Volledige review van Anna
Het zelflerende algoritme van Anna is vergelijkbaar met dit van Nest Google Nest Learning Thermostat. Dit wil zeggen dat Anna leert hoe jij met de temperatuur omgaat, wanneer je thuiskomt, wanneer je vertrekt enzovoort. Op basis hiervan past Anna het schema aan. Het is een functie waar wij fan van zijn, maar hier enkel goed werkt wanneer de bewoner een zekere regelmaat in zijn leven heeft. In het andere geval kan Anna zelfs energie verspillen omdat het nodeloos de verwarming inschakelt terwijl de bewoner in de verste verte niet te bespeuren is.
Daarnaast beschikt Anna over een andere tool waar wij fan van zijn: geofencing. Met geofencing schakelt de verwarming pas aan wanneer je in de buurt van je woning bent. Hiermee wordt het nadeel van het zelflerende algoritme gecounterd. Wel moet je de gps-functies op je smartphone inschakelen en voortdurend toegang hebben tot internet, wat zeker bij de goedkopere smartphones al snel resulteert in een leeggezogen batterij. Bovendien blijkt de geofencing-functionaliteit niet altijd even goed te werken.
Bovendien beschikt Anna over een aanlerend programma, zoals veel andere slimme thermostaten dit ook hebben. Dit aanlerend programma leert de temperatuurkarakteristieken van je woning kennen. Het weet dus hoelang het duurt om je woning op te warmen en hoe snel je woning opnieuw is afgekoeld. Hierdoor kan het op het perfecte moment de verwarming in- en uitschakelen en heb je altijd de gewenste temperatuur bij het opstaan en het slapengaan. Een pluspunt is dat je daar ook wel wat aan kan sleutelen en je dus niet verplicht bent om voor de energieverslindende comfortmodus te kiezen. Met de eco-modus slaat de verwarming net iets later aan zonder dat je hoeft te bibberen van de koude en bespaar je tegelijkertijd toch weer wat energie.
Wat de installatie betreft, ben je mogelijk wel even zoet. Zo moet je de gateway verbinden met de thermostaat van Anna, moet er ook nog eens een kabel naar de cv-ketel lopen, heb je een stopcontact nodig en moet je ook nog eens over een internetverbinding beschikken. Bij dit laatste kan je de ethernetkabel wel vervangen door een stabiele wifiverbinding, maar onthoud wel dat 5 GHz niet wordt ondersteund. Het kan met andere woorden wel even puzzelen zijn om alles te plaatsen. Als je al een slimme thermostaat had en de nodige kabels reeds hebt getrokken, kan het natuurlijk eenvoudiger.
Design en ontwerp
Positief is de vormgeving van de verwarmingsschema’s en de programmeeromgeving. Het programmeren verloopt heel intuïtief, zeker in vergelijking met sommige andere slimme thermostaten, en de weergave is ook voldoende duidelijk. Je hoeft zeker geen wiskundediploma te hebben om de grafieken te ontleden. Zowel over de app als de digitale browseromgeving zijn we evenzeer te spreken.
Het design van Anna is bijzonder en modern. De metalen zijkant vinden wij persoonlijk mooi, maar van andere mensen hoorden we net het tegendeel. Waar veel mensen wel positief op reageren is de achtergrondverlichting waarmee Anna laat zien dat ze inderdaad doet wat je vraagt. Compleet nutteloos, maar best leuk.
Support en ondersteuning
Verder hebben we ook de support onder de loep genomen, wat altijd handig is voor wie tegen probleempjes oploopt. Het telefoonnummer staat gewoon in de handleiding en even bellen volstaat. Je krijgt dan te maken met een bandje en kiestonen, maar na enkele minuten krijg je al iemand aan de lijn. Onze ervaring is positief en we werden zowel vriendelijk als helder geholpen, maar veel heeft natuurlijk ook te maken met wie je aan de lijn krijgt. Hier speelt de menselijke factor nu eenmaal een belangrijke rol.
De app van Anna ondersteunt een aantal koppelingen voor een smart home. Zo kan je Anna bijvoorbeeld verbinden met Homey om een aantal flows in te stellen. Toch zijn er wat dit betreft eerder veel beperkingen. Anna ondersteunt bijvoorbeeld Google Home niet. Daar kan je dus niks mee aanvangen. Een oplossing kan zijn om Google Home je Homey te laten aansturen die dan je Anna aanstuurt, maar dat is wel heel omslachtig. Verder kan je de Anna-app op Android en iOS gebruiken, maar niet op toestellen met andere besturingssystemen. Ook dit is een minpuntje.
Opgelet: de Anna-app wordt niet langer doorontwikkeld. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de latere helpdeskondersteuning.
Prijs en privacy
De prijs van Anna is al met al wat aan de hoge kant voor wat het maar kan. Een pluspunt is wel dat je niet met abonnementskosten te maken krijgt. Als je een hybride Elga-warmtepomp hebt, moet je wel nog even vijf tientjes extra neerleggen om de geavanceerde Elga-ondersteuning aan te laten zetten. Daarvoor neem je contact op met de helpdesk. Een beetje omslachtig, maar goed.
Een pluspunt is wel dat alle gegevens zich lokaal bevinden. Er worden dus geen gegevens gedeeld met derde partijen, of toch niet ongevraagd. Bovendien ben je niet afhankelijk van je energieleverancier. Je kan dus nog steeds overstappen en zonder problemen Anna blijven gebruiken.