Wat is een voorlopig energielabel?

voorbeeld van energielabel en het geld dat je kunt besparenMisschien ben je het wel eens tegengekomen: een voorlopig energielabel voor een woning of pand. Vanaf 2015 krijgen alle woningen en panden een voorlopig energielabel toegewezen. Dit energielabel wordt aan een woning of pand toegewezen op basis van het bouwjaar van de woning. Het voorlopige energielabel is dus eigenlijk een inschatting van de duurzaamheid en zuinigheid van een woning of pand. Het energielabel kan dus nog veranderen, mocht de praktijk anders blijken te zijn of mocht de woning of het pand nog op een bepaalde manier verduurzaamd worden, bijvoorbeeld met zonnepanelen of extra isolatie.

Waarom bestaat een voorlopig energielabel?

Een energielabel geeft uiteraard aan hoe zuinig een woning is. Dit is erg belangrijk omdat het ook invloed kan hebben op de waarde van een woning of de interesse die mensen hebben in de woning. Om het label te bepalen wordt er gekeken naar het bouwjaar, het type woning, de isolatie en verwarming. Energie labels gaan van A tot en met G, A is heel zuinig en G is het minst zuinig. In 2015 ontvingen alle huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning. Het label geeft een indicatie van hoe zuinig de woning is, op basis van het bouwjaar. Wanneer je jouw woning gaat verkopen, moet je echter een definitief energielabel kunnen overhandigen aan de koper.

Zo ziet iemand dan direct hoe zuinig de woning dus in werkelijkheid is. De reden dat het voorlopige energielabel bestaat, is dat de overheid steeds meer wil gaan inzetten op duurzaamheid. Daarom hebben ze het in 2015 verplicht gemaakt om voor iedere woning een energielabel te hebben. Voor mensen die hun huis niet willen verkopen, is een voorlopig label genoeg. Het definitieve label heb je pas echt nodig als jouw woning in de verkoop gaat. Zo kan de koper al een goede inschatting maken van de energiekosten die betaald gaan worden voor de woning. Ook bij verhuur van een woning of appartement is het verplicht om jouw voorlopige energielabel definitief te maken.

Het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel

Het spreekt waarschijnlijk nogal voor zich, maar het voorlopige energielabel is slechts een schatting van hoe zuinig een woning is, gebaseerd op de gegevens van de woning in het Kadaster. Het definitieve label daarentegen, geeft precies aan hoe zuinig een woning daadwerkelijk is. Bij het aanvragen van een definitief energielabel wordt je woning uitgebreid getoetst op verschillende factoren op het gebied van zuinigheid en duurzaamheid. Hier wordt bijvoorbeeld gekeken naar verbeteringen die zijn aangebracht aan de woning na de bouw ervan. Denk aan dingen als isolatie, dubbel glas of een nieuwe verwarmingsketel.

Voordat je een definitief energielabel aan gaat vragen, moet je de gegevens van jouw woning goed controleren. Wat je aanlevert moet namelijk wel kloppend zijn. Als je jouw voorlopige energielabel definitief wilt maken, kun je dat aanvragen via energielabelvoorwoningen.nl of via de Rijksoverheid. De kosten hiervoor zijn erg laag, je betaalt alleen de administratiekosten om het nieuwe label te registeren, wat neerkomt op een paar tientjes. Als een definitief energielabel ontbreekt bij het verkopen of verhuren van jouw woning, dan riskeer je een boete van maximaal 405 euro.

De nadelen van een slecht energielabel voor jouw woning

Als je al een oudere woning hebt, is de kans groter dat je een slecht energielabel ontvangt. Dit kan komen door het ontbreken van dubbel glas of isolatie, wat oudere woningen vaak niet standaard hebben. In veel gevallen betekent een energielabel E, F of G dat er onderhoud of renovatie nodig is aan de woning, vooral als je van plan bent de woning te verkopen of te verhuren. De energierekening valt uiteraard vaak ook hoger uit wanneer je huis een slechter energielabel heeft. Het kost bijvoorbeeld meer gas om jouw woning op te warmen wanneer je slechte isolatie hebt. De warmteketel moet hierdoor namelijk veel harder werken.

Het kan ook zijn dat je woning minder waard is door het slechte energielabel. Dat komt omdat kopers sneller genoodzaakt zullen zijn de woning te renoveren of groot onderhoud te laten uitvoeren. Het kan dus op meerdere manieren lonen om zelf het energielabel van jouw woning te verbeteren, vooral als je van plan bent de woning in de verkoop of verhuur te doen in de toekomst. Dit kun je doen met behulp van verduurzamende werkzaamheden.

Hoe kun je het energielabel van jouw woning verbeteren?

Een groen energielabel, dus label A, B of C, zorgt voor meer wooncomfort. Je hoeft minder snel de verwarming aan te zetten en de woning wordt ook minder snel benauwd en vochtig in de zomer en in het voorjaar. Daarnaast kan het dus ook een positief effect hebben op de verkoop of verhuur van de woning, zoals we al eerder uit hebben gelegd. Je kunt dan namelijk aantonen dat de woning energiezuinig is en dat de maandelijkse kosten hiervoor dus redelijk laag zullen liggen. Hierdoor stijgt de waarde van de woning en zul je hem makkelijker verkopen. Wil je zelf jouw huis verduurzamen? Dit kan op verschillende manieren.

Ten eerste kun je zorgen voor een zuinige ketel. Een oude cv-ketel kan namelijk echt enorm veel energie verbruiken. Door een nieuwe ketel te laten plaatsen kun je jaarlijks zo’n 200 tot 400 euro besparen op energie. Je zou zelfs nog voor een zonneboiler kunnen gaan, dat is nog duurzamer. Een andere manier om het energielabel op te krikken is het plaatsen van dubbel glas of HR-glas, wat zorgt voor een hogere isolatiewaarde van de woning. Zo gaat warme lucht niet verloren en komt er minder kou binnen. Dit kan je zo’n 240 euro per jaar schelen aan stookkosten.

Het isoleren van jouw woning

De beste manier om een beter energielabel voor je woning te realiseren, is het beter isoleren ervan. Op die manier kun je zelfs van energielabel G naar B springen, als je het goed doet. Als je dak-, gevel- en vloerisolatie met elkaar combineert bijvoorbeeld. Het scheelt je op de lange termijn een hoop geld, maar je moet er natuurlijk wel eerst even in investeren. Vloer- en spouwmuurisolatie kost je bijvoorbeeld zo’n 2.200 euro, maar levert je jaarlijks een besparing van ruim 350 euro op. Als je het dak van een rijtjeshuis isoleert, kost dat je ongeveer 4000 euro, maar bespaar je jaarlijks zo’n 500 euro aan stookkosten.