Review: de slimme thermostaat van SmartHomeSupply

SmartHomeSupply biedt intelligente en handige oplossingen aan die helpen om energie te besparen en de warmtehuishouding beter te regelen. Hiervoor heb je wel verschillende radiatorkranen en slimme thermostaten nodig die je op verschillende plekken in je huis plaatst. Het systeem heeft verschillende voordelen en innovatieve oplossingen die echt een meerwaarde zijn, maar de app lijkt niet altijd even goed te werken. Gelukkig maakt de uitgebreide informatie die SmartHomeSupply zelf meegeeft veel goed.

vrouw bedient slimme thermostaat in haar smart home

Review van SmartHomeSupply-thermostaat in het kort

De SmartHomeSupply-app stelt je in staat om alle sensoren te bedienen. In principe bestaat het startpakket uit een slimme thermostaat, een regelaar voor de cv-ketel, een ketelmodule, vier op afstand bedienbare radiatorknoppen en een kamerthermostaat. Je kunt dus vier kamers of radiatoren apart verwarmen. Dit systeem kan ook nog andere zaken regelen, zoals bijvoorbeeld de opslag van zonne-energie en het uitzetten van stroomverbruikers zoals bijvoorbeeld de vaatwasser. Dit systeem neemt waar of je thuis bent, maar kan niet modulerend verwarmen of zelflerend opwarmen.

Voordelen

  • In principe krijg je niet te maken met installatiekosten en kan je het zelf installeren.

  • SmartHomeSupply biedt veel informatie op hun website, inclusief handige video's.

  • Een oplossing voor alle soorten verwarming, inclusief vloerverwarming en infraroodverwarming.

  • Het is mogelijk om het systeem naar wens uit te breiden, bijvoorbeeld met raam- en deursensoren.

  • Je krijgt niet te maken met abonnementskosten en je bent niet gebonden aan een energieleverancier.

Nadelen

  • Je hebt best wel wat digitale kennis nodig om alles te installeren en werkend te krijgen.

  • Er kunnen maar drie programma's aan een slimme radiatorknop worden gekoppeld.

  • Voor het aansluiten van vloerverwarming is het een stuk complexer en kan een installateur een meerwaarde zijn.

  • De apps werken niet altijd even goed en de support van de fabrikant is toch wat beperkt.

  • Voor een slim huis heb je in elke ruimte een eigen slimme thermostaat nodig.

Volledige review van SmartHomeSupply

SmartHomeSupply biedt talloze oplossingen aan voor een slimmere verwarming. Zo zijn er bijvoorbeeld de slimme thermostaatknoppen voor de M30- en de Danfoss-afsluiters, maar ook de zoneregelaars voor vloerverwarming, stappenmotoren, stekkerschakelaars voor elektrische verwarming enzovoort. Het bedrijf biedt met andere woorden een heel compleet assortiment aan om je verwarming en bij uitbreiding je woning slim te maken.

De andere slimme tools mogen daarbij zeker niet worden onderschat omdat ze vaak ook bijdragen aan de energie besparingsmogelijkheden. Neem bijvoorbeeld slimme verlichting en slimme schakelaars zodat je nooit te veel energie hoeft te verbruiken, maar denk ook aan raam- en deursensoren of slimme rolluiken enzovoort. Op hun eigen manier dragen deze slimme oplossingen bij aan de energiezuinigheid van je woning.

Waar het natuurlijk allemaal om draait, zijn de apps waarmee je het aanstuurt. En dat zijn er 2: Livisi SmartHome en Homematic IP. De Livisi SmartHome-app gebruik je onder andere om het SmartHome-bedieningspaneel helemaal in te stellen en nieuwe apparaten te integreren. Je kan ook pushmeldingen ontvangen en op de hoogte blijven van wijzigingen in de woning. Naar ons gevoel is het niet de beste app, want hij hapert nogal vaak en start traag op. Soms moet je de app zelfs enkele keren opnieuw opstarten. Ook kan je er moeilijk meer informatie over opzoeken want de website is enkel in het Duits beschikbaar. Verwacht ook niet dat de klantendienst je in het Nederlands kan helpen, want bij onze test deden ze zelfs niet eens de inspanning om de vraag even in Google Translate te gooien. Als je geen Engels of Duits kan, heb je pech.

Vervolgens hebben we dan maar even de Homematic IP-app onder de loep genomen. Deze app gebruik je onder andere voor het regelen van het binnenklimaat en de zonwering. Het belooft dat je tot 30% energie kan besparen, maar geeft nergens weer hoe ze aan dit cijfer komen. De app is naar ons gevoel veel gebruiksvriendelijker dan de Livisi SmartHome-app, maar er zijn zeker nog een aantal beperkingen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om twee warmwaterboilers in een enkele woning aan te sturen. Het eindeloos scrollen om alle temperaturen weer te geven, is ook iets wat ongeduldige mensen zoals wij al snel vervelend vinden.

Installatie en informatie

Waar de apps niet altijd even duidelijk zijn en met de Duitse taal dwepen, doet SmartHomeSupply het zelf heel goed. Ze hebben echt veel moeite geïnvesteerd om alles zo duidelijk en helder mogelijk op hun website weer te geven. Je vindt er duidelijke informatie over wat je nodig hebt om van je huis een slim huis te maken en er zijn zelfs berekeningstools en adviespagina’s weergegeven. Daarnaast vind je er bijvoorbeeld ook duidelijke instructies over hoe je de slimme thermostaatknop of andere slimme benodigdheden kan gebruiken of programmeren. De gebreken in de app maken ze dan ook ruimschoots goed.

Hetzelfde geldt ook voor de installatie-instructies die voor de gemiddelde doe-het-zelver als helder zullen worden ervaren. De installatie-instructies worden telkens vergezeld van duidelijke afbeeldingen en er zijn zelfs instructievideo’s die het een en ander extra duidelijk maken. Wanneer het desondanks nog niet lukt, is er een live chat op de website te vinden. Hier kan je een expert, gewoon in het Nederlands, om hulp vragen. Tijdens de kantooruren heb je meestal al na enkele minuten een antwoord en onze ervaringen hiermee waren alvast positief.

Privacy en contractvoorwaarden

De partners van SmartHomeSupply laten met enige regelmaat dataveiligheidstests uitvoeren door de Duitse keuringsinstantie VDE. De resultaten van deze tests worden op de nieuwssectie gepubliceerd en zijn alvast heel goed. Dit wil zeggen dat het certificaat garandeert dat hun draadloze domoticasystemen draaien via beveiligde datacommunicatie en een voldoende beveiliging bieden tegen hackers. Dit is belangrijk want apps als SmartHome gaan nu eenmaal de communicatie aan met externe partners als Philips, bijvoorbeeld voor de connectie met de Philips Hue. Dankzij moderne transmissieprotocollen en state-of-the-art coderingstechnieken ben je alvast zeker dat je gegevens, die in Duitsland worden opgeslagen, veilig zijn.

Ook SmartHomeSupply gaat correct om met gegevens en geeft uitdrukkelijk weer dat ze geen gegevens aan derden verstrekt. Hun algemene voorwaarden doen verder geen alarmbellen afgaan. Het lijkt hierbij vooral te gaan om standaardvoorwaarden die niet verder gaan dan wat strikt noodzakelijk is. Hoe dan ook zijn er wel een aantal pluspunten, zoals de mogelijkheid om achteraf te betalen. Hoewel de algemene voorwaarden niet wereldschokkend zijn, raden we natuurlijk wel aan om ze altijd nauwgezet door te nemen. Als je hun producten koopt via derde partijen als bol.com, moet je natuurlijk naar hun voorwaarden kijken.

Unieke oplossingen van SmartHomeSupply

Het is vooral dankzij een aantal innovatieve en praktische oplossingen dat SmartHomeSupply zich distantieert van concurrenten. De eerder aangehaalde oplossingen voor vloerverwarming en de duidelijke communicatie hieromtrent is daar een eerste belangrijk voorbeeld van. Voor een ander voorbeeld begeven we ons in de wereld van infraroodverwarming. Hierbij worden onschadelijke infrarode warmtestralen gebruikt die worden opgeslagen door meubels, vloeren en wanden en die de ruimte duurzaam verwarmen. Er zijn maar weinig concurrenten die ook hiervoor slimme oplossingen aanbieden.

Klinkt het allemaal heel technisch? In vergelijking met andere slimme thermostaten is het aansluiten net eenvoudiger, maar bij vloerverwarming is het voor de leek toch nog steeds vrij complex. Bovendien is het geen kant-en-klare oplossing maar moet je echt zelf alles uitgebreid instellen. Wie het digitale wat in de vingers heeft, kan er wel veel mee bereiken. Zelfs besturing via Google Assistant behoort tot de mogelijkheden. Deze mogelijkheden zijn een pluspunt, maar voor wie vooral op zoek is naar een eenvoudige slimme thermostaat zonder al te veel poespas zijn er betere alternatieven te vinden.

Hoe installeer je de slimme thermostaat van SmartHomeSupply?

Een kant-en-klaar installatiestappenplan meegeven is makkelijker gezegd dan gedaan. SmartHomeSupply biedt zoveel oplossingen aan en voor bijvoorbeeld vloerverwarming zal het nu eenmaal anders werken dan voor infraroodverwarming. Hieronder focussen we op de installatie van een slimme thermostaat bij een radiator. Voor de andere situaties zijn er vrij uitgebreide handleidingen te vinden op de website van SmartHomeSupply.

  1. Access point aansluiten

    In de eerste plaats moet er een access point worden aangesloten. Dit is de hoofdcontroller voor de slimme verwarming en zal bijvoorbeeld de communicatie tussen de slimme thermostaat en de thermostaatknoppen verzorgen. Sluit het access point via een netwerkkabel aan met de router of de internetmodem. Je kan het access point gewoon in de meterkast plaatsen. Zonder gebruikersnaam of wachtwoord ontstaat er dan een veilig en versleuteld draadloos netwerk dat de gegevensoverdracht verzorgt.

  2. Aansluiten van de thermostaat

    Na het aansluiten van de access point is het nu tijd om de slimme thermostaat aan te sluiten. Omdat de slimme thermostaat in iedere kamer de temperatuur afzonderlijk moet kunnen meten, zal je mogelijk verschillende slimme thermostaten moeten plaatsen. Iedere slimme thermostaat meet en regelt dan de eigen kamer en kan manueel of via de Homematic IP-app worden bediend. Ook individuele klokprogramma's behoren tot de mogelijkheden. Monteer de slimme thermostaten op een geschikte plek, weg van warmtebronnen of warme zonnestralen. Hiervoor hoef je enkel de basisplaat met schroeven te bevestigen en de thermostaat vervolgens te monteren.

  3. Thermostaatknoppen monteren

    Omdat de thermostaat de radiatoren moet kunnen aansturen, moet je de radiatorknoppen vervangen door de slimme thermostaatknoppen. Deze thermostaatknoppen meten niet zelf de temperatuur en zijn volledig afhankelijk van de slimme thermostaat. Daarom hebben belangrijke ruimtes zoals de woonkamer altijd een eigen slimme thermostaat nodig. Om de thermostaatknop te monteren, maak je in de eerste plaats de oude radiatorknop los en draai je vervolgens de nieuwe thermostaatknop vast. Zo eenvoudig kan het soms zijn.

  4. Plaatsing van de Multi IO-Box

    Afronden doe je met de Multi IO-Box. Dit is een module waarmee je de warmtebron aanstuurt. De exacte aansluitmethode is hier afhankelijk van het type warmtebron. Bij een cv-ketel moet je de box bijvoorbeeld aansluiten op de ingang "AAN/UIT thermostaat", terwijl je bij blokverwarming de box moet aansluiten op de klep van de blokverwarming. Voor de leek is het aansluiten van deze box mogelijk vrij ingewikkeld, maar op de website van SmartHomeSupply zijn er aansluitschema's te zien en ontdek je meteen welke aansluitingen je moet voorzien. Klaar? Dan kan je nu vooral genieten van je slimme en energiebesparende verwarming.

Veelgestelde vragen omtrent SmartHomeSupply

SmartHomeSupply is niet meteen een van de bekendste leveranciers van slimme thermostaten, maar zoals je leest zijn wij er wel positief over. Toch is het begrijpelijk dat je vooraf eerst nog een aantal dingen over deze leverancier en hun producten wil weten. Op deze pagina ontdek je er meer over.

Hoe kan ik meerdere slimme thermostaatknoppen aansturen?

Het is mogelijk om verschillende slimme thermostaatknoppen aan één thermostaat te koppelen. Noteer deze thermostaat wel altijd in dezelfde ruimte of in een centrale ruimte, weg van invloeden van de zon, warmtebronnen, koudevallen enzovoort.

Hoe helpt SmartHomeSupply energie te besparen?

Op verschillende manieren. In de eerste plaats zorgt het zelflerend systeem voor een optimale start en stop van de verwarming, zodat de gewenste temperatuur op de meest efficiënte manier kan worden bereikt. Daarnaast schakelt het de verwarming op de gepaste momenten aan of uit. Ten slotte helpen ook diverse andere domotica-oplossingen hierbij, zoals slimme zonnewering die op de juiste momenten de warmte buitenhoudt.

Kan ik de slimme thermostaatknoppen met de app bedienen?

Ja, via de Homematic IP-app is het mogelijk om slimme thermostaatknoppen aan te sturen of te programmeren. Hiervoor moet je wel over een access point beschikken, zodat je smartphone via het internet met je slimme thermostaatknop kan communiceren.

Hoeveel klokprogramma's kan ik koppelen aan mijn slimme thermostaatknop?

Het is mogelijk om tot drie klokprogramma’s aan een slimme thermostaatknop te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan een klokprogramma voor tijdens de week, eentje voor in het weekend en één voor tijdens de vakantie.

Kan ik mijn slimme thermostaatknop ook begrenzen?

Ja, dit kan. Het is mogelijk om zowel een maximum- als een minimumtemperatuur in te stellen. Het bereik bedraagt 6 tot 30 graden, maar uiteraard is het aangeraden om dit verder te verfijnen.

Is het mogelijk de slimme thermostaat aan een raam- of deursensor te koppelen?

Het is mogelijk om de slimme thermostaatknop met een raam- of deursensor te koppelen. De mogelijkheden zijn beperkt tot het automatisch uitschakelen van de verwarming eenmaal een raam of deur openstaat. Het is vooral interessant in badkamers, waar na het baden of douchen een raam wordt geopend om de kamer te verluchten.

Wat is het nut van het kinderslot?

Dankzij het kinderslot kunnen stoute kinderhandjes niet nodeloos energie verspillen, maar ook in publieke ruimtes is zo’n kinderslot aangewezen. Eigenlijk werkt zo’n kinderslot eenvoudig: het manueel aansturen van de thermostaatknop werkt dan niet langer en het kan enkel nog via het centrale thermostaat- en appsysteem worden aangestuurd.

Moet ik stroomkabels voorzien?

Nee. De slimme thermostaatknop werkt op twee AA-batterijen die ongeveer 1 tot 2 jaar meegaan. De slimme thermostaat werkt op 2 AAA-mini-penlite-batterijen. Zij worden meegeleverd.

Hoe werkt dit systeem voor elektrische verwarming?

In dat geval worden slimme stekkerschakelaars gebruikt die de stroom naar de elektrische verwarming in- of uitschakelen. De draadloze thermostaat en de schakelmodule regelen dit.

Hoe werkt dit systeem voor vloerverwarming?

Voor vloerverwarming is het allemaal iets complexer. Hier heb je een zoneregelaar nodig die de toevoer van warm water naar de vloerverwarming regelt. Wanneer je geen kennis hebt van vloerverwarming of de verschillende groepen die in je woning liggen, raden we aan om dit aan een specialist over te laten.