Volledige review van de Nest-thermostaat
De nieuwste Nest-thermostaat (3de generatie) is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en koper en in een roestvrijstalen uitvoering. In tegenstelling tot bij de Nest Thermostat E heb je dus net iets meer keuzevrijheid om de Nest-thermostaat in je woning te integreren, hoewel de keuzemogelijkheden net iets uitgebreider hadden mogen zijn.
Hoe dan ook past de Nest-thermostaat zich naadloos aan je levensstijl en smart home aan. Het duurt ongeveer een week alvorens de Nest-thermostaat je echt leert kennen en zijn programma begint aan te passen. Nadien zal hij het blijvend verder verfijnen en houdt hij rekening met je wispelturigheid en wijzigende gewoontes. Hij zal bijvoorbeeld net voor het ontbijt de kamer al beginnen opwarmen zodat je het bij het ontbijt meteen op de gewenste temperatuur hebt. Dit doet hij net op tijd want de Nest-thermostaat is slim genoeg om de temperatuurkarakteristieken van je woning te leren. Het gaat met andere woorden om een zelflerende thermostaat zoals er wel nog zijn, maar het blijft toch wel een wonderlijk stukje technologie.
Verder beschikt de Nest-thermostaat, die we toch wel heel compleet kunnen noemen, over andere functionaliteiten die we broodnodig vinden. Geofencing is daar een voorbeeld van. Op basis hiervan weet de Nest-thermostaat dat je naar kantoor bent en dat de kinderen op weg zijn naar het college. Voor Nest is dit het teken dat de verwarming niet geactiveerd hoeft te blijven. Vervolgens gaat de Nest-thermostaat over naar de Eco-stand die energie bespaart. Geen zorgen, want net voor je thuiskomt gaat de temperatuur weer naar de gewenste stand. Wij hebben Nest drie weken uitgeprobeerd en dit deed het systeem gewoon feilloos.
Een belangrijk pluspunt is dat Nest nu ook de OpenTherm-technologie ondersteunt. Het voordeel daarvan is dat het je HR-condensatieketel kan moduleren om een constante huistemperatuur te bekomen. Niet alleen is Nest dus een energievriendelijke toevoeging voor je woning, maar op deze manier draagt de slimme thermostaat ook bij aan een comfortabele leefomgeving.
Besparen met de slimme Nest-thermostaat
Alleen al door de slimme functies helpt Nest je om te besparen, iets wat we in beperkte mate ook zelf op de energiefactuur hebben gemerkt, maar bovendien biedt het nog een aantal extra functionaliteiten aan die helpen om je energierekening te verlagen. Een voorbeeld daarvan is de zogenaamde geïntegreerde gamificatie, een ingewikkeld woord om te zeggen dat er op het scherm een groen blaadje verschijnt wanneer je goed bezig bent. Het doel is om je daarmee te belonen voor goed gedrag zodat je het blijft herhalen. Wat ons betreft is het nogal simplistisch, maar misschien zijn wij gewoon minder eenvoudig te conditioneren dan de standaard huismus.
Wat we dan weer beter vinden, is de energiegeschiedenis en het maandelijks Nest-rapport. Hierbij zie je, op voorwaarde dat je een beetje kan lezen en gegevens kan interpreteren, eenvoudig hoeveel energie je wanneer verbruikt. Zo merk je bijvoorbeeld op dat je ’s maandags meer energie verbruikt wanneer je thuiswerkt in de woonkamer dan wanneer je in je thuiskantoor aan de slag gaat. Hierdoor pas je ook echt je gedrag aan, want je ziet meteen hoeveel energie je daarmee kan besparen.
Gebruik van de Nest-thermostaat
Vervolgens moeten we het hebben over de zogenaamde afstandsweergave waar de heren van Google zo trots op zijn. Het is het waard om er op de homepagina in de Google Store groot over te berichten, dus moeten wij het ook wel doen. Wel, deze afstandsweergave zorgt ervoor dat het scherm oplicht wanneer je binnenkomt en niet nodeloos energie zit te verbruiken. Niet zo bijzonder, eigenlijk. Leuker vinden we het dat je kan kiezen of je nu een analoge of digitale klok wilt weergeven. Zo kunnen de kinderen meteen leren kloklezen.
De bediening verloopt verder wel heel vlotjes. Dit niet met een aanraakscherm maar met een ring waaraan je intuïtief, zoals bij een klassieke thermostaat, moet draaien. Daarmee verhoog of verlaag je de temperatuur, maar kan je bijvoorbeeld ook naar de instellingen gaan of je schema raadplegen. Het klinkt mooi, maar de app laat zich toch veel fijner gebruiken.
Deze Nest-app is een van de beste apps die we al hebben uitgeprobeerd en dan merk je toch wel dat de slimme ontwerpers van Google eraan hebben gewerkt. De app ziet er goed uit, maar is ook heel gebruiksvriendelijk ontworpen. Je hoeft echt geen computernerd te zijn om het te begrijpen en je thermostaat helemaal naar wens te programmeren. Ook wanneer je de Nest-app niet op je smartphone maar liever in je browser gebruikt, raden we aan om ‘m te installeren. Zo krijg je bijvoorbeeld nog steeds meldingen wanneer je leidingen dreigen te bevriezen en je ketel het niet kan bijbenen.
Prijs-kwaliteitverhouding
Een voordeel ten opzichte van de voordeligere Nest Thermostat E, het uitgeklede kleine broertje, is dat je bij de Nest-thermostaat de keuze hebt om ‘m aan de muur te monteren of een standaard te gebruiken. In het tweede geval moet je wel even een standaard aanschaffen die al snel zo’n dertig tot veertig euro kost, afhankelijk van waar je ‘m koopt. Hierdoor wordt de Nest-thermostaat toch een duur beestje, zeker in vergelijking met de prijsvechters die soortgelijke mogelijkheden bieden.
Toch blijven we de Nest-thermostaat een van de betere keuzes vinden. De installatie is veel eenvoudiger, het zit helemaal goed met de compatibiliteit, je kan de installatie overlaten aan een Nest Pro-installateur en bovendien vinden veel mensen ‘m ook nog eens heel erg mooi. Als je liever de standaard gebruikt en het design je wat minder boeit, raden we wel aan om even naar de Nest Thermostat E te kijken. Die is toch een tikkeltje voordeliger en beschikt ook gewoon over alle belangrijke functies. Voor alle twee geldt wel dat zone- of etageregeling niet eenvoudig tot de mogelijkheden behoort.