Review: de slimme thermostaat van momit

De slimme thermostaat van momit heeft een aangenaam prijskaartje, of toch alleszins in vergelijking met de prijs van andere slimme thermostaten die ook nog eens betaalde abonnementen opdringen. Desondanks gaan de mogelijkheden van momit ver en zijn er zeker een aantal pluspunten te noemen. De mogelijkheid om meerdere huizen met een app te beheren en de verregaande slimme functionaliteiten zijn daar een voorbeeld van. Het design moet je wel liggen en je moet ook weten dat je met deze slimme thermostaat het warmwatersysteem niet kan aansturen.

vrouw bedient slimme thermostaat in haar smart home

Review: conclusie van momit-thermostaat

De slimme thermostaat van momit is te gebruiken met iedere cv-ketel. Het is bijvoorbeeld mogelijk om verschillende tijdroosters aan te maken. Aan de hand van de wekelijkse weersvoorspelling weet je precies wanneer de verwarming al dan niet aangaat. Je kunt met deze slimme thermometer tot wel dertig procent energie besparen. Verder vallen de aanschafkosten met iets over de 100 euro ook nog mee.

Voordelen

  • De momit-thermostaat is een voordelige keuze waarbij je niet te maken krijgt met abonnementskosten.

  • Deze slimme thermostaat is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Hierdoor stem je het beter af op je interieur.

  • De thermostaat werkt draadloos en hierdoor ben je niet beperkt tot een vaste plek aan de muur.

  • De app is heel gebruiksvriendelijk en is beschikbaar voor Android, Apple en BlackBerry.

  • De slimme functionaliteiten gaan ver en gaan niet ten koste van de manuele besturingsmogelijkheden.

Nadelen

  • Hoewel wij er geen last van hadden, zijn er toch wel wat gebruikers die wifi-problemen rapporteren.

  • De kabels voor de aansluiting op de cv-ketel worden niet meegeleverd en zijn zelf te voorzien.

  • Het is niet mogelijk om met deze slimme thermostaat ook het warmwatersysteem aan te sturen.

  • De behuizing voelt een beetje fragiel aan en niet iedereen zal het unieke design even mooi vinden.

  • De slimme thermostaat vreet energie. Er worden AA-batterijen meegeleverd, maar ze zijn snel te vervangen.

FunctieInformatie
Prijs€ 104,99
Abonnementprijs € 0,00
Installatiekosten NB
Stadsverwarming Ja
Vloerverwarming Ja
WarmtepompenNee
Weermonitoring Ja
LuchtvochtigheidNee
GeofencingJa
Bewegingssensor Ja
LichtsensorJa

Volledige review van momit

De intelligente thermostaat van momit is draadloos en hierdoor kan het eenvoudig naar een andere uithoek van de kamer worden verplaatst. Je hebt dus geen thermostaat die op een centrale plek is vastgeschroefd en behoudt de vrijheid om je interieur anders in te richten. Dit is een pluspunt ten opzichte van andere slimme thermostaten. De voorwaarde hiervoor is wel dat je de MHEKV1-extensiekit gebruikt. Daartegenover staat dan wel een belangrijk minpunt: in de praktijk lijkt de momit de AA-batterijen al snel leeg te zuigen.

Net zoals je de momit eenvoudig kan verplaatsen, verloopt ook de installatie van de momit vlot. Dit wil echter niet zeggen dat je aan mogelijkheden hoeft in te boeten, want wat dit betreft gaat de producent heel ver. Je kan bijvoorbeeld kamer per kamer programmeren en het systeem is intelligent genoeg om de verwarming uit te schakelen wanneer er niemand thuis is.

Een van de sterke punten van momit is zeker de aanschafprijs die laag is in vergelijking met concurrenten. Je krijgt evenmin te maken met terugkerende abonnementskosten, terwijl het toch nog steeds gaat om een goede slimme thermostaat die veel mogelijkheden biedt. Anderzijds moet je allerlei extraatjes kopen, zoals de eerder aangehaalde MHEKV1-extensiekit. Ook de kabels voor het aansluiten op je cv-ketel zijn niet meegeleverd. De fabrikant neemt klaarblijkelijk aan dat je die al hebt of vindt dat je maar naar de bouwmarkt moet. Anderzijds zijn de benodigde AA-batterijen standaard wel meegeleverd.

Goed om te weten is dat je naast het regelen van de temperatuur ook bijvoorbeeld airco’s die zowel koelen als verwarmen kan aansturen. Wat echter niet kan, en dit is toch wel een minpunt ten opzichte van bijvoorbeeld de Hive-thermostaat, is het warmwatersysteem controleren. Een aantal andere goede functionaliteiten die we van ander thermostaten kennen, komen wel terug. Een voorbeeld daarvan is de Smart Mode die sterk doet denken aan de intelligente Nest-functies. In deze modus leert je slimme thermostaat wanneer je de temperatuur manueel verhoogt of verlaagt en stelt het op basis hiervan nieuwe instellingen voor. Handig!

Registreren en eerste gebruik

Om van alle functionaliteiten gebruik te kunnen maken, is het noodzakelijk om zich bij momit te registreren. Vanuit de app is dit mogelijk. Hiervoor dienen er een aantal persoonlijke gegevens te worden doorgegeven, zoals de naam, de taal enzovoort. Daarnaast is het noodzakelijk om de gegevens van de ketel, de vloeroppervlakte, het adres van de woning en soortgelijke gegevens door te geven. Deze gegevens heeft momit nodig om de goede werking te garanderen. Het adres wordt bijvoorbeeld gebruikt voor geofencing, maar ook om lokale weergegevens op te halen. Dit registratieproces verloopt naar ons gevoel heel vlotjes en dat is een pluspunt.

Na het installeren van de app en het configureren van verschillende apparaten in je smart home, wat in de praktijk verloopt via de handige Start Assistant, kunnen er nog een aantal handige zaken worden geconfigureerd. Geofencing kan in- of uit worden geschakeld en je kan aangeven wanneer je opstaat, thuiskomt, naar het werk bent, gaat slapen enzovoort. Ook deze informatie gebruikt de slimme thermostaat om een optimale werking te verzekeren. Het toont alvast de verregaande intelligentie van deze thermostaat aan, maar je offert er toch een beetje privacy voor op.

Momit-app

Van zodra de assistent is geconfigureerd, kan je met de momit-app aan de slag. Deze app is naar ons gevoel duidelijk vormgegeven. Zo zie je op het startscherm meteen alle geregistreerde apparaten met telkens hun eigen omgevingstemperatuur. Je ziet ook meteen de status van het apparaat. Door op een apparaat te tikken, kan je het een en ander aanpassen. Alles is netjes in het Nederlands weergegeven en voorzien van pictogrammen die het extra begrijpelijk maken. Door bijvoorbeeld op het kalenderpictogram te klikken, kan er een kalenderinstelling worden geprogrammeerd.

In het submenu zijn er dan weer meer opties te vinden. Hier kan er bijvoorbeeld een nieuw apparaat of een nieuwe gebruiker worden toegevoegd. Ook de gemiddelde temperatuur en de gemiddelde vochtigheid zijn hier afgebeeld. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om het weer te laten lezen. Natuurlijk bestaan daar ook andere applicaties voor die allicht nog wat handiger zijn in gebruik. Tot op dit punt is alles in ieder geval heel duidelijk.

Wanneer er aan de configuraties wordt gesleuteld, wordt het voor de meeste mensen wel wat complexer. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de hysteresis tussen 0.3º en 1.9º te programmeren, kan er een temperatuurcompensatie worden toegepast en dergelijke meer. Het toont aan hoever je kan gaan in het afstellen en programmeren van je slimme thermostaat.

De slimme thermostaat uitgeprobeerd

Natuurlijk draait het niet alleen om de app en nemen we ook de slimme thermostaat onder de loep. Wij vinden de slimme thermostaat er wat te vierkantig uitzien, maar dat is natuurlijk persoonlijk en er zijn meer dan voldoende mensen die dat net modern en stijlvol vinden. Je hebt bovendien de keuze uit verschillende kleuren, dus voor elk interieur is er wel een passend exemplaar te vinden. Ook dit is een pluspunt ten opzichte van andere slimme thermostaten die vaak een enkel soms ietwat futuristisch design opdringen.

De slimme momit-thermostaat heeft een groot en helder scherm, hoewel de behuizing ietwat fragiel aanvoelt en het systeem ook batterijen vreet. Dankzij de vele mogelijkheden kan je ook hier je werkritme ingeven of pas je de temperatuur aan.

Verder geeft de fabrikant aan dat je met deze slimme thermostaat tot 30% kan besparen, maar dat is in de praktijk natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Een flinke besparing tot 20% is voor de gemiddelde Nederlander echter heel realistisch. Zeker de integratie van de MyBudget-functie, waarmee je een maandelijkse energiebegroting programmeert, is wat dit betreft een belangrijk pluspunt.

Hoe installeer je momit?

Het slimme systeem momit Home bestaat uit een slimme thermostaat en een gateway, eventueel aan te vullen met de apart verkrijgbare extensiekit. De gateway wordt via de router aangesloten op het internet en is het communicatiekanaal tussen de app, de slimme thermostaat en andere momit-apparaten. De thermostaat gebruik je dan weer om de ketel en zo ook de temperatuur te regelen. De extensiekit gebruik je dan weer om draadloos de verwarming te schakelen.

  1. Aansluiten van de gateway

    Als eerste is het noodzakelijk om de gateway aan te sluiten. Voor het aansluiten van de gateway moet eerst de voeding worden aangesloten. Hiervoor sluit je de usb-kabel aan. Daarna dien je via de ethernetkabel de gateway met de router te verbinden. Eenmaal de drie status-ledjes beginnen op te lichten, is de verbinding gelukt.

  2. Thermostaat installeren

    Verwijder nu de connectieplaat die je aan de achterzijde van de thermostaat vindt en steek de aansluitdraden door de uitsparing van deze plaat. Schroef de connectieplaat vast aan de wand en sluit de draden aan volgens het aansluitschema in de installatiehandleiding. Plaats nu de twee AA-batterijen en bevestig het thermostaathuis op de gemonteerde connectieplaat. Schakel vervolgens de thermostaat in en laat het synchroniseren met de gateway. Dit duurt maximaal een minuut. Als de verbindingsled oplicht, zijn beide apparaten met elkaar verbonden.

  3. Extensiekit plaatsen

    Nu kan ook de extensiekit worden geplaatst. Hiervoor moeten er opnieuw installatiedraden worden voorzien. De installatiedraden kunnen zowel verbonden worden als ze vanuit de muur komen als wanneer ze uit de verwarming komen. Er zijn namelijk twee insparingen voorzien. Raadpleeg opnieuw het aansluitschema om na te gaan hoe de verschillende draden aan te sluiten zijn. Op het einde kunnen de stroomdraden worden aangesloten, maar sluit vooraf natuurlijk eerst even de stroom af tot wanneer de installatie volledig is voltooid.

  4. Momit configureren

    Ten slotte is het noodzakelijk om een account aan te maken bij momit en een aantal persoonlijke gegevens door te geven. Nu kunnen ook de drie apparaten aan de Start Assistant worden toegevoegd. Hiervoor is het noodzakelijk om het serienummer in te geven of de QR-code in te scannen. Doorloop de verschillende stappen van de Start Assistant en beslis zelf over een aantal configuraties. Wil je geolocatie gebruiken of niet? Hoe ga je de kalender instellen? En ga je verschillende apparaten in je woning anders configureren? Je beslist het helemaal zelf.

Veelgestelde vragen omtrent momit

De momit Home-thermostaat is een slimme thermostaat met veel mogelijkheden en een aantrekkelijk prijskaartje. Standaard wordt het geleverd zonder extensiekit, maar wij raden deze kit zeker aan. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je over deze slimme thermostaat moet weten. In deze FAQ vind je alvast een aantal belangrijke antwoorden terug.

Hoe snel trekt momit conclusies uit manuele aanpassingen?

Vanaf drie gelijkaardige handmatige aanpassingen merkt momit dit op. Wanneer bijvoorbeeld elke vrijdagavond om 19:00 uur de temperatuur van 21°C naar 19°C wordt aanpast, zal de slimme thermostaat het schema aanpassen en dit overnemen. Deze smart-functie kan eventueel wel worden uitgeschakeld.

Wat houdt de aanwezigheidsdetectiefunctie in?

De thermostaat beschikt over sensoren die nagaan of er iemand aanwezig is, ook wanneer er geen geolocatie wordt toegepast. Wanneer de slimme thermostaat geen aanwezigen opmerkt, schakelt hij de verwarming tot nader order uit. Deze functie kan worden uitgeschakeld en de bijbehorende tijdsintervallen zijn volledig aan te passen. Aanvullend kan de app weergeven hoelang het geleden is dat er aanwezigheid in de woning is gedetecteerd.

Heeft momit een vakantiemodus?

Ja. Je stelt dan in tot wanneer je op vakantie bent. Je kan vervolgens ook kiezen of momit vanaf de thuiskomst overschakelt op de voorgeprogrammeerde kalender of manueel opnieuw moet worden ingeschakeld.

Wat houdt de temperatuurcompensatie-instelling in?

Hiermee kan de temperatuur van de thermostaat worden ingesteld. Wanneer een apparaat in de buurt van bijvoorbeeld een terrarium staat, geeft hij mogelijk een temperatuur aan die iets warmer is dan de werkelijke temperatuur in de ruimte. Via de instellingen kan dit worden gecompenseerd zodat de invloed van de stoorzender wordt uitgeschakeld. Dit is ook mogelijk wanneer er koude stoorzenders zijn, bijvoorbeeld door tocht die onder een deur doorkomt.

Wat is de hysteresisaanpassing-instelling?

Dit is een marge-instelling die verhindert dat de verwarming voortdurend moet aan- en uitschakelen, wat heel energierovend is. Wanneer er bijvoorbeeld een hysteresis van 0,8º wordt ingesteld en de temperatuur op 20°C wordt geprogrammeerd, zal de verwarming uitschakelen bij een temperatuur van 20,8°C en pas opnieuw aanslaan bij een temperatuur van 19,2°C.

Kan ik de app voor meerdere huizen gebruiken?

Ja, via het submenu kan je alle huizen zien die je hebt geregistreerd. Door op een van de huizen te klikken, kan je alle gegevens en apparaten zien. Hierdoor is deze thermostaat ideaal voor wie bijvoorbeeld ook een slimme thermostaat in de vakantiewoning wil.

Kan ik meerdere kalenders programmeren?

Ja. Per huis is het mogelijk om verschillende kalenders aan te maken, alsook een vakantiemodus te gebruiken. Elke kalender krijgt daarbij een eigen naam en kan volledig naar wens worden aangepast. Zo maak je bijvoorbeeld een programma voor op winterse weekdagen, zomerse weekends enzovoort.

Wat als ik hulp nodig heb bij mijn momit?

Momit heeft een eigen helpfunctie waar informatie te vinden is, maar deze vinden wij vrij waardeloos. Je vindt er vragen en antwoorden terug als “wat is momit Home” en “wat is een gateway”. De fabrikant had gerust mogen aannemen dat je wist wat je kocht. Als er echt een probleem is, raden we dan ook aan om contact op te nemen met een installateur. Als er een probleem is met de thermostaat en deze nog binnen de garantietermijn valt, neem je natuurlijk contact op met de verkoper.

Hoe verwissel ik het frame van mijn momit Home-thermostaat?

Verwijder eerst het deksel en steek een pen in het gaatje dat je onder de batterijen ziet. Door even druk uit te oefenen, zal de voorste behuizing loslaten. Trek deze uit en vervolgens kan je het frame losmaken. Plaats nu het nieuwe frame en maak alles opnieuw dicht.

Wat wordt er geleverd bij de momit Home-thermostaat?

Naast je thermostaat ontvang je ook een voedingsadapter, een ethernet- en usb-kabel, 2 AA-batterijen en de benodigde schroeven en pluggen. Installatiedraden en de extensiekit zijn met andere woorden standaard niet meegeleverd.