Slimme verlichting: wat is dat precies en hoe vergelijk je?

Onderdeel van een smart home is slimme verlichting. Met slimme verlichting kun je je huis energiezuinig verlichten. Bovendien biedt slimme verlichting veel meer mogelijkheden. Zo is het met sommige verlichting mogelijk om aan de hand van een app de kleuren aan te passen. Je kunt ook scènes maken, zodat je bijvoorbeeld ‘s avonds andere kleuren in de woonkamer hebt dan als je er overdag aan het werk bent. ‘s Avonds kun je bijvoorbeeld gebruik maken van meer rode tinten, zodat je alvast sneller moe bent. En overdag gebruik je witte tinten zodat je goed wakker bent. Slimme verlichting wordt steeds populairder.

Alles over slimme verlichting

Als je wilt weten welke slimme verlichting je het best kunt kiezen voor je smart home, dan dien je met een aantal zaken rekening te houden. Bijvoorbeeld met de mogelijkheden en slimme fittingen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer fabrikanten bijgekomen die slimme verlichting aanbieden. Daardoor is het nu moeilijker om een goede keuze te maken. Daarom hebben we gekeken hoe je het best slimme verlichting kunt kiezen.

Hoe werkt slimme verlichting?

De eerste vraag is uiteraard hoe slimme verlichting precies werkt. Dit is onderdeel van je smart home. Daarmee kun je alle verlichting draadloos besturen en aan de hand van scènes en routines beslissen hoe je huis er op verschillende momenten van de dag uitziet. Je kunt bijvoorbeeld bepalen op welk moment de lampen aan of uit moeten gaan. Als de wekker gaat, worden de lampen geleidelijk feller en word je dus prettiger wakker. Wanneer je naar je werk gaat, gaan de lampen automatisch uit. Bij thuiskomst gaan de lampen weer aan.

Met slimme verlichting kun je meer dan alleen maar aan- en uitzetten of de kleuren regelen. Zo zijn er ook systemen die bewegingssensoren hebben. Daarmee zijn de mogelijkheden eindeloos.

Aankooptips bij slimme verlichting

Als je van plan bent om slimme verlichting aan te schaffen, dien je wel met een aantal zaken rekening te houden. Slimme verlichting werkt het handigst als je er je favoriete spraakassistent mee kunt gebruiken. Koop je dus slimme verlichting die samenwerkt met Apple HomeKit, dan kun je ‘Hey Siri, doe het licht aan’, zeggen om het licht aan te zetten. Er zijn ook merken die geen assistentie voor spraakassistenten hebben.

Je kunt van tevoren goed uitzoeken wat de mogelijkheden van de smart verlichting zijn. Slimme verlichting werkt het best in serie. Gebruik je bijvoorbeeld Philips Hue, dan kun je beter alle verlichting van deze serie kiezen. Er zijn bovendien verschillen in kleuren en felheid per merk slimme verlichting. Bovendien zijn er systemen waarvoor je een bridge nodig hebt om deze met elkaar te kunnen koppelen. Het is daarom slim om je van tevoren even goed in te lezen.

Mogelijkheden

Met slimme verlichting heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je middels een app van de fabrikant of Google Assistent, Amazon Alexa of Apple HomeKit in één keer al je lampen bedienen. Je kunt via de app gemakkelijk lampen aan- en uitzetten. Wil je dat bepaalde lampen in de ochtend al aan staan wanneer je wakker bent, dan kun je hiervoor een timer instellen.

Met sommige lampen is het zelfs mogelijk om verschillende kleuren in te stellen. In de avond stel je een warmere kleur in, zodat je meer melatonine aanmaakt en dus gemakkelijker kunt slapen. Bovendien kun je met slimme verlichting sfeer creëren. Verder kun je aan de hand van bewegingssensoren de verlichting automatisch in laten schakelen als er iemand langsloopt. Op die manier kun je makkelijker inbrekers afschrikken.

Het installeren van slimme verlichting lijkt een moeilijke klus als je er weinig kennis van hebt. Maar dit is zeker niet het geval. Er zijn speciale starterskits op de markt waarmee je de slimme verlichting aan de bridge (centrale) koppelt. Dit werkt ‘plug en play’. Je bent dus in een paar klikken in een app al klaar.

Slimme fittingen

Een andere optie van slimme verlichting is gebruikmaken van slimme fittingen. Een slimme fitting is een houder voor een lamp die je in de klassieke fitting draait. Op die manier kun je ook niet-slimme lampen toch op afstand bedienen. Helaas zijn de mogelijkheden dan wel redelijk beperkt, want je kunt de verlichting alleen aan- en uitzetten of in sommige gevallen dimmen.

Slimme verlichting producten

De markt is de afgelopen jaren overspoeld met slimme verlichting. In het verleden had je weinig keus en koos vrijwel iedereen voor Philips Hue. Maar daarna kwam ook IKEA met slimme verlichting. Zelfs de HEMA heeft een eigen lijn voor slimme verlichting. Tegenwoordig zijn er vrij veel fabrikanten die slimme verlichting produceren. Deze kan voor verschillende platforms bedoeld zijn. Daarmee bedoelen we dat de verlichting bijvoorbeeld te gebruiken is in combinatie met de app van IKEA, Google Home. Amazon Alexa of Apple HomeKit. Als je het liefst al je verlichting in één app wilt bedienen, kun je het best voor slimme verlichting voor één platform kiezen.

Slimme verlichting van IKEA

IKEA kan als woonwinkel natuurlijk niet ontbreken in de productie van slimme verlichting. Dit werkt aan de hand van de TRÅDFRI-lijn. Dit zijn ledlampen van IKEA en zijn al uitgeroepen door de Consumentenbond als beste koop. Deze productenlijn is behoorlijk uitgebreid. Zo kun je bijvoorbeeld slimme geïntegreerde verlichting, slimme lichtpanelen, slimme verlichtingssets, draadloze led-lichtbronnen en stuureenheden aanschaffen.

De slimme verlichting van IKEA is met een prijs van nog geen tien euro per LED-lamp een stuk voordeliger dan bij andere fabrikanten. Net als bij Philips heb je voor optimale besturing wel een controller nodig. Dit is de zogenaamde verbindingshub. Met deze hub koppel je de slimme verlichting aan het hart van je systeem. Op die manier kun je alle lampen op afstand bedienen, kleuren aanpassen en zones maken. Voordeel van IKEA is dat de verbindingshub behoorlijk voordelig is. Daardoor komt slimme verlichting ook voor mensen met een kleiner budget een stuk dichterbij.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk aan de hand van een slimme lichtbron de verlichting in huis volledig aan te passen. Bijvoorbeeld door het licht te dimmen. De lampen branden tijdens een gezellig etentje zacht en warm. En na het eten moet er nog gewerkt worden. De lichten worden dan helder en fel. De IKEA slimme verlichting is hiervoor zeer geschikt. Dit werkt aan de hand van de verbindingshub en IKEA Home smart app. Zo kun je elke lichtbron individueel besturen. Op deze manier kun je tot wel 85% meer energie besparen. Slimme verlichting is dus ook nog eens goed voor je energierekening.

Slimme verlichting en Google Home

Wil je je slimme verlichting met je stem kunnen bedienen? Of heb je liever overzichtelijk al je smart apparaten in één overzicht? Dan kun je gebruik maken van Google Home als je gebruikmaakt van een Android toestel. Het voordeel van Google Home is, dat ook goedkopere slimme verlichting hier meestal mee samenwerkt. Zo hoef je niet per se een Philips Hue set te kopen, maar kun je bijvoorbeeld ook met Philips Hue of Silvergear prima uit de voeten.

Philips Hue Smart Plug

Philips Hue is een van de bekendste producten betreft slimme verlichting. De verlichting van Philips Hue is kleurrijk en bovendien heb je in samenwerking met Google Home veel mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een specifieke lamp aan de hand van een spraakcommando aan- en uitzetten. Maar er is meer mogelijk. Philips Hue ondersteunt zowel in de eigen app als in de Google Home-app het gebruik van zones. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om niet alleen het licht in de slaapkamer maar ook van de overloop aan of uit te zetten.

Om Philips Hue te gebruiken heb je ten eerste de Philips Hue app nodig. Deze kun je vervolgens weer koppelen aan Google Home. Op die manier zie je al je slimme verlichting en andere apparaten staan. Met Google Home kun je niet alleen de lampen aan- en uitzetten, maar bijvoorbeeld ook dimmen of de kleur veranderen. Daarmee heeft Philips Hue een breed scala aan mogelijkheden. Philips Hue Lampen kosten al snel 40 euro per stuk en zijn daarmee aan de prijzige kant.

Silvergear

Silvergear is een iets goedkopere variant slimme verlichting. De meeste smart lampen van deze fabrikant werken op Wifi. De app van Silvergear is beschikbaar voor Google Home en Amazon Alexa, zodat je ook met je stem de lampen kunt bedienen.

Voordeel van deze fabrikant is dat je de slimme verlichting gemakkelijk kunt groeperen en met één druk op de knop alle lampen kunt bedienen. Ten slotte is het ook mogelijk om de verlichting te dimmen, zonder tussenkomst van een dimmer. Ook het schakelen van slimme lampen aan de hand van een timer is dankzij schema’s eenvoudig in te stellen. Dat is een uitkomst voor als je op vakantie gaat. Je kunt bovendien slimme verlichting mengen, zodat je sfeervolle verlichting in je woonkamer krijgt. Een starterskit heb je al voor 80 euro.

Innr slimme lampen

Het merk Innr produceert tegenwoordig ook slimme verlichting. Deze is gemakkelijk te bedienen en bovendien betaalbaar. Deze slimme verlichting werkt aan de hand van Wifi en de eigen Innr-app. Maar dat is niet alles. Je kunt de slimme verlichting van deze fabrikant ook koppelen met Google Home. Op die manier kun je op een eenvoudige manier de lampen in huis bedienen. Dankzij het Wifi-protocol maakt het niet uit waar in huis je je bevindt. Je kunt dus prima de lampen in de woonkamer op afstand aanzetten terwijl je nog in je bed in je slaapkamer ligt.

Innr maakt niet alleen slimme verlichting met Google Home voor binnen, maar ook voor buiten. Qua vormgeving doen de lampen behoorlijk denken aan de lampen van vroeger, maar dan energiezuinig en slim. Dit is wat Innr ‘retrofit’ noemt. Het is ook mogelijk Innr te koppelen aan Amazon Alexa en Philips Hue. De koppeling met Apple HomeKit ontbreekt. Een Duopack heb je al vanaf 30 euro in huis.

K&L Smart Bulb

K&L is een merk dat niet meteen een belletje doet rinkelen. Dat komt mede doordat de slimme verlichting redelijk goedkoop is. Een lamp heb je al vanaf 17 euro per lamp, waardoor de prijs een stuk lager ligt. Voordeel is dat je voor het bedienen van deze lampen geen hub nodig hebt. Even koppelen via Wifi en je bent klaar. Je hebt daardoor ook geen Philips Hue Bridge nodig.

Een ander voordeel is dat K&L de Smart Bulb geschikt heeft gemaakt voor Google Home en Amazon Alexa. De slimme verlichting van dit merk werkt via Wifi en kun je bedienen via de eigen app en Google Home. Zo kun je dus ook in een andere ruimte op afstand de verlichting bedienen.

AduroSmart

AduroSmart werkt aan de hand van ZigBee techniek en hiervoor heb je dus een bridge nodig. Met een vanafprijs van 25 euro per lamp ben je wel goedkoper uit dan bij bijvoorbeeld Philips Hue. De lampen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten fittingen en kleuren.

AduroSmart heeft een eigen app via Wifi, maar je kunt ook gebruikmaken van Google Home. Dankzij de Google Home-ondersteuning kun je iedere slimme lamp aan een eigen zone toevoegen. Het is ook mogelijk deze slimme verlichting te combineren met andere slimme producten.

Slimme verlichting met Siri / iOS / Apple

Wie geen Android heeft, maar gebruikmaakt van iPhone of iPad werkt met iOS. Ook Apple heeft zijn eigen smart homesysteem ontwikkeld. Dit is wat Apple HomeKit noemt. Dit werkt ongeveer hetzelfde als Google Home. Voordeel van slimme verlichting met HomeKit is dat je ook Siri kunt gebruiken om opdrachten te geven. Zo zeg je bijvoorbeeld ‘Hey Siri, zet de verlichting in de woonkamer aan.’ Hiervoor heb je wel een ondersteund product nodig.

Philips Hue

Uiteraard mag Philips Hue niet in het lijstje ontbreken. Philips heeft de slimme verlichting voor alle platformen geschikt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Google Home en Amazon Alexa. Daardoor mocht de ondersteuning voor Apple HomeKit niet achterblijven.

Ten eerste dien je de Philips Hue-app te downloaden en een account aan te maken. Daarmee kun je inloggen op Apple HomeKit en de verschillende lampen aan zones toewijzen. Daardoor kun je dus per specifieke lamp kiezen welke kleur je wilt en of een lamp aan- of uit moet. Let op: alleen de lampen met ZigBee bridge worden ondersteund. Een Bluetooth lamp van de Philips Hue-serie werkt niet samen met Apple HomeKit.

Nanoleaf

Wellicht zegt Nanoleaf je niet meteen iets, maar deze fabrikant heeft een samenwerking met Apple HomeKit, Google Home en Alexa. Een starterskit kost zo’n 180 euro en is gemakkelijk uit te breiden. De slimme verlichting is toe te voegen aan scènes, zodat je gemakkelijk je eigen gewenste sfeer kan creëren.

Nanoleaf verlichting heeft als eigenschap dat het meer dan 16 miljoen kleuren vertoont. Het is met sommige slimme verlichting van deze fabrikant mogelijk om de verlichting op te laten lichten op het ritme van je muziek. Zo heb je een eigen thuisdisco. Aansluiten gaat eenvoudig via tablet of smartphone. Je hebt geen bridge of hub nodig. Daarna kun je de verlichting koppelen aan Apple HomeKit, zodat je de verlichting ook met stembediening via Siri kunt bedienen.

EVE

EVE kennen we vooral van een heel sfeervolle lamp; de EVE Flare. Dit is een sfeervolle lamp die volledig samenwerkt met Apple HomeKit. Het is een van de voorbeelden van slimme verlichting van Eve. Voordeel is dat de verlichting van EVE erg sfeervol en warm is, waardoor je ‘s avonds lekker in slaap valt. Verder staat de fabrikant bekend om zijn unieke design.

De slimme verlichting van Eve werkt niet op Google Home of Amazon Alexa. In plaats daarvan zijn de producten alleen te gebruiken als je Apple HomeKit hebt. Het is de enige fabrikant die exclusief verlichting voor HomeKit maakt. Voordeel is dat de verlichting ook fysiek te besturen is, zodat je niet altijd afhankelijk van je smartphone of tablet hoeft te zijn.

Xiaomi

Xiaomi ken je van allerlei producten zoals smartphones en earphones. De meeste producten worden door Xiaomi zelf gemaakt, maar de slimme verlichting van Xiaomi is het resultaat van een ronde overnames van verschillende bedrijven.

De bekendste verlichting van Xiaomi is onder meer Mija en Yeelight. Beide series komen goed mee op de markt van slimme verlichting. De verlichting staat dan ook bekend om een lage prijs en hoge kwaliteit. deze verlichting kun je bedienen via de speciale Mija en Yeelight app. Daarna kun je de verlichting koppelen aan Apple HomeKit, zodat je ook met Siri verschillende mogelijkheden hebt betreft de verlichting.

Slimme verlichting van Philips (Hue)

De slimme verlichting van Philips is het meest bekende systeem op de markt. Dat heeft mede met de mogelijkheden te maken. Zo kun je een lamp in een specifieke kleur kopen, maar is er ook verlichting van Philips op de markt die je gemakkelijk zelf aan kunt passen naar welke kleur je dan ook wilt. Dit werkt aan de hand van een speciale controller. Deze kun je er apart bij aanschaffen, maar bedienen via Google Home, Amazon Alexa of Apple HomeKit is ook mogelijk. De mogelijkheden van Philips Hue zijn eindeloos.

Voor wie minder wil betalen is er de Bluetooth-variant van Philips Hue. Daarbij boet je wel behoorlijk in op mogelijkheden. Zo kun je geen scènes maken en moet je in dezelfde ruimte als de lamp staan om deze te kunnen bedienen.

Als je slimme verlichting van Philips Hue optimaal wilt kunnen gebruiken, kun je het best kiezen voor ZigBee-techniek. Je hebt hiervoor wel een speciale bridge nodig. Daarvoor in ruil krijg je dan wel een legio aan mogelijkheden. Zo kun je de slimme verlichting niet alleen koppelen aan een kamer, maar ook aan een zone. Zo hoef je de verlichting in de gang niet meer apart uit te zetten nadat je het licht in de slaapkamer uit hebt gedaan. Door kamers middels zones aan elkaar te koppelen gaat dit met één druk op de knop. En er zijn ook bewegingssensoren van Philips Hue verkrijgbaar, zodat de lampen ook uitgaan als je ze vergeten bent uit te zetten.

Slimme verlichting van HEMA

HEMA kon natuurlijk niet achterblijven met de ontwikkeling van slimme verlichting. Daardoor kun je nu ook slimme verlichting bij dit oer Hollandse bedrijf kopen. Dit is mogelijk aan de hand van de gratis HEMA smart app. Op die manier kun je de lampen eenvoudig bedienen via telefoon of tablet.

HEMA noemt zelf een aantal mogelijkheden van de slimme verlichting: uiteraard aan- en uitzetten, maar ook dimmen, timers instellen of de kleur van het licht aanpassen. Deze slimme verlichting werkt via Wifi. Dat is wel zo handig, want zo hoef je niet in dezelfde kamer te zijn om verlichting te bedienen. Het bereik is daarmee een stuk groter. De verlichting van HEMA is in verschillende stijlen te koop. Denk bijvoorbeeld aan enkel wit licht op je kantoor. Deze kan wel dimmen en van temperatuur veranderen. Het is ideaal voor op kantoor of in de woonkamer. Wil je meer stijl en het licht kunnen aanpassen, dan kies je voor ‘wit en gekleurd licht’. Dit is een smart peer LED lamp die je in elke rgb kleur kunt aanpassen. De verlichting is ook dimbaar en geeft je behoorlijk wat mogelijkheden.

Als je aan de slag gaat met slimme verlichting van HEMA, heb je hiervoor het HEMA Smart Systeem nodig. Zo kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van slimme schakelaars. Op die manier zijn ook niet-slimme apparaten gemakkelijk te bedienen.

Slimme buitenverlichting

Dacht je dat slimme verlichting er alleen maar voor binnen is? Dit is zeker niet het geval. Je kunt ook je voor- of achtertuin of hele terrein voorzien van slimme verlichting. Dat kost minder energie en ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Slimme verlichting voor binnen is meestal niet geschikt voor gebruik buiten. Daarvoor heb je speciale slimme buitenverlichting nodig. Deze buitenverlichting kan wel tegen een stootje en is dus geschikt in verschillende weersomstandigheden. Ga je op zoek naar buitenverlichting, dan zul je merken als Philips Hue, Steinel, Hama en Osram al snel tegenkomen.

Philips Hue

Met de buitenverlichting van Philips Hue gebruik je je verlichting niet alleen binnen, maar ook buiten. Philips heeft met de buitencollectie verschillende mogelijkheden gemaakt die het ook prima doen in wind en regen. De collectie is uitgebreid met verschillende armaturen. Zo heb je bijvoorbeeld de beschikking over sokkellampen, Hue spots met prikstok en Hue wandlampen.

De kwaliteit van de buitenverlichting van Philips Hue doet niet onder van de binnenverlichting. Dat betekent rijke kleuren en eindeloze mogelijkheden. Net als binnen kun je eenvoudig verschillende lichtscenes samenstellen of een timer per lamp instellen. Uiteraard kun je eenvoudig de kleur per lamp bepalen, verlichting aan- of uitzetten of dit automatisch doen aan de hand van een timer.

Als je je terrein op rijdt wil je natuurlijk dat de verlichting aan is. Maar als je net van huis weg rijdt, is het niet nodig om het licht onder de voordeur te laten branden. Daarom werkt de buitenverlichting van Philips Hue ook aan de hand van geofencing. Zo deel je je locatie met Philips Hue en weet het systeem altijd wanneer je bijna thuis bent.

Steinel

Steinel is een fabrikant van buitenverlichting. De fabrikant in slimme verlichting komt uit Duitsland en levert dan ook degelijke Duitse kwaliteit. Zo kun je kiezen uit de Cube-serie, 800-serie of Spot-serie. Voor iedere toepassing is er een lamp verkrijgbaar. De buitenverlichting is wel redelijk beperkt, want het gaat vooral om buitenlampen op LED-licht.

De verlichting van Steinel is een stuk goedkoper, maar dat merk je ook aan de mogelijkheden. De lampen bedien je aan de hand van een speciale app. Deze lampen zijn vooral bedoeld om de architectuur van je woning te accentueren.

Hama

Hama is een goedkoper merk dat we van allerlei low budget producten kennen. Dat betekent niet dat je meteen inboet op kwaliteit. Integendeel, want voor bijna 40 euro heb je al een wandlamp voor aan de muur buiten. Deze wandlampen zijn meestal vormgegeven in de vorm van een kubus of andere strakke vormen.

Je kunt zelf de kleurtemperatuur van de verlichting regelen aan de hand van de Hama Smart-app. Je kunt de verlichting vervolgens ook koppelen aan Google Assistant en Amazon Alexa, zodat je met je stem kunt bepalen of de verlichting buiten aan- of uit moet.

Osram

Ten slotte Osram. Osram is een gerenommeerd merk als het op verlichting aankomt. Zo werkt de slimme buitenverlichting van dit merk ook prima samen met Philips Hue. Dit komt doordat beide merken gebruik maken van ZigBee-technologie. Osram heeft bijvoorbeeld Smart+ kleuren led palen gefabriceerd. Voor onder de honderd euro heb je een spatwaterdichte led paal die prima in de tuin past. De materialen zijn zo gemaakt, dat ze wel tegen een stootje kunnen. Verder is de buitenverlichting altijd dimbaar in zowel wit als in kleuren. De hele tuin smart maken kan evenwel via de outdoor tussenstekker. Met de slimme buitenverlichting van Osram is het dus mogelijk om energie te besparen.

Dit is bijvoorbeeld mogelijk aan de hand van een bewegingssensor. Zo is de verlichting alleen aan als dat echt nodig is. De kleurverlichting kun je zelf regelen aan de hand van de app. Dankzij de koppeling met Philips Hue is het ook mogelijk Google Home te gebruiken.

Hoe werkt slimme verlichting?

Als je nieuw bent met smart verlichting, kan het best lastig zijn om te starten. In de meeste gevallen krijgen consumenten te maken met Google Home, Bluetooth bij de goedkopere Philips Hue-producten, zones bij de duurdere Philips Hue-producten en het aansluiten van IKEA Trådfri.

LSC Smart Connect van de Action koppelen met Google Home

Alle grote winkels verkopen tegenwoordig hun eigen slimme verlichting. De Action is er sinds kort ook mee begonnen onder de noemer ‘LSC Smart Connect’. Deze slimme verlichting werkt via het Tuya-platform. Voordeel van deze slimme verlichting is dat ze een stuk goedkoper zijn en daardoor voor iedereen betaalbaar. Bovendien zijn ze gemakkelijk te installeren aan de hand van Wifi.

De Action verkoopt vijftien verschillende producten aan slimme verlichting. Het fijne aan het Tuya-platform is dat deze ook geschikt is voor Google Home. Je kunt dus aan de hand van de stembediening van Google Home je lampen bedienen. Daarvoor dien je wel eerst de LSC Smart Connect-app te downloaden en een account aan te maken. Dit doe je door een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Vervolgens verifieer je je e-mailadres en ben je klaar om te starten.

Eenmaal in de app klik op je het plusje rechtsboven. Daarna klik je aan dat je Smart Lighting wilt installeren. Vervolgens plaats je de lamp in een armatuur en zet je de lamp aan, aan de hand van de lichtknop. In de app klik op je de lamp naar keuze. De lamp begint dan te knipperen. Je drukt dan op ‘bevestigen’ en vult je Wifi-wachtwoord in. Als je vervolgens nog een keer bevestigt, is de lamp toegevoegd aan de LSC Smart Connect-app. Nu kun je bijvoorbeeld de helderheid aanpassen, de kleur wijzigen of de lamp aan- en uitzetten.

Ten slotte wil je LSC Smart Connect koppelen aan Google Home. Daarvoor dien je ten eerste de Google Home-app te openen. Klik vervolgens op ‘toevoegen’, ‘apparaat instellen’ en dan ‘heb je al iets ingesteld?’ Zo kun je nieuwe producten toevoegen. Er verschijnt een lange lijst aan producten, maar LSC Smart Connect staat er niet specifiek tussen. Daarom kun je voor ‘Tuya Smart’ of voor ‘Smart Life’ kiezen. Vul de gegevens in van je LSC Smart Connect-app en geef toestemming voor de koppeling.

Wanneer deze is gekoppeld vind je in Google Home al je slimme lampen en andere slimme apparatuur van LSC Smart Connect. Deze kun je dan weer toevoegen aan een huis of ruimte. Dit is mogelijk door op ‘toevoegen aan een ruimte’ te klikken. Je kunt daarna aan de hand van je stem de lampen bedienen.

Philips Hue met Bluetooth: dit zijn de dingen die je wel en niet kunt doen

De Philips Hue-lampen zijn al jaren populair. Ze staan vooral bekend om hun goede kwaliteit. Toch zijn er verschillende soorten lampen van Philips Hue. Zo heb je de variant met ZigBee-techniek die je op een bridge kunt aansluiten. Een goedkopere variant is Philips Hue met Bluetooth. Maar je loopt dan wel tegen een aantal beperkingen aan.

De lampen van Philips Hue worden gemaakt door het bedrijf Signify. De goedkopere lampen hebben een GU10 of E27-fitting. De lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Toch kunnen de Philips Hue Bluetooth-lampen een hoop dingen niet.

Zo heb je bijvoorbeeld de speciale Philips Hue Bluetooth-app nodig om de verlichting werkend te krijgen. Deze is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Deze heb je nodig om de lampen te kunnen bedienen, want je kunt geen gebruikmaken van Wifi. Niet alle lampen werken via Bluetooth of via deze app. Daarom staat op de verpakking aangegeven of deze werkt met Bluetooth.

Kies je voor Bluetooth, dan kun je slechts tien lampen via Bluetooth koppelen. Als je gebruikmaakt van ZigBee en de bridge, kun je tot vijftig lampen koppelen. Het bereik van slimme verlichting op Bluetooth is bovendien ook niet erg ver, waardoor je in dezelfde ruimte moet zijn als waar de lampen zich bevinden.

Zonder Bridge is het verder maar beperkt mogelijk om gebruik te maken van Amazon Alexa. Je kunt wel zeggen dat de verlichting uit moet, maar daar houdt het al snel op. Het combineren van andere slimme apparatuur werkt niet en je kunt ook geen timers en schema’s instellen. Verder kun je geen gebruik maken van ontwaak- en slaapfuncties. De lampen kunnen dus niet geleidelijk worden ingeschakeld, weten niet wanneer je naar bed gaat en zijn ook niet te gebruiken met muziek en films. ZigBee heeft dus behoorlijk wat voordelen ten opzichte van de Bluetooth slimme verlichting.

Philips Hue zones: zo groepeer je kamers en losse lampen

Als je een paar Philips Hue lampen hebt in een ruimte, is het slim om gebruik te maken van zogenaamde zones. De Philips Hue-app biedt deze functie al een tijdje. Op die manier kun je bijvoorbeeld alle verlichting op een verdieping uitschakelen of juist de lampen in de woonkamer aanzetten. Het is voor zowel de Android als iOS-app mogelijk om zones aan te maken in de woning.

Deze zones werken als een soort groep. Als je een heleboel kamers hebt, is dat vaak niet praktisch om deze op tijdschema’s in te delen. Daarom is het gebruik van zones een handige functie. Het is met een zone mogelijk een beperkt aantal lampen of ze allemaal te bedienen. Als je naar bed gaat kunt je bijvoorbeeld instellen dat de lampen op de gang en slaapkamer aan moeten. Als je in bed ligt, zet je zowel de lampen op de gang als de slaapkamer met één druk op de knop weer uit. Je hoeft dus niet elke lamp meer apart te bedienen.

Om dit doel te bereiken dien je eerst een zone aan te maken. Dit kan door op de knop Instellingen te drukken. Vervolgens kies je voor ‘Kamers en zones’ en kun je een nieuwe zone aanmaken. In het scherm vul je de naam van de zone in en eventueel kun je ook een icoontje toewijzen. Aan deze zone voeg je vervolgens de lampen toe. Deze lampen zijn weliswaar toegewezen aan kamers in huis, maar je kunt met zones ook de lampen in de slaapkamer én op de gang tegelijkertijd bedienen. Vervolgens klik je op de checkboxes en sla je ze op.

Als je eenmaal een zone hebt aangemaakt, kun je alles aanpassen wanneer je maar wilt. Onder het tabblad ‘woning’ kun je de zones weer terugvinden. Klik op de schuifregelaar en alle lampen in de zone gaan aan. Als je er nog een keer op klikt, gaan de lampen weer uit. Het is ook mogelijk om in een zone per lamp de kleuren aan te passen of een specifieke lamp aan- of uit te zetten.

IKEA Trådfri aansluiten op Philips Hue en Google Home

Een andere slimme oplossing voor slimme verlichting is Trådfri van woningwinkel IKEA. Deze verlichting is iets goedkoper en werkt op vrijwel dezelfde manier als Philips Hue. Zo heb je ook hier een speciale bridge nodig, want ook Trådfri maakt gebruik van het zogenaamde Zigbee-protocol. Je kunt deze lampen van IKEA eventueel ook aan Philips Hue koppelen. De IKEA lampen zijn verder ook te gebruiken met Google Home. Je hebt dus verschillende mogelijkheden.

Ten eerste de koppeling met Philips Hue. Er zijn diverse pakketten bij IKEA. Een losse kleurenlamp kost daar ongeveer 25 euro. De pakketten zijn bijvoorbeeld ook voorzien van een afstandsbediening of bewegingssensor. Doordat zowel Philips als IKEA gebruikmaken van ZigBee, kun je IKEA slimme verlichting koppelen aan Philips Hue. Je dient dan wel de IKEA-lamp te resetten. Dit doe je door deze uit de fitting te draaien en dan aan te zetten. Zet de lamp zes keer aan en uit. De lamp wordt dan gereset. In de Philips Hue-app kun je vervolgens kiezen voor ‘lampconfiguratie’. Klik op ‘lamp toevoegen’ en vervolgens ‘zoek’. De lamp zal binnen enkele seconden verschijnen. Voeg de lamp toe. Vervolgens kun je deze aan de hand van ‘kamerconfiguratie’ toevoegen aan een kamer in de woning. Al met al kost deze handeling nog geen tien seconden. Met de app van Philips Hue haal je dus meer uit je IKEA-lampen, terwijl de lampen van IKEA een stuk goedkoper zijn. Je kunt de lampen helaas niet updaten en de kleuren zijn ook iets minder vol. Het is ook mogelijk dat je de lamp soms niet aan en uit kan zetten. De ingestelde kleuren worden daarnaast soms gereset. Daardoor dien je de voor- en nadelen zelf af te wegen.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van IKEA Trådfri via Google Home. Deze dien je dan wel eerst te koppelen aan Philips Hue zoals hierboven beschreven. Voordeel is dat je dan ook je lampen aan- en uit kunt zetten aan de hand van stembediening. Voorheen kon je met Google Home een IKEA-lamp niet individueel bedienen met Google Home. Tegenwoordig kan dit wel. Je dient de lamp daarvoor wel eerst een naam mee te geven. Het maakt dus niet uit of je lampen van IKEA of Philips Hue gebruikt.

Veelgestelde vragen omtrent slimme verlichting

Heb je nog vragen over wat je precies met slimme verlichting kunt doen of hoe slimme verlichting kopen precies werkt? We hebben de meest voorkomende vragen op een rijtje gezet.

Hoe kan ik mijn slimme verlichting bedienen?

Slimme verlichting bedienen is afhankelijk van welke slimme verlichting je hebt gekocht. Zo is er slimme verlichting die je kunt bedienen aan de hand van een app van de fabrikant. De bediening van bijvoorbeeld Philips Hue werkt ook aan de hand van Apple HomeKit, Google Assistant of IFTTT. De slimme verlichting van IKEA kun je eveneens aan Philips Hue koppelen. Er zijn ook goedkopere varianten die minder mogelijkheden bieden. Zo zijn er lampen die je via Bluetooth kunt bedienen. Daarvoor moet je je wel in dezelfde ruimte bevinden.

Ik ga voor het eerst slimme verlichting kopen, waar moet ik op letten?

Als je overweegt om slimme verlichting aan te schaffen, dien je eerst te kiezen welke serie je wilt aanschaffen. De prijzen lopen per serie behoorlijk uiteen. Zo zijn de lampen van Philips Hue over het algemeen prijziger dan IKEA Trådfri. Action verkoopt tegenwoordig ook slimme verlichting. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de mogelijkheden. Niet alle kleuren zijn bij alle fabrikanten even mooi. Bovendien dien je te letten op het platform dat je wilt kiezen. Zo kun je ervoor kiezen met Google Assistant/Home of Apple HomeKit te werken.

Welke mogelijkheden biedt slimme verlichting?

Met slimme verlichting kun je energie besparen, doordat je de verlichting gemakkelijk in- en uit kan schakelen. Slimme verlichting kan zelfs worden uitgebreid met een bewegingssensor, zodat het licht automatisch uit gaat als er niemand thuis is. Bovendien kun je met slimme verlichting aan de hand van verschillende kleuren sfeer creëren of de verlichting per zone of ruimte regelen.

Kan ik mijn niet-slimme lampen slim maken?

Ja, maar beperkt. Er zijn tegenwoordig slimme fittingen op de markt die je op de aansluiting draait. Vervolgens draai je in deze slimme fittingen de normale niet-slimme lamp. Nadeel is wel dat je dan alleen kunt in- en uitschakelen. Met sommige slimme fittingen is het ook mogelijk om het licht te dimmen.

Kan ik ook slimme buitenverlichting kopen?

Slimme verlichting is er niet alleen voor binnen, maar ook voor buiten. Deze slimme verlichting is over het algemeen zo geproduceerd, dat deze wel tegen een stootje kan. Immers, er zijn verschillende weersinvloeden zoals regen en wind. De slimme verlichting is er speciaal voor gemaakt om buiten zijn werk te doen. Het is dus af te raden om verlichting voor binnen buitenshuis te gebruiken.

Werkt slimme verlichting op ieder platform?

Slimme verlichting kan op één of meerdere platforms werken. Denk bijvoorbeeld aan Google Home of Apple HomeKit. Of slimme verlichting geschikt is voor een platform, zie je bij de algemene productspecificaties staan voordat je de slimme verlichting aanschaft. Met IKEA Trådfri of Philips Hue kun je meerdere platforms gebruiken. Goedkopere verlichting moet meestal worden bediend met een eigen app en werkt niet altijd samen op ieder platform. Let hier dus goed op, voordat je de verlichting aanschaft.