Groene energie aanbiedingen vergelijken

Tegenwoordig adverteren steeds meer energieleveranciers met het feit dat zij gebruikmaken van groene energie. In veel gevallen wordt er enkel groene stroom bedoeld. Dit betekent dat de stroom is opgewekt uit groene energie, maar dat bijvoorbeeld het gas dat in huishoudens gebruikt wordt nog steeds afkomstig is van fossiele brandstoffen. Uiteraard is dat niet duurzaam. Daarom zijn er energie-aanbieders die gebruikmaken van een compensatieregeling. Dit betekent dat een deel van de kosten van het gas worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van duurzaam gas.
1
€200 cashback op 1 jaar groene energie

€200 cashback op 1 jaar groene energie 100% groen

 • kwalitatief hoogwaardige energie 1 jaar vaste prijzen
 • vinkje voor goede energie €200 cashback
 • liefdevolle energie aanbieding en leverancier 100% groen
2
Cadeaukaart voor 14 shops t.w.v. €250

Cadeaukaart voor 14 shops t.w.v. €250

 • rondje voor groene energie 100% groene stroom
 • energie dat geld bespaart + 5% korting via Thuisvoordeel
 • vinkje voor goede energie Kiezen uit 14 merken
3
Wehkamp-cadeaukaart t.w.v. €250

Wehkamp-cadeaukaart t.w.v. €250

 • kwalitatief hoogwaardige energie 3 jaar vaste prijzen
 • vinkje voor goede energie Cadeaubon van €250
 • verantwoorde energie aanbieding 100% groene stroom
4
Zalando-cadeaubon t.w.v. €150

Zalando-cadeaubon t.w.v. €150

 • kwalitatief hoogwaardige energie 1 jaar vaste prijzen
 • vinkje voor goede energie €150 shoptegoed
 • liefdevolle energie aanbieding en leverancier Thuisvoordeel-korting
5
€300 cashback op groene energie

€300 cashback op groene energie groen

 • kwalitatief hoogwaardige energie 3 jaar stroom & gas
 • vinkje voor goede energie €300 cashback
 • verantwoorde energie aanbieding Groene stroom
6
€300 korting met Groene Stroom & Gas Zeker

€300 korting met Groene Stroom & Gas Zeker

 • rondje voor groene energie 100% groene stroom
 • energie dat geld bespaart + 5% korting via Thuisvoordeel
 • energie dat geld oplevert en bespaart 300 euro cashback
7
Tijdelijke korting t.w.v. €350

Tijdelijke korting t.w.v. €350

 • kwalitatief hoogwaardige energie 3 jaar stroom en gas
 • vinkje voor goede energie €350 cashback
 • verantwoorde energie aanbieding 100% groene stroom
8
€100 cashback met groene stroom

€100 cashback met groene stroom cashback

 • handjes in de lucht voor goede energie 1 jaar contract
 • rondje voor groene energie Groene gas en elektriciteit
 • vinkje voor goede energie Cashback per maand
9
Minimaal €75 tot maximaal €240 korting

Minimaal €75 tot maximaal €240 korting 100% groen

 • kwalitatief hoogwaardige energie 1 of 3 jaar energie
 • vinkje voor goede energie Tot €240 korting
 • verantwoorde energie aanbieding 100% groene energie
10
€350 korting per energieproduct per jaar

€350 korting per energieproduct per jaar groen

 • kwalitatief hoogwaardige energie 1-5 jaar vaste prijzen
 • vinkje voor goede energie €35 - €350 korting
 • verantwoorde energie aanbieding Groene energie

Energieleveranciers komen op verschillende manieren aan hun groene energie. Er zijn verschillende opties mogelijk. Bijvoorbeeld door het gebruik van een eigen windpark, de teruglevering door consumenten of door groene stroom uit andere Europese landen te importeren.

Levering eigen wind/energiepark

Grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Eneco, E.ON en Vattenfall hebben vaak hun eigen energieparken in ons land. De windmolens worden dan in opdracht van de energiebedrijven gebouwd. Het onderhoud wordt eveneens door het energiebedrijf gedaan. In dat geval is er sprake van 100 procent groene windenergie. De windenergie wordt zelf opgewekt en weer doorverkocht.

Teruglevering door consumenten

Een optie die de laatste jaren veel populairder geworden is, is de teruglevering door consumenten. Tegenwoordig kiezen steeds meer consumenten ervoor om zelf ook energie op te gaan wekken. Zelf energie opwekken is vrij eenvoudig: dit kan door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te installeren.

Naargelang de afspraken met de energieleverancier is het vaak mogelijk om zelfvoorzienend te zijn. Dat betekent dat de afnemer eerst zelf alle energie verbruikt die hij heeft opgewekt. Dit noemt de energieleverancier salderen. Houdt hij nog energie over, dan is deze opgewekte energie terug te leveren aan de energieleverancier. De afnemer is dan ook leverancier van de energie. In ruil voor de opgewekte groene energie krijgt de afnemer dan een vergoeding. Wie zelf wil beginnen met terugleveren, dient dat bij de energiemaatschappij aan te geven. Deze geeft dit ook door aan de netbeheerder, die alle leveringen en terugleveringen registreert. Daardoor kunnen er noodzakelijke wijzigingen aan het stroomnet gemaakt worden. Let op: vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. De exacte details zijn momenteel nog niet bekend.

Toch is het niet altijd rendabel om zonnepanelen op het dak te installeren. Daarom zijn er ook consumenten die kiezen voor de huur van een windmolen. In dat geval betaalt de afnemer een bepaald bedrag voor het huren van de windmolen. Dit is een vorm van investeren. Vervolgens krijgt de huurder een vergoeding voor zijn of haar investering. Steeds meer energieleveranciers bieden deze optie aan. Dit wordt ook wel eens peering genoemd. Het is soms mogelijk als consument zelf te bepalen van welke bron en van wie de energie afkomstig moet zijn.

Groene energie uit Europese bronnen

Sommige energie-aanbieders halen hun groene energie uit Europese bronnen. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan waterenergie. In Nederland is slechts een heel klein deel van alle opgewekte groene energie vervaardigd uit waterenergie. Windenergie heeft het grootste aandeel. Waterenergie is vooral in Scandinavië erg populair. Er wordt zelfs meer groene energie geproduceerd dan dat er in de Scandinavische landen wordt geconsumeerd. Daarom verkopen deze Scandinavische energieleveranciers de duurzame energie weer door aan onze energieleveranciers in Nederland.

Uit de ranglijst van duurzame energieproducerende landen blijkt dat Zweden in de Europese Unie ruim voorop ligt. Veruit de meeste groene energie komt uit Zweden. Het land wil in 2045 volledig klimaatneutraal zijn en is daarvoor al goed op weg. Zweden heeft grote waterkrachtcentrales en kan daardoor veel duurzame energie opwekken. Duitsland timmert ook hard aan de weg en inmiddels is 40 procent van alle opgewekte stroom er duurzaam. Nederland haalde dan weer de beperkte doelstellingen voor 2020 niet en bungelt samen met Luxemburg onderaan de lijst.

Veel Nederlandse energieleveranciers halen hun groene energie uit windparken. Aangezien er niet voldoende capaciteit is om alle huishoudens in Nederland op volledig Nederlandse stroom te laten draaien, kiezen een aantal energiebedrijven ervoor stroom uit Europese bronnen te importeren of grijze stroom met certificaten te vergroenen.

Misverstanden over groene energie

Iedereen is inmiddels bekend met de term groene energie,maar nog altijd bestaan er ook veel misverstanden over het begrip. Om deze verkeerde ideeën uit de wereld te helpen, volgen hieronder de grootste misverstanden over groene energie.

De groene energie van alle leveranciers is hetzelfde

In Nederland ontvangen inmiddels zo’n drie miljoen huishoudens groene energie. Niet alle groene energie is echter daadwerkelijk volledig groen. Bij groene energie hoort een zogenaamde Garantie van Oorsprong (GvO). Dit zijn certificaten die een vorm van bewijs zijn dat de energie daadwerkelijk groen is. Sommige Nederlandse energiebedrijven kopen deze GvO’s in het buitenland op, om grijze energie in Nederland te ‘vergroenen’.

In Noorwegen wordt vrijwel alle energie groen geproduceerd. Om deze reden hebben de certificaten geen waarde in het land: er hoeft niet aangetoond te worden dat de energie groen is. De certificaten worden dan bijvoorbeeld aan Nederland doorverkocht. Naar schatting is zo’n 20% van de groene energie in Nederland vergroend met een GvO.

Groene energie is anders dan grijze energie

Groene energie is exact hetzelfde als grijze energie. Het verschil zit in de wijze van opwekking. Groene energie wordt op een duurzame, niet-vervuilende manier opgewekt. Grijze energie wordt opgewekt uit vervuilende fossiele brandstoffen die bovendien opraken.

Groene energie is net zo duur als grijze energie

Voor de consument is groene energie meestal net zo duur als grijze energie. Dit komt echter met name door subsidies en kortingen die de energiebedrijven ontvangen van de overheid. Op dit moment is de opwekking van groene energie namelijk duurder dan de opwekking van grijze energie.

Alle energie opgewekt uit biomassa is groen

Over de ‘groenheid’ van biomassa bestaat veel discussie. Weliswaar is de opwekking van energie uit biomassa schoner dan de opwekking uit fossiele brandstoffen, helemaal schoon is het niet. Ook bij de verbranding van biomassa wordt CO2 uitgestoten. Wel is biomassa als energiebron onuitputtelijk. Objectief gezien is biomassa een combinatie van groene en grijze energie.

Kernenergie is groene/grijze energie

Net als bij biomassa, bestaat er ook rond kernenergie een grote discussie. Bij de productie van kernenergie wordt weinig CO2 uitgestoten. Ook is de bron van kernenergie vrijwel onuitputtelijk. Bij de opwekking van kernenergie ontstaat er echter radioactief afval dat honderdduizenden jaren gevaarlijk blijft. Tot op heden zijn we niet in staat dit afval succesvol op te ruimen. Kernenergie is om deze reden een geval apart: het is niet groen en niet grijs.

Veelgestelde vragen over groene energie-aanbiedingen

verantwoorde energie aanbieding Wat is groene energie?

Dit is afhankelijk van aan wie je het vraagt. Volgens Europa (en de energieleveranciers) is energie groen wanneer het wordt gedekt door Garanties van Oorsprong (GvO). Hierdoor kan men 100% grijze energie op basis van vervuilende centrales als groene stroom verkopen. Als men maar voldoende GvO’s koopt, is de energie groen. Bij organisaties als Greenpeace hanteren ze een andere definitie. Voor hen is stroom pas groen als het ook daadwerkelijk uit een hernieuwbare energiebron afkomstig is.

geweldige energie Waarom geven organisaties als Greenpeace biomassa-energie een lagere duurzaamheidsscore?

Volgens energieleveranciers is biomassa-energie groene stroom, maar in de praktijk is het veel complexer. In biomassacentrales worden de meest uiteenlopende zaken verbrand, gaande van rioolslib tot snoeiafval en gezonde bomen. Soms wordt brandstof zelfs met vervuilende boten over de Atlantische Oceaan naar Europa gebracht. Het is dus zeker niet zo dat alle biomassa-energie slecht is, maar er is zoveel onzekerheid en onduidelijkheid van de herkomst dat ze er sceptisch tegenover staan. Ook bij de Consumentenbond geeft men om gelijkaardige redenen de voorkeur aan wind- en zonne-energie.

idee om te energiesituatie te verbeteren Waarom wordt kernenergie niet tot de groene stroom gerekend?

De CO2-uitstoot van Kerncentrales is vrijwel nul, daarom wordt er al eens beweerd dat kernenergie een CO2-arme energiebron is. In de praktijk is het een stuk complexer. Er moeten namelijk grondstoffen worden ontgonnen, men moet uranium verrijken, men moet het kernafval opslaan, men moet centrales ontmantelen enzovoort. Wanneer dit allemaal mee wordt gerekend, levert dit een flink hogere CO2-uitstoot op dan pakweg zonne- of windenergie. Uiteraard zijn er nog heel wat andere redenen waarom kernenergie niet duurzaam is.

douchen en energie/water Is waterstof een groene oplossing?

Waterstof zou in de toekomst een duurzame energie-oplossing kunnen zijn. Momenteel wordt de meeste waterstof echter nog steeds uit aardgas verkregen en resulteert dit in een hoge CO2-uitstoot. Er zijn mogelijkheden om groene waterstof te maken, maar de kostprijs is heel hoog. Ten slotte is het ook minder efficiënt om huizen met waterstof te verwarmen dan met groene elektriciteit. Op lange termijn kan waterstof een goed idee zijn, maar op dit moment zijn er duurzamere en voordeligere oplossingen.

de zon en energie Welke bronnen van groene stroom zijn er?

In Nederland gebruiken we voornamelijk wind- en zonne-energie. Daarnaast speelt ook waterkrachtenergie een rol. Er zijn namelijk vier waterkrachtcentrales in Nederland. Het nadeel is wel dat ze een groot verstorend effect hebben op de lokale ecosystemen. Voorts wordt ook biomassa voor groene stroom aangewend, net zoals aardwarmte.