Review: de slimme thermostaat van Salus iT600

Deze slimme thermostaat heeft een aantal pluspunten te bieden, waarbij we vooral fan zijn van de verregaande mogelijkheden en het modulaire ontwerp. Het prijskaartje spreekt in zijn nadeel, maar een mooie terugverdientijd is zeker geen utopie. De app is wel wat oubollig, maar is anderzijds voldoende gebruiksvriendelijk en wijst zichzelf uit. Een pluspunt is dat je het Salus iT600-systeem zowel kan gebruiken met radiatoren als met elektrische verwarming of vloerverwarming. De benodigde modules en componenten wijken dan natuurlijk wel af.

vrouw bedient slimme thermostaat in haar smart home

Salus iT600-thermostaat conclusie van deze review

Het slimme Salus iT600-systeem biedt veel mogelijkheden en is modulair samen te stellen. Hierdoor is het niet mogelijk om er eenvoudig een prijskaartje op te kleven. Wie de verwarming in de volledige woning wil automatiseren en daarbij tot zes radiatorknoppen en de nodige deur- en raamsensoren plaatst, betaalt echter al snel meer dan 1.000 euro (excl. installatiekosten). Er worden wel geen abonnementskosten in rekening gebracht en bovendien ben je niet verbonden aan een enkele energieleverancier, terwijl je toch van een mooie terugverdientijd kan genieten.

Voordelen

 • Je krijgt niet te maken met abonnementskosten. Er zijn geen kosten naast aanschaf- en installatiekosten.

 • Het modulaire systeem biedt veel mogelijkheden en kan met talloze sensoren en knoppen worden uitgebreid.

 • Het systeem is zowel geschikt voor radiatoren als voor vloerverwarming en elektrische (infrarood)verwarming.

 • Er zijn veel programmeermogelijkheden gezien waardoor de verwarming helemaal naar wens kan worden geconfigureerd.

 • Salus heeft een goede klantenservice en staat klanten graag te woord. Op hun website zijn er ook instructievideo's voorzien.

Nadelen

 • Er kunnen maar zes radiatorknoppen aan één enkele thermostaat worden gekoppeld.

 • Niet iedereen vindt het strakke, witte design mooi. Er zijn geen alternatieven voorzien.

 • Hoewel het modulaire systeem veel mogelijkheden biedt, loopt het prijskaartje ervan al snel op.

 • Het design van de app voldoet niet aan de eisen die we er in de 21ste eeuw aan stellen.

 • Voor de uitgebreidere regeltechniekmogelijkheden is het aangeraden om een beroep te doen op een installateur.

Volledige review van de Salus iT600

Een van de grote voordelen van het Salus iT600-systeem is de schaalbaarheid. Of het nu gaat om een woning met twee zones of om een uitgebreid complex met honderd zones, dat maakt niet uit. De multizoneregeling staat gebruikers toe om de verwarmingskarakteristieken helemaal naar hun hand te zetten en het systeem kan zelfs stadsverwarming, vloerverwarming, radiatoren en infraroodpanelen bedienen. Deze verregaande flexibiliteit maakt de Salus iT600 niet voor niets heel populair bij installateurs.

Daartegenover staat dan weer dat het samenstellen van het slimme pakket al snel complexer wordt dan wat je misschien gewoon bent. Zo heb je niet alleen een slimme thermostaat en een gateway nodig om de communicatie te verzorgen, maar daarbovenop zijn er ook nog eens de slimme radiatorknop (max. 6 per thermostaat), de smart plugs voor het schakelen van onder meer infraroodpanelen, de raam- en deursensoren, de cv-ketel-ontvanger, de klemmenstroken, de thermische actuatoren enzovoort. Er is dus veel mogelijk, maar dit maakt de Salus iT600 misschien wel complexer dan de kant-en-klare oplossingen die andere fabrikanten aanbieden.

De verscheidene gebruikssituaties gaan hier dan ook heel ver. Naast het aansturen van radiatoren en verwarmingselementen kan hetzelfde systeem bijvoorbeeld ook worden gebruikt om lichtinstallaties aan te sturen. Een pluspunt is bovendien dat het systeem ook goed werkt met mobiel 3G-internet, bijvoorbeeld via een mobiele router. Hierdoor kan je deze slimme thermostaat ook gebruiken in een vakantiewoning zonder vaste internetaansluiting. Je schakelt de temperatuur dan alvast een graadje hoger vooraleer je er aankomt.

De modules zijn redelijk mooi opgebouwd, althans naar onze mening. Je kan ze in ieder geval wel eenvoudig in huis integreren. Je kan de thermostaat bijvoorbeeld netjes op een plank zetten of aan de muur bevestigen. Zoals wel vaker wordt er gekozen voor een wit design dat vooral in een moderne woning goed staat. Het is niet de eerste fabrikant die vergeet dat slimme verwarmingssystemen ook bij andere woonstijlen een meerwaarde zijn.

Snelle installatie en gebruiksvriendelijke app

Ondanks de vele modules en keuzemogelijkheden verloopt de installatie van de Salus iT600 vrij vlot. Het begint allemaal met de installatie en configuratie van de gateway die eerst met de kabel verbonden moet worden en later met het draadloze netwerk kan worden verbonden. Vervolgens kan de gateway verplaatst worden, zodat je ‘m bijvoorbeeld ook op de boekenplank kan plaatsen. Na het aansluiten van de gateway installeer je de Salus Smart Home-app die zowel voor Android als iOS verkrijgbaar is en dan kan je al snel beginnen uitbreiden.

Deze Salus Smart Home-app heeft alle functies die je van een hedendaagse slimme thermostaat mag verwachten en is toch wel gebruiksvriendelijk ontworpen. Zo zie je meteen welke apparaten en slimme stekkers je verbonden hebt en kan je allerlei schema’s programmeren. De agenda zet je dan helemaal naar je hand en de temperatuur verhoog of verlaag je allemaal vanuit de app. Een belangrijk minpunt vinden wij het design van de app dat er toch wel wat goedkoop uitziet. Bovendien moet je in de praktijk te vaak klikken en hadden ze dit wel wat kunnen vereenvoudigen. Op dat vlak kunnen ze nog wat leren van andere app-ontwerpers.

Prijs van de Salus iT600

Een ander belangrijk pluspunt van de Salus iT600 is het prijskaartje. Een voordeel daarbij is dat het systeem modulair is en dat je dus enkel hoeft aan te kopen wat jij nodig hebt. Toch loopt het prijskaartje in de praktijk al snel op. Zo betaal je voor de universele gateway Salus Smart Home UGE600 (+/- €233), 5 raam/deur-sensoren (elk +/- €46), de slimme thermostaat (+/- €100) en 6 draadloze thermostaatknoppen (elk +/- €77) al gauw meer dan 1.000 euro en dat is toch een flinke investering.

Natuurlijk kan je dan wel heel doelgericht de temperatuur regelen en krijg je er wel wat extra wooncomfort bovenop. Een pluspunt is ook dat de app gratis is. Sommige bedrijven rekenen 3 tot 4 euro per maand aan, wat per jaar toch 36 tot 48 euro is. Op lange termijn kan de Salus iT600 dan ook voordeliger zijn. Bovendien voldoen de besparingsmogelijkheden aan de wensen en is een flinke energiebesparing mogelijk, maar die besparing is natuurlijk afhankelijk van de exacte instellingen en het verwarmingsgedrag dat voorheen werd gehanteerd. Hoe dan ook wordt wel altijd de benodigde energie geleverd en ben je er zeker van dat de ketel gelijkmatiger brandt.

Tegenover het hoger prijskaartje staan bovendien de vele extra mogelijkheden van Salus. Denk bijvoorbeeld aan een slimme schakelaar die de (slimme) verlichting aanschakelt wanneer de garagedeur wordt geopend. ­Wat de verwarming betreft, zijn onder andere de waterleksensoren interessant. Wanneer een verwarmingssysteem lekt, kan er een sms of app-waarschuwing worden verzonden, maar zelfs een pomp of sirene kan zo worden ingeschakeld.

Klantendienst en ondersteuning

Ten slotte zijn we ook positief over de klantenservice die vanuit Salus wordt geleverd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de verschillende systemen vooraf al te laten pairen zodat de installatie naderhand vlotter verloopt. Op hun website zijn ook uitgebreide informatiebrochures te vinden, net zoals instructievideo’s. Ten slotte is het altijd mogelijk om contact op te nemen met het supportteam zodat er in een passende oplossing kan worden voorzien.

Hoe installeer je de Salus iT600?

Het opzetten van je eigen Salus iT600-systeem is maatwerk en sterk afhankelijk van welke modules je al dan niet gebruikt. Dit is eigen aan modulaire systemen en het maakt het enigszins complexer dan de kant-en-klare thermostaatsystemen die ook verkrijgbaar zijn. Toch maak je het in feite zo complex als je het zelf wilt, kan je zo nodig de modules vooraf laten pairen of kan je gewoon een beroep doen op een installateur. Als je toch liever zelf aan de slag gaat, is onderstaand basisstappenplan allicht een goede hulp.

 1. De gateway installeren

  In de eerste plaats installeer je de gateway. Verwijder daarvoor het achterklepje en verbind de gateway via de ethernetkabel met de router. Sluit de gateway ook aan op het stopcontact. Eenmaal het ledlicht blauw wordt, is de gateway klaar voor het configuratieproces. Nu dien je via de app de gateway te activeren. De app geeft een stappenplan weer dat je dient te volgen. Na het installeren van de gateway zal je gateway ook zonder ethernetkabel werken en kan je deze elders in huis plaatsen.

 2. Slimme thermostaat installeren en aan de gateway koppelen

  Nu is het tijd om je slimme thermostaat te koppelen. De achterkant van de slimme thermostaat bevestig je tegen de muur, waarna je de batterijen plaatst en de opstartsequentie volgt. Volg de instructrices in de handleiding en pair de slimme thermostaat met de gateway. Dit installatieproces is enigszins omslachtig dus volg de instructies goed. Je moet de thermostaat dan ook nog even in de app toevoegen. Hier kan je de thermostaat een naam geven. Het handigste is hierbij dat je de thermostaat vernoemt naar de kamer waarin je het hebt geplaatst.

 3. Extra modules toevoegen en koppelen

  Na het koppelen van de slimme thermostaat dien je nu ook de andere modules te koppelen. Hier is veel afhankelijk van welke modules je gebruikt, want het kan bijvoorbeeld gaan om slimme stopcontacten voor de infraroodpanelen of slimme radiatorkranen. Ze zijn over het algemeen wel snel met de gateway te koppelen door op het antennesymbooltje te klikken en de connectie te laten leggen. Na het koppelen met de gateway kan je de slimme radiatorknop met de thermostaat koppelen. Elke thermostaat kan maximaal zes radiatorknoppen besturen. Ook bijvoorbeeld slimme deur- en raamdetectoren kan je op deze manier aan de thermostaat koppelen.

 4. De slimme verwarming naar wens programmeren

  Nadat alle modules zijn geïnstalleerd, is het tijd om het verwarmingsprogramma naar wens in te stellen. Per slimme thermostaat kan er een gewenste temperatuur worden doorgegeven, maar het is ook mogelijk om ze elk een welbepaalde planning te laten volgen. Vanuit de app stel je dit alles in. Je kan bijvoorbeeld een programma instellen tijdens de week en een ander programma tijdens het weekend of je kan zelfs elke dag een ander verwarmingsprogramma laten lopen. Vergeet niet om ook regels in te stellen voor het geval een open raam of deur wordt gedetecteerd.

Veelgestelde vragen omtrent de Salus iT600

Het modulaire systeem biedt natuurlijk veel mogelijkheden, maar roept anderzijds ook wel een aantal vragen op. Ze allemaal beantwoorden is onbegonnen werk, maar een aantal veelgestelde vragen lichten we wel graag voor je toe.

Welke modules heb ik nodig voor het Salus iT600-systeem?

Dit systeem past met alle vloerverwarmings- en radiatorsystemen en is naar wens samen te stellen. Voor vloerverwarmingssystemen heb je naast de slimme thermostaat en de gateway ook regelaars, kamerthermostaten en bekabeling nodig. Voor radiatorbediening heb je extra radiatorknoppen nodig. Als je een startpakket koopt, maak je het jezelf eenvoudiger en heb je meteen alle modules en benodigdheden.

Kan ik ook alleen een vloerverwarmingssysteem op het Salus iT600-systeem laten draaien?

Ja. Gebruik het systeem in combinatie met de kamerthermostaten VS10/VS20 en de KL08RF-bekabeling.

Hoe werkt de raam/deur-sensor?

In deze sensor plaats je een CP3032-batterij. Vervolgens plaats je de sensor intern op een raam of deur. De sensor kan nooit buiten worden geplaatst. Nadien koppel je de sensor met je thermostaat. Druk in het overzicht op het raamicoontje.

Hoe kan ik mijn app de gateway laten vinden?

Druk op de knop bovenaan de gateway en wacht tot deze groen begint te knipperen. Talm vervolgens niet en druk meteen in de app op “Zoeken naar gateway”. Het serienummer zou nu automatisch moeten worden ingevuld en je kan verdergaan met het installatieproces.

Hoe kan ik de gateway-led uitschakelen?

Dit doe je vanuit de Smart Home-app. Klik op “Menu” en vervolgens “Persapparatuur” en dan “Gateways”. Hier kan je de ledinstelling wijzigen.

Hoeveel apparaten kan ik met mijn gateway koppelen?

Het is mogelijk om tot 240 apparaten met een enkele gateway te koppelen. Dit is ruimschoots voldoende voor een woning of een klein bedrijf.

Waarom kleurt het licht van mijn radiatorknop rood?

Dit wil zeggen dat de verbinding is verbroken. Ga altijd eerst de compatibiliteit met de radiatorkraan na en controleer vervolgens of de radiatorknop wel handvast aangesloten is.

Waarom reageert mijn radiatorknop niet meteen?

Dit is normaal. De ingebouwde software, die onder andere de kamerkarakteristieken uitpluist, zorgt voor enige vertraging. Hoewel dit mogelijk als vervelend wordt ervaren, valt er niks aan te beginnen.

Hoe kan ik nu weten wat de naam van een slimme stekker is?

Ga naar de Smart Home-app en klik op de Smart Plug-tegel. Klik nu op de naam van de slimme stekker. Via het vergrootglas kan je de led van de slimme stekker laten knipperen. Speur nu je huis af en kijk welke slimme stekker knippert. Vervang de naam om in de toekomst soortgelijke verwarring te voorkomen.

Wat verbruikt zo'n kamerthermostaat?

Het verbruik van de kamerthermostaat is afhankelijk van verschillende zaken, maar bedraagt in principe tussen 0,6 en 1,5 W. Niks om je zorgen over te maken want de besparing is vele malen groter.