Slimme radiatorknoppen vergelijken? Ontdek alle info en onze reviews

Een slimme radiatorknop brengt extra comfort in de woning en zou bovendien ook een energiebesparing opleveren, hoewel dit in de praktijk niet altijd het geval is. Veel is dan ook afhankelijk van het huidige verbruikspatroon en van de mogelijkheden waarover de slimme radiatorknop beschikt. Hoe slimmer deze is, hoe comfortabeler het wordt en hoe hoger de energiebesparing kan oplopen.
Slimme radiatorknoppen vergelijken? Ontdek alle info en onze reviews

Slimme radiatorknoppen: comfortabel verwarmen en intussen ook energie besparen

Een slimme radiatorknop, ook wel eens een radiatorthermostaat genoemd, is een apparaat waarmee de temperatuur per verwarmingselement kan worden geregeld. De slimme radiatorknop meet de temperatuur in de ruimte en past automatisch de waterdoorvoer aan. Hierdoor blijft de temperatuur in de ruimte constant, wat enerzijds comfortabeler is en anderzijds in een energiebesparing resulteert.

De mogelijkheden van een slimme radiatorknop verschillen onderling sterk. Zo zijn er bijvoorbeeld slimme radiatorknoppen die met een slimme thermostaat en allerlei sensoren te verbinden zijn. Als zoā€™n slimme thermostaat ook nog eens zelflerend is, kan het proces verregaand worden geautomatiseerd. Andere slimme thermostaatknoppen zijn enkel met een app te bedienen en zijn wel programmeerbaar, maar niet zelflerend. Ook in de meest eenvoudige uitvoering brengt het echter extra comfort, omdat de temperatuur nu per ruimte kan worden geregeld. Zelfs bij stadsverwarming kan op een soortgelijke manier een besparing worden gerealiseerd. Hier is er dan wel geen centrale thermostaat, maar wel een thermostaatkraan. Ook hier behoort een slimme radiatorknop dus tot de mogelijkheden.

Radiatorknoppen per ruimte: zo zit het en dit moet je weten

De vroegere manier van verwarmen was eigenlijk maar eigenaardig en inefficiĆ«nt: een centrale thermostaat waar de temperatuur werd gemeten en op basis daarvan werd de verwarming in de volledige woning aangestuurd. Vaak was de woonkamer dan bepalend voor de rest van de woning. Comfortabel was het niet, want in andere kamers kon de radiator blijven verwarmen terwijl het er eigenlijk al warm genoeg was. Het dateert van de tijd dat de woonkamer nog de centrale plaats was waar iedereen voor het slapengaan vertoefde, toen er ook minder gesloten deuren waren en toen woningen minder geĆÆsoleerd waren. Tijden veranderen en radiatorknoppen gelukkig ook.

Bij de nieuwe generatie slimme radiatorknoppen, te gebruiken in combinatie met een slimme thermostaat die zoneverwarming ondersteunt, is het mogelijk om een woning op te delen in verschillende zones die onafhankelijk van elkaar worden aangestuurd. Eenmaal de gewenste temperatuur in de hobbykamer is bereikt, zal de radiator worden uitgeschakeld zonder dat dit gevolgen heeft voor de verwarming in de keuken of de slaapkamer. Bovendien kan elke zone individueel worden geprogrammeerd en ook een eigen tijdsschema meekrijgen. Hierdoor wordt enkel verwarmd waar het ook daadwerkelijk nodig is. Vaak kan een slimme thermostaat overweg met tien of meer zones die elk uit verschillende radiatoren en zelfs kamers kunnen bestaan, wat voor een gemiddeld Nederlands gezin zeker moet volstaan.

De waarheid achter besparen met slimme radiatorknoppen

Producenten van slimme radiatorknoppen beloven vaak besparingen die tot 30% oplopen. In de praktijk valt maar moeilijk te zeggen of er daadwerkelijk een besparing zal worden gerealiseerd en hoe hoog deze zal zijn. Eerdere tests bij laagenergie-nieuwbouwhuizen toonden al aan dat er tijdens de winter geen besparing te merken was. In de praktijk is de grootste energiebesparing te realiseren bij mensen die een slechte verwarmingsdiscipline hebben en waarbij de woning niet goed is geĆÆsoleerd. Vooral mensen die de verwarming vaak onnodig aan laten staan, deze al eens vergeten uit te schakelen wanneer ze gaan werken of al eens een raam openzetten terwijl de verwarming nog aanstaat, kunnen een flinke energiebesparing realiseren. Voor hen is het gebruik van een slimme radiatorknop zelfs aangeraden.

Wie al keurig met de verwarming omgaat, zal niet meteen veel besparen. Desondanks kan een slimme radiatorknop ook voor hen een meerwaarde zijn. Het biedt op zijn minst extra comfort en daarnaast helpt het hen om meer inzicht te krijgen in de manier waarop ze verwarmen en verbruiken. Deze bewustwording kan dan weer resulteren in wijzigende verbruikspatronen en zo ook in energiebesparing, hoewel ze de voorgespiegelde hoge percentages nooit zullen bereiken.

Slimme radiatorknop en blokverwarming

Bij blokverwarming wordt de verwarming in een volledig gebouw door een enkele verwarmingsketel geregeld. Lokaal, bijvoorbeeld in een individuele flat, wordt de verwarming dan weer op de radiatoren geregeld. Lange tijd was het hier dus niet mogelijk om een centrale thermostaat te plaatsen, maar dankzij de hedendaagse slimme regelapparatuur is dit wel het geval. Hierbij wordt een draadloze klokthermostaat, die bijvoorbeeld in de woonkamer hangt, gecombineerd met slimme radiatorknoppen. In de centrale thermostaat kan dan een weekprogramma worden geprogrammeerd en de slimme radiatorknoppen doen de rest. Een veelgemaakte keuze is de thermostaat evohome in combinatie met de radiatorknop HR91 of HR92, daarover vind je hieronder meer informatie.

Wanneer je liever geen centrale thermostaat hebt, kan je ook gewoon kiezen voor een radiatorknop met een ingebouwde programmeerbare thermostaat. Een voorbeeld is de TheraPro HR90, het kleine broertje van de aangehaalde HR92. Het nadeel hiervan is dat je per radiator een eigen weekprogramma moet programmeren en dat je de aanpassingen niet centraal kan uitrollen. Het is iets voordeliger, maar al met al ook omslachtiger.

De populairste slimme radiatorknoppen toegelicht

Er zijn talloze producenten die slimme radiatorknoppen op de markt brengen en de prijzen lopen daarbij sterk uiteen, hoewel we over de mogelijkheden net hetzelfde kunnen zeggen. Eigenlijk hebben ze allemaal hun eigen voor- en nadelen. Hieronder zijn de populairste slimme radiatorknoppen en hun plus- en minpunten terug te vinden.

Tado

De slimme radiatorknop Tado is aan te sturen via de Tado-app die op de smartphone of tablet te installeren is. Naast de slimme radiatorknop moet men ook wel een bridge hebben, want anders kan de app de slimme radiatorknop niet aansturen. Omdat de slimme radiatorknop in verbinding staat met de app, schakelt het de verwarming ook automatisch uit wanneer de gebruiker de deur uitgaat. Zo treedt er geen energieverspilling op.

Voordelen

 • Regel de temperatuur vanaf de smartphone
 • Ook te regelen op de radiatorknop zelf
 • Tijdschema's instellen
 • Compatibel met smart-homeplatformen
 • Zelflerend

Nadelen

 • Werkt op AA-batterijen die regelmatig te vervangen zijn
 • Werkt niet zonder de Tado-bridge
 • Enkel ter vervanging van een thermostatische radiatorknop
 • Abonnement nodig voor alle functies
 • Vrij duur in aanschaf en gebruik

Netatmo NAV-EN

De Netatmo NAV-EN staat de gebruiker toe om de temperatuur per ruimte te regelen. Via de app voor iOS of Android maakt men een warmteschema dat aansluit bij de levensstijl. In de app is er ook per ruimte een temperatuuroverzicht terug te vinden. Daarnaast beschikt het systeem over een nachtstand zodat de temperatuur ā€™s nachts wordt aangepast. Bovendien schakelt deze slimme radiatorknop automatisch uit wanneer er een raam openstaat, waardoor ook onnodige stookkosten worden voorkomen.

Voordelen

 • Past op alle gangbare thermostatische radiatorkranen
 • Regelen in de app of op de thermostaatknop
 • Voor elke dag een tijdschema instellen
 • Nachtstand voor aangename slaaptemperatuur
 • Schakelt automatisch uit als er een raam openstaat

Nadelen

 • Werkt op AA-batterijen die regelmatig te vervangen zijn
 • Niet zelflerend
 • Geen bediening via de Windows-app
 • Extra verloopring nodig bij oude kranen
 • Afwezigheidsfunctie is manueel te bevestigen

De Bosch Smart Radiator Thermostat RT10-RF is een slimme radiatorknop die te gebruiken is in combinatie met de wandthermostaat Bosch EasyControl. Met behulp van de app is de temperatuur vervolgens per kamer in te stellen, maar bovendien kunnen er ook timers worden ingesteld en behoort ook geofencing tot de mogelijkheden. In de app is meteen ook het energieverbruik zichtbaar. Ze werken perfect samen met de Nefit HR-toestellen van Bosch, maar ook met toestellen van andere merken.

Voordelen

 • Tijdschema's instellen voor elke dag van de week
 • Geofencing helpt energieverspilling tegen te gaan
 • Timers instellen
 • Compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant
 • Zonder gereedschap te monteren

Nadelen

 • Enkel in combinatie met Bosch EasyControl
 • Enkel ter vervanging van een thermostatische radiatorknop
 • Werkt op AA-batterijen die regelmatig te vervangen zijn
 • Warmte is per halve graad te regelen
 • Geen bediening via Windows-app

Somfy Thermostatische Radiatorkraan

De Somfy Thermostatische Radiatorkraan is een slimme radiatorknop. Zo detecteert deze slimme radiatorknop wanneer er een raam openstaat, waarna het de verwarming automatisch uitschakelt. Daarnaast is deze slimme radiatorknop zelflerend. Na verloop van tijd kent het alles over het leefpatroon van de bewoners en weet het als geen ander hoe de temperatuur moet evolueren. Daarop past het zich aan.

Voordelen

 • Zelflerende thermostaatknop
 • Schakelt uit bij een open raam
 • Dagelijkse tijdschema's
 • Compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant
 • Programmeerbaar (IFTTT)

Nadelen

 • Werkt op AA-batterijen die regelmatig te vervangen zijn
 • Werkt enkel samen met de Somfy TaHoma box
 • Enkel ter vervanging van een thermostatische radiatorknop
 • Geen bediening via de Windows-app
 • Niet goedkoop in aanschaf

FIBARO The Heat Controller Radiator Thermostat

De FIBARO The Heat Controller Radiator Thermostat laat zich kenmerken door zijn eigenzinnige en moderne uitstraling die bijna doet denken aan een moderne versie van een gloeilamp. Daarnaast is het ook gewoon een goede slimme radiatorknop. Het beschikt nu eenmaal over slimme functionaliteiten zoals bevriesbeveiliging, ontkalkbeveiliging en open-raamdetectie.

Voordelen

 • Open-raamdetectie
 • Ontkalk- en bevriesbeveiliging
 • Compatibel met FIBARO Temperature Sensor
 • Oplaadbare batterij
 • Standaard verschillende adapters meegeleverd

Nadelen

 • Alleen compatibel met Apple HomeKit
 • Geen bediening via Windows-app
 • Installatie kan iets complexer zijn
 • Vrij prijzige radiatorknop
 • Z-Wave Controller nodig

Eve Thermo

De Eve Thermo is een slimme radiatorknop die compatibel is met de Apple HomeKit. Hierdoor kan het via alle Apple-apparaten worden bediend, maar brengt ook Siri wat extra comfort in huis. Een pluspunt van de Eve Thermo is dat het zelflerend is. Op basis van de gewoontes van de bewoners past het zich feilloos aan. Bovendien beschikt het ook over geofencingfunctionaliteiten en schakelt het automatisch uit wanneer er een raam opent.

Voordelen

 • Zelflerende radiatorknop
 • Schakelt uit bij open raam
 • Bedienen via Siri en Apple-apparaten
 • 2 AA-batterijen meegeleverd
 • Programmeerbaar

Nadelen

 • Geen bediening via Android
 • Geen bediening via Windows-app
 • Werkt op AA-batterijen die regelmatig te vervangen zijn
 • Werkt alleen op radiatoren waarop een M30 x 1,5-radiatorkraan zit
 • Niet de stilste slimme radiatorknop

Gigaset Elements Smart Thermostat

De Gigaset Elements Smart Thermostat is een slimme radiatorknop met een eenvoudig design. Deze slimme radiatorknop regelt de verwarmingstemperatuur en wordt draadloos gestuurd via de Gigaset-elements-app. Het kan bovendien ook samenwerken met de Gigaset-raamsensor en het is compatibel met alle Gigaset Smart Home-systemen.

Voordelen

 • Bereik van 50 meter
 • Inclusief batterijen en adapters
 • Te koppelen met Gigaset elements window
 • Temperatuur instellen via tijdsprogramma
 • Temperatuur zichtbaar op radiatorknop

Nadelen

 • Enkel te gebruiken in combinatie met het Gigaset Smart Home-basisstation
 • Werkt op AA-batterijen die regelmatig te vervangen zijn
 • Niet zelflerend
 • Batterij gaat niet heel lang mee
 • Relatief luidruchtig en minder geschikt voor de slaapkamer

Alecto SMART-HEAT10 Smart Zigbee

De Alecto SMART-HEAT10 Smart Zigbee is slimme radiatorkraan met IFTTT-integratie, waardoor alles eenvoudig naar je hand kan worden gezet. Ook schemaā€™s voor de verwarming zijn snel in te stellen en de bediening verloopt via de handige Smart Life-app, maar dit kan eveneens met Google Home of Amazon Alexa. Voor deze slimme radiatorkraan is een aparte smart bridge nodig.

Voordelen

 • Schema's voor de verwarming instellen
 • IFTTT-integratie
 • Bediening met smart-assistants als Google Home
 • Meegeleverde AA-batterijen
 • Handige Smart Life-app

Nadelen

 • Werkt op AA-batterijen die regelmatig te vervangen zijn
 • Niet zelflerend
 • Veel compatibele apparaten, maar snel prijzig
 • Tijdschema instellen vergt vrij veel werk
 • Werkt alleen met een eerder aangemelde Zigbee-bridge

Eqiva CC-RT-BLE-EQ

De Eqiva CC-RT-BLE-EQ is een slimme radiatorknop die werkt op basis van bluetooth. Het heeft een intuĆÆtieve bediening en zowel via de app als op het apparaat zelf zijn weekprogrammaā€™s in te stellen. Daarnaast is het ook mogelijk om tot vijf radiatorknoppen aan een groep toe te voegen, bijvoorbeeld wanneer een ruimte verschillende radiatoren heeft. Uiteindelijk kunnen er zo tot tien ruimtes individueel worden aangestuurd. Over de kinderen hoef je je geen zorgen te maken, want het geĆÆntegreerd kinderslot voorkomt dat zij er ongewenst aan morrelen.

Voordelen

 • Groep instellen met max. 5 radiatorknoppen
 • Tot 10 ruimtes beheren
 • GeĆÆntegreerd kinderslot
 • Boost-functie voor sneller opwarmen
 • Verkalkingsbescherming dankzij automatische klepwerking

Nadelen

 • Max. 7 schakeltijden per dag
 • Niet zelflerend
 • Werkt op AA-batterijen die regelmatig te vervangen zijn
 • Niet stofdicht (IP20)
 • Bluetooth levert niet altijd de beste verbinding op

Honeywell evohome HR91/92

Deze draadloze slimme radiatorknop van Honeywell evohome regelt eenvoudig de temperatuur. In de praktijk heb je de keuze tussen de HR91 en de HR92 radiatorknop. Het verschil hierbij is dat de HR92 radiatorknop ook lokale bediening ondersteunt, de HR91 niet. Lokale bediening is vooral interessant voor wie kinderen heeft en liever niet heeft dat zij aan de radiatorknoppen kunnen draaien. Hoe dan ook is de temperatuur altijd eenvoudig in te stellen via het bedienpaneel of de app.

Voordelen

 • Verkrijgbaar met of zonder lokale bediening
 • Groot en eenvoudig af te lezen display
 • Niet opnieuw toewijzen na vervanging batterij
 • Bedieningspaneel geeft aan wanneer de batterij leeg is
 • Maximaal RF-bereik van 30 meter

Nadelen

 • Wordt snel heel prijzig
 • Knopjes zijn nogal fragiel
 • Maakt een zoemend geluid bij het regelen
 • Niet iedereen vindt een groot display even mooi
 • Bevat batterijen die van tijd tot tijd te vervangen zijn

Hoe installeer je een slimme radiatorknop?

Een slimme radiatorknop dient te worden geĆÆnstalleerd in alle ruimtes waar de temperatuur onafhankelijk moet worden aangestuurd, zoals de zolder, de hobbykamer, de badkamer en de slaapkamers. In de ruimte waar de centrale thermostaat al hangt, meestal is dit de woonkamer, is het niet nodig om een slimme radiatorknop te plaatsen. Door de centrale thermostaat wordt de temperatuur hier al geregeld. Het installatieproces verschilt per slimme radiatorknop en is altijd in de handleiding terug te vinden. Over het algemeen zijn er wel gelijkenissen en daardoor kunnen wij het installatieproces in grote lijnen weergegeven.
1

Stap 1: maak de slimme radiatorknop klaar voor installatie

De meeste slimme radiatorknoppen werken met behulp van AA-batterijen die vaak, maar niet altijd, worden meegeleverd. Doe deze in de slimme radiatorknop. Over het algemeen moet er vervolgens naar de app van de leverancier worden gegaan, die door de installatie van de slimme thermostaat of de smart bridge wellicht al is geĆÆnstalleerd. Hieraan moet een nieuw product worden toegevoegd, waarna de stappen op het scherm te doorlopen zijn. Soms worden er ook kleurenstickers meegeleverd om zelf kleurencodes aan te brengen op de verschillende radiatorknoppen. Je bent vrij om deze al dan niet te gebruiken.
Stap 1: maak de slimme radiatorknop klaar voor installatie
2

Stap 2: de slimme radiatorknop installeren

Schroef de veiligheidsring van de bestaande thermostatische radiatorkraan los. Hiervoor is geen gereedschap nodig. Soms is het wel vereist om een meegeleverde adapter te gebruiken en deze eerst op de kraanbehuizing te plaatsen, maar vaak kan de slimme radiatorknop ook meteen worden vastgeschroefd. Ook dit kan zonder gereedschap.
Stap 2: de slimme radiatorknop installeren
3

Stap 3: aan de slag met de applicatie

De exacte mogelijkheden verschillen per slimme radiatorknop, maar over het algemeen is het mogelijk om de slimme radiatorknop aan te sturen met een app. In de app kunnen dan tijdschema's worden ingesteld en soms is het zelfs mogelijk om ook programma's in te geven. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch uitschakelen wanneer een deursensor meet dat een deur geopend is of het automatisch inschakelen wanneer je op de terugweg van het werk bent. Ga op ontdekking in de app en zet de slimme radiatorknop naar je hand.
Stap 3: aan de slag met de applicatie

Veelgestelde vragen over slimme radiatorknoppen

šŸ  Moet ik in iedere ruimte een slimme radiatorknop plaatsen?

Nee, dit is helemaal niet nodig maar het helpt natuurlijk wel om het comfort naar een hoger niveau te tillen. In ieder geval is het aangeraden om in de ruimtes waar de meeste tijd wordt doorgebracht, zoals de keuken, de eetkamer en de hobbyruimte, een slimme radiatorknop te plaatsen. In de woonkamer is het niet altijd nodig omdat de verwarming daar mogelijk al door de centrale thermostaat wordt aangestuurd.

idee om te energiesituatie te verbeteren Hoe werken slimme radiatorknoppen?

Een slimme radiatorknop heeft een ingebouwde temperatuursensor die de temperatuur in de ruimte meet. Dit vergelijkt de slimme radiatorknop vervolgens met de gewenste temperatuur die bijvoorbeeld via de app is ingesteld of door het zelflerend algoritme van de slimme thermostaat wordt doorgegeven. Op basis hiervan wordt er meer of minder water doorgelaten tot de ruimte de gewenste temperatuur heeft.

klussen voor energieverbetering Kan een slimme radiatorknop op elke radiator worden aangesloten?

Niet automatisch. De compatibiliteit is volledig afhankelijk van het kraanhuis. Vaak bieden fabrikanten allerlei adapters aan zodat de slimme radiatorknop op uiteenlopende kraanhuizen kan worden aangesloten. Controleer echter vooraf voor welke kraanhuizen de slimme radiatorknop geschikt is en welke adapters worden meegeleverd of apart verkrijgbaar zijn. Wanneer het kraanhuis niet compatibel is, kan deze uiteraard alsnog door een professional worden vervangen.

vinkje voor goede energie Kan ik een slimme radiatorknop ook nog manueel bedienen?

Ja, bij vrijwel elke slimme radiatorknop is het nog steeds mogelijk om de radiatorknop manueel te bedienen. Dit gaat net zoals bij klassieke radiatorknoppen, door naar links of rechts te draaien.

overstappen en switchen van energie Kan ik een slimme radiatorknop krijgen via mijn energieleverancier?

Soms geven energieleveranciers slimme thermostaten met een aantal slimme radiatorknoppen als welkomstcadeau, maar dit is eerder uitzonderlijk. Vaak blijft het beperkt tot een slimme thermostaat en zijn uitbreidingen zelf aan te schaffen, zoals Eneco dat bijvoorbeeld doet met Toon. Er zijn ook energieleveranciers die cadeaubonnen weggeven bij webshops als bol.com. Uiteraard kan je daar dan gewoon zelf een slimme radiatorknop aanschaffen.

Radiatorknop met Google Nest Welke slimme radiatorknoppen gebruik ik in combinatie met Google Nest?

De Nest-thermostaat stuurt vanaf het centrale basisstation de volledige verwarming aan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het systeem van Tado beschikt het niet over eigen slimme radiatorknoppen. Ook het gebruik in combinatie met de mogelijkheden van programmeerbare thermostatische kranen wordt door Google afgeraden. Het bedrijf raadt aan om ze gewoon op een vaste waarde in te stellen en om vooral te rekenen op de Nest-thermostaat.

Radiatorknop met Toon Welke slimme radiatorknoppen gebruik ik in combinatie met de Toon-thermostaat?

De Toon-thermostaat ondersteunt geen zoneverwarming. Er zijn dus geen slimme radiatorknoppen voor Toon verkrijgbaar. Toon is wel compatibel met andere systemen, zoals rookmelders, slimme stekkers of de slimme lampen van Philips Hue.