Energiebespaarlening: voor een energiezuiniger huis

EnergiebespaarleningDe Energiebespaarlening is een speciale lening die gebruikt kan worden om te investeren in een energiezuiniger huis. Met de Energiebespaarlening kan er tegen een gunstige rente geleend worden. Ten opzichte van een reguliere lening bij een bank kost de lening veel minder. De Energiebespaarlening wordt gefinancierd vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds en is een initiatief van de Rijksoverheid met bijdragen van ASN Bank en Rabobank. EnergieAanbieding.nl legt uit hoe de Energiebespaarlening in elkaar zit.

Specificaties Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is er speciaal voor particulieren die willen investeren in een energiezuiniger huis. Het minimaal te lenen bedrag is € 2.500,-. Er kan maximaal € 25.000,- geleend worden. De looptijd van de lening is afhankelijk van het geleende bedrag. Tot een bedrag van € 5.000,- is de looptijd zeven jaar. Voor bedragen boven de € 5.000,- is de looptijd tenminste tien jaar, boven de € 15.000,- is het mogelijk om voor een looptijd van vijftien jaar te kiezen.

De rente ligt bij een looptijd van zeven jaar op 2,6%, bij een looptijd van tien jaar op 2,8% en bij een looptijd van vijftien jaar 3,3%. De rente wordt soms aangepast, maar staat na het verstrekken van de lening vast. Groot voordeel is dat er altijd boetevrij extra afgelost kan worden, wat bij banken meestal niet het geval is. Een extra aflossing moet minimaal een hoogte van € 250,- hebben.

Voorwaarden Energiebespaarlening

Omdat de Energiebespaarlening meerdere voordelen biedt ten opzichte van een reguliere lening, moet er aan enkele strenge eisen voldaan worden. Zo is de lening alleen voor energiebesparende maatregelen die op de vooraf opgestelde lijst van het Nationaal Energiebespaarfonds staan. Ook moeten de maatregelen uitgevoerd worden door een professionele aannemer of installateur. De specifieke eisen van de Energiebespaarlening verschillen per maatregel.

Wel zijn er meerdere algemene eisen waar altijd aan voldaan moet worden. Zo moet de aanvrager eigenaar zijn van een huis dat bovendien al gebouwd is. De lening kan dus niet worden aangevraagd door huurders. Ook mag de aanvrager niet ouder dan 75 jaar zijn. De lening mag voor maximaal 75% gebruikt worden voor zonnepanelen. Tenminste 25% moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen dan zonnepanelen. Voor zonnepanelen kan in veel gemeenten overigens nog een subsidie worden aangevraagd.

Energiebespaarlening aanvragen

De Energiebespaarlening kan worden aangevraagd op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds. Bij de aanvraag moet uitgebreid worden aangegeven waarvoor de investering gebruikt gaat worden. Hiervoor moeten documenten worden geupload die het project uitleggen of verduidelijken. Bij de leningaanvraag moet altijd een verklaring van de aannemer of installateur worden geleverd. Met deze verklaring wordt aangegeven dat de maatregelen voldoen aan de richtlijnen van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Leave a Comment