Volledige review van Nefit Easy
De Nefit Easy was een van de eerste slimme thermostaten die door een verwarmingsfabrikant op de markt is gebracht. Al snel werd de Nefit Easy razend populair in de smart homes van Nederland. Terecht of niet? Dat zochten we natuurlijk uit.
In de eerste plaats zijn er de functies van de Nefit Easy. Deze functies zijn toch best wel uitgebreid en gaan verder dan het eventjes gezellig regelen van de temperatuur. Zo beschikt de Nefit Easy bijvoorbeeld over zelflerende eigenschappen, waaronder een zelflerend cv-klokprogramma en een zelflerend coming-home-programma, maar ook de andere mogelijkheden zijn de moeite waard. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een eigen warmwaterprogramma in te stellen, er is de openhaardfunctie, je kan weersafhankelijk regelen enzovoort. Stortingsmeldingen kunnen zelfs automatisch naar de installateur worden verzonden, net zoals remote ketelanalyses.
Qua design is er in ieder geval veel verbeterd ten opzichte van de vroegere ModuLine-thermostaten. Bij deze ModuLine-thermostaten was je er nog op aangewezen druk- en draaiknoppen te gebruiken, terwijl je met de Nefit Easy nu een mooi display met touchscreen krijgt. Het is natuurlijk ook wat afhankelijk van wat jij mooi vindt, maar dat is een andere zaak. Dit display is in ieder geval handig verlicht en bevat meteen alle informatie die de gemiddelde consument nodig heeft. Ook de smartphone-interface vinden wij een belangrijk pluspunt, maar het kan zeker zonder.
Daarnaast zijn er nog de koppelingsmogelijkheden waarover je beschikt. Zo werkt de Nefit Easy perfect in combinatie met de Nefit HR-toestellen van Bosch, maar kan je het eveneens combineren met toestellen van andere merken. In combinatie met een Nefit HR-ketel kan je wel het energielabel A+ bereiken omdat de Nefit Easy de energie-efficiëntie met 5% kan verbeteren. Je moet het dan ook wel combineren met drie Smart Radiator Thermostats, maar daarvoor kan je gewoon even de starterskit aanschaffen.
Uit de doos
In de praktijk begint natuurlijk alles bij het uitpakken van de thermostaat. Dit is altijd een spannend moment, maar we merken al meteen op dat Nefit toch een vreemde keuze heeft gemaakt. Ze kozen er immers voor om schroeven met een platte kop mee te geven. Zo’n schroeven leveren weinig grip en kan je moeilijker vastzetten. Daarnaast hadden wij ook de Easy Connect Adapter besteld, maar vielen we uit de lucht wanneer deze werd geleverd zonder kroonsteentje en snoertje. Hierdoor konden we de draad tussen de cv-ketel en de thermostaat niet zomaar verlengen. Het lijkt muggenziften, maar veel andere producenten leveren dit wel mee en nu moesten we helemaal naar de bouwmarkt snellen.
Het design van de thermostaat kon ons zoals eerder gezegd wel bekoren. Een rechthoekig ontwerp met strakke lijnen en donkere materialen staat gewoon goed in een modern interieur. Natuurlijk wil dit nog niet zeggen dat iedereen het even fraai vindt, maar dat moet je toch wel een beetje voor jezelf beslissen. Sowieso kiezen vrijwel alle producenten voor een toch wel moderne stijl, wat misschien niet voor iedereen even amusant is.
Besparingsmogelijkheden en gebruik
Eenmaal je aan de slag gaat met de Nefit Easy begint het systeem al te leren. Deze leermogelijkheden zijn handig, maar verschillen niet veel van deze van andere slimme thermostaten. De kern ervan is dat het leert hoe temperatuur in jouw woning en ruimtes werkt. Namelijk: hoe snel koelt het er af en hoe snel warmt het er op? Hierdoor leert de thermostaat wanneer het mag beginnen verwarmen en wanneer het genoeg is geweest. Het hele proces wordt afgestemd op de temperatuurcurve en daarbij staat het verlagen van het verbruik natuurlijk centraal.
Ondanks het lerend vermogen zal je nog steeds zelf het een en ander moeten instellen. Ook hierin verschilt de Nefit Easy niet veel van andere slimme thermostaten. Je moet bijvoorbeeld zelf een schema instellen dat de slimme thermostaat netjes zal volgen, tenzij je ineens de temperatuur handmatig aanpast. Een pluspunt is wel de geofencing-functionaliteit waar niet alle slimme thermostaten over beschikken. Hiermee weet je thermostaat dankzij de gps-locatie van jouw smartphone waar jij je bevindt en zal het dan ook op basis van deze gegevens de temperatuur regelen.
Ten slotte is het ook nog even mogelijk om het warm water op een soortgelijke manier te regelen, maar daarvoor heb je wel een recente ketel nodig. Een Nefit HR-ketel is daar een voorbeeld van. Ook dan kan je de warme watervoorraad tot in de puntjes regelen zodat er niet onnodig water warm wordt gehouden. Het heeft zelfs een douchetimer waarmee je de maximale doucheduur kan instellen.
Privacy en onafhankelijkheid
Een belangrijk pluspunt is dat Nefit Easy volledig onafhankelijk werkt van je energieleverancier. Hierdoor kan je Nefit Easy ook blijven gebruiken wanneer je naar een andere energieleverancier overstapt. Gegevens worden verder niet uitgewisseld met energieleveranciers of externe servers. Alles wordt in het lokale geheugen opgeslagen, Nefit kan je gegevens niet inkijken en Nefit kan je gegevens niet aan derden doorgeven of verkopen. Dit alles staat ook te lezen in de privacyverklaring van Nefit.