Energierekening stijgt per 1 juli

Vanaf 1 juli gaan consumenten opnieuw meer betalen voor hun energierekening. De stroomprijzen blijven weliswaar gelijk, maar de prijs van gas gaat omhoog. Onlangs maakte netbeheerder Delta al bekend dat de prijzen van gas met ongeveer 6 procent zullen stijgen.

Ook bij Essent gaat de prijs van gas omhoog met zo’n 5 procent. Een gemiddeld huishouden betaalt daardoor fors meer voor de energierekening, zo blijkt uit onderzoek van Laurens Arends van EnergieAanbieding.nl.

Stijging van gasprijs met variabele afspraken

Mensen die een variabel energiecontract hebben, krijgen als eerste te maken met de stijging van de gasprijs. Een variabel energiecontract wordt doorgaans elk half jaar bijgesteld. De nieuwe prijzen gaan in vanaf 1 juli 2017. Op 1 januari 2018 is het volgende meetmoment en zal de prijs naar verwachting weer dalen, doordat het aanbod van energie toeneemt. In de praktijk betaalt de consument dus maar een geringe tijd meer voor energie.

Of de consument in januari echt minder gaat betalen, is maar zeer de vraag. De energiebelasting ODE (Opslag Duurzame Energie) zal omhoog gaan van 60 naar 100 euro op jaarbasis. In 2020 is dat bedrag zelfs verdubbeld naar 200 euro op jaarbasis. Daarnaast is nog niet zeker welke richting het nieuwe kabinet opgaat. Een groen kabinet zou betekenen dat de energiebelasting eventueel nog veel hoger zal worden.

Strijd tussen energieleveranciers

De strijd is nog niet gestreden. Er is volop concurrentie op de energiemarkt. De afgelopen drie jaar kon de energiemarkt een flink aantal nieuwe aanbieders bijschrijven. Daardoor stunten energieleveranciers met welkomstbonussen op een vast contract. Daardoor zijn vaste contracten soms een stuk aantrekkelijker. Een vast contract heeft een minimale looptijd van een jaar, wat betekent dat consumenten ieder jaar kunnen wisselen van aanbieder en zo ieder jaar kunnen profiteren van de welkomstbonus. Daaom is energie vergelijken en profiteren van de welkomstbonus is een slimme zet.

De gas- en stroomtarieven bleven begin dit jaar gelijk bij het grootste deel energieaanbieders. Dat was opmerkelijk, want de afgelopen drie jaar daalde de energieprijs juist. Op basis van het landelijk gemiddelde is vast te stellen dat momenteel de gemiddelde prijs voor gas en stroom weer stijgt. Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas gaat zo’n 20 tot 60 euro op jaarbasis meer betalen. Dat komt vooral door de stijgende gasprijzen. De gasprijzen gaan bij Essent en Delta sowieso omhoog. Mogelijk volgen andere leveranciers als Nuon (inmiddels Vattenfall) en Eneco later.

Wisseling prijs

De prijs van energie is momenteel flink aan het schommelen. Dat komt door de lagere temperaturen van de afgelopen maanden, waardoor er meer gas verbruikt wordt. Daarnaast schommelt de olieprijs en steeg de gasprijs door overheidsbeleid. Minister Henk Kamp van Economische Zaken draait de gaskraan in Groningen verder dicht, waardoor de prijzen stegen.

Naast landelijk beleid is een andere oorzaak het internationale beleid onder de OPEC-landen. Zij hebben afgesproken de olieproductie te verlagen. Daardoor stijgt de olieprijs. De gasprijs is deels afhankelijk van de olieprijs. Op 25 mei verlengt de OPEC het akkoord, waardoor er nog steeds onrust op de markt is. De olieproductie in de VS wordt verder opgeschroefd, waardoor het akkoord ook weer wat waarde verliest. Daarom blijft de prijs erg schommelen.

Dat is echter maar tijdelijk. Op langere termijn zal de energieprijs weer dalen, zelfs als de gaskraan in Groningen verder dicht wordt gedraaid. Dat komt doordat er in andere landen meer energie wordt opgewekt.