Investeren in duurzaam wonen

Duurzaam leven wordt een steeds belangrijker thema in de Nederlandse maatschappij. Met een goede reden, want het klimaat verandert nog altijd in rap tempo. Door duurzaam te leven, wordt het klimaat minder zwaar belast en kan Nederland bovendien voldoen aan de doelstelling van zowel zichzelf als de Europese Unie. Duurzaam leven is bovendien niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Met de juiste maatregelen kunnen er honderden euro’s per jaar bespaard worden, ook bij de kleine huishoudens.

Wat is duurzaam wonen?

Duurzaam wonen wil in de praktijk zeggen dat er dagelijks energie bespaard wordt. Dat kan op allerlei manieren: het huis kan beter geïsoleerd worden, er kunnen energiezuinige apparaten aangeschaft worden en de thermostaat kan een graad kouder worden gezet. Sommige maatregelen om duurzaam te wonen kun je binnen vijf minuten nemen, andere maatregelen hebben een investering nodig. De insteek is in alle gevallen dat er minder energie wordt gebruikt dan voorheen.

Kosten duurzaam wonen
Met het verduurzamen van de woning kan enorm veel energie en dus geld bespaard worden. Daar tegenover staat dat er in eerste instantie extra geld geïnvesteerd moet worden. Om deze reden zijn veel mensen terughoudend met het investeren in duurzaamheid. Investeren voordat je de vruchten kan plukken draagt een zeker risico. Toch is dit risico bij duurzaam investeren vrij klein. Voor de meeste maatregelen, zoals het nemen van zonnepanelen of isolatie van het huis, kan er van ten voren erg goed worden ingeschat hoeveel er bespaard gaat worden. Daarom is het mogelijk om vrij nauwkeurig uit te rekenen vanaf welk punt de investering zich uitbetaald.

Financiering van de duurzame investering

De investering die nodig is om duurzamer te gaan wonen, kan aardig groot zijn. De meeste mensen hebben het benodigde geld niet op hun rekening staan. Verschillende organisaties, waaronder de overheid zelf, komen particulieren hierin tegemoet met enkele zeer voordelige leningen.

Energiebespaarlening
De Energiebespaarlening is een initiatief van het Nationaal Energiebespaarfonds, ondersteund door de Rijksoverheid, Rabobank en ASN bank. Bij het Energiebespaarfonds kan worden aangevraagd voor investeringen van tenminste €2.500,- en maximaal €25.000,-. Voor bedragen tot €5.000,- geldt er een looptijd van vijf jaar, voor bedragen hierboven is de looptijd zeven jaar. Bij bedragen boven de €15.000,- is het mogelijk om te kiezen voor een looptijd van tien of vijftien jaar. De rente wordt vooraf vastgesteld en is gelijk voor de gehele looptijd. Bovendien kan er geheel kosteloos extra worden afgelost.

Subsidies overheid
Voorheen was het mogelijk om bij de landelijke overheid een subsidie te krijgen voor zonnepanelen. Tegenwoordig is dit niet meer mogelijk, maar kan er bij veel gemeenten alsnog een subsidie aangevraagd worden. Per gemeente kan het verschillen hoe deze subsidie eruitziet en hoeveel je maximaal kunt ontvangen.

Gemeentelijke leningen
Veel gemeentes bieden leningen aan voor energiebesparende investeringen. Meestal zijn de voorwaarden hiervoor vrij specifiek en afgestemd op de doelstelling van de gemeente. Over het algemeen zijn deze leningen erg voordelig voor particulieren.

GreenLoans
Bij GreenLoans (onderdeel van ABN-AMRO) kan een GreenLoans Lening of EcoLening worden aangevraagd. Met de GreenLoans Lening kan onder andere een zuinige HR-ketel, zonneboiler of warmtepomp worden gefinancierd. Met de EcoLening kan onder andere isolatie van het huis of de aanschaf van een warmteterugwinsysteem (wtw-systeem) worden gefinancierd. Over het algemeen is de GreenLoans Lening voor grote investeringen (meer dan €5.000,-) en de EcoLening voor kleinere leningen (vanaf €2.500,-).