De voordelen van een zonneboiler

Steeds meer mensen kiezen voor een zonneboiler om water te verwarmen. Met een zonneboiler kan er erg veel energie bespaard worden en draag je bovendien bij aan een goed klimaat. Je gebruikt namelijk zonne-energie om het water te verwarmen en stoot om deze reden geen CO2 uit. Samen met een goede energie aanbiedingen van energieleveranciers kan er zo op jaarbasis veel geld bespaard worden. Een zonneboiler gaat over het algemeen erg lang mee.

Werking zonneboiler

Een zonneboiler installeer je samen met zonnepanelen. De zonnepanelen worden geplaatst op het dak en vangen zonlicht op met behulp van zonnecollectoren. De collectoren zetten het zonlicht om in warmte. Langs de collectoren stroomt collectorvloeistof door een buizensysteem, dat dankzij het zonlicht verwarmd wordt. Deze warme collectorvloeistof loopt terug naar de zonneboiler, waar vervolgens het kraanwater wordt verwarmd. De temperatuur in een zonneboiler kan oplopen tot wel 90 graden Celsius. Mocht het zonlicht niet voldoende warmte produceren, dan springt de zogenaamde naverwarmer bij. Meestal is dit een normale cv-ketel die een onderdeel vormt van de boiler. Deze verwarmt het water tot tenminste 60 graden.

Een zonneboiler verschilt van reguliere zonnepanelen. De panelen die je nodig hebt voor een zonneboiler produceren uitsluitend warmte en dus niet elektriciteit. Andersom kun je zonnepanelen die energie produceren in principe niet direct aansluiten op een zonneboiler.

Waarom een zonneboiler?

Kostenbesparing
De aankoop van een zonneboiler is een flinke investering. De boiler moet aangekocht worden samen met zonnecollectoren en de installatie moet gedaan worden door een expert. Veel mensen ervaren de overstap daarom niet direct als laagdrempelig. Toch zijn er erg veel voordelen verbonden aan een zonneboiler.

Jaarlijks wordt er erg veel geld bespaard met een zonneboiler. Je betaalt op jaarbasis ongeveer 50% minder aan warm water. Een gemiddeld huishouden bespaart hierdoor jaarlijks meer dan 100 euro met een zonneboiler. Werd er voorheen gebruik gemaakt van een volledig elektrische cv-ketel, dan wordt er zelfs nog veel meer bespaard op de kosten. Bovendien is het niet ondenkbaar dat de kosten voor gas in de toekomst gaan toenemen. Is dit het geval, dan wordt er met een zonneboiler nog veel meer bespaard op jaarbasis. Hiertegenover staan de initiële investeringskosten, maar deze worden over het algemeen ruimschoots terugverdiend, omdat een gemiddelde zonneboiler een levensduur van 15 tot 25 jaar heeft. Het financiële voordeel kan enorm oplopen wanneer je ook gebruik maakt van gunstige energie aanbiedingen.

Milieu/klimaat

Met een zonneboiler zorg je direct voor minder CO2-uitstoot en dus een beter klimaat. We beginnen langzaam de gevolgen te ondervinden van de klimaatveranderingen. Dit gaat de komende jaren nog verder toenemen. Wanneer iedereen een steentje bijdraagt, bijvoorbeeld door een zonneboiler aan te schaffen, kunnen de gevolgen beperkt worden.