Review: de slimme thermostaat Nefit Easy

De Nefit Easy is dan niet de voordeligste slimme thermostaat, maar het biedt veel mogelijkheden en het is compleet onafhankelijk van je energieleverancier. Bovendien gaat Nefit heel goed om met je privacy en beschik je tegelijkertijd toch gewoon over een app en talloze zelflerende functionaliteiten. Het design is een tikkeltje bijzonder, maar wij vinden het wel wat hebben. Ook de installatie verliep bij ons vrij vlot, maar eventueel kan je dit overlaten aan een installateur die graag het een en ander voor jou in orde maakt.

vrouw bedient slimme thermostaat in haar smart home

Conclusie van de Nefit Easy-thermostaat review

Een groot voordeel van de Nefit Easy is dat dit systeem je inzicht geeft in het gasverbruik voor verwarming en warm water. Aan de hand van geofencing weet dit systeem of je bijna thuis bent en past hier de verwarming op aan. Je kunt eventueel ook een maximale doucheduur instellen, zodat je kunt besparen op de kosten van het douchen.

Het systeem van Nefit bestaat uit onder meer een slimme thermostaat, die dient als complete vervanging voor je huidige thermostaat. Als je nog gebruikmaakt van een cv-ketel, kun je voor de aansturing ervan gebruikmaken van de Easy Connect Adapter. Dit systeem kan zowel zelflerend opwarmen als modulerend verwarmen.

Voordelen

 • De app is gebruiksvriendelijk ontworpen en is beschikbaar voor Android- en Apple-toestellen.

 • Je kan een mooie energiebesparing realiseren zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

 • Nefit Easy biedt allerlei slimme functies aan en leert ook zelf bij over de temperatuurgrafieken in je woning.

 • Deze slimme thermostaat slaat persoonlijke gegevens lokaal op en deelt ze niet met Nefit of anderen.

 • In vergelijking met andere slimme thermostaten is de slimme Nefit Easy eenvoudiger te installeren.

Nadelen

 • In aanschaf is de Nefit Easy niet de meest voordelige optie, maar een abonnement is gelukkig niet nodig.

 • Tocht kan de ruimtetemperatuurmeting beïnvloeden. Vul eventueel de inbouwdoos met isolatiemateriaal op.

 • Het installatiepakket had net iets uitgebreider mogen zijn zodat de bouwmarkt overbodig wordt.

 • Voorlopig is er nog geen goede integratie met andere smart-homesystemen voorhanden.

 • Het design van de Nefit Easy is enigszins bijzonder. Niet iedereen vindt het even mooi.

FunctieInformatie
Prijs€ 199,95
Abonnementprijs € 0
Installatiekosten € 60,00
Stadsverwarming Nee
Vloerverwarming Nee
WarmtepompenNee
Weermonitoring Nee
LuchtvochtigheidNee
GeofencingJa
Bewegingssensor Nee
LichtsensorNee

Volledige review van Nefit Easy

De Nefit Easy was een van de eerste slimme thermostaten die door een verwarmingsfabrikant op de markt is gebracht. Al snel werd de Nefit Easy razend populair in de smart homes van Nederland. Terecht of niet? Dat zochten we natuurlijk uit.

In de eerste plaats zijn er de functies van de Nefit Easy. Deze functies zijn toch best wel uitgebreid en gaan verder dan het eventjes gezellig regelen van de temperatuur. Zo beschikt de Nefit Easy bijvoorbeeld over zelflerende eigenschappen, waaronder een zelflerend cv-klokprogramma en een zelflerend coming-home-programma, maar ook de andere mogelijkheden zijn de moeite waard. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een eigen warmwaterprogramma in te stellen, er is de openhaardfunctie, je kan weersafhankelijk regelen enzovoort. Stortingsmeldingen kunnen zelfs automatisch naar de installateur worden verzonden, net zoals remote ketelanalyses.

Qua design is er in ieder geval veel verbeterd ten opzichte van de vroegere ModuLine-thermostaten. Bij deze ModuLine-thermostaten was je er nog op aangewezen druk- en draaiknoppen te gebruiken, terwijl je met de Nefit Easy nu een mooi display met touchscreen krijgt. Het is natuurlijk ook wat afhankelijk van wat jij mooi vindt, maar dat is een andere zaak. Dit display is in ieder geval handig verlicht en bevat meteen alle informatie die de gemiddelde consument nodig heeft. Ook de smartphone-interface vinden wij een belangrijk pluspunt, maar het kan zeker zonder.

Daarnaast zijn er nog de koppelingsmogelijkheden waarover je beschikt. Zo werkt de Nefit Easy perfect in combinatie met de Nefit HR-toestellen van Bosch, maar kan je het eveneens combineren met toestellen van andere merken. In combinatie met een Nefit HR-ketel kan je wel het energielabel A+ bereiken omdat de Nefit Easy de energie-efficiëntie met 5% kan verbeteren. Je moet het dan ook wel combineren met drie Smart Radiator Thermostats, maar daarvoor kan je gewoon even de starterskit aanschaffen.

Uit de doos

In de praktijk begint natuurlijk alles bij het uitpakken van de thermostaat. Dit is altijd een spannend moment, maar we merken al meteen op dat Nefit toch een vreemde keuze heeft gemaakt. Ze kozen er immers voor om schroeven met een platte kop mee te geven. Zo’n schroeven leveren weinig grip en kan je moeilijker vastzetten. Daarnaast hadden wij ook de Easy Connect Adapter besteld, maar vielen we uit de lucht wanneer deze werd geleverd zonder kroonsteentje en snoertje. Hierdoor konden we de draad tussen de cv-ketel en de thermostaat niet zomaar verlengen. Het lijkt muggenziften, maar veel andere producenten leveren dit wel mee en nu moesten we helemaal naar de bouwmarkt snellen.

Het design van de thermostaat kon ons zoals eerder gezegd wel bekoren. Een rechthoekig ontwerp met strakke lijnen­ en donkere materialen staat gewoon goed in een modern interieur. Natuurlijk wil dit nog niet zeggen dat iedereen het even fraai vindt, maar dat moet je toch wel een beetje voor jezelf beslissen. Sowieso kiezen vrijwel alle producenten voor een toch wel moderne stijl, wat misschien niet voor iedereen even amusant is.

Besparingsmogelijkheden en gebruik

Eenmaal je aan de slag gaat met de Nefit Easy begint het systeem al te leren. Deze leermogelijkheden zijn handig, maar verschillen niet veel van deze van andere slimme thermostaten. De kern ervan is dat het leert hoe temperatuur in jouw woning en ruimtes werkt. Namelijk: hoe snel koelt het er af en hoe snel warmt het er op? Hierdoor leert de thermostaat wanneer het mag beginnen verwarmen en wanneer het genoeg is geweest. Het hele proces wordt afgestemd op de temperatuurcurve en daarbij staat het verlagen van het verbruik natuurlijk centraal.

Ondanks het lerend vermogen zal je nog steeds zelf het een en ander moeten instellen. Ook hierin verschilt de Nefit Easy niet veel van andere slimme thermostaten. Je moet bijvoorbeeld zelf een schema instellen dat de slimme thermostaat netjes zal volgen, tenzij je ineens de temperatuur handmatig aanpast. Een pluspunt is wel de geofencing-functionaliteit waar niet alle slimme thermostaten over beschikken. Hiermee weet je thermostaat dankzij de gps-locatie van jouw smartphone waar jij je bevindt en zal het dan ook op basis van deze gegevens de temperatuur regelen.

Ten slotte is het ook nog even mogelijk om het warm water op een soortgelijke manier te regelen, maar daarvoor heb je wel een recente ketel nodig. Een Nefit HR-ketel is daar een voorbeeld van. Ook dan kan je de warme watervoorraad tot in de puntjes regelen zodat er niet onnodig water warm wordt gehouden. Het heeft zelfs een douchetimer waarmee je de maximale doucheduur kan instellen.

Privacy en onafhankelijkheid

Een belangrijk pluspunt is dat Nefit Easy volledig onafhankelijk werkt van je energieleverancier. Hierdoor kan je Nefit Easy ook blijven gebruiken wanneer je naar een andere energieleverancier overstapt. Gegevens worden verder niet uitgewisseld met energieleveranciers of externe servers. Alles wordt in het lokale geheugen opgeslagen, Nefit kan je gegevens niet inkijken en Nefit kan je gegevens niet aan derden doorgeven of verkopen. Dit alles staat ook te lezen in de privacyverklaring van Nefit.

Hoe installeer je Nefit Easy?

Het exacte installatieproces is grotendeels afhankelijk van welke cv-ketel je hebt, maar kan over het algemeen toch in enkele kant-en-klare stappen worden onderverdeeld. Deze zijn hieronder weergegeven. In ieder geval raden we wel aan om er ook de installatie-instructies van je cv-ketel bij te nemen. Voor specifieke montage- of installatie-instructies is de handleiding die bij de Nefit Easy wordt geleverd ook heel handige lectuur.

 1. Plaatsen van de Nefit Easy

  Bepaal in de eerste plaats een montageplaats waar je de Nefit Easy wil plaatsen. Dit moet een plaats zijn waar de temperatuur representatief is voor de volledige woning. Over het algemeen is de woonkamer een geschikt referentievertrek. Als je een weersafhankelijke regeling gebruikt, mag dit echter ook een andere plek zijn dan het referentievertrek. Hier plaats je de grondplaat. Zorg wel dat er voldoende vrije ruimte is en je geen last hebt van bijvoorbeeld zonnestralen, warme lampen of warmte van je beeldbuistelevisie.

 2. Aansluiten en monteren

  Na het bevestigen van de grondplaat, trek je de stekker uit het cv-toestel en sluit je de buskabel op de grondplaat aan. De aansluitvolgorde van de draden kan je zelf kiezen. De thermostaat haak je nu achter de grondplaat tot je een klikgeluid hoort. Nu is de thermostaat goed bevestigd. Voor het aansluiten op je cv-toestel heb je altijd verschillende mogelijkheden en veel is daarbij afhankelijk van je cv-toestel. Raadpleeg daarom altijd de installatie-instructies van je cv-installatie.

 3. Opstarten van Nefit Easy

  De eerste keer dat je de Nefit Easy uit de doos haalt, moet je het met wifi verbinden. Het zal meteen beschikbare wifinetwerken weergeven. Via de pijltjestoetsen selecteer je het toepasselijke wifinetwerk. Dit is je eigen wifinetwerk en niet dit van de buren. Druk nu op de ok-toets om het wifinetwerk te selecteren en geef het netwerkwachtwoord in. Na het verbinden met wifi zal de slimme thermostaat automatisch de benodigde updates downloaden. De app van Nefit Easy vind je gewoon terug in Google Play of in de App Store.

 4. Programma instellen

  Nu kan je met de Nefit Easy aan de slag. Door middel van opgaande of neerwaartse swipebewegingen verhoog of verlaag je de temperatuur. Via de app van Nefit Easy kan je nu ook het klokprogramma programmeren. Op je Nefit Easy kan je door kort op de toets voor handbediening te drukken, switchen tussen handbediening en het klokprogramma. In de app kan je ook "warm water volgt programma" inschakelen, waarbij je op een soortgelijke manier de warmwaterbereiding programmeert.

Veelgestelde vragen omtrent Nefit Easy

Met een adviesprijs van 257 euro koop je natuurlijk wel kwaliteit, maar anderzijds gaat het voor veel mensen toch ook om een flinke investering. Daarom raden we aan om je vooraf goed in te lezen en een bewuste keuze te maken. Onderstaande veelgestelde vragen en hun antwoorden zijn zeker een hulp.

Heeft Nefit Easy een vakantiefunctie?

Ja. Met de vakantiefunctie kan je naar een ander programma overschakelen of de temperatuurregeling tijdig stopzetten. Zo verwarm je niet nodeloos.

Heeft Nefit Easy ook een zelflerende Coming Home-functie?

Nee. Voor deze functie kan je wel de Nefit EasyControl overwegen. De Nefit EasyControl is de opvolger van de Nefit Easy en biedt een aantal extra functies.

Toont Nefit Easy ook weerinformatie?

Ja en het gebruikt deze informatie voor de weersafhankelijke regeling, maar het gebruikt hiervoor internetinformatie. Dit wil zeggen dat de informatie niet zo accuraat is ten opzichte van het gebruik van een eigen digitaal weerstation.

Heeft Nefit Easy een openhaardfunctie?

Ja. Via de openhaardfunctie wordt de rest van de woning verwarmd wanneer er in de woonkamer een open haard brandt. In de woonkamer wordt de temperatuur dan niet meer geregeld, maar in alle andere kamers wel.

Met welke cv-ketels is de Nefit Easy compatibel?

De Nefit Easy is te gebruiken in combinatie met alle modulerende cv-ketels die in Nederland worden verkocht. Het gaat daarbij om de cv-ketels van Nefit en Bosch, maar ook om OpenTherm-toestellen. Oude toestellen kunnen eventueel via de adapter worden aangesloten. Bij twijfel of als je een buitenlands toestel in huis hebt, kan je beter even kijken op de website van Nefit waar je een uitgebreide compatibiliteitsdatabase aantreft.

Wat kost de Nefit Easy mij in totaal?

Dat is afhankelijk van waar je ‘m koopt. De adviesprijs bedraagt 257 euro voor de Nefit Easy. De adapter die je mogelijk nodig hebt voor de OpenTherm-protocolondersteuning heeft een adviesprijs van 35 euro. Er zijn verder geen abonnementskosten. Het installeren neemt gemiddeld 5 minuten tijd in beslag. De meeste monteurs doen het gratis wanneer je ook een nieuw cv-toestel door hen laat plaatsen.

Kan ik de temperatuur per kamer regelen?

Nee. Deze thermostaat werkt via een referentiekamer en kan de temperatuur niet per individuele kamer regelen.

Hoe werkt de aanwezigheidsdetectie van Nefit Easy?

Via geofencing en een app op de smartphone detecteert Nefit Easy of er bewoners in huis zijn. Is iedereen de deur uit? Dan zal hij de verwarming hierop aanpassen. Deze optie werkt natuurlijk enkel wanneer je je smartphone niet thuis laat liggen.

Kan ik de Nefit Easy ook met mijn smartphone bedienen?

Ja, dit kan. Hiervoor hoef je niet thuis te zijn of op hetzelfde wifinetwerk te surfen. Ook op het werk kan je alvast de temperatuur wijzigen zodat het straks bij thuiskomst lekker warm is.

Wat wil het groene blaadje op mijn Nefit Easy zeggen?

Dit betekent dat je goed bezig bent. Nefit Easy merkt een positieve verandering in je energieverbruik op en je bent energie aan het besparen. Ga zo verder en je verdient je investering terug.

Op deze site vindt je de energie aanbiedingen van 2023. Daarnaast zijn er vele bespaartips en tips rondom een efficienter huis. Zo helpen we niet alleen jouw portemonee, maar ook het milie.