Review: de slimme thermostaat van Tado

De slimme thermostaat van Tado heeft natuurlijk een flink prijskaartje, zeker wanneer je ook de extra kosten onder de loep neemt, maar de mogelijkheden zijn dan ook heel uitgebreid. Vooral de slimme functionaliteiten en opties zoals spraakbediening zijn een belangrijk pluspunt. Daarnaast slaagt Tado er ook daadwerkelijk in om een flinke besparing te realiseren, hoewel deze besparing in de praktijk mogelijk lager zal liggen dan de mooie cijfers die de fabrikant afficheert. Al met al is Tado een goede keuze voor wie op zoek is naar een intelligente thermostaat die zichzelf voldoende snel kan terugverdienen.

Review conclusie Tado-thermostaat

Vanaf 200 euro schaf je een startpakket aan. Zo’n pakket bestaat uit de slimme thermostaat en een speciale bridge. Deze geven je de mogelijkheid om te verbinden met het draadloze netwerk. Zo maak je verbinding met het internet. Het systeem is uit te breiden met optionele radiatorknoppen. De extensiekit stelt je in staat om de thermostaat zonder tussenkomst van draden aan te sluiten op je cv-ketel.

Voordelen

  • Met Tado kan er een flinke besparing worden gerealiseerd, waardoor het een mooie terugverdientijd heeft.
  • Detecteert open ramen zodat je niet stookt om de aarde op te warmen.
  • Dankzij geofencing schakelt de verwarming automatisch lager wanneer je niet thuis bent.
  • Diverse slimme functionaliteiten en mogelijkheden tot stembediening.
  • Dankzij weersvoorspellingen anticipeert Tado meteen en heb je altijd de juiste temperatuur in huis.

Nadelen

  • De aanschafprijs en de abonnementskosten maken de Tado-thermostaat minder toegankelijk.
  • Hoewel de theoretische besparing kan oplopen tot 31%, ligt het in de praktijk lager.
  • 1 account ondersteunt geen meerdere woningen, wat lastig is als je ook een vakantiewoning hebt.
  • Je moet toch wel wat priegelen om de batterijen van de thermostaat te vervangen.
  • De thermostaat-interface is net iets minder handig dan bij concurrenten als Honeywell Evohome.
Functie Informatie
Prijs € 224,95
Abonnementprijs € 3,99
Installatiekosten € 70,00
Stadsverwarming Nee
Vloerverwarming Ja
Warmtepompen Nee
Weermonitoring Ja
Luchtvochtigheid Nee
Geofencing Ja
Bewegingssensor Ja
Lichtsensor Nee

Volledige review van Tado

Het Tado-systeem werkt via een koppeling tussen de cv-ketel en de slimme Tado-thermostaat. Deze Tado-thermostaat maakt vervolgens verbinding met de router en zo ook met de slimme radiatorknoppen. Via de router en de cloud staat het geheel ook nog eens in verbinding met de Tado-app en het Smart Home System. Dit zorgt ervoor dat de installatie van Tado snel en effectief kan uitgebreid worden met extra slimme radiatorknoppen. Het werkt dan ook met vrijwel alle radiatoren, airco’s en warmtepompen.

Qua intelligentie zit het bij Tado best wel snor. De vele slimme skills bieden allerlei mogelijkheden. Zo kan Tado bijvoorbeeld open ramen detecteren, maar kan het ook de temperatuurinstellingen aanpassen in functie van weersvoorspellingen. Dit maakt Tado ideaal voor in een smart home waarmee je zelfs spraakcommando’s kan gebruiken. Toch wil de verregaande automatisatie niet zeggen dat je de controle verliest, want je kan bijvoorbeeld zelf koelings- en verwarmingsschema’s instellen.

Wat het design betreft, is hier duidelijk gekozen voor minimalisme. Wanneer je een fancy thermostaat zoekt, is Tado dan ook niet de juiste keuze. Vooral in een modern interieur met lichte muren staat de Tado-thermostaat heel goed. In andere interieurstijlen is het vaak wat minder, maar daar hebben ook concurrenten last van. In ieder geval is het een pluspunt dat Tado hier op een ingetogen manier in het interieur aanwezig is.

De Tado-app is dan weer voldoende overzichtelijk. De belangrijkste gegevens zijn meteen weergegeven en zo kan men ook meteen het een en ander instellen. Onder meer de verwarmingstemperatuur kan worden verhoogd of verlaagd, de gerealiseerde besparing wordt weergegeven en men heeft beschikking over allerlei handige functionaliteiten zoals geofencing. In theorie kan je nog steeds manueel de temperatuur regelen, maar omdat de app zo goed draait, zal je die optie wellicht niet zo vaak meer gebruiken. Toch zijn er ook minpunten bijvoorbeeld voor wie pendelt tussen twee locaties, maar doorslaggevend vinden we ze zeker niet.

Toevoegingen voor Tado

Natuurlijk verdienen niet alleen de app en de slimme thermostaat het nodige reviewwerk. We kunnen hetzelfde zeggen over de radiatorknoppen. Ook hier kiest Tado voor een behouden design dat echter perfect past bij de witte radiator. Deze radiatorknoppen kunnen autonoom werken, maar het is het handigste dat je ze toevoegt aan je Tado-systeem. Je kan dan in zones werken of de radiatorknoppen individueel bedienen.

Een ander nieuwigheidje dat toch wel positief is, is de weersvoorspelling waar we het eerder al over hadden. Omdat Tado weervoorspellingsgegevens binnenhaalt, kan het hierop anticiperen. Een koude dag vandaag? Dan mag de verwarming natuurlijk lekker aanblijven. Gaat het tegen middaguur flink opwarmen? Dan schakelt Tado tijdig de verwarming uit. Niet alleen is het aangenamer dat het systeem op deze manier onnodig hoge kamertemperaturen voorkomt, maar bovendien draagt het zo ook bij aan de energiebesparing.

Uit de verpakking

Tado biedt verschillende pakketten aan, maar naar onze mening is de starterskit het beste idee. Met de starterskit heb je meteen alles wat nodig is om van deze slimme thermostaat gebruik te kunnen maken. Zo komt het inclusief de internetbridge die de verbinding met de router regelt, net zoals de slimme radiatorknop. Ook adapters en dergelijke meer vind je in de verpakking. Het blijft natuurlijk wel mogelijk om extra slimme radiatorknoppen aan te schaffen, maar in principe kan je met de starterskit al meteen aan de slag.

We willen wel even benadrukken dat het belangrijk is om vooraf te controleren welke radiatorkranen je momenteel in huis hebt. Er bestaan verschillende aansluitingen en niet alle knoppen zijn even geschikt. Het een en ander wordt wel netjes op de website van Tado weergegeven, waar je ze helpen na te gaan of de slimme radiatorknoppen al dan niet op je radiator passen. Deze transparantie is natuurlijk wel een pluspunt dat we moeten benoemen, maar tegelijkertijd is het een aandachtspunt voor elke klant. Eventueel moet je de oude radiatorkraan door de loodgieter laten vervangen, maar dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Over die kosten hebben we het hieronder.

Daadwerkelijk besparen met Tado

Vanaf 200 euro kan je al een startpakket aanschaffen. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, heb je natuurlijk wel een aantal extraatjes nodig. Wil je bijvoorbeeld spraakcommando’s kunnen gebruiken, dan heb je Google Home, Apple HomeKit of Amazon Assistant nodig. Daar komen de abonnementskosten nog eens bovenop, waardoor de rekening natuurlijk verder oploopt. Voor wie op deze aanschafkosten wil besparen, zijn er via de website van Tado ook refurbished Tado-deals te vinden. Het gaat om tweedehandsproducten die zijn gereviseerd, flink goedkoper zijn en tegelijkertijd ook gewoon met een volwaardige garantie komen.

En dan nu de hamvraag: helpt Tado ook effectief met besparen? Toch wel. Door op een slimme manier om te gaan met verwarming en koeling geeft de fabrikant aan dat besparingen tot 31% mogelijk zijn. Uit eigen ervaringen blijkt wel dat de daadwerkelijke besparing lager ligt, maar veel is per slot van rekening afhankelijk van hoe je vroeger en nu met energie omgaat. Hoe dan ook reken je op een mooie terugverdientijd. De Tado-energiebesparingsgarantie spreekt bovendien in het voordeel van de fabrikant: als de energiebesparing tijdens het eerste jaar onvoldoende is, is het mogelijk om Tado kosteloos te retourneren.

Hoe installeer je Tado?

Het installeren van Tado is door de ontwerpers extra eenvoudig gemaakt. Dit komt omdat Tado over heel goede online instructies beschikt waarbij gebruikers stap voor stap doorheen het installatieproces worden begeleid. Dit geldt niet alleen voor de installatie van de slimme thermostaat, maar ook voor de installatie van de slimme radiatorknop. Wat dit laatste betreft, wordt er overigens meteen een adapter meegeleverd zodat het op vrijwel iedere thermostatische radiatorkraan kan worden aangesloten. Het ventiel blijft tijdens en na de installatie steeds intact zodat je geen waterlekkages of storingen hoeft te vrezen.
1

De slimme radiatorknop installeren

In de eerste plaats is het belangrijk om de slimme radiatorknop toe te voegen via my.tado.com. Eventueel moet hier eerst even een account worden aangemaakt. Na het aanmaken van een account en het toevoegen van de slimme radiatorknop zal een stapsgewijs instructie-overzicht de Tado-gebruiker doorheen het installatieproces begeleiden. Vervolgens is het noodzakelijk om de bestaande radiatorknop te verwijderen en de slimme radiatorknop te installeren. Er wordt standaard een adapter meegeleverd zodat de slimme radiatorknop op vrijwel elke thermostatische radiatorkraan past.
De slimme radiatorknop installeren
2

Installatie van de slimme thermostaat starten

Na het installeren van de slimme radiatorknop is het nu tijd om ook de slimme thermostaat te installeren. Net zoals bij het installeren van de slimme radiatorknop moet men hiervoor surfen naar my.tado.com en de slimme thermostaat hier toevoegen. Ook nu zal er een installatiewizard verschijnen waarmee stapsgewijs het installatieproces kan worden afgehandeld. Vervolgens is het nog noodzakelijk om de verwarmingsgegevens in te geven. Dit is noodzakelijk om de juiste instructies aan het verwarmingssysteem door te kunnen geven.
Installatie van de slimme thermostaat starten
3

Oude kamerthermostaat verwijderen

Begeef je vervolgens naar de zekeringskast waar je ervoor zorgt dat het oude verwarmingssysteem is uitgeschakeld. Hiervoor hoef je enkel de toepasselijke zekering uit te schakelen. Vervolgens kan je de bestaande kamerthermostaat op een veilige manier verwijderen. Als je hierover twijfelt, is het aangeraden om de kamerthermostaat te verwijderen volgens de online instructies die te vinden zijn via my.tado.com. Via deze instructies ontdek je stap voor stap hoe je de bestaande kamerthermostaat op een geschikte manier kan verwijderen.
Oude kamerthermostaat verwijderen
4

Slimme thermostaat monteren

Ten slotte kan je nu de slimme thermostaat plaatsen. Opnieuw raden we hiervoor aan om de online instructies netjes op te volgen. Deze instructies zijn op maat gemaakt en leggen uit hoe de slimme thermostaat stap voor stap moet worden aangesloten en gemonteerd. Klaar met het monteren en aansluiten? Dan is het nu opnieuw toegestaan om het verwarmingssysteem in te schakelen. Vergeet ten slotte niet om de slimme thermostaat ook in de app van Tado te configureren en alles even uit te proberen.
Slimme thermostaat monteren

Veelgestelde vragen omtrent Tado

Hoewel Tado niet enorm ingewikkeld is om te installeren en te gebruiken, gaat het nog steeds om een flinke investering. Dan is het maar logisch dat je vooraf extra informatie inwint. Om je alvast even te helpen, zijn hieronder een aantal veelgestelde vragen opgenomen.

kwalitatief hoogwaardige energie Met welke radiatorkranen kan ik de slimme radiatorknoppen gebruiken?

Alle modellen hier weergeven is onbegonnen werk. Op de website van Tabo is er een uitgebreide compatibiliteitsgids van zes pagina’s te vinden waar het een en ander is na te gaan. Hier ontdek je ook of en welke adapter je nodig hebt.

kwalitatief hoogwaardige energie Hoe pair ik mijn Tado-apparaat met mijn internetbridge?

Hiervoor plaats je de internetbridge in pairingmodus. Druk hiervoor drie seconden op de thermostaatknop. Het ledlichtje zal dan snel beginnen knipperen. Zorg dat de afstand tussen de bridge en het apparaat minstens 3 meter is. Druk nu op de pairingknop boven het batterijcompartiment van de radiatorknop of druk de hoofdknop van de draadloze ontvanger of extensiekit gedurende drie seconden in.

kwalitatief hoogwaardige energie Met welke besturingssystemen is de Tado-app compatibel?

De Tado-app is compatibel met iOS- en Android-toestellen waarop Google Play Services en Google Play Store zijn geïnstalleerd. Deze apparaten moeten wel een recente besturingssysteemversie hebben. Op verouderde toestellen zal de Tado-app mogelijk niet werken.

kwalitatief hoogwaardige energie Verbruiken de oplossingen van Tado niet zelf extra energie?

Dat doen ze inderdaad, maar de impact is verwaarloosbaar. Neem bijvoorbeeld de slimme aircobediening die ongeveer 0,15 W verbruikt in stand-bymodus. Op jaarbasis gaat het dan om 1,31 kWh, wat ongeveer 28 eurocent kost. Dit is dus zeker niet je grootste zorg.

kwalitatief hoogwaardige energie Hoe voeg ik Apple HomeKit of Google Home toe?

Schakel in de eerste plaats de internetbrigde in. Ga voor de installatie van de Apple HomeKit naar de Apple Home-app. Hier klik je op accessoire toevoegen. Er wordt gevraagd naar een code. Dit is de achtcijferige code die op de zijkant van de internetbridge te vinden is. Voor Google Home voeg je de Tado-app toe in de Google Home-app. Ga daarvoor naar ‘apparaten’ en klik vervolgens op ‘+’. In de lijst zoek je nu naar Tado en dan volg je de installatiewizard.

kwalitatief hoogwaardige energie Zijn er energieleveranciers die Tado aanbieden?

Ja. Onder andere bij Vattenfall kan Tado, inclusief installatie, verkregen worden. Soms wordt Tado ook al eens bij een actie weggegeven of met korting aangeboden. Informeer bij je energieleverancier of controleer op deze website of er momenteel relevante energie aanbiedingen lopen.

kwalitatief hoogwaardige energie Hoe werkt de energiebesparingsgarantie van Tado?

Voor deze energiebesparingsgarantie geldt dat de Tado-verwarmingsproducten maximaal 12 maanden geleden gekocht mogen zijn en minstens zes maanden aangesloten moeten zijn geweest. Er hoeft niet worden aangetoond dat er geen besparing werd gerealiseerd, maar een kopie van de aankoopbon is wel noodzakelijk. Bewaar dit met andere woorden goed. Via de website kan er een aanvraag worden ingediend. Wanneer Tado vervolgens zonder schade wordt geretourneerd, krijgt men het aankoopbedrag terug. Extra kosten, bijvoorbeeld aankopen in de app of installatiekosten, zijn wel nog steeds voor eigen rekening.

kwalitatief hoogwaardige energie Wanneer ontvang ik mijn terugbetaling via de energiebesparingsgarantie?

Tado verwerkt terugbetalingen zo snel mogelijk. De praktijk leert ons dat het tot 14 dagen duurt, vanaf de ontvangst van de Tado-apparaten, alvorens de terugbetaling op de bankrekening staat.

kwalitatief hoogwaardige energie Met welke verwarmingssystemen kan ik Tado gebruiken?

Tado is met vrijwel alle verwarmingssystemen te gebruiken, zelfs in combinatie met hydronische vloerverwarmingssystemen en meerdere-kamers-systemen. Toch is het mogelijk dat Tado niet compatibel is met je verwarmingssysteem, maar Tado heeft hier een informatieve lijst over gepubliceerd. Bij twijfel neem je daarom beter contact op met de klantendienst van Tado.

kwalitatief hoogwaardige energie Welke afstand mag er zitten tussen mijn Tado-bridge en -apparaten?

Dat valt niet te zeggen. Veel is afhankelijk van lokale verstoringen, maar ook het type bouw en de isolatiematerialen kunnen een rol spelen. Afhankelijk van de constructie van het betreffende gebouw lukt het wel om dekking te hebben tot op de tweede tot derde verdieping.