Review: de slimme thermostaat van ThermoSmart

De slimme thermostaat van ThermoSmart biedt best wel een aantal mogelijkheden, maar heeft natuurlijk een flink prijskaartje. Dit laat zich enigszins compenseren doordat er geen sprake is van maandelijkse abonnementskosten. De interface zit best goed, maar dankzij de API-mogelijkheden is het toch mogelijk om het een en ander naar de hand te zetten. Standaard zijn er wel minder functionaliteiten dan bij soortgelijke slimme thermostaten in dezelfde prijsklasse. Toch zijn er heel wat slimme mogelijkheden waar wij enthousiast van worden.

De slimme ThermoSmart-thermostaat in het kort

Het ThermoSmart-systeem bestaat uit de slimme thermostaat die je oude thermostaat compleet vervangt en een cv-interface die je op de ketel plaatst. Het startsysteem kost 229 euro en stelt je in staat om de warmte te regelen met je smartphone. Het systeem weet ook of je thuis bent en geeft inzicht in energieverbruik. Dit systeem heeft de mogelijkheid om zelflerend op te warmen of modulerend te verwarmen.

Voordelen

  • Naast de aanschafprijs krijg je niet te maken met oplopende maandelijkse kosten.
  • ThermoSmart is gebruiksvriendelijk ontworpen. Er zijn hierbij ook instructievideo's te vinden.
  • Door de goede online installatiewizard is het mogelijk om ThermoSmart zelf te installeren.
  • ThermoSmart heeft een eigen API, waardoor ervaren programmeurs er ook zelf mee aan de slag kunnen.
  • Bij een defect kan je vervangende onderdelen kopen. Zij worden aan concurrentiële prijzen verkocht.

Nadelen

  • ThermoSmart werkt enkel met een cloudverbinding. Gaat het bedrijf failliet, dan is je aankoop nutteloos.
  • Wanneer het internet even niet werkt, zijn de mogelijkheden meteen veel beperkter.
  • Slimme domotica-oplossingen zijn standaard niet aanwezig en finetunen van instellingen is lastig.
  • De supportafdeling van ThermoSmart is telefonisch niet bereikbaar waardoor een snelle oplossing niet mogelijk is.
  • Het is niet mogelijk om ThermoSmart te koppelen met de HomeKit van Apple.
Functie Informatie
Prijs € 224,95
Abonnementprijs € 3,99
Installatiekosten € 70,00
Stadsverwarming Nee
Vloerverwarming Ja
Warmtepompen Nee
Weermonitoring Ja
Luchtvochtigheid Nee
Geofencing Ja
Bewegingssensor Ja
Lichtsensor Nee

Volledige review van de ThermoSmart

Het is natuurlijk deels een kwestie van smaak, maar naar ons gevoel ziet de ThermoSmart er alvast heel mooi uit. Ook het scherm staat niet boordevol onnodige informatie, maar geeft gewoon netjes de temperatuuraanduiding weer. Via de kleine touch-toetsen die verschijnen eenmaal je het scherm aanraakt, kan je de temperatuur aanpassen. Ook het huidige programma of de buitentemperatuur opvragen doe je op dezelfde manier. De ontwerpers hebben ervoor gezorgd om het gebruiksvriendelijk te houden en veel technische kennis is er dan ook niet vereist.

Hetzelfde kunnen we eigenlijk zeggen over de verdere ondersteuning. De installatiewizard helpt je doorheen het installatieproces en is een van de beste en duidelijkste wizards die wel al hebben gezien. De handleiding is minstens even duidelijk en de webinterface is ook gewoon goed doordacht. Het werkt verder responsief. Dit wil zeggen dat het rekening houdt met de grootte van je beeldscherm. Op een iPad krijg je meer informatie op één beeldscherm te zien dan op een kleine smartphone. Niks bijzonders denk je? Dat moet je dan maar even aan sommige andere ontwikkelaars vertellen.

Een belangrijk minpunt dat we moeten benoemen, is dat het systeem niet werkt zonder de cloudverbinding. Een internetverbinding en connectie met de servers van ThermoSmart is dan ook noodzakelijk. Zonder internetverbinding blijft de thermostaatfunctie natuurlijk wel werken. Dit wil meteen ook zeggen dat wanneer ThermoSmart failliet zou gaan, het product ook meteen volledig onbruikbaar wordt. Dit is bij nog andere thermostaten het geval en klanten houden daar niet altijd rekening mee, maar het is toch belangrijk om te weten. Dit zou ThermoSmart kunnen oplossen door het een en ander in een aparte stichting onder te brengen, maar tot die tijd kan je niet anders dan hopen dat ThermoSmart niet op de fles gaat. Overigens gaat het op het moment van schrijven goed met het bedrijf en hoef je dit dus ook niet meteen te vrezen.

Een van de grootste voordelen is in ieder geval het ontbreken van maandelijkse kosten. Bij sommige andere leveranciers lopen zo’n kosten hoog op en dat heb je hier gelukkig niet. Ook blijf je volledig onafhankelijk van je energieleverancier. Anderzijds gaat het wel om een basisthermostaat. De ingenieuze functionaliteiten die andere slimme thermostaten bieden, heb je hier niet. Daarom vinden wij deze slimme thermostaat vooral een goede keuze voor wie op zoek is naar een betaalbare slimme thermostaat die doet wat hij moet doen, gebruiksvriendelijk is en voorts gewoon een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Slimme mogelijkheden van de ThermoSmart

In tegenstelling tot andere slimme thermostaten beperkt de ThermoSmart zich tot de temperatuur, maar toch gaan de mogelijkheden ver. Zo is de ThermoSmart zelflerend. Het leert wat de ideale warmtekarakteristiek voor je huis is en hoe het deze ideale warmtekarakteristiek zo energiezuinig mogelijk kan bereiken. Daarnaast zijn er nog allerlei andere slimme oplossingen. Met de nieuwste ThermoSmart V3 is het bijvoorbeeld mogelijk om ‘m automatisch uit te laten schakelen wanneer je niet thuis bent. Toegegeven: het zijn functionaliteiten die je ook bij andere slimme thermostaten ziet, maar daar moet je dan meestal wel maandelijks een abonnement betalen.

Vooral als je een OpenTherm-ketel hebt, is de ThermoSmart extra interessant. Deze slimme thermostaat zal de data analyseren en het opsplitsen tussen gasverbruik voor tapwater en gasverbruik voor verwarming. Hierdoor ontdek je wat een douche of bad jou kost. Door deze cijfers weer te geven, zie je meteen hoe je een energie besparing kan realiseren. Dit alles wordt netjes en overzichtelijk weergegeven. Als je het even wil uittesten, is er overigens een online demo te vinden op my.thermosmart.nl.

ThermoSmart-apps

De vele ThermoSmart-apps helpen om het maximum uit de ThermoSmart te halen. Geen onnodige apps zoals dat bij concurrenten al eens het geval is, maar apps die ook effectief een meerwaarde zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Geofencing-app om de Autopause-functionaliteit te kunnen gebruiken. Ook de app voor energierapporten is bijvoorbeeld rechtstreeks een meerwaarde. Deze app leest de informatie van de slimme meter uit. Daarvoor moet er vooraf een mandaat worden ingevuld, want ThermoSmart doet alles netjes volgens het privacyboekje.

Daarnaast zijn er ook nog eens de externe apps om je ThermoSmart te koppelen met een smart home, bijvoorbeeld Google Home, Amazon Echo of Netatmo. Dit is mooi, maar helaas is er nog geen ondersteuning voor Apple HomeKit. Ook zijn er nog een aantal vreemde zaken. Bij het koppelen met Google Home moet je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Mein Persönlicher Thermosmart’ om Nederlandstalige functionaliteiten te kunnen gebruiken. Wellicht was er ergens verwarring tussen Dutch en Duits, ook in de basisschool hebben ze daar al eens moeilijkheden mee, maar via de Duitse koppeling kan je in ieder geval Nederlandstalige spraakcommando’s gebruiken.

Support en ondersteuning

Op het vlak van ondersteuning zit het bij ThermoSmart heel goed. De handige installatiewizard is daar een voorbeeld van, maar via de website zijn er ook talloze instructievideo’s te vinden die je wegwijs maken doorheen de mogelijkheden. Daarnaast heeft ThermoSmart een online kennisbank met handige artikelen die uitleggen hoe je bepaalde problemen kan oplossen, hoe je de ThermoSmart moet installeren of wat je uit bepaalde gegevens kan concluderen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de vriendelijke supportmedewerkers die je graag verder helpen. Onze tests tonen aan dat zij wel degelijk goed werk leveren en ook andere online reviews beamen dit.

Daarnaast is er nog een belangrijk ander punt: de vervangende onderdelen. Veel fabrikanten laten je in de kou staan wanneer de fabrieksgarantie verstreken is. Bij ThermoSmart bedraagt deze fabrieksgarantie twee jaar, wat ook bij concurrenten meestal wel het geval is, maar het verschil zit ‘m in de toegankelijkheid van vervangende onderdelen. Bij een defect hoef je geen nieuwe thermostaat aan te schaffen, maar kan je aan eerlijke prijzen onderdelen kopen. Dit gaat van muurplaten tot printplaten, nieuwe adapters enzovoort. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Hoe installeer je de ThermoSmart?

Het installeren van de ThermoSmart is best gebruiksvriendelijk en dit heeft te maken met de set-upwizard die online te raadplegen is. Deze online tool geeft stap voor stap weer hoe de ThermoSmart moet worden geïnstalleerd. Het doet dit zowel voor de klassieke ThermoSmart als voor de ThermoSmart Advanced (V3). Voorafgaand aan het installatieproces geeft de installatiewizard ook aan wat je zoal nodig hebt. Daarnaast geeft het ook nog even aan wat je zoal in de doos vindt en krijg je enkele veiligheidstips mee.
1

De ThermoSmart aan de muur bevestigen

Begin in de eerste plaats met de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact te halen. Enkel op deze manier kan je veilig werken. Nu kan je de oude thermostaat van de muur halen. Als je een schroevendraaier kan hanteren, gaat dit vrij eenvoudig. Vergeet echter niet om je oude thermostaat te recyclen en gooi het niet gewoon bij het huisafval. Eenmaal je dit hebt gedaan, kan je de ThermoSmart openen. Hiervoor neem je de achterkant af. Deze achterkant kan je nu aan de muur bevestigen. Indien nodig moet je nog even gaatjes boren (6 mm). De schroeven en pluggen zijn alvast meegeleverd.
De ThermoSmart aan de muur bevestigen
2

Ketelinterface plaatsen

Na het aan de muur bevestigen van de ThermoSmart sluit je de draden aan op de stekker. Het maakt daarbij niet uit hoe je dit doet. Nu kan je de cv-ketel openen. Nogmaals: zorg dat de stekker uit het stopcontact is. Vervolgens moet je kijken welke aansluitingen je voor je cv-ketel nodig hebt. Hiervoor gebruik je de wizard van ThermoSmart en geef je het merk en type van je cv-ketel mee. Je krijgt dan meteen ook extra waarschuwingen of informatie te zien. Knip de draad naar de thermostaat, strip de uiteinden en monteer de ketelinterface hiertussen. De kant met het vlammetje verbind je met de ketel, de kant met de uil met de thermostaat.
Ketelinterface plaatsen
3

Interfacebekabeling aansluiten

Vervolgens voorzie je de nodige aansluitingen. Hierbij heb je de keuze uit vier aansluitingen. Voor aan/uit-ketels gebruik je de A/U-aansluitingen en voor OpenTherm-ketels gebruik je de OT-aansluitingen. Met de meegeleverde dubbelzijdige tape kan je de interface op de muur kleven. Sluit nu de adapter op de interface aan en steek het in het stopcontact. Nu wordt de interface van stroom voorzien. Ook de stekker van je cv-ketel kan je nu weer in het stopcontact steken.
Interfacebekabeling aansluiten
4

ThermoSmart installeren en verbinden met internet

De achterkant van de ThermoSmart is reeds aan de muur bevestigd. Nu kan je hierop de ThermoSmart monteren. Nadat je dit gedaan hebt, kan je de ThermoSmart inschakelen. Je zal zien dat er nog geen wifi-verbinding is. Verbind je computer met het wifi-netwerk 'Thermosmart'. Via de online installatiewizard kan je de ThermoSmart nu met het thuisnetwerk verbinden. Vergeet niet om ook je computer opnieuw met het thuisnetwerk te verbinden. In principe is alles nu klaar en kan je de ThermoSmart helemaal naar wens programmeren.
ThermoSmart installeren en verbinden met internet

Veelgestelde vragen omtrent de ThermoSmart

In aanschaf is de ThermoSmart niet de voordeligste slimme thermostaat. We begrijpen dan ook dat je vooraf voldoende kritisch bent en eerst informatie wil vergaren. Daarom zijn hieronder een aantal veelgestelde vragen opgenomen en hebben wij ze voor jou beantwoord.

kwalitatief hoogwaardige energie Werkt de ThermoSmart met mijn cv-ketel?

Wij weten natuurlijk niet welke ketel je hebt, maar ThermoSmart is wel compatibel met 99% van de ketels. Op de website van ThermoSmart is er een uitgebreide database te vinden met alle compatibele cv-ketels.

kwalitatief hoogwaardige energie Hoe komt het dat ThermoSmart een foute buitentemperatuur aangeeft?

Dit is een veelgehoord kritiekpunt, maar dit heeft te maken met de situatie waarbij er geen buitenvoeler is. Door een fout in de Intergas-software is de buitentemperatuur dan niet helemaal accuraat. Dit probleem kan worden opgelost door een buitenvoeler te installeren.

kwalitatief hoogwaardige energie Welke programmeermogelijkheden biedt ThermoSmart aan?

Via de online interface kan je een standaardweek instellen. Deze basisprogrammering wordt dan elke week gevolgd. Daarnaast kan je ook uitzonderingsblokken aanmaken, bijvoorbeeld voor tijdens de vakantie. Hierbij stel je telkens gewenste temperaturen in.

kwalitatief hoogwaardige energie Wat is de reactiesnelheid van ThermoSmart?

De slimme thermostaat haalt gewijzigde informatie razendsnel op. Gemiddeld duurt het tot maximaal 5 seconden vooraleer de gewijzigde instellingen worden doorgevoerd.

kwalitatief hoogwaardige energie Wat als mijn ThermoSmart offline is?

Dan blijft ThermoSmart gewoon draaien op de meest recente instellingen. Uitzonderingsblokken die reeds waren doorgevoerd, worden nog steeds uitgevoerd. Instellingen wijzigen is echter niet meer mogelijk. Wanneer de ThermoSmart ook zonder stroom valt, gaat het programma wel verloren. Dit programma kan later wel opnieuw van de server worden gehaald.

kwalitatief hoogwaardige energie Heeft ThermoStart een zomerstand?

Neen, ThermoSmart zal niet zelf het cv-deel uitzetten en de functie voor warm tapwater geactiveerd laten. Een oplossing is om de ingestelde temperatuur tijdens de zomermaanden te verlagen zodat de verwarming niet aanslaat.

kwalitatief hoogwaardige energie Wat verbruikt de slimme thermostaat?

Het energieverbruik van de ThermoSmart is verwaarloosbaar en bedraagt ongeveer 2 W. Dit heeft onder meer te maken met de benodigde wifi-verbinding. Op jaarbasis kost de slimme thermostaat je ongeveer 3 à 4 euro aan energie, wat je dankzij de slimme bespaarfunctionaliteiten kan terugverdienen.

kwalitatief hoogwaardige energie Is ThermoSmart beveiligd tegen hackers?

Alle verbindingen tussen de thermostaat en de servers en tussen de servers en het digitaal portaal zijn beveiligd met encryptie-algoritmen die ook door financiële instellingen worden gebruikt. Het enige zwakke punt is je eigen wachtwoord, dus kies altijd een veilig wachtwoord dat niet zomaar te raden is.

kwalitatief hoogwaardige energie Wat is de SmartShift van ThermoSmart?

Om de gewenste temperatuur tijdig te kunnen realiseren, wordt het programmablok iets vroeger uitgevoerd. ThermoSmart leert zelf hoelang het duurt alvorens je woning is opgewarmd en zal op basis van deze kennis vooraf beginnen met het opwarmen. Het duurt ongeveer vijf dagen voordat ThermoSmart hiervoor voldoende informatie heeft kunnen vergaren, maar ook nadien blijft ThermoSmart gewoon verder leren.

kwalitatief hoogwaardige energie Waarom vind ik de app niet in Google Play Store?

Google kiest zelf welke apps ze al dan niet aan Google Play Store toevoegen. De app kan echter worden gedownload via de website van ThermoSmart. Daarvoor moet een APK-bestand worden gedownload dat vervolgens moet worden geïnstalleerd. Dit is iets omslachtiger, maar het resultaat is net hetzelfde.