Energie besparen in de tuin: bespaar honderden euro’s per jaar!

Niet alleen in huis is het mogelijk om energie te besparen, want ook in de tuin is dat het geval. Steeds vaker worden er elektrische apparaten in de tuin gebruikt en deze apparaten zorgen voor een oplopende energierekening. Gelukkig zijn er ook veel mogelijkheden om energie te besparen in de tuin. Ook water besparen in de tuin is mogelijk. De onderstaande tips helpen jou om de energierekening te verlagen. Wie het goed doet, kan jaarlijks honderden euro’s besparen!

Op verschillende manieren energie besparen in de tuin

Er zijn talloze manieren om energie te besparen in de tuin. Onder andere bij het barbecueën kan je energie besparen in de tuin. Het is vooral belangrijk dat je het aantal verbruikers beperkt en dat je maximaal gebruikmaakt van de aanwezige zonne-energie. Er zijn acht verschillende domeinen waarbinnen je energie kan besparen in de tuin. We leggen telkens uit hoe je het doet.

Meer tips om energie te besparen →

Barbecue en energie besparen in de tuin

Als barbecueliefhebber kan je energie besparen in de tuin door slim te barbecueën. Kies voor een duurzame barbecue die niet te groot is, zodat je niet onnodig brandstof verbruikt. Een elektrische barbecue of een gasbarbecue is de beste keuze. Milieu Centraal maakte eerder de berekening en kwam uit bij een verbruik van ongeveer €0,75 voor anderhalf uur op vol vermogen.

Een goed en nog niet zo ingeburgerd alternatief voor de barbecue is een solar cooker of een zonneoven. Dat is een kookinstallatie die gebruikmaakt van de kracht van de zon om eten te bereiden. Een zonneoven doet geen beroep op fossiele of plantaardige brandstoffen en is dus ook vanuit milieuoverwegingen een goede keuze.

Meer tips om energie te besparen bij het koken →

Terrasverwarming en energie besparen in de tuin

Terrasverwarmers verbruiken erg veel energie. Zeker de elektrische terrasverwarmers zijn niet bepaald bevorderlijk voor de energierekening. Terrasverwarmers met gasflessen zijn zuiniger, maar verbruiken ook al snel anderhalve euro per uur. Probeer het gebruik van dergelijke terrasverwarmers daarom te beperken. In de plaats daarvan kan je beter kiezen voor een warm fleecedeken. Een partytent helpt eveneens, want dan voel je de koude wind niet. En er is echt niks mis met ’s avonds een mooie trui aan te trekken. Een ander alternatief is een vuurkorf. Een vuurkorf biedt zowel warmte als gezelligheid. Kies dan wel voor FSC-gecertificeerd hout, zodat je het milieu ook een plezier doet. Houd er ook rekening mee dat je buren de rook van een vuurkorf niet altijd even prettig vinden.

Meer tips om energie te besparen bij het verwarmen →

Grasmaaier en energie besparen in de tuin

Een aangedreven grasmaaier werkt op een energiebron. Je kan energie besparen in de tuin door te kiezen voor een handgrasmaaier die vooral rekent op de menselijke kracht. Natuurlijk is dat niet bepaald handig, zeker als je een grote tuin hebt. Gelukkig is er ook een tussenoplossing. Er bestaan namelijk robotmaaiers met een zonnepaneel. Hierdoor kan de robotmaaier (een deel van) de benodigde energie zelf opwekken.

Maai je gras bovendien niet te vaak. Zeker in de zomer kan het gras wat langer zijn. Des te minder je maait, hoe meer energie je kan besparen in de tuin. Langer gras heeft een extra voordeel en dat is het meer vocht kan vasthouden. Hierdoor hoef je ook minder vaak het gazon te besproeien, waardoor je water bespaart.

Vijver en energie besparen in de tuin

Een vijverpomp is geen supergrote verbruiker, maar draait bij veel mensen wel dag en nacht. Hierdoor loopt het energieverbruik alsnog op. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een energiezuinige vijverpomp (A-label). Daarmee kan je al snel tot de helft minder energie verbruiken. Er bestaan ook vijverpompen met zonnepanelen. De vijverpomp wekt dan zelf de energie op die het nodig heeft. Hoe dan ook is het niet nodig om de vijverpomp de hele dag (en nacht) aan te laten staan. Werk met een tijdschakelaar, zodat je niet onnodig energie verbruikt.

Meer info over het energieverbruik van vissen en een aquarium →

Buitenverlichting en energie besparen in de tuin

Buitenverlichting zorgt er niet alleen voor dat jij de weg in je tuin vindt, maar houdt bovendien ook inbrekers op afstand. Het nadeel is dan weer dat het energie verbruikt. Kies daarom voor buitenverlichting met beweging- en lichtsensoren. Zo lichten de lampen enkel op als het nodig is. Geef de voorkeur aan energiezuinige ledlampen. Er bestaat ook buitenverlichting met zonnepanelen. Deze wekken overdag energie op, bewaren het in een ingebouwde accu en gebruiken deze energie gedurende de nacht.

Meer tips om energie te besparen op verlichting →

Bubbelbad en energie besparen in de tuin

Een (opblaasbaar) bubbelbad is natuurlijk leuk en we verdienen het allemaal om aangenaam te ontspannen, maar de stroomkosten van zo’n spa lopen hoog op. Zeker bij de opblaasbare spa’s is dat al eens het geval. Vooral het opwarmen vergt veel energie. Je kan het water echter ook opwarmen met solarmatten. Deze matten warmen op door middel van de energie van de zon en zijn vast te maken aan de dompelpomp. Natuurlijk is dit vooral op zonnige dagen een goed idee. Dek daarnaast de spa af wanneer het niet wordt gebruikt en isoleer de ondergrond waarop je het plaatst. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van isolerende tegels. Een extra voordeel hiervan is dat je je opblaasbare spa beschermt tegen steentjes.

Als je het bubbelbad vaak gebruikt, is een opblaasbare spa een minder goed idee. Dan kan je beter kiezen voor een kwaliteitsvolle spa in combinatie met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de lucht en heeft hierdoor veel minder elektriciteit nodig om warmte op te wekken. Zo kan je veel energie besparen in de tuin.

Meer tips om energie te besparen bij warm water →

Zonne-energie en energie besparen in de tuin

Eerder hebben we al aangehaald: met zonnepanelen kan je eenvoudig energie besparen in de tuin. Onder andere vijverpompen, buitenverlichting en zelfs robotmaaiers op zonne-energie zijn te verkrijgen. Er zijn echter nog heel wat andere tuinapparaten op zonne-energie te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan buitencamera’s op zonne-energie. Ook daarmee kan je veel energie besparen in de tuin.

Daarnaast kan het interessant zijn om zogeheten stekkerzonnepanelen in de tuin te plaatsen. Het gaat om zonnepanelen die je gewoon in het stopcontact plugt. Deze zijn als bouwpakket te verkrijgen. Het is een goede oplossing voor huurders: als ze verhuizen, nemen ze hun zonnepanelen gewoon mee. De opbrengst is echter niet zo hoog. Zonnepanelen op het dak hebben nog steeds een hogere energieopbrengst.

Meer info over zonnepanelen →

Energie besparen met beplanting in de tuin

Door slim te planten, hoef je je huis minder te verwarmen en te koelen. Een groene gevel werkt bijvoorbeeld isolerend en voorkomt warmteverlies tijdens de winterperiode. Tijdens de zomerperiode zorgen de gevelplanten er dan weer voor dat de muur niet al te sterk opwarmt, waardoor het aircogebruik afneemt. Een groene gevel kent met andere woorden een beetje dezelfde voordelen als een groendak. Bomen in de tuin zorgen in de zomer voor schaduw en voorkomen dat de zon via het raam de woning opwarmt. In de winter is de boom kaal en speelt dit uiteraard geen rol.

Meer tips om te besparen op het energieverbruik van de airco →

Water en energie besparen in de tuin

In een ideaal geval gebruik je geen drinkwater in de tuin. In de plaats daarvan gebruik je regenwater van je eigen regenput. Daarmee kan je ook perfect de tuin besproeien. Natuurlijk heb je dan wel een waterpomp nodig om het water op te pompen, wat dan weer energie verbruikt. Door water te besparen, kan je ook energie besparen in de tuin.

Ga bewust om met het water in de tuin

Water besparen in de tuin doe je in de eerste plaats door bewust om te gaan met water. Het water van het kinderbadje kan je bijvoorbeeld gebruiken om de planten te bewateren. Ook bijvoorbeeld het water dat je eerst gebruikt om je favoriete groenten te wassen, kan je nadien gebruiken om de planten water te geven. Duurt het altijd even voor het douchewater op temperatuur is? Vang dan het water op in een emmer en gebruik het in de tuin. Bewateren doe je bij voorkeur ’s avonds of ‘s ochtends, zodat het water niet meteen verdampt. Hierdoor heb je minder water nodig.

Richt de tuin slim in

Kies voor planten die wat minder water nodig hebben en die beter gedijen in ons klimaat. Beperkt ook de verharde oppervlakken. Zo komt er meer water in de grond terecht en hoef jij minder te bewateren. Als je een grote tuin hebt, kan je veel besparen met een waterbesparend besproeiingssysteem. Dat is zeker de investering waard. Controleer het systeem wel regelmatig op lekkages en sproei niet meer dan de bodem kan opnemen. Je kan ook een regensensor gebruiken om na te gaan of het wel nodig is om te sproeien.

Een regenton in de tuin

Ook als je geen regenput hebt, kan je water besparen in de tuin. Gebruik in dat geval een regenton. Een regenton sluit je gewoon aan op de regenpijp. Met behulp van een emmer schep je water uit de regenton. Er bestaan ook regentonnen met een kraantje, zodat je nog eenvoudiger water aftapt. Jaarlijks kan een regenton je helpen om tot honderden liters kraantjeswater te besparen. Het regenwater kan je ook gebruiken om je binnenplanten water te geven. En je hebt er geen pomp voor nodig. In sommige gemeenten kan je zelfs een subsidie krijgen voor de aanschaf van een regenton.

Kies voor een ton met een laag kraantje en zet de ton op een verhoging. Zo haal je meer uit de ton en kan je de ton helemaal leeg maken, bijvoorbeeld voordat je het reinigt. Plaats daarnaast een goed sluitend deksel op de ton. Zo komt er geen afval in en wordt het geen broedplaats voor muggen.

Als een regenton niet mogelijk is, is er ook een alternatief: de raintainer. De raintainer is eenvoudig op de regenpijp te monteren. Daarvoor moet je een stuk uit de regenpijp zagen. De ELHO Pure Raindrop is een bekend voorbeeld hiervan en bewijst dat een raintainer ook enorm stijlvol kan zijn. Er zijn uiteraard nog heel wat alternatieven.

Andere manieren om water te besparen in de tuin

Verder zijn er nog heel wat andere manieren waarmee water besparen in de tuin mogelijk is. Belucht het gazon bijvoorbeeld regelmatig en haal onkruid weg. Onkruid slurpt water op. Beperk ook het gebruik van kunstmest, want dan hebben je planten meer water nodig. Weet dat je je planten maar beter niet te veel kunt verwennen. Als je ze te vaak water geeft, zullen de wortels niet om water zoeken. Doe het wat minder vaak, bijvoorbeeld eens per week, en de wortels zullen dieper in de grond groeien. Hierdoor zal je plant sterker worden en beter in staat zijn om zelf water te vinden.

Overzicht van energieverbruikers in de tuin

Er zijn steeds meer apparaten in de tuin te vinden. Door minder vaak apparaten te gebruiken, is het mogelijk om energie te besparen in de tuin. Ter indicatie is hieronder het geschatte jaarlijkse energieverbruik van een aantal elektrische tuinapparaten weergegeven. Het gaat uiteraard om een schatting. Daarbij is rekening gehouden met de geschatte gebruiksduur per jaar. Zo wordt een elektrische terrasverwarmer minder vaak gebruikt dan beveiligingscamera’s die dag en nacht draaien. Het werkelijke energieverbruik verschilt per apparaat en is afhankelijk van de gebruiksduur. Ook de jaarlijkse energiekosten die hieronder zijn weergegeven, zijn louter een schatting en zijn afhankelijk van de actuele energietarieven.

ApparaatJaarlijks stroomverbruik in kWhJaarlijkse energiekost (€)
Beveiligingscamera’s13065
Elektrische barbecue10050
Elektrische terrasverwarmer18090
Jacuzzi632,52316,25
Robotmaaier2412
Tuinverlichting270135
Vijverpomp655327,5

Veelgestelde vragen over energie besparen in de tuin

In de tuin zijn er soms grote energieverbruikers aanwezig. Terrasverwarming is hier een bekend voorbeeld van, maar bijvoorbeeld ook een elektrische barbecue of een vijverpomp verbruikt veel energie. Gelukkig kun je hierop besparen. Vraag je je af hoe? Lees dan deze FAQ over energie besparen in de tuin.

Hoe werken zonnepanelen met een stekker?

Deze zonnepanelen hebben een eigen omvormer en kunnen direct op de meterkast worden aangesloten. Dankzij het gebruik van micro-omvormers kunnen de panelen onafhankelijk van elkaar werken. Als een paneel minder opbrengt, wordt de opbrengst van de andere panelen dus niet aangetast. Verder werken ze op net dezelfde manier als klassieke zonnepanelen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik minder energie verlies aan een vijverpomp?

Kies voor een natuurlijke tuinvijver die weinig onderhoud nodig heeft. De natuur regelt alles dan zelf. Vooral visvijvers en zwemvijvers hebben pompen nodig en zijn hierdoor minder wenselijk. Een natuurlijke tuinvijver plaats je op een plek waar er voldoende zonlicht wordt opgevangen, maar zonder al te veel bladeren die in de vijver kunnen vallen. Plaats voldoende zuurstofproducerende planten in de vijver. Kies je toch voor een visvijver? Weet dan dat filters en uv-lampen niet nodig zijn als je het aantal vissen beperkt en je actief toezicht houdt op de waterkwaliteit. Kies je desondanks voor een fonteintje en een pomp? Gebruik dan een energiezuinig model op zonne-energie.

Krijg ik een subsidie voor het plaatsen van een regenton?

Dit verschilt per gemeente. Sommige gemeenten hebben inderdaad een subsidie voor het plaatsen van een regenton, maar andere gemeenten niet. Er kunnen ook extra voorwaarden gelden, bijvoorbeeld voor wat de grootte van de ton betreft. Informeer bij de gemeente.

Ik plaats zonnepanelen met een stekker. Moet ik ze aanmelden bij de netbeheerder?

Ja, omdat deze zonnepanelen ook elektriciteit leveren aan het net is het verplicht om ze bij de netbeheerder aan te melden. Dit geldt niet als er geen elektriciteit op het net wordt geplaatst, bijvoorbeeld bij buitenverlichting op zonnepanelen.

Hoeveel betaal ik per jaar voor de verwarming van mijn buitenzwembad?

Dit is afhankelijk van het verbruik, wat dan weer afhankelijk is van het type verwarmingsinstallatie, de grootte van het zwembad, de gebruiksduur, de gewenste watertemperatuur, de ligging van het zwembad en de buitentemperaturen. Bij het gebruik van efficiënte verwarmingstechnieken en een gemiddelde temperatuur van 28 graden, in combinatie met een afdekking met solarlamellen, moet je rekenen op een verbruik van ongeveer 1000 kWh per jaar. Bij een energieprijs van €0,50/kWh kost je dit €500 per jaar. Houd uiteraard ook rekening met andere onderhoudskosten.