De meterstanden aflezen, bijhouden en doorgeven
Een leverancier baseert de energierekening gedeeltelijk op het energieverbruik van het huis. Om dit verbruik te kunnen bepalen, moeten de meterstanden worden afgelezen en doorgegeven.
Een leverancier baseert de energierekening gedeeltelijk op het energieverbruik van het huis. Om dit verbruik te kunnen bepalen, moeten de meterstanden worden afgelezen en doorgegeven.
Veel mensen geven nog steeds zelf de meterstanden door. Om de meterstanden door te geven, stuurt de energieleverancier een verzoek. Vroeger ging dit met pen en papier op een formulier, maar tegenwoordig kan dit ook online of telefonisch geregeld worden of via de app. Mensen die zijn gewend aan het opsturen van een kaartje met de meterstanden, kunnen dit nog steeds doen. Houd er rekening mee dat er een tijd staat voor het doorgeven van de meterstanden. Het te laat doorgeven van meterstanden heeft gevolgen. Daarover verder op deze pagina meer.
Een slimme meter is voor veel mensen handig, omdat dit werk bespaart. Een slimme meter geeft namelijk automatisch de meterstanden door aan de leverancier. Het is ook mogelijk deze functie uit te schakelen. In dat geval geeft de klant zelf de meterstanden door aan de energiemaatschappij.
Wie een slimme meter heeft en deze ingeschakeld laat, hoeft zelf niets te doen. Een ander voordeel is dat de meterstanden altijd correct zijn, omdat via een ingebouwde computer wordt doorgegeven wat er op de meter staat. Zo beschikt het energiebedrijf altijd over de meest actuele meterstanden.
Een keer per drie jaar komt er een meteropnemer langs. Een meteropnemer is een medewerker van het energiebedrijf die de meterstanden zelf opneemt. Op die manier wordt fraude voorkomen. Een meteropnemer identificeert zich altijd en de energiemaatschappij stuurt meestal eerst een brief met een afspraak voor het opnemen van de meterstanden.
Wie te laat is met het doorgeven van de meterstanden, zal dat merken aan de energierekening. De leverancier maakt dan namelijk een schatting van het verbruik. Deze schatting is bindend. Geef de meterstanden op tijd door om te voorkomen dat er te veel gas en stroom in rekening wordt gebracht.
Het is aan te raden een kopie te maken van de opgegeven meterstanden. Zet er ook een datum bij, zodat er nooit vragen zijn over het al dan niet te laat opgeven van de meterstanden.
Het is een goed idee een extra spaarpotje aan te leggen voor de energierekening. Het kan voorkomen dat een klant een maand geen energienota krijgt. Dan komt er later alsnog een rekening. Door deze maand(en) toch geld opzij te zetten, voorkomt de klant latere betalingsproblemen.
Betalingsproblemen kunnen tot veel ongemak zorgen. Het kan uiteindelijk zelfs tot een afsluiting leiden. Dat is erg extreem, maar het komt wel voor. Daarom is het een goed idee altijd wat geld achter de hand te houden.
Wanneer de afrekening binnenkomt, is het een goed idee de meterstanden nog eens goed te controleren. Kloppen de meterstanden op de afrekening niet ongeveer met wat er eeder is doorgegeven? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Denk eerst even terug: is er iets in huis gewijzigd? Zijn alle apparaten wel eens uitgeschakeld? Hoe hoog is het verbruik van de buren? Is dit vergelijkbaar met de meterstanden op de afrekening?
Als blijkt dat de meterstanden niet kunnen kloppen, kan er bezwaar worden ingediend bij het energiebedrijf. Dit moet formeel en schriftelijk gebeuren. Geef aan dat er geen tevredenheid is. Hoe dit moet gebeuren en hoe snel er bezwaar moet worden gemaakt, staat in de Algemene Voorwaarden van de energieleverancier. Er kan eventueel een voorbeeldbrief van de Consumentenbond worden gebruikt in de communicatie met de energieleverancier.
Neemt de energiemaatschappij een beslissing waar de klant het niet mee eens is? Dan is er een mogelijkheid naar de Geschillencommissie Energie te stappen. Deze buigt zich dan over de kwestie.
Het komt zelden voor dat de gas- of elektriciteitsmeter echt stuk is. De meeste problemen kunnen door de klant zelf worden opgelost. In enkele gevallen werkt het display niet meer goed of loopt de meterstand niet meer op. Het kan ook zijn dat de energie die wordt teruggeleverd niet juist gemeten wordt.
Bij problemen met het display is het verstandig eerst de handleiding te bekijken. Deze bieden vaak een oplossing voor het probleem. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de batterij van de meter in bespaarstand staat. In de handleiding staat ook hoe het display weer geactiveerd wordt. Is het display zelf stuk? Dan kan er contact worden opgenomen met de Nationale storingsdienst.
Wanneer de meter geluid maakt, zoemt of bromt, is het verstandig contact op te nemen met de Nationale storingsdienst en een monteur langs te laten komen. In de meeste gevallen vervangt de monteur kosteloos de oude meter door een slimme meter. Voor andere problemen kan ook contact worden opgenomen met de storingsdienst.
Wanneer een klant overstapt, moet deze de meterstanden doorgeven aan de nieuwe leverancier. Het is verstandig hierbij een kopie te bewaren, die voorzien is van een datum. De nieuwe leverancier moet de meterstanden binnen 15 werkdagen na de overstap doorgeven aan de netbeheerder. De netbeheerder registreert alle aansluitingen en houdt het totale verbruik van alle aangeslotenen bij.
Op basis van de meterstanden maakt de oude leverancier een eindafrekening op. Wanneer de meterstanden niet op tijd zijn doorgegeven, maakt de netbeheerder een schatting. Dit kan in het nadeel van de klant uitvallen. Daarom is het zo belangrijk de meterstanden op tijd door te geven.
In principe hoeft de meter niet vervangen te worden bij een overstap. De hele overstap is feitelijk niets anders dan een administratieve handeling tussen de oude en de nieuwe energieleverancier.
Een overstap is wel een mooi moment om eens te kijken naar het type meter dat nu wordt gebruikt. Er zijn meters met een enkel telwerk en een dubbel telwerk. Beide soorten bestaan uit een draaischijfmeter of hebben een digitaal afleesscherm.
Bij het overstappen naar een andere energieleverancier is het raadzaam aan te geven of er gebruik moet worden gemaakt van de verschillende tarieven voor dag- en nachtstroom. Afhankelijk van de situatie van de afnemer van energie, kan dit voordelig zijn. Wanneer er nog een meter met een enkele draaischijf aanwezig is, biedt de energieleverancier soms aan om een slimme meter te installeren.
Wanneer een slimme meter wordt geïnstalleerd, is een andere meter inderdaad noodzakelijk. Er komt dan een monteur langs die de oude meter vervangt. Met een slimme meter hoeft de klant nooit meer zelf meterstanden door te geven. Dat gebeurt automatisch.
Een keer per jaar ontvangt de afnemer van energie een jaarafrekening van de energieleverancier. Hier staat op vermeld wat het verbruik was en wat daarvoor betaald moet worden. De energieleverancier berekent dit bedrag aan de hand van de meterstanden. Bij een verhuizing of een overstap, heeft de energiemaatschappij de meterstanden nodig om een eindafrekening te kunnen maken.
Een energiebedrijf moet de klant binnen 8 weken na het doorgeven van de meterstanden een correcte jaarafrekening sturen. De termijn begint te lopen op de datum die in het aansluitingenregister staat. De energieleverancier weet wanneer dit is.
Bij een overstap moet de klant binnen 15 werkdagen na de datum van de overstap of verhuizing de meterstanden doorgeven. Dan ontvangt deze binnen 6 weken een eindafrekening. Op de eindafrekening staan ook de meterstanden. Controleer of de meterstanden kloppen met de getallen die eerder zijn doorgegeven. Op de eindafrekening staat ook of er een schatting heeft plaatsgevonden.
Meterstanden zijn niet voor iedereen begrijpelijk. Daarom ontvangen we veel vragen over het aflezen en indienen van de meterstanden. We hebben de meest gestelde vragen op een rij gezet.