Zo werken energielabels voor woningen

energielabelsfoto: Ellen Profielen
Sinds 2015 beschikt ieder huishouden over een energielabel voor de woning. Dit energielabel moet verplicht getoond worden bij de verhuur of verkoop van de woning. Een nieuwe eigenaar kan zo direct zien of de woning energiezuinig is en of er energie bespaard wordt ten opzichte van de vorige woning. De energielabels voor woningen lopen van energielabel A tot G, waarbij een woning energielabel A het meest zuinig is.

Voorlopige en definitieve energielabels

Omdat de energielabels voor woningen pas recentelijk zijn ingevoerd, beschikken veel woningen slechts over een voorlopig energielabel. Dit energielabel wordt uitgegeven op basis van bestaande informatie. Zo wordt er gekeken naar het bouwjaar, het type woning, de grootte van de woning en wordt er een vergelijking gemaakt met vergelijkbare woningen.

Vanzelfsprekend is deze informatie lang niet altijd accuraat. Zo kan het zijn dat de huiseigenaar zelf al verschillende maatregelen heeft getroffen om de woning zuiniger te maken. Dit kan over het algemeen vrij eenvoudig, door bijvoorbeeld de vloer te isoleren of naden en kieren te dichten. Een definitief energielabel moet worden aangevraagd wanneer de woning verkocht of verhuurd wordt. Dit moet de eigenaar of verhuurder zelf aanvragen, wat maximaal enkele tientjes kost. Uitzonderingen zijn woonboten en monumenten, waarbij het niet verplicht is om een energielabel te overhandigen bij verkoop of verhuur.

Definitief energielabel woning aanvragen

Het proces om een definitief energielabel voor een woning aan te vragen is redelijk snel en gemakkelijk. Met behulp van het DigID kan online een energielabel worden aangevraagd. Als eigenaar of verhuurder moeten bepaalde gegevens van de woning worden opgegeven, zoals type isolatie en type warmtevoorziening. Hiervoor moeten bewijzen worden geüpload, die vervolgens gecontroleerd moeten worden door een door de Rijksoverheid erkende expert. Na controle door de expert wordt een digitaal document met het energielabel verzonden, wat overhandigd kan worden bij verkoop of verhuur.

Een hoger energielabel voor de woning krijgen

Wanneer alle energielabels voor woningen accuraat zijn, is de verwachting dat ze een grote rol gaan spelen bij de verkoop en verhuur van woningen. Zuinige woningen worden naar alle waarschijnlijkheid sneller verkocht dan minder zuinige woningen. Het is dus belangrijk om een zo hoog mogelijk energielabel voor de woning te hebben. Bovendien betekent een zuiniger huis ook minder jaarlijkse energie- en stookkosten.

Er kan veel energie bespaard worden door het huis zo goed mogelijk te isoleren. Dit gaat van vloerisolatie, tot dakisolatie tot goed isolerende ramen. Sommige isolatiemaatregelen zijn relatief makkelijk te treffen. Een andere manier om een hoger energielabel te krijgen is door een zuinige cv-ketel aan te schaffen en zelf zonne-energie op te wekken met behulp van zonnepanelen. Nog meer geld besparen? Stap op het juiste moment over en maak gebruik van energie aanbiedingen van energieleveranciers.

Leave a Comment