Besparen op energieverbruik met apps

Er kan bespaard worden op het energieverbruik van vrijwel ieder apparaat in huis. Het kan echter lastig zijn om een goed overzicht te krijgen van het eigen verbruik. Daarom hebben verschillende bedrijven bespaar apps ontwikkeld, die mensen helpen met het besparen van energie. Dankzij de apps wordt er meer bewustzijn gecreëerd en kunnen tientallen euro's per jaar bespaard worden.
Besparen op energieverbruik met apps

De beste manier om te besparen op de jaarlijkse eindafrekening energie, is door energie te besparen. Daarvoor dien je wel zelf minder energie te verbruiken. Dat is mogelijk door meer inzicht te krijgen in je energieverbruik. Daarom zijn er steeds meer apps van onafhankelijke partijen en de energieleveranciers zelf waarmee het mogelijk is om je verbruik altijd in te kunnen zien. Deze apps noemen we ook wel ‘energieverbruiksmanagers’. Een paar van deze apps sturen verder geen gegevens naar de maker van de software, dus is je privacy ook gewaarborgd. Verder zijn er een flink aantal energieverbruiksapps. Daarom hebben we gekeken naar over welke apps klanten en gebruikers het meest tevreden zijn.

1: Regelneef (alleen voor klanten EnergieDirect)

Ten eerste de Regelneef-app. Deze app gooit hoge ogen onder klanten van EnergieDirect. Op zich is het niet raar dat de gemiddelde score bij deze app het hoogst is, want de app kan alleen worden beoordeeld door klanten van EnergieDirect. Alleen klanten van deze energiemaatschappij kunnen de app bovendien gebruiken. Als je een andere energieleverancier hebt, dien je dus verder te kijken naar andere mogelijkheden. Voor klanten die wel een energiecontract bij EnergieDirect hebben is er een flinke berg informatie beschikbaar.

regelneef app van energiedirect op mobiele telefoon

Zo is er een persoonlijke tijdlijn waarin je alles over je energiecontract kunt inzien. Zoals wanneer je de meterstanden moet doorgeven of wanneer het maandelijkse voorschotbedrag van de rekening wordt gehaald. Eveneens kun je precies inzien wanneer je de jaarrekening kunt verwachten. Als je vragen hebt, kun je in-app chatten. Een andere handige functie is Vooruitkijker. Zo kun je zien of je energieverbruik overeenkomt met het geplande voorschotbedrag. Middels pushnotificaties zal de app je regelmatig even herinneren om een kijkje in de app te nemen. Zo krijg je bijvoorbeeld ook een notificatie wanneer je de meterstanden door moet geven. Al gebeurt dat met de komst van de slimme meter tegenwoordig veel vaker automatisch.

Beschikbaarheid Voor klanten
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Nee
Vergelijken van periodes Ja
Inzicht zonnepanelenopbrengst Nee
Prijskaartje € 0
Extra kosten Geen

2: App van Oxxio (ook voor niet Oxxio-klanten)

De app van Oxxio heeft de typische kleuren van de energieleverancier; blauw met wit. Door het overzichtelijke interface van deze app is de app goed voor een tweede plaats in de stores. In tegenstelling tot bij Regelneef kun je deze app ook gebruiken als je geen energiecontract bij Oxxio hebt. Je kunt gemakkelijk zien hoeveel energie je per dag verbruikt. Met de koppeling met de slimme meter kun je dit zelfs op uurniveau inzien. Heb je een traditionele meter? Dan moet je alle meterstanden regelmatig met de hand invoeren. Als je klant bent van Oxxio krijg je toegang tot een aantal extraatjes, zoals bijvoorbeeld de Jaarcheck.

schermafbeeldingen van de oxxio app

Bij een Jaarcheck weet je alvast of je jaarrekening ongeveer met je energieverbruik overeenkomt. Als je minder energie verbruikt kun je op ieder moment het voorschotbedrag aanpassen.

Je hebt het meest aan deze app als je klant bent van Oxxio en een slimme meter in huis hebt. Dan kun je gebruikmaken van Oxxio Pro. Zo zie je precies welke apparaten de meeste energie verbruiken. Hiervoor dien je wel slimme stekkers aan te schaffen. Je ziet dan precies hoeveel energie je hebt verbruikt voor bijvoorbeeld koken of het nemen van douches. Je hebt meteen inzicht in de kosten en het totale energieverbruik. Oxxio Pro kost 1,50 euro per maand en is te koop via de Oxxio-app.

Beschikbaarheid Voor klanten en niet-klanten
Instellen van bespaardoelen Ja
Bespaartips Ja
Vergelijken van periodes Ja
Inzicht zonnepanelenopbrengst Ja
Prijskaartje € 0
Extra kosten Optioneel €1,50/maand voor Oxxio Pro

3: Essent Thuis-app (alleen voor klanten van Essent)

De Essent Thuis-app kun je overslaan als je geen klant bent van Essent. Maar voor klanten die wel een energiecontract bij de energieleverancier hebben is deze app erg handig. Je krijgt namelijk realtime inzicht van je energieverbruik. Zo zie je bijvoorbeeld of je verbruik wel overeenkomt met het maandelijkse voorschotbedrag. Deze kun je op ieder moment via de app wijzigen. Als je ook zonnepanelen op het dak hebt liggen, kun je gegevens opvragen over de teruglevering. De Essent Thuis-app biedt niet alleen een inkijkje van je energieverbruik. Je kunt er ook een slimme thermostaat of slimme verlichting mee bedienen.

essent thuis-app op mobiele telefoon

Om deze app te kunnen gebruiken, dien je de Nsure-energielezer in huis te halen. Deze energiemeter kan de slimme meter uitlezen. Dit apparaat werkt niet met traditionele meters. De aanschafprijs van de Nsure ligt op 49 euro.

Beschikbaarheid Voor klanten
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Nee
Vergelijken van periodes Ja
Inzicht zonnepanelenopbrengst Ja
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 49 voor de Nsure-energielezer

4: Bliq

De energietransitie naar een beter klimaat is in volle gang. Door nu de klimaatverandering te stoppen, kunnen we onze kinderen een toekomst bieden. Daarom is het volgens het ontwikkelbedrijf Bliq belangrijk dat we nu allemaal een steentje bijdragen aan een betere wereld. Dat kan onder meer door energie te besparen. Deze app biedt je de mogelijkheid inzicht te krijgen in je energieverbruik. Deze kun je dan vervolgens weer vergelijken met het verbruik van andere vergelijkbare huishoudens. Verder krijg je tips hoe je je energieverbruik kunt verlagen. Daarmee bespaar je al snel zo’n 10 procent energie. Stiekem is deze app niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

bliq app op mobiele telefoon
Beschikbaarheid Voor iedereen met een slimme meter
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Ja
Vergelijken van periodes Nee
Inzicht zonnepanelenopbrengst Ja
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 260 voor de Bliq-vanger

5: Toon (van Eneco)

Toon is de slimme thermostaat van Eneco. Daarbij hoort ook de gelijknamige app. Dat is ook meteen het grootste minpunt van deze app: je kunt hem alleen gebruiken als je een Toon slimme thermostaat in huis hebt. Verder heb je een Toon-abonnement nodig. Met een abonnementsprijs van 4,50 euro per maand is deze app wel redelijk aan de prijs. De slimme thermostaat is met een vanaf-prijs van 275 euro ook zeker een dure aankoop. Maar toch kan investeren lonen in het besparen op je energierekening. Want je krijgt namelijk meteen inzicht in je energieverbruik. De slimme thermostaat en app is voor iedereen te gebruiken. Je hoeft dus geen klant van Eneco te zijn.

schermafbeelding van de toon-app van eneco

Je hebt direct inzicht in je stroom- en gasverbruik. Verder biedt Toon een leuk extraatje: je kunt de thermostaat binnen de app bedienen. Heb je zonnepanelen? Dan kun je middels een koppeling zien hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken. Met de Verspillingschecker achterhaal je bovendien eenvoudig welke apparaten in huis veel stroom slurpen. Als je energieverbruik hoger ligt dan normaal, krijg je een melding via de Toon-app.

Beschikbaarheid Voor klanten en niet-klanten
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Ja
Vergelijken van periodes Ja
Inzicht zonnepanelenopbrengst Ja
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 275 voor Toon + €4,50/maand voor het Toon-abonnement

6: Smappee

De kans is groot dat Smappee je niet meteen iets zegt. Dit is een slimme tool boordevol mogelijkheden. En bovendien is de app helemaal gratis. Je kunt alleen weinig met de app zonder de Smappee-energiemonitor. Die heeft dan wel weer een fors prijskaartje van 229 euro. Toch is Smappee zeker het overwegen waard, want je spoort binnen mum van tijd energieslurpers in je woning op. Je kunt meteen zien hoeveel energie je hebt verbruikt en waar je op kunt besparen. Het is ook mogelijk in te zien hoeveel je zonnepanelen al hebben opgewekt, maar daarvoor heb je een energiemonitor van 349 euro nodig. Je hoeft dan geen Smappee-energiemonitor meer aan te schaffen.

schermafbeelding van de smappee app op een mobiele telefoon

Als je ook gas- en waterverbruik in wilt kunnen zien, heb je daarbij een gas- en watermonitor nodig.

Koop je een energiemonitor, dan krijg je er gratis een product genaamd Smappee Switch bijgeleverd. Dit zijn slimme stekkers waarmee je je energieverbruik per toestel kunt aflezen. Je kunt ze ook kopen als set, waarvoor je 119 euro betaalt.

Beschikbaarheid Voor klanten en niet-klanten
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Nee
Vergelijken van periodes Nee
Inzicht zonnepanelenopbrengst Ja
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 299 voor de Smappee-energiemonitor
€ 349 voor de Smappee solar energiemonitor
€ 119 voor 2 x extra Smappee Switch

7: Huisbaasje van de Consumentenbond

Geen app van een energieleverancier maar een app van een onpartijdige aanbieder? Dan is Huisbaasje van de Consumentenbond wellicht een uitkomst. Met deze app heb je altijd actueel inzicht in je energieverbruik. Verder kun je jouw verbruik gemakkelijk vergelijken met dat van andere huishoudens. De app biedt je verder handige bespaartips. Je hebt geen energiecontract bij een energieleverancier nodig.

Huisbaasje kijkt naar je energieverbruik, maar deelt die informatie verder met niemand. Als je energiecontract bijna is afgelopen krijg je een seintje.

schermafbeelding van de huisbaasje-app van de consumentenbond

Je hebt om Huisbaasje te kunnen gebruiken wel een aantal zaken nodig. Zo heb je bijvoorbeeld een meetstekker, P1-kabel en 2 sensoren nodig. Dit is de meetset, die op zowel traditionele meters als slimme meters past. Met een aanschafprijs van 109 euro is deze set een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Smappee. Als je lid bent van de Consumentenbond krijg je bovendien 20 euro korting op aanschaf van de set. Ten slotte kun je inzicht krijgen in de opbrengst van zonnepanelen, maar dat kan alleen als je een slimme meter hebt.

Beschikbaarheid Voor klanten en niet-klanten
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Ja
Vergelijken van periodes Nee
Inzicht zonnepanelenopbrengst Met slimme meter
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 89 voor de meetset indien lid van Consumentenbond
€ 109 voor de meetset indien geen lid van Consumentenbond

8: Monitor X

Monitor X is een app, ontwikkeld door een onafhankelijk bedrijf. De app biedt de mogelijkheid om verschillende zaken in en rondom het huis te monitoren. Denk bijvoorbeeld aan de opbrengst van je zonnepanelen, het verbruik van elektriciteit, gas, warmte en water. Deze app ziet er overzichtelijk uit en biedt bovendien een webpanel voor het hele gezin.

Met de app heb je realtime inzicht in je energieverbruik en kun je deze informatie elk moment van de dag opvragen. De app is volledig onafhankelijk. Gegevens worden verder ook met niemand gedeeld. Wel betaal je jaarlijks een bijdrage aan de app.

schermafbeelding van de monitor x app op mobiele telefoons

Verder heb je voor het bijhouden van het waterverbruik een speciale sensor nodig. Dat geldt ook voor inzicht van bijvoorbeeld je energieverbruik. Je hebt voor allerlei zaken extra apparatuur nodig. Dat is de reden dat de app toch iets lager scoort.

Beschikbaarheid Publiek toegankelijk
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Nee
Vergelijken van periodes Ja
Inzicht zonnepanelenopbrengst Ja
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 169 voor de monitoring base (excl. btw)
€ 29 per sensor (excl. btw)
€ 249 voor de extension kit (excl. btw)
€ 9/maand voor 1 gebruiker (excl.btw)

9: UMeter

UMeter is de app bij uitstek voor iedereen die gek is op grafiekjes. Het is een onafhankelijke app die je inzicht geeft van je energieverbruik en opbrengst van zonnepanelen. Je kunt de meterstanden uitlezen via de slimme meter. Nadeel van de app is dat je geen realtime inzicht krijgt. Je kunt slechts eens per dag de meter synchroniseren zodat je altijd het verbruik van gisteren en de dag ervoor kunt zien. Hoeveel energie je vandaag verbruikt hebt, zie je morgen pas. Dat is minder handig en daardoor scoort de app lager in ranking.

UMeter heeft wel een mogelijkheid genaamd UMeter Live, maar die wordt nog getest. Je kunt dan wel meteen inzicht krijgen in je energieverbruik.

schermafbeelding van de umeter-app op een mobiele telefoon

Let bij Umeter op dat je wel wat hardware dient aan te schaffen en de software te installeren. Bijvoorbeeld een Raspberry Pi Zero of Raspberry Pi 3. Deze kun je dan combineren met een USB Wifi-dongle. Het is een hoop gedoe als je weinig kaas hebt gegeten van computers of techniek. Daarom kun je hem ook kant-en-klaar aanschaffen voor 69 euro. De app ontbeert een aantal functies. Zo kun je je verbruik niet vergelijken met andere soortgelijke huishoudens, krijg je geen bespaartips en kun je ook geen bespaardoelen instellen. Je kunt wel de opbrengst van zonnepanelen inzien en bovendien kan dit alleen met een slimme meter. UMeter live is met een aanschafprijs van 69 euro ook aan de prijs.

Beschikbaarheid Voor klanten en niet-klanten
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Nee
Vergelijken van periodes Nee
Inzicht zonnepanelenopbrengst Ja
Prijskaartje € 0
Extra kosten Optioneel €69 voor de UMeter Live

10: Plugwise

Plugwise scoort op gebied van gebruiksvriendelijkheid iets minder. Maar de app is niet afhankelijk van een energieleverancier. Waarom de app minder goed scoort, heeft te maken met het feit dat je vanaf het begin al begint met geld uitgeven. Als je inzicht wilt in je energie- en waterverbruik heb je meteen al een sensor van Plugwise nodig. Dit is de Smile P1 en dit apparaatje kost al 99,99 euro. Verder kun je de app nog verder in functionaliteiten uitbreiden aan de hand van het Start Stretch 3.0-pakket van 189 euro. Je kunt dan aan de hand van slimme stekkers het energieverbruik per apparaat inzien en deze op afstand bedienen. Je kunt dan ook de opbrengst van zonnepanelen volgen.

schermafbeelding van de plugwise app op een mobiele telefoon

Zonder de sensoren heb je weinig aan de app. Voordeel is wel dat de app geen verbindingen heeft met energieleveranciers en dat je perioden kunt vergelijken of bespaardoelen in kan stellen. Wat ontbreekt aan deze apps zijn handige bespaartips om je energieverbruik verder te beperken.

Beschikbaarheid Voor iedereen
Instellen van bespaardoelen Ja
Bespaartips Nee
Vergelijken van periodes Ja
Inzicht zonnepanelenopbrengst Met slimme meter
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 99,99 voor Smile P1
Optioneel €189 voor Start Stretch 3.0-pakket

11: Energie:spaar:app

De applicatie energie:spaar:app is een gratis applicatie van wooncorporatie Woonwaard. Deze app helpt om te besparen op energie, maar ook bij het besparen op waterverbruik tijdens het wassen en douchen. De app prikkelt gebruikers om steeds verder te gaan met besparen en het maakt daarbij ook gebruik van aan te vinken acties. De app geeft bovendien de gemiddelde besparing in euro’s weer, maar dit is louter een indicatie. Wie elke dag met de app in de weer is, kan daarenboven sparen voor leuke prijzen. Sparen voor deze prijzen is wel alleen mogelijk voor de huurders van Woonwaard. Zij kunnen dan bijvoorbeeld sparen voor een douchespaarkop of een nestkastje.

schermafbeelding van smartphone-app energie:spaar:app
Beschikbaarheid Voor iedereen (prijzen enkel voor huurders van wooncorporatie Woonwaard)
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Ja
Vergelijken van periodes Nee
Inzicht zonnepanelenopbrengst Nee
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 0

12: Greenchoice

De app van Greenchoice is er in de eerste plaats voor het regelen van de energiezaken, zoals het doorgeven van de meterstanden of het wijzigen van het maandelijkse termijnbedrag. Toch kan de Greenchoice-app meer dan dat. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het verbruik heel gedetailleerd te bekijken en zelfs te volgen wat er momenteel wordt verbruikt.

Via BOKS Slim is het heel eenvoudig om het verbruik per apparaatgroep na te gaan. Hierdoor kan er eenvoudiger tegen sluipverbruik worden opgetreden. Ten slotte komt de app met allerlei bespaartips en zijn er zelfs leuke bespaaruitdagingen.

schermafbeelding van de greenchoice app op een mobiele telefoon

De vele negatieve reviews spreken wel in het nadeel van deze app. Zo geven veel gebruikers aan dat de app heel instabiel is, vaak niet werkt, inloggegevens worden vergeten, het verbruik niet goed wordt geladen enzovoort. Het lijkt er dus op dat de app nog wel wat verbetering kan gebruiken.

Beschikbaarheid Voor klanten
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Ja
Vergelijken van periodes Ja
Inzicht zonnepanelenopbrengst Ja
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 0

13: Vattenfall Energie

De app Vattenfall Energie helpt vooral om maximaal de controle te krijgen over energiezaken. Hierbij gaat het dan om een helder inzicht in het verbruik, het huidig verbruik vergelijken met het verleden, het observeren van zonnepaneelprestaties enzovoort. Daarnaast helpt de app te ontdekken welke apparaten al dan niet energiezuinig zijn. Wat leuk is, zijn de persoonlijke uitdagingen. Deze uitdagingen ondersteunen gebruikers die meer uit hun energie willen halen. Ook durven we de vriendelijke chatbot Nina, die voortdurend bereikbaar is voor energievragen, een pluspunt te noemen. Net zoals bij de app van Greenchoice zijn er ook hier echter een groot aantal ontevreden gebruikers.

schermafbeelding van de vattenfall app

De app heeft duidelijk nog wel wat tekortkomingen en werkt niet altijd even goed. Vattenfall-klanten raden we wel aan om het te installeren want er zijn toch wel mooie smart green deals te verzilveren.

Beschikbaarheid Voor klanten
Instellen van bespaardoelen Ja
Bespaartips Ja
Vergelijken van periodes Ja
Inzicht zonnepanelenopbrengst Ja
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 0

14: Energy Cost Calculator

De Energy Cost Calculator is een app om het energieverbruik en de kostprijs ervan te berekenen. Het is geen app die rechtstreeks helpt om te besparen en het is niet te vergelijken met voorgaande apps, maar het is bijvoorbeeld wel handig bij aankoopbeslissingen. Door verschillende simulaties te maken kan dan blijken dat een energiezuinig maar duurder apparaat toch een voordeligere keuze is.

schermafbeelding van de energy cost calculator app op een mobiele telefoon
Beschikbaarheid Voor iedereen
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Nee
Vergelijken van periodes Nee
Inzicht zonnepanelenopbrengst Nee
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 0

15: Green Outlet

De app Green Outlet wordt vaak aangeraden door eco-websites. Het is in feite een app die vooral helpt om het energieverbruik beter te begrijpen. Zo kan men eenvoudig ontdekken welke apparaten het meeste energie gebruiken en waar besparen mogelijk is. Hiervoor zijn er wel een beperkt aantal persoonlijke gegevens nodig. De andere functionaliteiten focussen vooral op Amerikaanse gebruikers en gebruiken ook Amerikaanse data. Deze functionaliteiten zijn geen meerwaarde voor Nederlandse gebruikers.

schermafbeeldingen van de green outlet-app op mobiele telefoons
Beschikbaarheid Voor iedereen
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Nee
Vergelijken van periodes Nee
Inzicht zonnepanelenopbrengst Nee
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 0

16: JouleBug

JouleBug is gewoon een leuke app voor wie houdt van ecologische uitdagingen. Het helpt via uitdagingen en te winnen badges om nieuwe gewoontes aan te leren. Hoe meer ecologische keuzes er worden gemaakt, hoe meer badges men kan winnen. De verdiensten kunnen via platformen als Facebook worden gedeeld zodat ook vrienden worden aangemoedigd om de app te gebruiken en groene gewoontes te ontwikkelen. En in de tussentijd kunnen gebruikers gewoon hun eigen statistieken raadplegen om te zien hoe goed ze echt bezig zijn.

schermafbeelding van de joulebug-app op een mobiele telefoon
Beschikbaarheid Voor iedereen
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Nee
Vergelijken van periodes Nee
Inzicht zonnepanelenopbrengst Nee
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 0

17: MyEarth

De app MyEarth is een app van de universiteit van Wisconsin-Madison. Deze app maakt energieverbruik zichtbaarder, maar ook andere zaken zoals voedselconsumptie en recycling komen aan bod. De makers geven aan dat mensen zich meer inspannen wanneer hun impact tastbaar is. En dat is dan ook wat deze app doet. Het begint allemaal met een ongelukkige ijsbeer op een smeltende ijsberg. De spijtige realiteit van de dag. Afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt, is de ijsbeer al dan niet te redden. Op het einde van iedere week kan de gebruiker zien wat ze al dan niet goed hebben gedaan en wat ze nog kunnen doen om duurzamer te leven en meer (virtuele) ijsberen te redden.

schermafbeeldingen van de my earth-app
Beschikbaarheid Voor iedereen
Instellen van bespaardoelen Nee
Bespaartips Ja
Vergelijken van periodes Nee
Inzicht zonnepanelenopbrengst Nee
Prijskaartje € 0
Extra kosten € 0

Inzicht in energieverbruik dankzij apps

Wie energie besparen wil, moet eerst goed inzicht hebben van hoe hoog het energieverbruik is. Dankzij een aantal slimme apps is het eenvoudig na te gaan hoe hoog het verbruik is. Het maakt niet uit welke telefoon men heeft; de meeste apps zijn beschikbaar voor zowel de Apple iPhone en iPad, als de Android-toestellen. De specificaties, kosten en beschikbaarheid zijn per app verschillend. Zo zijn er apps die enkel voor klanten van de energieleverancier beschikbaar zijn en apps die voor iedereen beschikbaar zijn. Ook als men geen klant is. De meeste energie-apps zijn gratis te downloaden. Een aantal apps vereist dat men een abonnement afsluit.

Bovendien bestaan er niet alleen apps die men bewust maakt van het energieverbruik, maar ook van de opbrengst van bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze apps zijn niet altijd gratis. In sommige gevallen is een eenmalige betaling nodig, in andere gevallen moet men een maandelijks bedrag betalen. De kosten van deze apps kunnen behoorlijk verschillen, afhankelijk van het type zonnepanelen en het aantal zonnepanelen die op het dak geïnstalleerd is.

Meer weten over handige bespaar apps om het energieverbruik te verlagen? Lees dan onze tips hieronder.

Slimme meter en bespaar apps

De meeste bespaar apps werken het beste met een slimme thermostaat. Veel huishoudens beschikken nog over een traditionele meter, maar er wordt steeds vaker overgestapt op een slimme meter. Een slimme meter werkt net als een traditionele meter, maar verstuurt gegevens over het energieverbruik automatisch naar de netbeheerder. Hierdoor is het voor de netbeheerder niet meer nodig om iemand langs te sturen die meter controleert.

De slimme meter heeft ook andere voordelen. De meter is compatibel met bespaar apps. Met deze speciale apps kan op ieder moment worden bekeken hoeveel energie er wordt verbruikt. Bij de meeste apps kan het verbruik van een bepaalde periode ook vergeleken worden met een andere periode. Ook een vergelijking ten opzichte van een gemiddeld, vergelijkbaar huishouden is soms mogelijk. Bij sommige apps is het zelfs mogelijk om van ieder afzonderlijk apparaat in huis te zien hoeveel energie het verbruikt.

Bespaar apps van energieleveranciers
Veel energieleveranciers hebben een eigen bespaar app ontwikkeld. Bij onder andere Greenchoice, Oxxio, Essent, Nuon, Eneco en Delta bestaan er diensten die inzicht geven in het energieverbruik. De meeste apps zijn vergelijkbaar in hun werking. De apps werken het best in combinatie met een slimme meter, maar ook met een traditionele meter kan de app van nut zijn. Met een traditionele meter moeten de energiestanden wel handmatig worden ingevoerd om het verbruik te bekijken.

De bespaar apps van de verschillende energieleveranciers zijn gratis en meestal ook beschikbaar voor niet-klanten. Toch is het aan te raden om de bespaar app van de eigen energieleverancier te gebruiken, omdat deze vaak meer informatie bieden. Veel energieleveranciers bieden in hun app extra opties aan voor klanten.

Alle apps op een rijtje

icon van smartphone met rijtje bespaarapps in zwart-wit

Een goede app vinden om je energieverbruik in kaart te brengen kan nog best lastig zijn. Daarom hebben we gekeken naar welke apps voor energieverbruik het best scoren in de Play Store van Google en de App Store van Apple. Daarbij gaat het om zowel apps van energieleveranciers zelf als onafhankelijke energieapps die je bij alle aanbieders kunt gebruiken. Dat is niet het enige waar we naar gekeken hebben. We hebben pluspunten gegeven aan apps waar je meteen mee aan de slag kunt. Apps waarvoor je dure randapparatuur moet kopen scoren om die reden minder goed.

 

 

 

Veelgestelde vragen over bespaarapps

energie dat geld oplevert en bespaart Is de bespaarapp Dyme een goede app?

Ja. Met deze app is het mogelijk om onder meer te besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Het nadeel is wel dat er voor het gebruik van deze app een koppeling met de bank nodig is. Hoewel dit in principe perfect veilig is, vindt niet iedereen dit even fijn.

overzicht van energie details Waarom is Consumentenbond gestopt met de Huisbaasje-app?

Deze app bestaat nog steeds, maar is door Aurum overgenomen. Met deze app konden gebruikers jaarlijks tot 50 euro op stroom besparen. De app was een groot succes, maar het koste Consumentenbond te veel tijd, geld en mankracht om de app draaiende te houden. Het besliste om zich op zijn kernactiviteiten te focussen en het droeg de app over aan Aurum.

de voordeelcoach-app Wat is de Voordeelcoach-app?

De Voordeelcoach-app is een nieuwe app van Consumentenbond. Deze bespaarapp werd op 6 november 2020 gelanceerd. Het is in de eerste plaats een administratieve hulp, maar het helpt ook om te ontdekken of een andere energieleverancier of verzekeraar interessanter is. Energie besparen doe je er niet mee, maar er minder voor betalen wel.

kwalitatief hoogwaardige energie Wat kunnen mensen met een energie-app van hun energieleverancier?

De mogelijkheden verschillen per energieleverancier. Bij de meeste energieleveranciers is het mogelijk om in de app het energieverbruik in de gaten te houden, maar daarvoor is er wel een slimme energiemeter nodig. Vaak kan men daarnaast ook een aantal administratieve zaken regelen. Soms geeft de app ook bespaartips mee.

zonnebril opzetten want deze energie is zonnig Ik gebruik een bespaarapp. Moet ik mij zorgen maken over mijn privacy?

Elke aanbieder moet zich natuurlijk schikken naar de privacyregelgeving. Dit wil echter nog niet zeggen dat ze niks met je gegevens mogen aanvangen. Wel zullen ze erover moeten informeren. Wij raden aan om altijd grondig de privacyvoorwaarden door te nemen en na te gaan welke gegevens worden verzameld voor welke doeleinden.