Slimme radiatorknoppen: comfortabel verwarmen en intussen ook energie besparen
Een slimme radiatorknop, ook wel eens een radiatorthermostaat genoemd, is een apparaat waarmee de temperatuur per verwarmingselement kan worden geregeld. De slimme radiatorknop meet de temperatuur in de ruimte en past automatisch de waterdoorvoer aan. Hierdoor blijft de temperatuur in de ruimte constant, wat enerzijds comfortabeler is en anderzijds in een energiebesparing resulteert.
De mogelijkheden van een slimme radiatorknop verschillen onderling sterk. Zo zijn er bijvoorbeeld slimme radiatorknoppen die met een slimme thermostaat en allerlei sensoren te verbinden zijn. Als zo’n slimme thermostaat ook nog eens zelflerend is, kan het proces verregaand worden geautomatiseerd. Andere slimme thermostaatknoppen zijn enkel met een app te bedienen en zijn wel programmeerbaar, maar niet zelflerend. Ook in de meest eenvoudige uitvoering brengt het echter extra comfort, omdat de temperatuur nu per ruimte kan worden geregeld. Zelfs bij stadsverwarming kan op een soortgelijke manier een besparing worden gerealiseerd. Hier is er dan wel geen centrale thermostaat, maar wel een thermostaatkraan. Ook hier behoort een slimme radiatorknop dus tot de mogelijkheden.
Radiatorknoppen per ruimte: zo zit het en dit moet je weten
De vroegere manier van verwarmen was eigenlijk maar eigenaardig en inefficiënt: een centrale thermostaat waar de temperatuur werd gemeten en op basis daarvan werd de verwarming in de volledige woning aangestuurd. Vaak was de woonkamer dan bepalend voor de rest van de woning. Comfortabel was het niet, want in andere kamers kon de radiator blijven verwarmen terwijl het er eigenlijk al warm genoeg was. Het dateert van de tijd dat de woonkamer nog de centrale plaats was waar iedereen voor het slapengaan vertoefde, toen er ook minder gesloten deuren waren en toen woningen minder geïsoleerd waren. Tijden veranderen en radiatorknoppen gelukkig ook.
Bij de nieuwe generatie slimme radiatorknoppen, te gebruiken in combinatie met een slimme thermostaat die zoneverwarming ondersteunt, is het mogelijk om een woning op te delen in verschillende zones die onafhankelijk van elkaar worden aangestuurd. Eenmaal de gewenste temperatuur in de hobbykamer is bereikt, zal de radiator worden uitgeschakeld zonder dat dit gevolgen heeft voor de verwarming in de keuken of de slaapkamer. Bovendien kan elke zone individueel worden geprogrammeerd en ook een eigen tijdsschema meekrijgen. Hierdoor wordt enkel verwarmd waar het ook daadwerkelijk nodig is. Vaak kan een slimme thermostaat overweg met tien of meer zones die elk uit verschillende radiatoren en zelfs kamers kunnen bestaan, wat voor een gemiddeld Nederlands gezin zeker moet volstaan.
De waarheid achter besparen met slimme radiatorknoppen
Producenten van slimme radiatorknoppen beloven vaak besparingen die tot 30% oplopen. In de praktijk valt maar moeilijk te zeggen of er daadwerkelijk een besparing zal worden gerealiseerd en hoe hoog deze zal zijn. Eerdere tests bij laagenergie-nieuwbouwhuizen toonden al aan dat er tijdens de winter geen besparing te merken was. In de praktijk is de grootste energiebesparing te realiseren bij mensen die een slechte verwarmingsdiscipline hebben en waarbij de woning niet goed is geïsoleerd. Vooral mensen die de verwarming vaak onnodig aan laten staan, deze al eens vergeten uit te schakelen wanneer ze gaan werken of al eens een raam openzetten terwijl de verwarming nog aanstaat, kunnen een flinke energiebesparing realiseren. Voor hen is het gebruik van een slimme radiatorknop zelfs aangeraden.
Wie al keurig met de verwarming omgaat, zal niet meteen veel besparen. Desondanks kan een slimme radiatorknop ook voor hen een meerwaarde zijn. Het biedt op zijn minst extra comfort en daarnaast helpt het hen om meer inzicht te krijgen in de manier waarop ze verwarmen en verbruiken. Deze bewustwording kan dan weer resulteren in wijzigende verbruikspatronen en zo ook in energiebesparing, hoewel ze de voorgespiegelde hoge percentages nooit zullen bereiken.
Slimme radiatorknop en blokverwarming
Bij blokverwarming wordt de verwarming in een volledig gebouw door een enkele verwarmingsketel geregeld. Lokaal, bijvoorbeeld in een individuele flat, wordt de verwarming dan weer op de radiatoren geregeld. Lange tijd was het hier dus niet mogelijk om een centrale thermostaat te plaatsen, maar dankzij de hedendaagse slimme regelapparatuur is dit wel het geval. Hierbij wordt een draadloze klokthermostaat, die bijvoorbeeld in de woonkamer hangt, gecombineerd met slimme radiatorknoppen. In de centrale thermostaat kan dan een weekprogramma worden geprogrammeerd en de slimme radiatorknoppen doen de rest. Een veelgemaakte keuze is de thermostaat evohome in combinatie met de radiatorknop HR91 of HR92, daarover vind je hieronder meer informatie.
Wanneer je liever geen centrale thermostaat hebt, kan je ook gewoon kiezen voor een radiatorknop met een ingebouwde programmeerbare thermostaat. Een voorbeeld is de TheraPro HR90, het kleine broertje van de aangehaalde HR92. Het nadeel hiervan is dat je per radiator een eigen weekprogramma moet programmeren en dat je de aanpassingen niet centraal kan uitrollen. Het is iets voordeliger, maar al met al ook omslachtiger.
De populairste slimme radiatorknoppen toegelicht
Er zijn talloze producenten die slimme radiatorknoppen op de markt brengen en de prijzen lopen daarbij sterk uiteen, hoewel we over de mogelijkheden net hetzelfde kunnen zeggen. Eigenlijk hebben ze allemaal hun eigen voor- en nadelen. Hieronder zijn de populairste slimme radiatorknoppen en hun plus- en minpunten terug te vinden.