Volledige review van de Bosch EasyControl Set CT200
De Bosch EasyControl Set CT200 is een slimme thermostaat waarbij ook warm water en zoneregeling tot de mogelijkheden behoren. Voor dat tweede moet je de Bosch EasyControl Set CT200 wel combineren met de Smart Radiator Thermostat van Bosch, waardoor we die laatste automatisch dienen mee te nemen in deze review. Overigens ben je niet verplicht om het aan te schaffen en kan de Bosch EasyControl Set CT200 ook zonder, maar dan beschik je dus niet over de zoneregelingsmogelijkheden.
Deze slimme thermostaat is ontworpen voor gebruik in combinatie met de EMS-toestellen van Bosch en Nefit. Andere protocollen worden ondersteund, maar dan ben je wel verplicht om een adapter aan te schaffen en extra kosten te maken. Waar de Bosch EasyControl Set CT200 voor zo’n 250 euro te verkrijgen is, geef je aan extra radiatorknoppen (+/- 60 euro per stuk) en de benodigde adapter (+/- 45 euro) al snel heel wat extra uit. Voor een volledige woning met een zestal radiatoren loopt het kostenplaatje dus al snel op en moet de Bosch EasyControl Set CT200 zich zien te meten met de betere en duurdere slimme thermostaten. Het is ook in dit licht dat deze review is geschreven.
Dit brengt ons dan al meteen bij een belangrijk minpunt: het is geen zelflerende thermostaat. Inderdaad, voor deze prijs heb je een slimme thermostaat die niet in staat is om jouw ritme te herkennen. Oliedom is de thermostaat evenmin, want het beschikt bijvoorbeeld wel over geofencing-functionaliteiten en andere functies zoals de openhaardfunctie en aanwarmvervroeging. Toch is het ontbreken van de zelflerende functionaliteit wat ons betreft een groot gemis dat maar moeilijk goed is te maken. Als je anderzijds niet meteen een constante levensstijl hebt en heel onregelmatig leeft, maakt dit niet zo bijster veel uit.
Het gehele systeem bedien je ten slotte via de EasyControl-app die beschikbaar is voor Android- en iOS-toestellen. Deze app geeft onder meer inzicht in je energieverbruik en helpt je op deze manier om verder te besparen. Dit vinden we een belangrijke functionaliteit en het is alvast goed dat de Bosch EasyControl Set CT200 over deze functie beschikt. Ook de installatie die eenvoudiger is dan bij andere slimme thermostaten is iets waar we enthousiast over zijn, maar daar komen we later op terug.
Design van de Bosch EasyControl Set CT200
Het design van de Bosch EasyControl Set CT200 is, hoe moeten we het zeggen, bijzonder. Modern en wit (ook verkrijgbaar in het zwart) zoals veel andere slimme thermostaten, maar toch opmerkelijk anders. Je krijgt namelijk een flinke bak van 7 inch die je aan je muur moet hangen en niet zo’n ronde Nest of vierkante Tado. Het is volledig voorzien van glas en dit laat het nogal luxueus ogen, maar we weten in feite ook niet waarom het zo groot moest zijn. Uiteindelijk draait alles toch gewoon om de cirkel in het midden van het display.
Er zijn wel een aantal zaken waarover we best wel enthousiast zijn. Zo beschikt de Bosch EasyControl Set CT200 over Ambient Light en is het van een bewegingssensor voorzien. Zo gaat het display automatisch aan wanneer je in de buurt bent, maar zit het niet nodeloos energie te verbruiken.
Hoe luxueus de Bosch EasyControl Set CT200 ook mag zijn, de radiatorknoppen ogen minder fraai. Gewoon ordinair plastic en een goedkoop uiterlijk. Als je er even op tikt merk je bovendien al meteen dat ze niet eens het beste plastic hebben gebruikt. De vraag is natuurlijk ook of we wel veel hoeven te verwachten van het design van een slimme radiatorknop, nu de gewone radiatorknop ook niet echt fraai is. Van de app mogen we wel meer verwachten, want deze is wel heel sober vormgegeven.
App en integratie
Zoals eerder gezegd krijg je te maken met een sobere app. Als je even naar de grafiekjes kijkt, doet het vooral denken aan de Excel-grafiekjes die we in de basisschool maakten. Hier merk je toch echt het verschil tussen een softwarespecialist als Google en een hardware-expert als Bosch. Handig is de app overigens wel. Op het beginscherm kan je bijvoorbeeld meteen de temperatuur wijzigen en vind je een aantal gegevens terug. Als je een beetje ervaring hebt met het aflezen van grafieken is dit met de EasyControl-app echt wel kinderspel. Ook het via de app programmeren van de Bosch EasyControl Set CT200 is niet erg ingewikkeld. Het startscherm van de EasyControl-app is overigens vrijwel een kopie van deze van de slimme thermostaat, wat het allemaal nog toegankelijker maakt.
Daarnaast moeten we het ook hebben over de smarthome-integratiemogelijkheden. Zo kan je de Bosch EasyControl Set CT200 met Amazon Alexa verbinden. Hierdoor kan je Alexa vragen naar de temperatuur in de keuken of kan je vragen om de temperatuur in een bepaalde kamer te verhogen. Moet je je bank niet uit en dat is altijd fijn. Het beste is echter de IFTTT-ondersteuning want hiermee is echt veel mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld instellen om een mail te ontvangen wanneer de temperatuur beneden een bepaalde waarde zakt of kan je de temperatuur in je woning in een Google-spreadsheet laten opnemen.
Betrouwbaarheid en prijs
Toen wij de Bosch EasyControl Set CT200 uitprobeerden, was het nog maar net op de markt en kampte het systeem nog met allerlei kinderziektes. Zo viel de wifi soms gedurende enkele minuten weg en bleek de geofencing-functionaliteit vrij onbetrouwbaar te zijn. Het zijn zaken die ze uiteindelijk met enkele updates hebben opgelost, maar voor deze prijs hadden ze het toch meteen goed moeten doen.
Dat laatste is dan ook ons voornaamste punt van kritiek: de Bosch EasyControl Set CT200 mist toch wel een aantal functionaliteiten die we voor deze prijs mogen verwachten. Het ontbreken van zelflerende functionaliteiten is een pijnpunt, maar ook het door de strot rammen van weersafhankelijk regelen mogen we toch een minpunt noemen. Automatisch weersafhankelijk regelen en zelflerende functionaliteiten zorgen per slot van rekening voor extra comfort.