Stoppen met stoken: de gaskraan gaat dicht

Inwoners van Groningen en Drenthe weten het en klagen steen en been. Door de intensieve gaswinning in hun provincie schudt de grond letterlijk. Terwijl Nederlandse huishoudens het hele jaar door gas verbruiken om het huis te verwarmen ziet men enorm af in het gaswingebied. Dat is de reden waarom de overheid heeft besloten om de gaskraan dicht te draaien. Geleidelijk aan worden er steeds meer huizen in ons land afgesloten van het aardgasnet. Er worden woningen en woonwijken opgeleverd die niet meer zijn aangesloten op het gasnet; er wordt naar alternatieve bronnen van energie gezocht. Die alternatieve bronnen lijken dichterbij dan je zo zou denken.

Stoken van de zon

De belangrijkste methode om warmte te genereren voor een huis is vooralsnog de zonneboiler. Er wordt gebruik gemaakt van een ingenieus systeem waarbij de zon voorziet in energie om jouw huis te verwarmen. Het gas hoeft er niet meer aan te pas te komen. Wie bang is om op een dag met nauwelijks zonneschijn in de kou te zitten heeft het gelukkig mis. Zonnepanelen werken namelijk niet alleen op zon; daglicht op zich is al genoeg om ze goed te laten functioneren. Aangezien de zon gratis schijnt voor iedereen is dit de manier die het snelste zijn geld oplevert.

Warmte uit de lucht

Een andere manier om warmte op te wekken zonder dat er gas aan te pas komt is via de buitenlucht. Er zijn warmtepompen die via een warmtewisselaar de buitenlucht aanzuigen en die langs een warmtewisselaar werken. Daarna is de lucht warm genoeg om door jouw huis heen te worden geblazen. Je hebt daarmee een soort omgekeerde airco gecreëerd in jouw huis waardoor er warmte wordt afgegeven die is onttrokken aan de buitenlucht. Een andere manier van de buitenlucht gebruiken is via een warmtepomp die buitenlucht opwarmt waarna er een boiler wordt aangestuurd. Dit systeem kan worden gebruikt om je huis te voorzien van warme radiatoren maar het kan ook worden gebruikt om warm tapwater uit de kraan te laten komen.

Er zit warmte in de grond

Grond is een plek waar het behoorlijk warm is. Wie een put slaat die tussen de 10 en 20 meter diep is komt in een gebied waar de temperatuur redelijk stabiel rond de 15 graden ligt. Wanneer er vanuit dat punt antivries omhoog wordt gewerkt wat op de temperatuur van de grond is hoeft deze vloeistof nog maar een heel klein beetje te worden bij verwarmd om het hele huis te voorzien van warmte. Het spreekt voor zich dat deze installatie maar ook de eerder genoemde methoden een behoorlijke investering zijn. Om van het aardgas te geraken moet je nu eenmaal eerst flink investeren. Je verdient de investering echter binnen een termijn tussen 5 en 10 jaar weer terug.