezuinige vaatwasser uit

Besparen op het energieverbruik van een vaatwasser

We raden aan om het eco-programma pas te gebruiken als de vaatwasser volledig vol is. Op die manier kan het programma optimaal worden uitgevoerd. Bovendien is het doorgaans niet nodig om de vaat eerst voor te spoelen. We raden daarom het gebruik van warm water voor het voorspoelen af. Vaak is het al voldoende om eerst wat etensresten weg te vegen.

Een andere tip is om gebruik te maken van extra servies. Dat is beter dan de aanschaf van een kleinere vaatwasser. Vul dan doorheen rustig de vaatwasser en laat deze pas draaien wanneer die ook effectief vol zit. Zet bovendien oudere vaatwassers altijd uit. Op die manier is het mogelijk om meer stroom te besparen.

Sta ten slotte stil bij de vraag of het echt nodig is om de vaatwasser het werk te laten doen. Bij een kleine afwas kan het aanzienlijk lonen om de afwas met de hand te doen. Dit kan een energiebesparing realiseren die oploopt tot wel zestig procent van het vaatwasserverbruik. Anderzijds wordt er bij het klassiek afwassen wel iets te veel water verspild, al zijn daar ook oplossingen voor.

Zuinigere vaatwassers kosten over het algemeen meer dan de minder zuinige modellen. Over het algemeen kan de investering in een zuinig model op de langere termijn worden terugverdiend door de lagere energiekosten die met dit model gepaard gaan. Naast letten op het energieverbruik, is het ook verstandig om te letten op het waterverbruik van een vaatwasser. Sommige zuinige vaatwassers gebruiken een stuk minder water per wasbeurt, omdat ze bijvoorbeeld het waswater twee of meerdere keren gebruiken.

Andere bespaartips voor de vaatwasser

Naast de keuze voor de juiste vaatwasser, zijn er ook nog andere manieren om op het energieverbruik te besparen.

  1. Overweeg handwas

Wanneer er maar weinig vuile vaat is, kan het een goed idee zijn om de vaat met de hand af te wassen. Dit geldt ook voor grote pannen of schalen die onnodig veel ruimte in de vaatwasser innemen. Door deze met de hand af te wassen, blijft er meer ruimte over voor andere vaat.

  1. Zorg voor een volle vaatwasser

De vaatwasser gebruikt altijd evenveel water, schoonmaakmiddel en energie, ongeacht de hoeveelheid vuile vaat. Haal het maximum uit de vaatwasser door de vaatwasser goed te vullen.

  1. Was op een lage temperatuur

Wanneer de vaat niet erg vuil is, kan er prima worden gewassen op een lage temperatuur. Dit scheelt een hoop elektriciteit. Het opwarmen van water kost namelijk veel energie.

  1. Gebruik het eco-programma

De meeste vaatwassers beschikken over een eco-programma, waarbij de vaatwasser zo zuinig mogelijk wast. Dit bespaart, afhankelijk van de vaatwasser, energie en vaak ook een hoop water.

  1. Spoel niet voor

Bij vrijwel geen enkele vaatwasser is het nodig om de vaat uitgebreid voor te spoelen. Verwijder alleen de grote etensresten en zet de vaat daarna direct in de vaatwasser.

  1. Zet de vaatwasser uit na de wasbeurt

Een vaatwasser blijft in veel gevallen nog een tijdje aanstaan nadat de vaat is afgewassen. Hoewel de vaatwasser niet actief bezig is, verbruikt hij wel nog steeds energie. Het volledig uitschakelen van elektrische apparaten is trouwens een uitstekende algemene basisregel om te besparen op het energieverbruik.

  1. Gebruik de vaatwasser in daluren

Bij veel energiecontracten zijn er daluren, waarin er minder betaald hoeft te worden voor elektriciteit. Controleer hiervoor het energiecontract en bespaar geld door in deze uren de vaatwasser te gebruiken.

 

Veelgestelde vragen over het besparen op de vaatwasser

handjes in de lucht voor goede energie Hoe kan ik mijn vaat het best inruimen?

Schraap altijd eerst de vaat af en spoel het enkel af wanneer dit echt nodig is. Zet vervolgens pannen onderin, want daar hebben de waterstralen de meeste kracht. Plaats kopjes en glazen ondersteboven en zorg dat glazen elkaar niet raken zodat ze netjes drogen. Plastic plaats je naast keramiek en bovenin. Stapel de vaat niet en prop de vaatwasser niet voller dan waar het voor is voorzien. Anders komt de helft er vuil uit en verbruik je nodeloos extra energie.

verantwoorde energie aanbieding Welke vaatwasmiddelen koop ik het best?

Kies voor losse producten en koop wasmiddel, glansspoelmiddel en zout apart. De dosering is veel makkelijker aan te passen aan het vaatwasprogramma. Geef daarbij de voorkeur aan een ecologisch product. Een voorbeeld daarvan zijn de vaatwasmiddelen van Ecover.

energie dat geld oplevert en bespaart Hoeveel kan ik besparen met het ecoprogramma?

Een gemiddeld gezin bespaart ongeveer 20 euro per jaar door te kiezen voor het ecoprogramma in vergelijking met het hoofdprogramma. Het hoofdprogramma kost ongeveer 22 eurocent per wasbeurt.

idee omtrent energie Hoe vaak moet ik mijn vaatwasser schoonmaken?

Doe dit ongeveer eens per maand. Het is beter om de vaatwasser tijdig schoon te maken dan om de haverklap vuile vaat te krijgen die dan nog eens moet worden afgewassen. Draai daarom maandelijks een volledig heet wasprogramma en maak de filters en de sproeiarmen schoon. Vergeet niet om ook het deurrubber regelmatig te reinigen zodat de vaatwasser niet gaat stinken.

vinkje voor goede energie Ik heb een oude vaatwasser. Moet ik 'm vervangen?

Consumentenbond raadt aan om vaatwassers die ouder zijn dan 13 jaar te vervangen door een nieuw energiezuiniger model.