Bespaar apps

Er kan bespaard worden op het energieverbruik van vrijwel ieder apparaat in huis. Het kan echter lastig zijn om een goed overzicht te krijgen van het eigen verbruik. Daarom hebben verschillende bedrijven bespaar apps ontwikkeld, die mensen helpen met het besparen van energie. Dankzij de apps wordt er meer bewustzijn gecreëerd en kunnen tientallen euro's per jaar bespaard worden.

Inzicht in energieverbruik dankzij apps

Wie energie besparen wil, moet eerst goed inzicht hebben van hoe hoog het energieverbruik is. Dankzij een aantal slimme apps is het eenvoudig na te gaan hoe hoog het verbruik is. Het maakt niet uit welke telefoon men heeft; de meeste apps zijn beschikbaar voor zowel de Apple iPhone en iPad, als de Android-toestellen. De specificaties, kosten en beschikbaarheid zijn per app verschillend. Zo zijn er apps die enkel voor klanten van de energieleverancier beschikbaar zijn en apps die voor iedereen beschikbaar zijn. Ook als men geen klant is. De meeste energie-apps zijn gratis te downloaden. Een aantal apps vereist dat men een abonnement afsluit.

Bovendien bestaan er niet alleen apps die men bewust maakt van het energieverbruik, maar ook van de opbrengst van bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze apps zijn niet altijd gratis. In sommige gevallen is een eenmalige betaling nodig, in andere gevallen moet men een maandelijks bedrag betalen. De kosten van deze apps kunnen behoorlijk verschillen, afhankelijk van het type zonnepanelen en het aantal zonnepanelen die op het dak geïnstalleerd is.

Meer weten over handige bespaar apps om het energieverbruik te verlagen? Lees dan onze tips hieronder.

Slimme meter en bespaar apps

De meeste bespaar apps werken het beste met een slimme energiemeter. Veel huishoudens beschikken nog over een traditionele meter, maar er wordt steeds vaker overgestapt op een slimme meter. Een slimme meter werkt net als een traditionele meter, maar verstuurd gegevens over het energieverbruik automatisch naar de netbeheerder. Hierdoor is het voor de netbeheerder niet meer nodig om iemand langs te sturen die meter controleert.

De slimme meter heeft ook andere voordelen. De meter is compatibel met bespaar apps. Met deze speciale apps kan op ieder moment worden bekeken hoeveel energie er wordt verbruikt. Bij de meeste apps kan het verbruik van een bepaalde periode ook vergeleken worden met een andere periode. Ook een vergelijking ten opzichte van een gemiddeld, vergelijkbaar huishouden is soms mogelijk. Bij sommige apps is het zelfs mogelijk om van ieder afzonderlijk apparaat in huis te zien hoeveel energie het verbruikt.

Bespaar apps van energieleveranciers
Veel energieleveranciers hebben een eigen bespaar app ontwikkeld. Bij onder andere Greenchoice, Oxxio, Essent, Nuon, Eneco en Delta bestaan er diensten die inzicht geven in het energieverbruik. De meeste apps zijn vergelijkbaar in hun werking. De apps werken het best in combinatie met een slimme meter, maar ook met een traditionele meter kan de app van nut zijn. Met een traditionele meter moeten de energiestanden wel handmatig worden ingevoerd om het verbruik te bekijken.

De bespaar apps van de verschillende energieleveranciers zijn gratis en meestal ook beschikbaar voor niet-klanten. Toch is het aan te raden om de bespaar app van de eigen energieleverancier te gebruiken, omdat deze vaak meer informatie bieden. Veel energieleveranciers bieden in hun app extra opties aan voor klanten.

Andere bespaar apps
Naast de bespaar apps van de energiebedrijven zelf, zijn er ook enkele apps die onafhankelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is de app van Slimmemeteruitlezen.nl. De app geeft een duidelijk overzicht van het energieverbruik. De dienst van Slimmemeeruitlezen.nl kost twintig euro per jaar.

Enelogic biedt een vergelijkbare dienst aan die gratis is. Een nadeel is dat de informatie van Enelogic minder uitgebreid is en de dienst niet beschikt over een app. De website waarop het energieverbruik wordt getoond is echter wel te bereiken met een smartphone of tablet.