Review: de slimme thermostaat van Nest

De slimme thermostaat van Nest is vrij prijzig en blinkt vooral uit op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en design. Het is een goede thermostaat voor wie op zoek is naar een eenvoudige en slimme oplossing, zonder te bouwen aan een smart home met zone- of etageregeling. Ook koppelen met de Apple HomeKit behoort niet tot de mogelijkheden, terwijl de gerealiseerde besparing in de praktijk niet zo hoog oploopt. Dit is zelfs het geval in vergelijking met de vaak overambitieuze uitspraken van concurrenten.
Review: de slimme thermostaat van Nest

Conclusie van de Google Nest Learning Thermostat Review

Nest is op ieder moment en vanaf iedere locatie op afstand te bedienen met bijvoorbeeld een laptop, smartphone of tablet. Verder kan dit systeem ook vakantiemodus gebruiken, zodat de warmwatertank tijdelijk wordt uitgeschakeld. Nest geeft je bovendien inzicht in je energieverbruik. Dit systeem heeft vele functies, zoals regeling per kamer, zelflerend opwarmen en modulerend verwarmen.

Voordelen

  • De thermostaat is zelflerend en leert je leefschema al binnen een week kennen. Veel thermostaten hebben meer tijd nodig.
  • De slimme thermostaat is in verschillende kleuren verkrijgbaar en sluit eenvoudiger aan bij het interieur.
  • De Nest-thermostaat kan zowel in combinatie met een standaard als via wandmontage worden gebruikt.
  • Maandelijks ontvang je een mooi energierapport op basis waarvan je bijleert en kan besparen.
  • Deze slimme thermostaat komt met een hele mooie en gebruiksvriendelijke app.

Nadelen

  • De Nest-thermostaat is vrij prijzig in vergelijking met soortgelijke toestellen van andere fabrikanten.
  • De geafficheerde besparing is minder rooskleurig dan bij andere fabrikanten. In de praktijk is de besparing ook beperkt.
  • De verregaande zone- en etageregeling van andere slimme thermostaten is hier niet aanwezig.
  • Het is niet mogelijk om de Nest-thermostaat te gebruiken zonder je aan te melden bij de app en gegevens met de Google-servers te delen.
  • De installatie van de slimme thermostaat is ingewikkelder dan bij de Nest Thermostat E.
Functie Informatie
Prijs € 224,95
Abonnementprijs € 3,99
Installatiekosten € 70,00
Stadsverwarming Nee
Vloerverwarming Ja
Warmtepompen Nee
Weermonitoring Ja
Luchtvochtigheid Nee
Geofencing Ja
Bewegingssensor Ja
Lichtsensor Nee

Volledige review van de Nest-thermostaat

De nieuwste Nest-thermostaat (3de generatie) is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en koper en in een roestvrijstalen uitvoering. In tegenstelling tot bij de Nest Thermostat E heb je dus net iets meer keuzevrijheid om de Nest-thermostaat in je woning te integreren, hoewel de keuzemogelijkheden net iets uitgebreider hadden mogen zijn.

Hoe dan ook past de Nest-thermostaat zich naadloos aan je levensstijl en smart home aan. Het duurt ongeveer een week alvorens de Nest-thermostaat je echt leert kennen en zijn programma begint aan te passen. Nadien zal hij het blijvend verder verfijnen en houdt hij rekening met je wispelturigheid en wijzigende gewoontes. Hij zal bijvoorbeeld net voor het ontbijt de kamer al beginnen opwarmen zodat je het bij het ontbijt meteen op de gewenste temperatuur hebt. Dit doet hij net op tijd want de Nest-thermostaat is slim genoeg om de temperatuurkarakteristieken van je woning te leren. Het gaat met andere woorden om een zelflerende thermostaat zoals er wel nog zijn, maar het blijft toch wel een wonderlijk stukje technologie.

Verder beschikt de Nest-thermostaat, die we toch wel heel compleet kunnen noemen, over andere functionaliteiten die we broodnodig vinden. Geofencing is daar een voorbeeld van. Op basis hiervan weet de Nest-thermostaat dat je naar kantoor bent en dat de kinderen op weg zijn naar het college. Voor Nest is dit het teken dat de verwarming niet geactiveerd hoeft te blijven. Vervolgens gaat de Nest-thermostaat over naar de Eco-stand die energie bespaart. Geen zorgen, want net voor je thuiskomt gaat de temperatuur weer naar de gewenste stand. Wij hebben Nest drie weken uitgeprobeerd en dit deed het systeem gewoon feilloos.

Een belangrijk pluspunt is dat Nest nu ook de OpenTherm-technologie ondersteunt. Het voordeel daarvan is dat het je HR-condensatieketel kan moduleren om een constante huistemperatuur te bekomen. Niet alleen is Nest dus een energievriendelijke toevoeging voor je woning, maar op deze manier draagt de slimme thermostaat ook bij aan een comfortabele leefomgeving.

Besparen met de slimme Nest-thermostaat

Alleen al door de slimme functies helpt Nest je om te besparen, iets wat we in beperkte mate ook zelf op de energiefactuur hebben gemerkt, maar bovendien biedt het nog een aantal extra functionaliteiten aan die helpen om je energierekening te verlagen. Een voorbeeld daarvan is de zogenaamde geïntegreerde gamificatie, een ingewikkeld woord om te zeggen dat er op het scherm een groen blaadje verschijnt wanneer je goed bezig bent. Het doel is om je daarmee te belonen voor goed gedrag zodat je het blijft herhalen. Wat ons betreft is het nogal simplistisch, maar misschien zijn wij gewoon minder eenvoudig te conditioneren dan de standaard huismus.

Wat we dan weer beter vinden, is de energiegeschiedenis en het maandelijks Nest-rapport. Hierbij zie je, op voorwaarde dat je een beetje kan lezen en gegevens kan interpreteren, eenvoudig hoeveel energie je wanneer verbruikt. Zo merk je bijvoorbeeld op dat je ’s maandags meer energie verbruikt wanneer je thuiswerkt in de woonkamer dan wanneer je in je thuiskantoor aan de slag gaat. Hierdoor pas je ook echt je gedrag aan, want je ziet meteen hoeveel energie je daarmee kan besparen.

Gebruik van de Nest-thermostaat

Vervolgens moeten we het hebben over de zogenaamde afstandsweergave waar de heren van Google zo trots op zijn. Het is het waard om er op de homepagina in de Google Store groot over te berichten, dus moeten wij het ook wel doen. Wel, deze afstandsweergave zorgt ervoor dat het scherm oplicht wanneer je binnenkomt en niet nodeloos energie zit te verbruiken. Niet zo bijzonder, eigenlijk. Leuker vinden we het dat je kan kiezen of je nu een analoge of digitale klok wilt weergeven. Zo kunnen de kinderen meteen leren kloklezen.

De bediening verloopt verder wel heel vlotjes. Dit niet met een aanraakscherm maar met een ring waaraan je intuïtief, zoals bij een klassieke thermostaat, moet draaien. Daarmee verhoog of verlaag je de temperatuur, maar kan je bijvoorbeeld ook naar de instellingen gaan of je schema raadplegen. Het klinkt mooi, maar de app laat zich toch veel fijner gebruiken.

Deze Nest-app is een van de beste apps die we al hebben uitgeprobeerd en dan merk je toch wel dat de slimme ontwerpers van Google eraan hebben gewerkt. De app ziet er goed uit, maar is ook heel gebruiksvriendelijk ontworpen. Je hoeft echt geen computernerd te zijn om het te begrijpen en je thermostaat helemaal naar wens te programmeren. Ook wanneer je de Nest-app niet op je smartphone maar liever in je browser gebruikt, raden we aan om ‘m te installeren. Zo krijg je bijvoorbeeld nog steeds meldingen wanneer je leidingen dreigen te bevriezen en je ketel het niet kan bijbenen.

Prijs-kwaliteitverhouding

Een voordeel ten opzichte van de voordeligere Nest Thermostat E, het uitgeklede kleine broertje, is dat je bij de Nest-thermostaat de keuze hebt om ‘m aan de muur te monteren of een standaard te gebruiken. In het tweede geval moet je wel even een standaard aanschaffen die al snel zo’n dertig tot veertig euro kost, afhankelijk van waar je ‘m koopt. Hierdoor wordt de Nest-thermostaat toch een duur beestje, zeker in vergelijking met de prijsvechters die soortgelijke mogelijkheden bieden.

Toch blijven we de Nest-thermostaat een van de betere keuzes vinden. De installatie is veel eenvoudiger, het zit helemaal goed met de compatibiliteit, je kan de installatie overlaten aan een Nest Pro-installateur en bovendien vinden veel mensen ‘m ook nog eens heel erg mooi. Als je liever de standaard gebruikt en het design je wat minder boeit, raden we wel aan om even naar de Nest Thermostat E te kijken. Die is toch een tikkeltje voordeliger en beschikt ook gewoon over alle belangrijke functies. Voor alle twee geldt wel dat zone- of etageregeling niet eenvoudig tot de mogelijkheden behoort.

Hoe installeer je de Nest-thermostaat?

Bij je Nest-thermostaat ontvang je van de vriendelijke Google-mensjes ook meteen een flyer om de installatie aan een installateur uit te besteden. Zij komen dan langs en doen het voor een prijsje voor jou. Je kan het ook zelf doen, maar van de installateurs krijg je er wel wat handig advies bovenop. Je wordt naar verschillende installateurs doorverwezen die allemaal hun eigen tarieven hanteren, dus vraag zeker verschillende offertes op. Over het algemeen moet je rekenen op zo'n 90 tot 130 euro, afhankelijk van de service die je erbovenop krijgt en de eventuele voorrijkosten. Doe je het liever zelf? Dan zijn de noodzakelijke stappen hieronder weergegeven.
1

Uitpakken en app installeren

Het begint natuurlijk met het verzamelen van alle benodigdheden. Dat is de ronde grondplaat, de thermostaat en de Heat Link. Daarnaast zal je in de verpakking ook een usb-adapter, een afwerkingsplaat en een micro-usb-kabel vinden. Die laatste twee hoef je er nog niet bij te nemen. Wat je wel al doet, is de app van Nest op je smartphone installeren. Deze app zal je doorheen het installatieproces begeleiden. We raden aan om de instructies nauwgezet te volgen.
Uitpakken en app installeren
2

Heat Link plaatsen

Misschien ben je gewoon dat je een thermostaat direct op de verwarmingsketel moet aansluiten? Wel, hier doe je dit niet maar gebruik je de zogenaamde Heat Link. Deze monteer je op minstens 30 centimeter van je cv-ketel, gewoon netjes aan de wand. De app legt uit welke installatiedraden je moet gebruiken, maar schakel vooraf natuurlijk de verwarmingsketel uit en schakel ook de stroom uit zodat er geen ongelukken gebeuren. Als je al een thermostaat had, kan je deze demonteren en de Heat Link aansluiten. Zoals eerder gezegd zal de app je daarbij helpen zodat je zeker de juiste contacten gebruikt.
Heat Link plaatsen
3

Thermostaat installeren

Na het installeren van de Heat Link is het nu tijd om de Nest-thermostaat te installeren. Als je al een thermostaat had, neem je deze van de muur. Gooi 'm niet zomaar weg, maar ga na of iemand anders 'm nog kan gebruiken of recycle de oude thermostaat. Nu kan je de nieuwe grondplaat aan de muur bevestigen en de Nest-thermostaat op de gronddraad klikken. Doe de Heat Link in het stopcontact en schakel de cv-ketel in.
Thermostaat installeren
4

Verwarmingsprogramma instellen

Ten slotte is het tijd om je Nest-thermostaat helemaal naar je hand te zetten. Hiervoor moet je met de app in de hand een korte set-up doorlopen. Je krijgt een aantal vragen voor de kiezen, je moet alles nog eventjes met je wifinetwerk verbinden en vervolgens kan je echt aan de slag. Het belangrijkste is dat je je eigen verwarmingsprogramma installeert. Denk hier goed over na en zorg ervoor dat het maximaal aansluit bij je werkelijke leefgewoonten. Later zal de Nest-thermostaat de nodige aanpassingen doen en het een en ander verfijnen. Probeer het nu even uit en geniet van je portie extra wooncomfort.
Verwarmingsprogramma instellen

Veelgestelde vragen omtrent de Nest-thermostaat

De slimme thermostaat van Nest biedt veel mogelijkheden, maar tegelijkertijd is het niet onlogisch dat sommige zaken ook vragen oproepen. We hebben ze in een handige FAQ gegoten en we leggen het een en ander voor je uit.

kwalitatief hoogwaardige energie Kan ik de Nest-thermostaat op de locatie van mijn oude thermostaat plaatsen?

Ja, maar dan enkel als de oude thermostaat zich op een geschikte locatie bevindt. Dit is een plaats die vaak wordt gebruikt. De woonkamer is meestal de ideale locatie voor een Nest-thermostaat. Daarnaast plaats je de Nest-thermostaat niet achter voorwerpen, zorg je ervoor dat het niet aan warmtebronnen of tocht is blootgesteld en monteer je de thermostaat idealiter op een hoogte van 120 tot 150 centimeter boven de vloer.

kwalitatief hoogwaardige energie Hoe ver mag de Nest-thermostaat van de Heat Link verwijderd zijn?

Volgens Google mag de afstand maximaal 30 meter bedragen. In de praktijk is de maximale afstand afhankelijk van de dikte van de muren en de aan- of afwezigheid van allerlei stoorzenders.

kwalitatief hoogwaardige energie Kan ik de Nest-thermostaat op de bestaande thermostaatkabels aansluiten?

Ja, wanneer deze verbonden zijn met de Heat Link. Toch hoeft dit niet en kan je ‘m ook gewoon met het netsnoer en de stekker verbinden. De nodige informatie-uitwisseling vindt dan via het draadloos netwerk plaats.

kwalitatief hoogwaardige energie Wat kan het display van de Nest-thermostaat weergeven?

Het display kan de gewenste temperatuur weergeven, maar ook de huidige temperatuur, een analoge of digitale klok of het lokale weer.

kwalitatief hoogwaardige energie Met welke cv-systemen is de Nest-thermostaat compatibel?

De Nest-thermostaat is met vrijwel alle cv-systemen compatibel, waaronder combiketels, ketels met warmwaterbediening, zonesystemen, stadsverwarming met elektrische regelklep en warmtepompen (alleen verwarming). Zowel aan/uit- als OpenTherm-bedieningssystemen behoren tot de mogelijkheden.

kwalitatief hoogwaardige energie Kan ik verschillende Nest-producten koppelen?

Ja, het is mogelijk om tot 20 Nest-thermostaten in één huis te hebben, maar je kan er gerust nog 18 Nest Protects en 10 Nest Cams aan toevoegen. Er zijn ruimschoots voldoende koppelingsmogelijkheden voor een klein bedrijf.

kwalitatief hoogwaardige energie Werkt de Nest-thermostaat met Apple HomeKit?

Nee, deze thermostaat is niet compatibel met Apple HomeKit. Google Home en Alexa van Amazon kan je wel gebruiken.

kwalitatief hoogwaardige energie Wat is het verschil tussen de Nest-thermostaat van de derde en de tweede generatie?

Het scherm van de derde generatie is 40% groter en duidelijker vormgegeven. Ook zijn er zeven extra temperatuursensoren, is het iets dunner, kan je warm water regelen en kan je OpenTherm-boilers nu ook modulerend aansturen.

kwalitatief hoogwaardige energie Hoeveel energie kan ik met de Nest-thermostaat besparen?

Dit is afhankelijk van zoveel factoren dat we het niet voor je kunnen beantwoorden. Op basis van cijfers van Google blijkt dat Nederlandse klanten gemiddeld 11,9% tot 19,9% energie besparen. Dit geldt wel wanneer ze kiezen voor 20°C overdag en 15°C ’s nachts. Deze cijfers zijn minder optimistisch dan bij sommige concurrenten, maar in de praktijk lijken ze ons veel realistischer te zijn.

kwalitatief hoogwaardige energie Kan ik meerdere Heat Links met één Nest-thermostaat verbinden?

Nee, je kan maximaal één Heat Link verbinden met een Nest-thermostaat.