Review: de slimme Bosch EasyControl Set CT200-thermostaat

De Bosch EasyControl Set CT200-thermostaat is een vrij prijzige thermostaat waarvan velen het design wel kunnen smaken. Het biedt veel mogelijkheden, waaronder IFTTT-opties, kan modulerend verwarmen en is compatibel met de meeste cv-ketels. Eventueel is er wel een adapter nodig. Het apparaat is echter niet volwaardig zelflerend, je bent verplicht om het weersafhankelijk te regelen en je kan deze slimme thermostaat niet draadloos met je cv-ketel bedienen. Dit maakt de prijs-kwaliteitverhouding minder rooskleurig. Door een starterset te kopen, kan je wel besparen en zit het al iets beter.

vrouw bedient slimme thermostaat in haar smart home

De slimme Bosch EasyControl Set CT200-thermostaat in het kort

In tegenstelling tot sommige andere slimme thermostaten is de EasyControl Set CT200 niet zelflerend. Wel is het mogelijk om aanwezigheid in de woning aan de hand van geofencing te bepalen. Daarop wordt de temperatuur aangepast. Het enige deel dat zelflerend is, is aanwarmvervroeging. Daarmee stel je de gewenste temperatuur op de gewenste tijd in. De eerste weken na het gebruik ervan leert het systeem precies wanneer de woning op welke tijd het warmst is. Je kunt de set bedienen aan de hand van een bijgeleverde app. Met een adviesprijs van bijna 400 euro voor de set krijg je een thermostaat en drie slimme radiatorknoppen.

Voordelen

  • De installatie van de Bosch EasyControl Set CT200 is eenvoudiger dan die bij veel andere slimme thermostaten.

  • De app is overzichtelijk vormgegeven en blinkt uit op het gebied van toegankelijkheid.

  • De Bosch EasyControl Set CT200 heeft verschillende slimme functionaliteiten zoals geofencing.

  • Deze slimme thermostaat is modulerend en kan met vrijwel alle cv-ketels worden verbonden.

  • Dankzij de koppeling met Amazon Alexa en de IFTTT-mogelijkheden geniet je van nog meer wooncomfort.

Nadelen

  • Het is niet mogelijk om de Bosch EasyControl Set CT200 draadloos met de cv-ketel te verbinden.

  • Bij gebruik van de radiatorknoppen ben je verplicht om weersafhankelijk te regelen.

  • De radiatorknoppen zien er wat goedkoop uit en het appdesign heeft nog niet gehoord van de 21ste eeuw.

  • De Bosch EasyControl Set CT200 heeft geen zelflerende functie dat het klokprogramma aanpast.

  • Met extra radiatorknoppen en een adapter wordt de Bosch EasyControl Set CT200 al snel prijzig.

FunctieInformatie
Prijs€ 260,00
Abonnementprijs € 0,00
Installatiekosten NB
Stadsverwarming Ja
Vloerverwarming Ja
WarmtepompenJa
Weermonitoring Ja
LuchtvochtigheidJa
GeofencingJa
Bewegingssensor NB
LichtsensorNB

Volledige review van de Bosch EasyControl Set CT200

De Bosch EasyControl Set CT200 is een slimme thermostaat waarbij ook warm water en zoneregeling tot de mogelijkheden behoren. Voor dat tweede moet je de Bosch EasyControl Set CT200 wel combineren met de Smart Radiator Thermostat van Bosch, waardoor we die laatste automatisch dienen mee te nemen in deze review. Overigens ben je niet verplicht om het aan te schaffen en kan de Bosch EasyControl Set CT200 ook zonder, maar dan beschik je dus niet over de zoneregelingsmogelijkheden.

Deze slimme thermostaat is ontworpen voor gebruik in combinatie met de EMS-toestellen van Bosch en Nefit. Andere protocollen worden ondersteund, maar dan ben je wel verplicht om een adapter aan te schaffen en extra kosten te maken. Waar de Bosch EasyControl Set CT200 voor zo’n 250 euro te verkrijgen is, geef je aan extra radiatorknoppen (+/- 60 euro per stuk) en de benodigde adapter (+/- 45 euro) al snel heel wat extra uit. Voor een volledige woning met een zestal radiatoren loopt het kostenplaatje dus al snel op en moet de Bosch EasyControl Set CT200 zich zien te meten met de betere en duurdere slimme thermostaten. Het is ook in dit licht dat deze review is geschreven.

Dit brengt ons dan al meteen bij een belangrijk minpunt: het is geen zelflerende thermostaat. Inderdaad, voor deze prijs heb je een slimme thermostaat die niet in staat is om jouw ritme te herkennen. Oliedom is de thermostaat evenmin, want het beschikt bijvoorbeeld wel over geofencing-functionaliteiten en andere functies zoals de openhaardfunctie en aanwarmvervroeging. Toch is het ontbreken van de zelflerende functionaliteit wat ons betreft een groot gemis dat maar moeilijk goed is te maken. Als je anderzijds niet meteen een constante levensstijl hebt en heel onregelmatig leeft, maakt dit niet zo bijster veel uit.

Het gehele systeem bedien je ten slotte via de EasyControl-app die beschikbaar is voor Android- en iOS-toestellen. Deze app geeft onder meer inzicht in je energieverbruik en helpt je op deze manier om verder te besparen. Dit vinden we een belangrijke functionaliteit en het is alvast goed dat de Bosch EasyControl Set CT200 over deze functie beschikt. Ook de installatie die eenvoudiger is dan bij andere slimme thermostaten is iets waar we enthousiast over zijn, maar daar komen we later op terug.

Design van de Bosch EasyControl Set CT200

Het design van de Bosch EasyControl Set CT200 is, hoe moeten we het zeggen, bijzonder. Modern en wit (ook verkrijgbaar in het zwart) zoals veel andere slimme thermostaten, maar toch opmerkelijk anders. Je krijgt namelijk een flinke bak van 7 inch die je aan je muur moet hangen en niet zo’n ronde Nest of vierkante Tado. Het is volledig voorzien van glas en dit laat het nogal luxueus ogen, maar we weten in feite ook niet waarom het zo groot moest zijn. Uiteindelijk draait alles toch gewoon om de cirkel in het midden van het display.

Er zijn wel een aantal zaken waarover we best wel enthousiast zijn. Zo beschikt de Bosch EasyControl Set CT200 over Ambient Light en is het van een bewegingssensor voorzien. Zo gaat het display automatisch aan wanneer je in de buurt bent, maar zit het niet nodeloos energie te verbruiken.

Hoe luxueus de Bosch EasyControl Set CT200 ook mag zijn, de radiatorknoppen ogen minder fraai. Gewoon ordinair plastic en een goedkoop uiterlijk. Als je er even op tikt merk je bovendien al meteen dat ze niet eens het beste plastic hebben gebruikt. De vraag is natuurlijk ook of we wel veel hoeven te verwachten van het design van een slimme radiatorknop, nu de gewone radiatorknop ook niet echt fraai is. Van de app mogen we wel meer verwachten, want deze is wel heel sober vormgegeven.

App en integratie

Zoals eerder gezegd krijg je te maken met een sobere app. Als je even naar de grafiekjes kijkt, doet het vooral denken aan de Excel-grafiekjes die we in de basisschool maakten. Hier merk je toch echt het verschil tussen een softwarespecialist als Google en een hardware-expert als Bosch. Handig is de app overigens wel. Op het beginscherm kan je bijvoorbeeld meteen de temperatuur wijzigen en vind je een aantal gegevens terug. Als je een beetje ervaring hebt met het aflezen van grafieken is dit met de EasyControl-app echt wel kinderspel. Ook het via de app programmeren van de Bosch EasyControl Set CT200 is niet erg ingewikkeld. Het startscherm van de EasyControl-app is overigens vrijwel een kopie van deze van de slimme thermostaat, wat het allemaal nog toegankelijker maakt.

Daarnaast moeten we het ook hebben over de smarthome-integratiemogelijkheden. Zo kan je de Bosch EasyControl Set CT200 met Amazon Alexa verbinden. Hierdoor kan je Alexa vragen naar de temperatuur in de keuken of kan je vragen om de temperatuur in een bepaalde kamer te verhogen. Moet je je bank niet uit en dat is altijd fijn. Het beste is echter de IFTTT-ondersteuning want hiermee is echt veel mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld instellen om een mail te ontvangen wanneer de temperatuur beneden een bepaalde waarde zakt of kan je de temperatuur in je woning in een Google-spreadsheet laten opnemen.

Betrouwbaarheid en prijs

Toen wij de Bosch EasyControl Set CT200 uitprobeerden, was het nog maar net op de markt en kampte het systeem nog met allerlei kinderziektes. Zo viel de wifi soms gedurende enkele minuten weg en bleek de geofencing-functionaliteit vrij onbetrouwbaar te zijn. Het zijn zaken die ze uiteindelijk met enkele updates hebben opgelost, maar voor deze prijs hadden ze het toch meteen goed moeten doen.

Dat laatste is dan ook ons voornaamste punt van kritiek: de Bosch EasyControl Set CT200 mist toch wel een aantal functionaliteiten die we voor deze prijs mogen verwachten. Het ontbreken van zelflerende functionaliteiten is een pijnpunt, maar ook het door de strot rammen van weersafhankelijk regelen mogen we toch een minpunt noemen. Automatisch weersafhankelijk regelen en zelflerende functionaliteiten zorgen per slot van rekening voor extra comfort.

Hoe installeer je de Bosch EasyControl Set CT200?

Een van de zaken waar Bosch mee pronkt is de vrij eenvoudige installatie van de Bosch EasyControl Set CT200. Eenvoud is natuurlijk altijd subjectief, maar als je al een thermostaat in huis hebt hangen is het zeker geen raketkunde. Via onderstaand stappenplan kan je de Bosch EasyControl Set CT200 zelf installeren. In principe hoeft het installeren van de Bosch EasyControl Set CT200 niet langer dan een uurtje in beslag te nemen. De exacte installatiemethode is afhankelijk van het verwarmingssysteem. Hieronder vertrekken we van een systeem met meerdere radiatoren en zoneregeling.

  1. Adapter plaatsen

    Wanneer je een cv-ketel hebt met EMS 1.0 of EMS 2.0, in de praktijk gaat het veelal om een eigentijds Nefit-toestel, mag je deze stap overslaan en meteen naar de volgende stap gaan. In het andere geval, bijvoorbeeld als je cv-ketel via het OpenTherm-protocol werkt, moet je eerst een adapter plaatsen. Deze adapter bevindt zich tussen de thermostaat en de cv-ketel in. In de praktijk volstaat het om de kabel door te knippen en de adapter hiertussen te plaatsen. Bij een nieuwe installatie kan je natuurlijk zelf even een belkabel plaatsen, met daar dan de adapter tussen. Nog handiger is het om meteen de juiste cv-ketel aan te schaffen zodat je dit niet hoeft te doen.

  2. Slimme thermostaat installeren

    In de eerste plaat moet de slimme thermostaat worden geïnstalleerd. Als je al een thermostaat had hangen, spaart dit veel werk uit. Het enige wat je dan moet doen is de oude thermostaat van de muur halen, de twee aansluitdraadjes losschroeven, de nieuwe bevestigingsplaat monteren en natuurlijk ook de draadjes opnieuw vastmaken en de slimme thermostaat plaatsen. Deze werkwijze geldt echter alleen wanneer je geen adapter nodig hebt.

  3. Radiatorknoppen plaatsen

    In de volgende stap plaats je de slimme radiatorknoppen van Bosch. Wanneer de cv-installatie geheel of gedeeltelijk dicht kan lopen, moet je ook een drukverschilregelaar plaatsen. De exacte plaatsingsmethode is afhankelijk van het type radiator, maar alle benodigde moeren en busmoeren zijn hoe dan ook meegeleverd. In de installatiehandleiding staan instructies per type radiator.

  4. Installeren van de EasyControl-app

    Nu download je de EasyControl-app in de App Store of in Google Home. Installeer de applicatie en volg het aanmeldprocedé. In deze situatie kies je vervolgens voor het regelalgoritme 'weersafhankelijk regelen'. Dit geef je in door achtereenvolgens naar 'instellingen', 'verwarming' en 'weersafhankelijk regelen' te gaan. Door de QR-code te scannen voeg je de radiatorknoppen toe. Doorloop alle stappen in de app en vergeet niet om met behulp van de app de radiatorknoppen te kalibreren. Ook het toevoegen van Amazon Alexa en dergelijke meer verloopt allemaal via deze EasyControl-app.

Veelgestelde vragen omtrent de Bosch EasyControl Set CT200

Op Black Friday wordt de Bosch EasyControl Set CT200 vaak met hoge kortingen verkocht en halen mensen hem soms zonder al te veel kennis van zaken in huis. Dit raden we echter nooit aan. Het is beter om je vooraf goed te informeren en gericht een slimme thermostaat te kiezen. Neem daarom zeker onderstaande FAQ door.

Hoelang blijven de instellingen behouden als ik de Bosch EasyControl Set CT200 van de muur haal?

Altijd. De instellingen worden lokaal opgeslagen en door de thermostaat opnieuw op te hangen, zal alles opnieuw werken. Ook bij het meenemen naar een andere woning of een stroomuitval blijven de instellingen in principe behouden. Bij een verhuizing moet de nieuwe locatie wel in de app worden vastgelegd. Bij een tweedehandsverkoop is het aangeraden om de Bosch EasyControl Set CT200 naar de fabrieksinstellingen te herstellen.

Kan ik automatische updates uitschakelen?

Nee, dit is niet mogelijk. Bovendien is het updaten echt wel een must want in de eerste softwareversie zaten nog een aantal vervelende kinderziektes die door de updates worden weggewerkt.

Heb ik een abonnement nodig om de EasyControl-app te gebruiken?

Nee, de EasyControl-app is gratis beschikbaar. De app moet dus niet worden aangeschaft, maar er zijn ook geen maandelijkse kosten aan verbonden.

Hoe herstel ik de Bosch EasyControl Set CT200 naar de fabrieksinstellingen?

Druk hiervoor met een paperclip op de resetknop van de thermostaat. Houd er wel rekening mee dat dan echt alles verloren zal gaan, inclusief het klokprogramma en de persoonlijke instellingen.

Is de Bosch EasyControl Set CT200 een modulerende thermostaat?

Ja, dat is het. Hierdoor is de Bosch EasyControl Set CT200 energievriendelijk want het behaalt een maximaal rendement. Let wel op, want bij aan/uit-toestellen vindt de regeling niet-modulerend plaats.

Welke toestellen ondersteunt de Bosch EasyControl Set CT200?

Zonder adapter ondersteunt de Bosch EasyControl Set CT200 modulerende Nefit-cv-toestellen met het EMS-protocol en oudere Nefit-cv-toestellen met het iRT-protocol. In combinatie met een adapter worden alle OpenTherm-toestellen, aan/uit-toestellen en aan/uit-stadsverwarmingstoestellen ondersteund.

Is het mogelijk om meer dan één Bosch EasyControl Set CT200?

Nee, er kan maximaal één slimme EasyControl-thermostaat met een cv-ketel verbonden zijn. Wel is het mogelijk om via radiatorknoppen aan zoneregeling te doen.

Is het mogelijk om de Bosch EasyControl Set CT200 draadloos met de cv-ketel te verbinden?

Nee, er is altijd een draadverbinding met het cv-toestel nodig. Eventueel moet er ook een adapter worden aangesloten.

Wanneer schakelt het display van de Bosch EasyControl Set CT200 automatisch aan?

Dit doet het wanneer de sensor een voorwerp of persoon in de buurt detecteert, op een afstand van 0,5 tot 1 meter. Dit heeft ook gevolgen voor de plaatsing van de slimme thermostaat. Doe het bijvoorbeeld niet op een plek waar katten voorbij kunnen wandelen, want anders riskeer je dat het display altijd maar weer oplicht.

De displaytemperatuur wijkt af van de werkelijke temperatuur in de ruimte?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk is de slimme thermostaat te dicht geplaatst bij een koude- of warmtebron. Daarnaast is er altijd een kleine marge op de afstelling mogelijk. Daarom is het mogelijk om de slimme thermostaat in de app te herkalibreren. Je kan dan handmatig een aanpassing met maximaal 2°C doorvoeren zodat de slimme thermostaat toch de juist temperatuur registreert.