Volledige review van momit
De intelligente thermostaat van momit is draadloos en hierdoor kan het eenvoudig naar een andere uithoek van de kamer worden verplaatst. Je hebt dus geen thermostaat die op een centrale plek is vastgeschroefd en behoudt de vrijheid om je interieur anders in te richten. Dit is een pluspunt ten opzichte van andere slimme thermostaten. De voorwaarde hiervoor is wel dat je de MHEKV1-extensiekit gebruikt. Daartegenover staat dan wel een belangrijk minpunt: in de praktijk lijkt de momit de AA-batterijen al snel leeg te zuigen.
Net zoals je de momit eenvoudig kan verplaatsen, verloopt ook de installatie van de momit vlot. Dit wil echter niet zeggen dat je aan mogelijkheden hoeft in te boeten, want wat dit betreft gaat de producent heel ver. Je kan bijvoorbeeld kamer per kamer programmeren en het systeem is intelligent genoeg om de verwarming uit te schakelen wanneer er niemand thuis is.
Een van de sterke punten van momit is zeker de aanschafprijs die laag is in vergelijking met concurrenten. Je krijgt evenmin te maken met terugkerende abonnementskosten, terwijl het toch nog steeds gaat om een goede slimme thermostaat die veel mogelijkheden biedt. Anderzijds moet je allerlei extraatjes kopen, zoals de eerder aangehaalde MHEKV1-extensiekit. Ook de kabels voor het aansluiten op je cv-ketel zijn niet meegeleverd. De fabrikant neemt klaarblijkelijk aan dat je die al hebt of vindt dat je maar naar de bouwmarkt moet. Anderzijds zijn de benodigde AA-batterijen standaard wel meegeleverd.
Goed om te weten is dat je naast het regelen van de temperatuur ook bijvoorbeeld airco’s die zowel koelen als verwarmen kan aansturen. Wat echter niet kan, en dit is toch wel een minpunt ten opzichte van bijvoorbeeld de Hive-thermostaat, is het warmwatersysteem controleren. Een aantal andere goede functionaliteiten die we van ander thermostaten kennen, komen wel terug. Een voorbeeld daarvan is de Smart Mode die sterk doet denken aan de intelligente Nest-functies. In deze modus leert je slimme thermostaat wanneer je de temperatuur manueel verhoogt of verlaagt en stelt het op basis hiervan nieuwe instellingen voor. Handig!
Registreren en eerste gebruik
Om van alle functionaliteiten gebruik te kunnen maken, is het noodzakelijk om zich bij momit te registreren. Vanuit de app is dit mogelijk. Hiervoor dienen er een aantal persoonlijke gegevens te worden doorgegeven, zoals de naam, de taal enzovoort. Daarnaast is het noodzakelijk om de gegevens van de ketel, de vloeroppervlakte, het adres van de woning en soortgelijke gegevens door te geven. Deze gegevens heeft momit nodig om de goede werking te garanderen. Het adres wordt bijvoorbeeld gebruikt voor geofencing, maar ook om lokale weergegevens op te halen. Dit registratieproces verloopt naar ons gevoel heel vlotjes en dat is een pluspunt.
Na het installeren van de app en het configureren van verschillende apparaten in je smart home, wat in de praktijk verloopt via de handige Start Assistant, kunnen er nog een aantal handige zaken worden geconfigureerd. Geofencing kan in- of uit worden geschakeld en je kan aangeven wanneer je opstaat, thuiskomt, naar het werk bent, gaat slapen enzovoort. Ook deze informatie gebruikt de slimme thermostaat om een optimale werking te verzekeren. Het toont alvast de verregaande intelligentie van deze thermostaat aan, maar je offert er toch een beetje privacy voor op.
Momit-app
Van zodra de assistent is geconfigureerd, kan je met de momit-app aan de slag. Deze app is naar ons gevoel duidelijk vormgegeven. Zo zie je op het startscherm meteen alle geregistreerde apparaten met telkens hun eigen omgevingstemperatuur. Je ziet ook meteen de status van het apparaat. Door op een apparaat te tikken, kan je het een en ander aanpassen. Alles is netjes in het Nederlands weergegeven en voorzien van pictogrammen die het extra begrijpelijk maken. Door bijvoorbeeld op het kalenderpictogram te klikken, kan er een kalenderinstelling worden geprogrammeerd.
In het submenu zijn er dan weer meer opties te vinden. Hier kan er bijvoorbeeld een nieuw apparaat of een nieuwe gebruiker worden toegevoegd. Ook de gemiddelde temperatuur en de gemiddelde vochtigheid zijn hier afgebeeld. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om het weer te laten lezen. Natuurlijk bestaan daar ook andere applicaties voor die allicht nog wat handiger zijn in gebruik. Tot op dit punt is alles in ieder geval heel duidelijk.
Wanneer er aan de configuraties wordt gesleuteld, wordt het voor de meeste mensen wel wat complexer. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de hysteresis tussen 0.3º en 1.9º te programmeren, kan er een temperatuurcompensatie worden toegepast en dergelijke meer. Het toont aan hoever je kan gaan in het afstellen en programmeren van je slimme thermostaat.
De slimme thermostaat uitgeprobeerd
Natuurlijk draait het niet alleen om de app en nemen we ook de slimme thermostaat onder de loep. Wij vinden de slimme thermostaat er wat te vierkantig uitzien, maar dat is natuurlijk persoonlijk en er zijn meer dan voldoende mensen die dat net modern en stijlvol vinden. Je hebt bovendien de keuze uit verschillende kleuren, dus voor elk interieur is er wel een passend exemplaar te vinden. Ook dit is een pluspunt ten opzichte van andere slimme thermostaten die vaak een enkel soms ietwat futuristisch design opdringen.
De slimme momit-thermostaat heeft een groot en helder scherm, hoewel de behuizing ietwat fragiel aanvoelt en het systeem ook batterijen vreet. Dankzij de vele mogelijkheden kan je ook hier je werkritme ingeven of pas je de temperatuur aan.
Verder geeft de fabrikant aan dat je met deze slimme thermostaat tot 30% kan besparen, maar dat is in de praktijk natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Een flinke besparing tot 20% is voor de gemiddelde Nederlander echter heel realistisch. Zeker de integratie van de MyBudget-functie, waarmee je een maandelijkse energiebegroting programmeert, is wat dit betreft een belangrijk pluspunt.