Energiedoelen van de overheid

De Nederlandse overheid en de Europese Unie willen zo snel mogelijk uitsluitend duurzame energie produceren en gebruiken. In veel landen, waaronder Nederland, bestaat een zeer groot deel van het energieverbruik uit zogenaamde grijze energie, energie opgewekt uit vervuilende fossiele brandstoffen. Om deze reden is het overstappen naar groene energie een lang proces dat tijd nodig heeft. Op dit moment richt de Nederlandse overheid zich op het jaar 2020 met haar doelstellingen.

14% duurzame energie in 2020

De Europese doelstelling is om in 2020 20% van de totale energie uit duurzame bronnen op te wekken. Nederland gaat niet voldoen aan deze doelstelling en heeft eigen doelen gesteld. De Nederlandse overheid wil in 2020 dat 14% van het totale energieverbruik duurzaam is. Dat lijkt erg weinig, maar op dit moment is slechts 5% van het totale energieverbruik groen. In vijf jaar tijd moet daar dus nog eens 9% bij komen. In 2023 moet dit percentage opgeschroefd zijn naar 16%. In 2050 moet Nederland volledig duurzaam zijn in haar energieproductie en -verbruik.

Groene energie is nog een stuk duurder om op te wekken dan de traditionele grijze energie. Energiebedrijven staan daarom normaal gesproken niet te springen om groene energie op te wekken en te leveren. De overheid probeert dit alsnog te stimuleren met verschillende kortingen en subsidies. Ook is de belasting op vervuilende brandstoffen tegenwoordig vrij hoog, zodat het opwekken van grijze energie wordt ontmoedigd. De overheid richt zich met deze maatregelen op zowel (grote) bedrijven als particulieren.

Stimuleren duurzame energie bedrijven
Een belangrijke maatregel van de overheid voor bedrijven is de SDE+ subsidieregeling, wat staat voor de stimulering duurzame energieproductie. Met deze subsidie worden gedurende 5 tot 15 jaar investeringen in de opwekking van duurzame energie (deels) vergoedt. Ook dankzij kortingen kunnen bedrijven hierdoor vrij goedkoop duurzame energie produceren. Groene stroom is normaal gesproken duurder dan grijze stroom, maar dankzij deze regelingen kunnen energiebedrijven groene stroom even duur of zelfs goedkoper dan grijze stroom aanbieden.

Regelingen voor particulieren
Voor particulieren zijn er minder regelingen, hoewel ook particulieren subsidies kunnen ontvangen. Particulieren kunnen inmiddels geen subsidie meer aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen bij de overheid. Het afschaffen van deze subsidie is echter vooral voortgekomen uit eerder succes, omdat inmiddels relatief veel huishoudens over zonnepanelen beschikken. Wel kunnen particulieren speciale leningen aanvragen voor duurzame investeringen en bieden veel gemeentes nog subsidies aan voor zonne-energie. De belangrijkste lening is de Energiebespaarlening, in samenwerking met de Rabobank en ASN Bank.