Volledige review van Tado
Het Tado-systeem werkt via een koppeling tussen de cv-ketel en de slimme Tado-thermostaat. Deze Tado-thermostaat maakt vervolgens verbinding met de router en zo ook met de slimme radiatorknoppen. Via de router en de cloud staat het geheel ook nog eens in verbinding met de Tado-app en het Smart Home System. Dit zorgt ervoor dat de installatie van Tado snel en effectief kan uitgebreid worden met extra slimme radiatorknoppen. Het werkt dan ook met vrijwel alle radiatoren, airco’s en warmtepompen.
Qua intelligentie zit het bij Tado best wel snor. De vele slimme skills bieden allerlei mogelijkheden. Zo kan Tado bijvoorbeeld open ramen detecteren, maar kan het ook de temperatuurinstellingen aanpassen in functie van weersvoorspellingen. Dit maakt Tado ideaal voor in een smart home waarmee je zelfs spraakcommando’s kan gebruiken. Toch wil de verregaande automatisatie niet zeggen dat je de controle verliest, want je kan bijvoorbeeld zelf koelings- en verwarmingsschema’s instellen.
Wat het design betreft, is hier duidelijk gekozen voor minimalisme. Wanneer je een fancy thermostaat zoekt, is Tado dan ook niet de juiste keuze. Vooral in een modern interieur met lichte muren staat de Tado-thermostaat heel goed. In andere interieurstijlen is het vaak wat minder, maar daar hebben ook concurrenten last van. In ieder geval is het een pluspunt dat Tado hier op een ingetogen manier in het interieur aanwezig is.
De Tado-app is dan weer voldoende overzichtelijk. De belangrijkste gegevens zijn meteen weergegeven en zo kan men ook meteen het een en ander instellen. Onder meer de verwarmingstemperatuur kan worden verhoogd of verlaagd, de gerealiseerde besparing wordt weergegeven en men heeft beschikking over allerlei handige functionaliteiten zoals geofencing. In theorie kan je nog steeds manueel de temperatuur regelen, maar omdat de app zo goed draait, zal je die optie wellicht niet zo vaak meer gebruiken. Toch zijn er ook minpunten bijvoorbeeld voor wie pendelt tussen twee locaties, maar doorslaggevend vinden we ze zeker niet.
Toevoegingen voor Tado
Natuurlijk verdienen niet alleen de app en de slimme thermostaat het nodige reviewwerk. We kunnen hetzelfde zeggen over de radiatorknoppen. Ook hier kiest Tado voor een behouden design dat echter perfect past bij de witte radiator. Deze radiatorknoppen kunnen autonoom werken, maar het is het handigste dat je ze toevoegt aan je Tado-systeem. Je kan dan in zones werken of de radiatorknoppen individueel bedienen.
Een ander nieuwigheidje dat toch wel positief is, is de weersvoorspelling waar we het eerder al over hadden. Omdat Tado weervoorspellingsgegevens binnenhaalt, kan het hierop anticiperen. Een koude dag vandaag? Dan mag de verwarming natuurlijk lekker aanblijven. Gaat het tegen middaguur flink opwarmen? Dan schakelt Tado tijdig de verwarming uit. Niet alleen is het aangenamer dat het systeem op deze manier onnodig hoge kamertemperaturen voorkomt, maar bovendien draagt het zo ook bij aan de energiebesparing.
Uit de verpakking
Tado biedt verschillende pakketten aan, maar naar onze mening is de starterskit het beste idee. Met de starterskit heb je meteen alles wat nodig is om van deze slimme thermostaat gebruik te kunnen maken. Zo komt het inclusief de internetbridge die de verbinding met de router regelt, net zoals de slimme radiatorknop. Ook adapters en dergelijke meer vind je in de verpakking. Het blijft natuurlijk wel mogelijk om extra slimme radiatorknoppen aan te schaffen, maar in principe kan je met de starterskit al meteen aan de slag.
We willen wel even benadrukken dat het belangrijk is om vooraf te controleren welke radiatorkranen je momenteel in huis hebt. Er bestaan verschillende aansluitingen en niet alle knoppen zijn even geschikt. Het een en ander wordt wel netjes op de website van Tado weergegeven, waar je ze helpen na te gaan of de slimme radiatorknoppen al dan niet op je radiator passen. Deze transparantie is natuurlijk wel een pluspunt dat we moeten benoemen, maar tegelijkertijd is het een aandachtspunt voor elke klant. Eventueel moet je de oude radiatorkraan door de loodgieter laten vervangen, maar dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Over die kosten hebben we het hieronder.
Daadwerkelijk besparen met Tado
Vanaf 200 euro kan je al een startpakket aanschaffen. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, heb je natuurlijk wel een aantal extraatjes nodig. Wil je bijvoorbeeld spraakcommando’s kunnen gebruiken, dan heb je Google Home, Apple HomeKit of Amazon Assistant nodig. Daar komen de abonnementskosten nog eens bovenop, waardoor de rekening natuurlijk verder oploopt. Voor wie op deze aanschafkosten wil besparen, zijn er via de website van Tado ook refurbished Tado-deals te vinden. Het gaat om tweedehandsproducten die zijn gereviseerd, flink goedkoper zijn en tegelijkertijd ook gewoon met een volwaardige garantie komen.
En dan nu de hamvraag: helpt Tado ook effectief met besparen? Toch wel. Door op een slimme manier om te gaan met verwarming en koeling geeft de fabrikant aan dat besparingen tot 31% mogelijk zijn. Uit eigen ervaringen blijkt wel dat de daadwerkelijke besparing lager ligt, maar veel is per slot van rekening afhankelijk van hoe je vroeger en nu met energie omgaat. Hoe dan ook reken je op een mooie terugverdientijd. De Tado-energiebesparingsgarantie spreekt bovendien in het voordeel van de fabrikant: als de energiebesparing tijdens het eerste jaar onvoldoende is, is het mogelijk om Tado kosteloos te retourneren.