Windenergie

Windenergie is duurzaam en niet schadelijk voor het klimaat. Ongeveer de helft van de in Nederland geproduceerde groene energie is windenergie. Nederland is door zijn vlakke en open landschap uitermate geschikt voor het winnen van windenergie. Zeker op enige hoogte staat er altijd wel een beetje wind waaruit duurzame energie kan worden opgewekt. Ook als particulier of bedrijf is het mogelijk om voor eigen gebruik windenergie op te wekken.

Kleine windmolen kopen

Het is voor zowel particulieren als bedrijven mogelijk om een kleine windmolen aan te schaffen. De windmolen kan op het dak geïnstalleerd worden en vervolgens dag en nacht energie opwekken. De opbrengst van de windmolen hangt onder andere af van de locatie in het land. In het noorden en westen van het land is er nu eenmaal meer wind dan landinwaarts. De aanschafkosten voor een kleine windmolen zijn relatief hoog. De goedkoopste windmolens kosten ongeveer 600 euro, de duurste molens kosten duizenden euro’s.

Over het algemeen is het vrijwel niet mogelijk om de investering binnen de levensduur van de windmolen terug te verdienen. Ook is er een dakonderzoek nodig om te bepalen hoe de windmolen geïnstalleerd moet worden. Ten slotte moet de gemeente nog een vergunning afgeven voor de plaatsing van de windmolen. Om deze redenen is een kleine windmolen voor particulieren meestal niet aantrekkelijk, hoewel er wel een positieve bijdrage wordt geleverd aan het klimaat. Zakelijk kan een windmolen aantrekkelijk zijn wanneer er op grotere schaal windmolens aangeschaft worden.

Stap samen in een windmolenproject

Het is ook mogelijk om indirect zelf windenergie te produceren. Daarbij gaat niet iedereen afzonderlijk een windmolen kopen, maar wordt er slechts een stukje windmolen ‘gekocht’. Zo kunnen klanten van bijvoorbeeld Greenchoice zogenaamde winddelen kopen. Eenmalig moet, afhankelijk van de windmolen, tussen de 200 en 500 euro worden betaald. Jaarlijks komen hier nog tussen de vijftien en twintig euro aan onderhoudskosten bij. Hiervoor ontvangt de klant jaarlijks ongeveer 500 kWh aan stroom. Voor een gemiddeld huishouden is dit ongeveer een zevende van het totale verbruik. Het kopen van winddelen is op de lange termijn vrijwel altijd voordeliger dan een regulier energiecontract.

Een andere optie is het investeren in de bouw van een windmolen. Windverenigingen halen geld op bij particulieren en zakelijke partijen en bouwen hiervan een windmolen. Vervolgens wordt gedurende de levensduur van de windmolen jaarlijks een rente uitgekeerd. Deze rente is afhankelijk van de opbrengst van de windmolen en ligt tussen de 5 en 10%. Bij deze constructie ontvangt men dus geen deel van de opgebrachte windenergie, maar wordt er wel meegeprofiteerd van het rendement van de windmolens. Voor zowel particulieren als zakelijke partijen is het investeren in windprojecten aantrekkelijk. De rente is hoger dan bij de meeste (spaar)banken. Een andere vorm van duurzame energie die voor particulieren goed haalbaar is: plaats zonnepanelen op je dak!