Wanneer je zelf duurzame energie produceert, kan het voorkomen dat je een overschot aan energie hebt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je in de zomer op vakantie bent en zonnepanelen hebt. De zonnepanelen blijven energie opwekken, terwijl deze niet gebruikt wordt. Deze energie wordt dan teruggeleverd aan de netbeheerder. Aan het einde van het jaar wordt de terug geleverde energie afgetrokken van de door de netbeheerder geleverde energie. Dit heet salderen.

Wanneer energie terugleveren?

Veel huishoudens die duurzame energie opwekken, wekken geen overschot op. Zo produceren zonnepanelen over het algemeen niet genoeg energie om een huishouden volledig te voorzien in het gebruik. Hetzelfde geldt voor veel andere vormen van duurzaam geproduceerde energie in huis. Energie wordt met name teruggeleverd wanneer er niet of nauwelijks energie wordt gebruikt in het huis. Vaak is dit wanneer er niemand thuis is, of wanneer er nauwelijks apparaten worden gebruikt die veel energie verbruiken (zoals drogers, vaatwassers en wasmachines).

Voorwaarden voor salderen
Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan het salderen. Zo kan er alleen gesaldeerd worden met een kleinverbruikaansluiting (tot 3 x 80 Ampère). De meeste huishoudens vallen binnen dit criterium. Daarnaast moet de energie-installatie worden aangemeld bij de netbeheerder. De stroom moet worden teruggeleverd via dezelfde aansluiting als de aansluiten waarmee de netbeheerder de stroom levert. Tenslotte is het niet nodig om de zogenaamde slimme meter te hebben, maar moet de meter wel terug kunnen lopen.

Geld verdienen aan het terugleveren van energie

In sommige gevallen produceert een huishouden zelfs meer energie dan het jaarlijks zelf gebruikt. Je hoeft de netbeheerder in dit geval dus niets te betalen. De energie die de netbeheerder geleverd heeft wordt volledig gesaldeerd en er blijft zelfs een overschot van zelfgeproduceerde energie over. Hiervoor ontvang je een vergoeding van de energieleverancier. Meestal is deze vergoeding ten hoogte de basisprijs van de energie, zo rond de 9 eurocent per kilowattuur.

Salderen in de toekomst
Omdat steeds meer huishoudens duurzame energie produceren, wordt de groep particulieren die salderen steeds groter. Het probleem hierbij is dat deze groep niet of nauwelijks Energiebelasting betalen. De overheid verdient daarom steeds minder aan deze belasting. In de toekomst moet dit waarschijnlijk gecompenseerd worden, omdat de Energiebelasting een belangrijk onderdeel van de inkomsten van de overheid is. Het is nog niet geheel duidelijk of en wanneer er veranderingen worden doorgevoerd in de regelgeving voor salderen.